Promenader...

Det har inte hänt så mycket här hemma, Tim har mest fått sina halvtimmespromenader. Eftersom Han inte får gå så långt har jag börjat ha honom i långlina när vi går här hemma i närheten där det är mycket folk och hundar för att han ska kunna röra sig mer fritt men att jag ändå ska ha en "nödbroms" ifall han inte lyssnar. Tim har varit väldigt trevlig, kommer när jag kallar och har skött sig bra mot de hundar vi mött. Måler är ju att han ska kunna vara lös helt även vid oväntade hundmöten men hittils litar jag inte på honom  helt utan tar alltid in honom till sidan och sätter honom när de paserar. Där är långlinan ett bra hjälpmedel eftersom jag undviker att ta tag i linan om jag absolut inte måste, allt för att Tim ska lyssna på mig och inte på "linan". Idag träffade vi på en dam som brukar promenara med en katt här i området som vi ser rätt ofta. Den katten ville promt fram till Tim så jag satte honom så de fick hälsa, dom var så söta så. Tim la sig ner och katten gosade en stund mot Tims nos. Just i såna lägen är Tim väldigt snäll av sig, tolerarar mycket bara katten är vänligt inställd. Förutom promenaderna så har jag succesivt börjat vänja Tim allt mer vid stretchingen och det verkar som om han mer och mer tycker att det är riktigt skönt. Tycker att han känns riktigt skapligt rörlig både fram och bak även om han fortfarande tycker det är lite jobbigt att stretcha bakbenen frammåt under magen eftersom det rör de muskler han var så spänd i.

Tim hälsar på kissen vi mötte


Tim väntar på mig innan vi går över gatan


Vilopaus i gräset


Bustrollet Tim


Premiär för simträning

Idag var det dags för besök på Norsholms djursjukhus igen för att träffa Marie på rehabavdelningen. Hon tyckte Tim svarat bra på Rimadylen och var mindre spänd i höftböjarna så det var skönt. Tim fick prova simmet lite och jag tycker han skötte sig jättebra eftersom hela situationen var ny för honom i att simma i basäng med flytväst och sitta fast i linor. Efter en stunds plask simmade han faktiskt riktigt lugnt och fint bitvis och fick då två badleksaker att simma efter vilket han uppskattade. Tror nog inte det blir några problem att få honom att simträna bara matte lär sig alla moment runtomkring.

Kolla Matte, det finns massa vatten här...


sniff, sniff...luktar spännande...


nej...jag tänker inte gå i!


Dom putta i mig!!!...ja ja...oki...jag simmar....


vilopaus i simmandet vid basängkanten


Efter simningen blev Tim avduschad och stretchad av Marie, först fick jag visa hur jag stretchar och sen visade hon hur hon gör och hur långt man vågar gå...jag har ju varit väldigt försiktig av mig de få gånger han stretchats och inte riktigt vågat ta ut hans rörlighet. Tim visade sitt missnöje i att behöva stå still en längre stund vid stretchingen och duchningen och ylade och lät konstant men jag tycker ändå han var duktig eftersom allt var nytt för honom. Det positiva var att Marie tyckte Tim hade bra rörlighet och han kändes inte något glapp i höften så hon sa att hennes målsättning var att Tim med rätt rehabilitering/uppbyggnad och fortsatt underhåll och ökad kunskap hos mig skulle kunna delta aktivit i både lydnadsträning och bruksgrenarna. I samråd med Marie beslöt vi även att sänka hans Rimadyldos lite från och med imorgon. Nästa besök blev inbokat torsdag om en vecka då vi förhoppningsvis även ska gå igenom lite massage och sen inbokades ett par tätare besök (2ggr i veckan) med fortsatt simträning. Tills dess ska Tim fortsätt ta det lugnt men vi kunde ev länga kvällspromenaden något och även spåra i lite tuffare terräng (inte helt plant) och jag ska försöka stretcha honom här hemma. Känns skönt att Tim går åt rätt håll och börjar komma igång i sin rehabilitering nu och att vi ska ha en såpass tät kontakt nu i början så att han kontrolleras noga nu innan jag blir säkrare på att känna hur Tims kropp är/ska kännas och fungerar. Det märks att Tim blev enormt trött både fysiskt ch psykiskt av besöket idag, mycket intryck för honom. Han har mer eller mindre sovit hela eftermiddagen och nu ligger han lite slött och gnager på ett grisöra.

Regn, regn, regn...

I morse beslöt jag att det var dags att tvätta Tim, han luktade inte alls gott ovanför svansroten då han utsöndrar nåt päckel där och jag tyckte det kunde vara snällt att skona rehab /fysioterapeuten vi ska till imorgon från lukten då det är dags för nytt besök på norsholm. Tim var väl mindre glad över att bli intvingad i duschen och tyckte matte var en taskig en. Nu är han iallafall ren och väldoftande igen

Hur ynklig kan man se ut....


På eftermiddagen var det dags för sökkurs igen så jag blev upphämtad av snälla Git. Eftersom Tim inte får springa fick han ett spår som vi fick gå i hällregn...bläää. Tim spårade fint iallafall och markerade apporten och en leksak jag lagt ut, mot slutet vimsade dock jag till det och visste inte vart vi skulle (mitt i snårskogen utan snitslar sista biten...) så jag gick in och styrde Tim för mycket och valde att avbryta sista biten och släppa lös Tim så att han fick hitta tillbaka till bilarna. Tim blev iallafall rejält trött i huvudet då det var ett klurigt spår han fick gå även om sista biten blev fel men det var enbart mitt fel samt att det låg färsk älgspillning i spåret som extra störning...
Dom andra hundarna som var med idag var iallafall duktiga i söket och det var kul att träffa gänget igen, om än något blött att figga mitt i allt regnande. Vår rara instruktör hade även bakar smaskiga bullar som vi fick avnjuta vid fikat så det var mysigt trots blötan.


Plockat årets första svamp

Idag for vi till skogen för att jag tänkte kolla efter lite svamp. Eftersom Tim inte får springa runt en massa så väntade han och husse vid bilen, när jag varit borta ca 1 timme så lät husse Tim spåra upp mig i skogen. Det blev ett kringelikrok spår (ni vet ju hur kul man kan gå när man letar svamp...) men Tim fixade det galant och spårade fint utan att luras av mina små avstickare hit och dit. Sista biten innan de var framme hos mig fick Tim vindvittring så då släppte han spåret och gick på vinden bort där jag satt med svampkorgen. Så fort Tim släpptes fri efter spåret gick han bort och la sig ner i en vattensamling...suck...den hunden verkligen älskar vatten och lera...  Efter en paus fick Tim följa med mig en liten stund när jag skulle kolla ett kantarellställe, hittade några ynkliga som Tim intresserat nosade på så då fick han en köttbulle. Inte för att jag tror att vare sig jag eller Tim blir några enorma svampplockare men man kan ju alltid försöka, det är ju så gott....

Tyvärr får ni stå ut med trista mobilbilder, hade inget bättre att tillgå...

Tim ligger i vattnet....


Myyysigt....vattentokiga Tim


Tim sitter och vaktar svampkorgen


Kan väl inte skryta med någon större skörd...men det blev iallafall en svampmacka :)

Promenad med trevligt sällskap

Idag tog jag och Tim en promenad med Sazsa och hennes hund Thiara, en jättetrevlig golden/rottis blandning som charmade både mig och Tim. Tim och Thiara kom bra överens men eftersom Tim inte får springa en massa så fick dom inte leka fritt. Tim fick gå lös en hel del men jag kopplade upp honom när vi kom till ett fält så att  Thiara fick springa av sig lite. Efter det fick dom gå lösa båda två vilket gick bra, visserligen ville Tim gärna springa efter Thiara och busa men efter att jag sa åt honom rätt skarpt att vara lugn så höll sig bra i skinnet för att vara honom och dom kunde gå lugnt brevid varandra och strosa. Idag kändes det riktigt skönt för jag hann för det mesta med att läsa Tim och bryta honom innan han börjar och busa eller göra annat och då lyssnar han faktiskt riktigt bra trots allehanda störningar. Känns på nåt sätt som om jag och Tim allt mer börjar bli ett team tillsammans även i vardagen och inte bara på appelplan.  Det var väldigt trevligt med sällskap på promenaden eftersom vi så ofta går själva och Tim var väldigt nöjd när han kom hem, skönt för honom och få komma ut lite även om han inte får springa så fritt som han önskar.

Tim och Thiara hälsar på parkeringen där vi mötte upp Sazsa


Vårat promenadsällskap Sazsa och Thiara


Så här snygg blir man efter närkontakt med en buske....


Kontakt mellan Thiara och matte


Jag flyyyger!......Thiara hade kul när hon fick springa av sig


Jag ser lika knasig ut som vanligt....


Strosar runt lite....
Tim ligger snällt platsad brevid Thiara medan jag försöker fota lite


Sitta still är inte helt lätt....


Resten av dagen har varit lugn, Tim har mest legat och vilat och tuggat lite ben. På kvällen fick vi besök av pappa och Zingo som kom förbi på en bit mat. Tim har blivit så himla tiggig just nu, han verkar konstant hungrig....vet inte om det är Rimadylen som kan påverka hans matlust. Tur han inte har lätt för att lägga på sig, just nu är han nästan lite för smal istället, tyvärr har han ju tappat en hel del muskler på sistone när han tar det så lugnt...inget kul alls. Tur han har mycket päls iallafall så han inte ser allt för hemsk ut, men det känns lite tufft att han så lätt tappar i muskulatur, framförallt baktill där han så väl behöver dem.

Spårat med pigg hund

idag fick Tim gå ett spår på eftermiddagen som husse lagt år oss, ett ganska kort spår med ca 4 timmars liggtid som gick ner i en gräsbevuxen dal. Tim var lite stissig vid spårstarten och irrade runt så jag fick ta tillbaka honom och släppa på på nytt, då gick det bättre. Bitvis spårade han jättfint och noga i bra lagom tempo men ett par gånger snurrade han lite innan han kom på spåret igen. I spåret låg en leksak samt en spårapport, Tim markerade leksaken fint men apporten missade han då han började snurra i spåret just där. Tim var iallafall nöjd över att få göra något och det är det viktigaste.

Tim iväg i spårstarten efter lite strul


Titta matte jag hitta en leksak i spåret!...Ska du ha den?


Spårar vidare...


Det var riktigt högt gräs bitvis


Tim får belöning i spårslutet efter att han selats av


På väg tillbaks till bilen, Tim var full i bus...


Min leksak matte, bara min!


På kvällen blev jag utskjutsad till ryds motionsspår där Kicki och Anita höll valpkurs ihop. Skönt att göra nåt annat, vara lite social och kul att se alla valpar...Blir ju smått tossig av att gå hemma utan att kunna träna hund "ordentligt" och inte ha så mycket att göra (mer än att leta jobb som inte finns). Man blir lite smått valpsjuk av att se alla söta fyrbenta spralliga ulltussar, dom är ju bedårande. Minns när Tim var en liten vit ulltuss...vart tar tiden vägen? Ibland går den lite för fort kan jag tycka...

Lugn dag...

Idag har det inte hänt mycket, jag har mest känt mig trött och seg så Tim har inte fått så mycket till aktivering. Har mest roat mig med att besöka tvättstugan. På eftermiddagen fick vi besök av pappa och Zingo ett tag och Tim fick et busryck och for som en tetting här hemma. Han lugnade sig dock rätt kvickt och resten av kvällen har varit lugn. Imorgon hoppas jag på lite uppehållsväder så jag kan lägga ett spår till Tim, han skulle nog behöva det för att göra av med lite energi.

En stor del av dagen har spenderats såhär...Tim sönderpussad av matte...


Hela djurflocken här hemma (förutom damråttorna då...)


Tim drog igång Zingo i sitt busfnatt när han kom på besök
Ordningen återställd...Dagens veterinärbesök

Idag var det ju dags för besök på norsholm djursjukhus igen, förutom veterinären Arne fick vi även träffa rehabsköterskan och fysioterapeuten Marie Söderström-Lundberg. Veterinären kände igenom Tim på nytt och sen fick Marie ta över. Eftersom Tim inte hunnit äta Rimadylen så länge som han skulle eftersom han blev dålig i magen började vi inte med någonting idag utan pratade mest om hur vi ska gå tillväga. Marie ansåg att Tim var såpass rörlig trots allt att hon först och främst ville låta honom simträna i kombination med stretching så vi bokade en ny tid till onsdag nästa vecka då han hunnit äta Rimadylen ytterligare en vecka. Tills dess fick jag lite information om massage och osteoartos att läsa, nu har ju inte Tim någon artos men början till dyplasi i sin d-höft och muskelinflamation/stelhet vilket ofta behandlas på liknande sätt. Det pinsamma var att vi skulle ha köpt ett 10gångers simkort idag men vårt betalkort fungerade inte.. tack och lov fick vi betala nästa gång vi kommer dit men man känner sig ju rätt dum, nästa gång får vi ha med dubbla kort...

Tim var tyvärr lite stressad hos veterinären idag, tror att han har minnesbilder från sist då han fick sitta i bur och rev upp sig lite på ena benet. Han lugnade sig dock mot slutet så jag hoppas att han har mer positiva bilder till nästa gång vi ska dit. Tim ska fortfarande ta det lugnt med lättare promenader men enklare lugn lydnadsträning (ex träna raka sättanden/ fotgående/platsliggning/ställande under gång) och lite spår var ok, han får dock fortfarande inte göra sådant som tär på kroppen som ex lägganden, hopp, apportering, kryp, leka, springa mm.

När vi gick från veterinären tog vi en kisserunda med Tim, han mer eller mindre kastade sig i kanalen med koppel och allt så det blev ett dopp, han bara skulle bada! Tja, vad säger man...kopplade loss och han fick bada nån minut för jag hade inte hjärta att hindra honom, dock var han lugn och hoppade/sprang inget utan bara doppade sig sen var han nöjd och gick snällt vidare. Lilla vännen, han har sån himla energi just nu.

Bushunden Tim i kanalen...


Men matte...jag var bara tvungen att ta ett dopp....nu kan vi gå igen


Det känns iallafall skönt att börja ha en plan även om rehabiliteringen säkert kommer ta tid, Marie sa att vi skulle räkna med att besöka dem 1-2ggr veckan ett tag framöver och att jag skulle räkna med att Tim kommer att behöva vara borta från aktiv träning i sök och tuffare lydnadsträning (typ precisionsträning av fartfyllda moment) ett bra tag. Sen vet man ju aldrig om hans höft kommer att hålla i längden om man ska vara helt ärlig men med rätt träning och ökade kunskaper i stretching och massage hoppas vi på det bästa. det viktigaste är att Tim får må bra och vara så aktiv som han kan framöver.

Inte mycket har hänt idag...

Idag har det varit en lugn dag, kan inte påstå att jag varit särskilt produktiv av mig. På kvällen åkte vi ut till frittfölj för att jag skulle vara med och kika lite när Kicki höll kurs. Tog en promenad med Tim först innan husse åkte hem med honom. Tim fick gå lös men efter ett tag kunde han inte hålla sig i skinnet (vara bara full i bus) så då åkte kopplet på eftersom han inte får springa och rejsa. Ja jisses, vad spring han har i kroppen nu...får se vad veterinären säger imorgon men jag hoppas att vi kan komma igång lite mer framöver för Tim har så mycket energi i kroppen just nu så han är som en stor gummiboll hela han.

Tim och jag ute vid frittfölj


Tim klev upp på lite bråte och balanserade...är jag duktig nu matte?


Godis och kelpaus...


Det var iallafall väldigt trevligt och nyttigt att kika på när kicki höll kurs och som vanligt var jag ju tvungen att komma med massa nyfikna frågor om ditten och datten...Eftersom jag tycker att hon är en duktig instruktör kan jag ju inte hålla mig utan att diskuttera en massa saker med henne...kraken hon får nog snart hål i öronen....  Jag fick hålla lite i en kontaktövning när de skulle gå slalom mellan varandra och alla hundar och förare var så duktiga så...får väl hoppas att jag själv inte framstod som en galen knasboll bara med mina små utrop "belöna där...duktiga!...jobba på...bra..."  osv... Annars har det inte hänt så mycket mer idag, bara vanliga promenader och massa med gos i soffan.

Kicki bygger slalom på valpkursen


Två av sötnosarna på lössläppet

Besökt samträningen

Idag var det samträning på klubben så vi åkte ut för att Tim skulle få se lite annat. Vi gjorde lite ögonkontaktövningar och hundmöten, sådant som inte är jobbigt för kroppen. Tim var enormt pigg och stissig och ylade och hade sig...ville bara till husse och tyckte jag var supertrist. Inte helt lätt att försöka få kontakt med honom men bitvis gick det ok med hjälp av klickern och godis (klick vid varje spontan ögonkontakt från Tim). Efter ett tag gick husse undan så då fick Tim träna lite fritt följ och ligg kvar, gick skapligt men det är svårt när jag inte kan belöna som jag vill utan bara med godis/röst eftersom Tim inte får hoppa och studsa. Gjorde även ett kort ställande på nära avstånd vilket gick bra trots två hundar rakt framför Tim.

Mörkt och kyligt kl 11 på dagen, var är augustivärmen?


Hundar överallt? Några av de som deltog på samträningen


Ursöta valpen Frans som charmade oss alla


Tim ligger och kikar mot husse och vill dit...


hallå hunden, här är jag...kolla på mig


...nämen...hej matte...står du där...


Hundmötesträning


Trixträning...buga...


Give me five! (ser ut som Tim ska svälja min hand....)


snurra...


Nu då matte?


Annars har det varit en lugn eftermiddag, har klickertränat lite med Tim. Försöker få honom att "städa", dvs lägga en leksak i en låda. Detta är något vi traglat med ett tag i perioder (men jag brukar tröttna tillslut och ge upp). Tim fattar att lådan och saken hör ihop, att han är duktig när han har saken i munnen och att han ska köra ner nosen i lådan men han lyckas inte riktigt koppla ihop hela beteendekedjan. Han har lagt saken i lådan vid några tillfällen och fått extra mycket gottis vid klicket men det verkar inte riktigt som han förstår ändå. Han lägger gärna saken brevid lådan istället för i och får då inget klick men blir då frustrerad och provar andra beteenden som att stå i lådan, bära den mm. Nåja, han blir trött i huvudet av det, kanske lyckas vi tillsut med envis träning.

Tim har förresten fått sitt första riktiga mål enbart vanlig hundmat i morse och hittils verkar allt lugnt, hoppas hoppas. Vore skönt och kunna mata honom som vanligt, han har tappat lite hull redan så han skulle må bra av att få i sig sin vanliga mat i rätt dos igen.

Kvällspromenad

Tim börjar bli så himla pigg av att inte få hålla igång som han brukar så nu ikväll försökte jag aktivera Tim lite extra på promenaden, det blev ett godisträd, några steg linförighet, passivitetsträning vid en bänk där vi bara satt ett tag samt lite olika kontaktövningar. Tim fick gå lös lite och strosa, dock under noga uppseende av mig så att han inte började springa för mycket. Tim skötte sig utmärkt, gick snällt nära mig. Väl hemma igen blev vi mötta av vår ena katt "Anton" så jag passade på att fota Tim och honom lite för dom är rätt söta ihop, ligger och gosar och trivs tillsammans.

Passar på att önska er alla en trevlig helg!

Godisträd...mums...


Tim trivdes i gräset
Tim gör "skäms" i gräset


Paus på bänken...


Pussattack!


Tim och Anton


Inspektion av marken....Full dos Rimadyl idag

Nu är Tim uppe i den dos Rimadyl han ska äta och hittils är magen lugn :) Han får fortfarande dietfoder i små portioner, just nu pressad potatis och kokt sej. Det märks att Tim börjar tröttna på att ta det lugnt, han är som en studsig valp i kopplet bitvis trots att jag försöker och träna lite kontakt och lätta övningar ute. Inne sover han dock mest så han är nog rätt seg i kroppen fortfarande efter alltihopa. Nu hoppas jag att allt flyter på tills veterinärbesöket på tisdag.

Vårat favvistrick...skäms!

Klicketräning med olika föremål

Tims mage har än så länge fortsatt vara bra så han har fått lite tätare pytteportioner med kokt ris och nötfärs samt glukosamin. Satte in Rimadylen på en lägre dos i morse, hoppas att allt går bra nu så att han kan äta den nu och så småning om få rätt dos...hoppas, hoppas...

På förmiddagen fick vi besök ett tag av pappa och hans hund och vi tog en kort promenad ihop och satte oss ett tag på en bänk i solen. Jättenyttigt för Tim att träna på att vara lugn och still ute trots diverse störningar. På eftermiddagen blev det lite klicketträning i omgångar, började lära in namnet på några föremål hemma som penna, visp, ring och strumpa. Efterhand fick Tim sedan hämta in det föremål jag bad om och därigenom lära sig skilja på sakerna, en skojjig lek tyckte Tim som glatt sprang och hämtade de olika föremålen . Han lyckades skilja bra på dem och fick verkligen tänka ordentligt då han gärna ville leka med pennan som tydligen var kul att bära på men då han upptäckte att bus inte gav någon utdelning (inget klick) så tog han sakerna i rätt ordning.

Först koppla ihop namn och sak ... "penna"


"vispen"


Är det det här som är "strumpa" matte?


och det här "ringen"?


jag gjorde rätt...mums!


Hmmm...vilken va strumpan nu igen då???


Den här?


Ja, rätt igen!!! slurp...smask...kladd....En förmiddag i skogen

Idag var det dags för sökkurs på förmiddagen. Fick åka med Tessan ut och Tim fick följa med trots att han inte får delta för att få se lite annat. Jag passade på att lägga ett kortare spår till Tim som fick ligga till sig medan de andra körde sök. Hundarna som sökte var jätteduktiga idag, det var en fröjd att se dem. Tim var väl inte lika glad eftersom han fick ligga uppbunden under tiden. Tim tog iallafall spåret bra även om han bitvis snurrade lite, han är ju så taggad just nu så det gäller att få honom att samla ihop all energi och arbetslust åt rätt håll. Tim fick även vara med vid fikat och så fick han en kort promenad på stigen i skogen efteråt. Skönt för honom att se lite annat än vår tråkomgivning här hemma.

Lite bilder från söket:

Tambo med matte Erika ska på påvis


Åke i full fart med rullen


Vilda på väg in med rullen


Tim vid fikat


Tim tigger gos av Håkan


Tims mage har varit lugn idag och han är piggare så troligtvis var det något tillfälligt..pust... Han fick iallafall två doser Canikur en i morse samt en i em för säkerhets skull och nu på kvällen har han fått en pytteliten portion ris och kokt nötfärs. Om allt är lungt i natt kommer nog Tim få Rimadyl i en mindre dos imorgon, han behöver ju komma igång och äta det så jag hoppas det ska gå bra. Tim vill fortfarannde slicka sig på tassen så det blir strumpa på ett tag till inomhus i den mån det går (Tim brukar ta bort den på natten när vi sover).

"Lillstrumpan Tim"

Tim fastar igen...suck

Jaha, det blev ingen insättning av Rimadylen idag för tidigt imorse väckte Tim oss och var lös i magen igen. Inte lika illa som i torsdags natt då det forsade ut honom men ändå. Efter ny telefonkontakt med vet assistenten fick Tim en dos canikur och skall få en dos nu snart igen. Magen har vait lugn nu på eftermiddagen efterson han fastar men han försöker ändå att bajsa så helt ok är han inte. Vet rekommenderade ny dietmat (ris/pressad potatis/kok nörfärs/kyckling/sej) i mkt må portioner ca 7-8ggr/dag som skulle ges ca 4-5 dagar efter att hans mage är ok och då kunde vi sätta in Rimadylen igen. Det dumma är ju att han behöver Rimadylen för sin inflammation så det känns faktiskt inget kul just nu :(

Vid halv åtta ikväll åkte vi ut en sväng med Tim till klubben då Kicki hade valpkurs där (jag terroriserade henne i telefon tidigare under dagen och hon tyckte vi kunde komma ut en sväng). Tim fick visa ett par ingångar vilket inte var helt lätt eftersom han vilar från träning och var rätt okoncentrerad sen kunde jag ju inte belöna så aktivt som jag brukar eftersom han inte får spralla runt för mycket. Tyckte han skötte sig bra med tanke på förutsättningarna och lite linförighet och ingångar/vändninger lyckades vi visa (om än ngt ostruturerat). Tim fick även utgöra en störning som alla hundar fick gå förbi och han var så snäll så, satt eller låg jämter mig. Han fick vara med vid fikat också vilket kräver lite mentalt av honom då han har svårt för längre passivitetsstunder.

Tim är lite sur för han skrapade upp ena tassen lite hos veterinären sist när han satt i buren hos dem och nu kan han inte låta bli och slicka och irritera tassen så han har fått gå med en strumpa på inomhus sen igår vilket inte är helt uppskattat. Nu vilar han iallafall så jag hoppas på en lugn natt utan magbesvär eller annat.


Slöat...

Idag har inte Tim fått göra så mycket då det blev rätt sent igår på bröllopet vi var på (iallafall för husse som stannade kvar längre än mig) och sen vart det upp tidigt i morse för att hjälpa till och städa festlokalen så vi var lite trötta. Tims mage verkar helt ok nu, han fick fisk och ris sent igår och i förmiddags och vanlig mat nu ikväll. Det märks även att han piggnat till lite nu när han får behålla sin mat så det är skönt.

Det blev lite trixträning här hemma en stund för att sysselsätta Tim med något. Har tränat lite mer på "att tända/släcka lampan i köket (har inte lyckats generalisera kommandot helt ännu till andra ställen). Tim har så smått förstått att han måste dutta ganska hårt med nosen på lysknappen så nu är han rätt söt, springer bort och släcker/tänder lampan i köket på kommandot "lampan", men ibland missar han då han duttar lite för snett på lysknappen. Tanken är väl att det skulle vara rätt skönt och kunna ligga i sängen och säga åt hunden att släcka lampan efter att man exempelvis läst en bok på kvällen så man slipper kliva ut sängen själv.

Matte kan gå och släcka sin lampa själv så kan jag ligga kvar i sängen....


Lugn natt..

Inatt fick vi faktiskt sova hela natten så det verkar som Tims mage är lugn för tillfället då han inte kräkts eller bajsat något mer,  men visserligen så har han ju bara fått a-fil igår kväll och i morse. Om det fortsätter åt rätt håll får han nog lite ris och fisk sent ikväll vi kommer hem från bröllopet eller imorgon bitti. Har fixat så att Tim får en extra promenad förutom den planerade nu när vi är borta i eftermiddag för säkerhets skull.

Han är iallafall piggare idag så det är skönt, antar att Rimadylen börjat försvinna ur kroppen på honom nu eftersom han inte fick någon igår. Nu vet vi ju inte om det enbart var Rimadylen som var boven till detta, kan ju lika väl vara en kombination med efterreaktion av stressen och sederingen som Tim utsattes för hos veterinären i onsdags. Får hoppas att det fungerar att sätta in det på måndag igen eftersom veterinären ville avvakta med att byta medicin, varför vet jag dock inte. Är tyvärr inte så insatt i de alternativa preparat som finns.

Må gott alla där ute, bloggar nog först imorgon igen....

Tim dålig av Rimadyl...suck

Ibland blir man less, Tim började ju äta Rimadyl i onsdags kväll, igår var han rätt lös i magen och lite pipig och inatt har det varit hemskt. Sprungit ut med honom titt som tätt. I morse var han fortfarande kass och började även kräkas galla. Kontaktade vet som tyckte att vi skulle göra ett uppehåll med Rimadyltabletterna tills på måndag och då sätta in en lägre dos. Får hoppas att det fungerar då, annars få vi se om vi kan få någon annan medicin då han behöver något mot sin inflammation. Nu verkar det iallafall äntligen lugnat sig lite och Tim ligger och sover helt utslagen, lilla vännen! Blir ris och fiskdiet i helgen men jag hoppas att han bättrar sig kvickt, jobbigt att se honom så låg. Är bjuden på bröllop imorgon också så jag hoppas Tim är så pass ok så han klarar sig själv ett tag, har ordnat rastningshjälp men har yvärr ingen som kan vara hos honom hela tiden. Mår han inte bättre får jag helt enkelt stanna hemma.

Koppelpromenader...

Tim är väl inte helt nöjd över våra tråkpromenader i kopple just nu, tyvärr har han varit lite dålig i magen idag också troligtvis efter sederingen igår och miljön hos veterinären. På en av våra promenader träffade vi på en chihuahua som Tim brukar agera "terapihund" åt, den hunden har nämligen varit med om en hundattack där han blev av med ett framben och därefter skäller han på andra hundar av förståliga skäl. An någon anledning så har han tytt sig lite till Tim och skäller inte alls på honom längre och då Tim är väldigt försiktig och snäll mot just denna lilla herre så brukar han få hälsa på Tim om vi springer på varandra ute för att bli tryggare.

Socialträning i lugn och ro


Tittut...får jag nosa på din kamera?


För att Tim skulle få göra nåt litet idag slänge jag ut lite godis som han fick leta upp på en gräsmatta medan han fick ha kopplet släpande efter sig ifall han skulle försöka börja busa. Mellan promenaderna har Tim mest vilat, får väl se hur länge lugnet håller i sig innan han börjar klättre på väggarna här hemma.

Leta godis

Lättad mitt i alltihopa...

Är totalt slut, har varit jättenervös hela dagen, men inser verkligen vad ens djur betyder för en när dom inte mår bra. Får väl säga att jag är lättad över de besked vi fått även om en del rehabilitering kommer krävas framöver. Tim ligger groggig och utslagen och sover, har vart en tuff dag för honom.

Dagens veterinärbesök då, jo Tim fick tillbringa nästintill hela dagen på djursjukhuset med rörelsetester och röntgen. Tack och lov fanns inga diskförändringar i ryggen och kotorna såg fina ut, det fanns lite små pålagringar i höfterna men inget som borde ge upphov till smärta. Däremot kunde det konstateras att Tims smärta och ovilja till att utföra viss rörelser/svanka i ryggen beror på inflamation i böjarmusklerna som utspringer från bäckenet ner mot magen. Tim har troligen under en tid gått under sig med bakbenen och därigenom inte byggt de muskler han behöver bak på rumpan för att stabilisera höfterna som ju är lite glappa  (c+d) och därigenom inte tagit ut bakbensrörelserna ordentligt och då felbelastat. Nu ska Tim i 2 veckor äta Rimadyl (smärtlindrande och inflamationshämmande) och glukosamin (fast det åt han innan också). Han skall gå relativt täta men lugna promenader (inga rusningar/bus) ca ½ timme per gång på skapligt slätt underlag, han får inte leka med andra hundar, hoppa, krypa etc, dvs sådant som kan belasta och öka inflamationen. Om två veckor, tisdag 19/8 är det återbesök då på rehab avdelningen där vi kommer kolla hur Tim verkar och lägga upp en rehabiliteringsplan, troligtvis med stretchingövninger och annat.

Veterinären uppgav att det var tur att vi kollade upp Tim nu så att han inte hunnit gå längre med sin inflamation och kanske ådragit sig ytterligare värre skador genom felbelastning. Känns skönt att veta hur utgångsläget är med Tim nu även om rehabiliteringen säkerligen kommer ta sin tid, bara och hoppas att utfallet blir bra så han framöver musklar och rör sig på rätt sätt. Nu blir det till att planera om ett tag då vi får ställa in mycket av det vi planerat, bla en lydnadskurs som nu inte blir aktuell för oss  samt mindre medverkan i söktränandet (fär hjälpa till och figga mer istället).

Tim var iallafall så duktig idag, följde villigt med veterinären och hade varit snäll att hantera förutom att han sjöng lite vackert för att visa sitt missnöje i att sitta och vänta i buren efteråt. Min älskade plutt, alltid lika envis...

Om någon har tips på olika sätta att aktivera hundens hjärna men inte kropp så mottages det tacksamt eftersom Tim behöver få utlopp för sin energi på annat sätt nu när vi inte kan träna som vi brukar.


Börjar bli lite nervös...

...för morgondagens veterinärbesök. Ska bli jätteskönt att få Tims ländrygg röntgad men det känns lite pirrigt samtidigt. Hoppas på att det inte är något allvarligt/kroniskt smärttillstånd men usch...det känns lite oroväckande. Nåja, idag roade jag och Tim oss med lite klicketräning, tränade backa, snurra och att springa mellan mattes ben...något som inte är helt lätt med relativt kort matte och stor hund. Kul med lite trix som inte är så fysiskt jobbiga för hunden men lite kluriga om man som Tim försöker göra allt i räserfart.... Tim fick även en promenad med husse på eftermiddagen med lite lekfull lättare apportering med en dummie och allmänt strosande. Nu blir det nog sängen om ett tag, ska vara hos veterinären 7:45 imorgon bitti så det blir till att åka tidigt.

Promenerat i regnet

Jag vill börja med att tacka för alla snälla inlägg Tim och jag fått ang hans dumma korsrygg, det värmer :)

Idag blev det en lugn långpromenad med Tim där han fick gå lös en hel del i sin egen takt. Efter en stund började det regna rätt rejält, tur för oss så var i en tät skog just då så vi blev inte så jätteblöta. Jag passade på att gömma lite godis i ett omkullfallet murket träd så att Tim fick jobba lite med att leta upp det. Han hittade även lite lerigt vatten att plaska i men tyckte jag var taskig när jag inte ville att han skulle dricka ut lerpölen. På hemägen pausade vi en stund då jag hittade en parkbänk att sitta på, där satt jag en bra stund med armarna om Tim som satt mellan mina ben och bara hade det mysigt...ibland är det härligt att stanna upp och bara vara en stund...

Tim vid en sunkig vattenpöl


Tim väntar på att jag ska preparera klart stammen med godis


Sniff, sniff, krafs....här finns nåt gott


Massa godis under den murkna barken....mums...


Tim har mer eller mindre legat och vilat brevid mig i soffan sen vi kom hem, rätt mysigt med en hund vid benen, en bra bok och ett glas rött....visst får man väl skämma bort sig lite en söndagkväll?

Tim är uttråkad

Det har inte hänt så mycket här sen veterinärbesöket, Tim fick gå ett spår med husse igår som gick över en gräsplan och asfalt och in i skogen, det gick bra förutom att han höll på att missa slutet och inte markerade apporten, dock jobbade han fint med låg nos. Han fick även bada lite igår, han skötte sig bra lös trots att det var en hund i närheten som skällde lite mot oss. Idag har det mest blivit tråkpromenader då vi haft besök, men ett märgben blev det till Tim iallafall.

Tim är väldigt taggad just nu, han är inte van att det det så här lugnt samtidigt som vädret börjar bli svalare. Det är svårt när man inte vet hur mycket man vågar göra med honom då hans nuvarande aktivitetsnivå inte nöjer sig med "enbart promenader" någon längre tid. Försökte mig på lite trix igår för att han skulle få tänka lite, det slutade med att han studsade brevid mig i fotposition med ögon fula av förväntan....han satt en bra stund efter att han fått frikommando och bara tittade på mig med intensiv blick som sa "sen då, nu då? träna mer, göra mer matte!" Usch vad svårt det är, han vill så mycket samtidigt som jag inte vågar göra allt för mycket då Tim kör på med full fart och sen syns det efteråt att han verkar lite stel/ha ont.

Kolla vilken fin leksak jag tog med upp i soffan, leka?


RSS 2.0