Gott Nytt År!

Jaha, då var det nyårsafton igen, i ikväll får vi besök av dom som var här i måndags och det blir lite middag och mys hos oss. Det blir lite lagom för hundarna eftersom jag inte riktigt vet hur Ina kommer att reagera om det börjar smällas en massa utanför. Hittils har hon tagit det bra, reagerade lite för ett par dagar sedan på en smällare men då hon kollar av sin omgivning så noga så lugnade hon sig då hon inte fick någon reaktion vare sig från oss eller Tim. Sen dess har hon knappt brytt sig vare sig inne eller ute men då har det ändå varit skapligt lugnt på smällandet så vi får väl se. Jag har tagit upp varsit märgben på tining som de ska få ikväll så de blir lite sysselsatta.

Igår fick Tim en rejäl djupgående massage av mig, jag hittade ett par knutor och lite spänningar i korsrygg och baksida lår/ljumske men annars kändes han fin. Ser att han rör sig lite ledigare nu så det var nog bra att gå igenom honom ordentligt. Tim har fått ta det lugnt idag med back on track täcket på sig på promenaderna så att musklerna får återhämta sig lite extra. Även Ina fick lite lätt massage igår men det är ju mest för att hon ska vänja sig, inget djupgående eller så.
 
Knåda knåda....


Här har jag hittat en spänning i muskulaturen vilket syns på Tims blick..han lyfter alltid huvudet först lite irriterat, suckar till och sen lägger han sig ner igen och nästan somnar när det släpper...tydlig kille :)


Ännu en muskelspänning


Efter Inas massage när jag var färdig fick vi sällskap av kissen som också ville vara med...något Ina inte riktigt uppskattade...


Ina fick följa med på en promenad med pappa och Zingo idag på fm, vi gick bort och släppte dem i en inhägnad tom kohage så de fick leka och vara lösa en stund. Bra för Ina att få springa av sig lite så hon gjort av med lite energi innan vi får folk och så där.

Inte är man vacker inte...påbylsad med mössan långt ner ...


Pappa och Zingo


Isen var spännande...


Nu ska jag börja förbereda lite smått och gott så jag önskar alla en riktigt trevlig nyår, GOTT NYTT ÅR!

Det gångna året....

Har sett att måna på sina bloggar summerar det gångna året och därför sitter jag nu här och funderar över hur mitt eget hundår 2008 har varit...


Jag började året som ägare till en hund, slutar det som ägare till två underbara hundar :) För Inas del finns ju inte så mycket att berätta ännu, hon kom in som en stormvind i våra liv och har fort blivit en stor del av vår familj. Hon älskar att sitta bredvid husse i soffan på kvällen och bara få en klapp på kinden i mellan åt eller att ligga med huvudet på mina fötter medan jag läser en bok. För Ina blir målet 2009 att få henne så trygg som möjligt, att hon ska fungera i vardagen på ett bra sätt samt att så smått börja testa på lite mer aktiviteter. Vi tränar på med grunder som kontakt, utgångsposition och inkallning.


För min och Tims del har 2008 varit ett omvälvande år, vi började vintern/våren med att komma igång allt mer både inom lydnad, sök och till viss del spår och ambitionen om att tävla lydnad och kanske bruksspår fanns där. Vi hade ett ganska bra tränigsflyt och både jag och Tim njöt av att vara ingång...jag hade börjat kolla upp aktuella lydnadstävlingar så smått...då kom smällen! Tim visade smärta och tappade muskler, det tog ett tag innan jag förstod...En inflammation i höftböjaren och början till pålagringar i höger höft (Tims D-höft). Det blev en lång behandling med smärtstillande och rehabilitering med simning, stretching/massage. Veterinären grusade förhoppningarna på att tävla bruks, kanske skulle lättare lydnadsträning fungera om vi hade tur. Sökträningen avbröts och tankarna snurrade. Det var en jobbig resa att genomgå med Tim men samtidigt lärorikt...att se Tim komma och lägga sig vid mig och dutta med nosen på sin  höft och sen kolla mig i ögonen för att få  en massagestund det känns i hjärteroten....Tim är nog en på miljonen för mig, hans sätt att vara, agera och läsa mig är faschinerande...han känner nog mig bättre än vad jag själv gär ibland...


Nåja, nu har Tim så smått börjat komma igång igen med lättare lydnadsträning, vi har provat på freestyle lite och hunnit gå en spårkurs men fortfarande försöker jag ta dagen som den kommer, det är svårt att sätta upp mål då Tims dagsform avgör. Målet för Tims del 2009 blir att försöka hitta en bra balans mellan aktivitet och vila, förbättra hans bakbensmuskulatur och ta dagen som den kommer...visst skulle jag vilja starta honom i en 1:a men framtiden får utvisa vad han klarar av.


Blev visst ett lång inlägg... Vill i alla fall passa på att önska alla en trevlig och lugn nyår!


Samträning med pigga hundar

Idag åkte vi på samträning på fritt följ. Jag började med att vara med en stund med Tim, han var väldigt okoncentrerad, sprallig och flamsig så det gick väl inte så jättebra....jag blir så frustrerad när han beter sig som en "otränad katig unghund" eftersom jag vet att han kan egentligen och då blir det bara konflikter mellan oss. Bitivs fick vi kontakt iallafall men vi kan inte skryta med några superprestationer. För Inas del fick hon mest komma ut och kika på folk/hundar på håll. Hon fick även hälsa på några människor och det gick riktigt bra, hon blir allt säkrare och lugnare bland folk bara jag håller mig lugn och sansad. Har märkt att jag sätter upp kraven mycket mer med Tim eftersom det är jag själv som fostrat och jobbat honom från grunden, jag vet vad han egentligen kan vilket gör att det på något sätt blir mer personligt när det skär sig mellan mig och Tim....alla hans fel och brister beror ju enbart på mig och mina  felsteg som hundägare. Med Ina tar jag mer varje stund som den kommer och har inga förväntningar på att hon ska "sköta sig" på samma sätt som med Tim och oftast går det nästan bättre då eftersom jag slappnar av mer och bara "är" på något sätt. Svårt det där ibland....

Tim var taggad idag på samträningen...


Konflikter, irritation och missförstånd mellan mig och Tim :(


Efterett tag gick det bättre med kontakten


Sitt stanna kvar med Tessan som störning


Tim ville mest rulla omkring eller ligga och mysa i frosten istället för att träna...


Ina fick sitta och titta på alla intryck (jag lovar jag var inte sur här, .kniper ihop munnen för att det var kallt...)


Efter en stund kunde hon släppa fokus på omgivningen så det var bra :)


Duktig flicka


På eftermiddagen fick vi besök av bekanta som kom på fika, dom har en liten son, Dennis på 3,5 som gärna vill vara och gosa med djuren. Ina skällde lite precis när de klev in men lugnade sig fort och skötte sig jättebra sen. Både Tim och Ina lät sig snällt klappas och la sig sen och vilade medan vi fikade. Efteråt tog vi en liten promenad med dem innan de skulle åka hem, hundarna var som ystra studsbollar i kylan men nu ligger dom och vilar gott igen.

Dennis med vovvarna

Inte populär matte just nu...

...om ni frågar Tim iallafall. Han tycker jag är en riktigt skitkärring för han åkte in i duschen nu på kvällskvisten vilket var välbehövligt då det var rätt länge sedan han skrubbades ren. Han finner sig i det skapligt men han tycker det är totalt onödigt att få en massa schampo i pälsen. Nu luktar han iallafall fräscht igen så nu går det ett tag tills nästa gång förhoppningsvis.

Husse rädda mig från mattes tortyr tack....suck...tur man får köttbullar för besväret iallafall....

Lugn dag idag

Idag har hundarna fått en lugn dag, för Inas del är det ju bara bra för musklerna att få återhämta sig efter långpromisen igår och Tim fick en extra vilodag för tassens skull (nu rör han sig som vanligt igen). Masserade igenom hundarna lite lätt igårkväll och dom känns faktiskt ganska fina i muskulaturen just nu båda två, även om Tim fortfarande är alldeles för omusklad baktill men vi jobbar på så gått det går med tanke på hans höft.
 
På eftermiddagen fick vi besök av pappa och Zingo som kom över på middag. Det var roligt att se Ina idag, hon la sig hos pappa i soffan och storgosade, kul att se att hon börjar släppa in folk i närheten mer och mer.

Nu har Tim och Ina fått varsit "juligt" tuggben att roa sig med.

Är det här till mig matte?


mmm...gotti gotti....
Långpromenad med Ina

Tim fick en sticka i ena framtassen igår em så han haltade omkring här tills jag fattade vad det var (hittade inget först). Han var lite öm igårkväll men nu verkar han ok. För säkerhets skull har han fått ta det lugnt idag och nöja sig med lugna promenader med husse. Själv var jag sugen på att gå en riktig långpromenad så jag tog med mig Ina och gick en tretimmarstur ute vid Tinnerö Eklandskap. Bra för Ina att få lite kvalitetstid med mig utan att Tim var med. Det blev lite aktivering på promenaden i form av klättra/balansövningar, inkallningsträning och lite kontaktövningar. Ina fick gå lös en hel del på det ställen där jag såg att det inte var en massa människor/hundar (kopplade upp om någon kom). Hon var jätteduktig och verkade tycka de var riktigt mysigt att få vara med bara mig en stund. Vi träffade på en del promenerare, joggare, ett par hundekipage, en katt samt såg en häst/ryttare på håll. Ina skötet sig fint, skällde endast till vid ett tillfälle mot en hund som spände lite mot henne, annars höll hon fin kontakt med mig och var glad och positiv till alla intryck så det kändes riktigt bra.

Nu är jag lite trött i fötterna och Ina ligger nöjt och sover, men va skönt det var att komma ut ordentligt och röra på sig efter all julmat. Nu väntar nog iallafall soffan en stund...man ska väl inte överdriva motionen trots allt :)

Jag hade kameran med mig på promenaden och som vanligt blev det en hel del bilder....

Grästuvor är kul!!!


Balansera på sten


Ina hittade en trasig sko och var mäkta nöjd över sitt fynd


Fina Ina!
Ok...jag vet att jag har pippi på att ta huvudbilder men jag kan inte låta bli ;) ;) ;)


Mysiga vandringsleder på tinnerö och vacker natur
Det började skymma på hemvägen


Hundbus och promenad

Idag tog vi med hundarna samt pappa och hans hund i bilen och åkte iväg till skogen en sväng så hundarna fick strosa omkring och busa runt lite. Hundarna hade massa spring i benen och det var rätt skönt att komma ut ordentligt efter all julmat man stoppat i sig.  Passade på att göra ett par inkallningar med både Tim och Ina medan de sprang lösa och lekte med Zingo, det fungerade skapligt trots störningar. När vi skulle hem valde jag att bara ta med mig Tim och promenera hem så att han fick en ordentlig nedvarvning med tanke på hans höft, det blev back on track täcke på samt stretching innan vi promenerade iväg. Tim fick gå lös hela vägen och skötte sig som en ängel nöjt trippandes brevid mig...tror han uppskattar lite "egen mattetid" ibland.

Hundarna verkar bra i magarna igen så dom fått varsin portion mat och  nu ligger båda hundarna nöjda och trötta och vilar, skönt :)

Som vanligt blir det alldeles för mycket bilder när jag ska välja när husse varit med och fotat....

Matte släpp oss fria så vi får leka nu då.


Avklädning först.


Tre hundar med spring i benen.


Hundar överallt......


Får jag godis matte?


Tim fick täcke på efter en stund så att han inte skulle bli kall i muskulaturen


Bustroll!


Ina på väg till mig vid en inkallning, duktig tjej!


Påklädda och klara för hemfärd
Kom nu matte så går vi så får dom andra ta bilen hem....


Hundarna kass i magen :(

Idag fick hundarna vara hos min pappa ett tag då vi skulle iväg till Jonas pappa för lite julfirande och hans sambo är tyvärr allergisk. Tyvärr visade det sig att hundarna var dåliga i magen så det var nog inte allt för kul för min pappa att vara hundvakt, som tur var lugnade det sig efter ett tag. Misstänker att det är grisöronen som de fick som satt fart på magen på dem eftersom de nästan inte fick något annat igår som de borde reagerat på. Kvällen har iallafall varit lugn med hundarna får fasta tills imorgon så vi ser att det lugnat sig ordentligt...Ina var lite grining nu vid niotiden när hon minsann tyckte att det var matdags, hon är verkligen som en klocka...säger tydligt till ca 21 varje kväll att hon vill ha mat vilket hon ju alltid brukar få då så hon var nog lite fundersam över varför hon inte fick det ikväll.

Annars har det inte hänt så mycket idag, hundarna har fått en vilodag eftersom de är lite kassa i magen och även lite trötta sen igår då det blev en del intyck med paketöppning och annat. Önskar alla en fortsatt trevlig julhelg!


Julaftonen till ända

Då var julaftonen snart slut och vovvarna ligger nöjda och småtrötta och vilar medan jag själv sitter och försöker smälta all mat man stoppat i sig....det blir ju ofta en hel del :)

Dagen började bra med att jag vaknade och såg att det faktiskt snöade ute, så lite vitt på marken fick vi det iallafall på julaftonen, så mysigt! Vi började med jullunch hos Jonas mamma då hundarna fick vara hemma och ta det lugnt. Sen när vi kom hem fick dom lite promenad och pappa och Zingo kom över till oss och vi myste i soffan framför "kalle". Efter det blev det julklappsutdelning, hundarna fick varsit inslaget grisöra och  pipisgosedjur av mig och jonas samt varsit större gosedjur av pappa. Hundarna låg snällt på varsit håll och tuggade grisöra utan gruff och efter det har dom turats om att gå omkring och bära/gosetugga pp mjukdjuren. Hundarna fick även smaka lite korv/milda köttbullar samt mager kalkonskinka eftersom det är ganska snäll mat att ge till deras magar förutom det sedvanliga torrfodret. Katterna fick festa på "extradyr" kattmat på burk vilket dom uppskattade.

Lite bilder från idag:

Otåliga hundar som inte vill posera utan är mer nyfikna på paketen under granen....


Pappa har Julklappsutdelning av gosedjur till hundarna


Ina med sin nalle som hon fick av pappa


Min pipishund matte!


Kolla vilken fin kanin jag fick av "morfar" matte!


Zingo trivdes mitt bland alla saker...


Ina kämpar på med att få tag i det inslagna grisörat...


Tim var snabb på att få upp paketet


Stör mig inte tycker Zingo...ser ni inte att jag har fullt upp...


Smulan och Anton nöjde sig med smaskig blöt kattmat


Julgott med mat på kvällen...


Jag fick en jättebra bok i julklapp :)


Nä nu väntar soffan ett tag till, så skönt och lugn att bara vara en stund och njuta av alla levande ljus och tystnaden på kvällen tycker jag. Hoppas ni alla haft en riktigt mysig dag!


God Jul!

Nu börjar julen märkas av här hemma, en del av maten är lagad, julgodiset likaså. Granen är uppe och pyntet framme :) Hundarna har nyfiket betraktat godis och mattilverkningen. En och annan köttbulle har dom väl fått smaka. Har slagit in hundarnas presenter vilket inte var det lättaste då Ina gärna ville ha alla saker direkt så nu ligger de väl gömda i ett skåp i väntan på morgondagen.

Husse i djup koncentration ibland  julgodiset


Vi bara kollar så att husse gör rätt!


Granen på plats...


julpynt och blomster överallt...
En vilostund i soffan är aldrig fel


Vill bara passa på att önska alla läsare på bloggen en riktigt GOD JUL!!! Hoppas ni får det jättemysigt.Julstök

Har varit dåligt med bloggande just nu, vi håller väl som de flesta andra på med julstök just nu. Igår kom granen upp och det pyntades och fejjades. Ina var rätt nyfiken på granen som promt skulle undersökas. Nu väntar matlagning, julgodistillverkning och annat. Vi har Zingo på besök just nu då pappa skulle ner till stan så det är fullt hus med tre stora lurvtroll. Har passat på att klicketräna lite med Ina utomus idag, vi tränar på med ingångar/första steget till fotgåendet, lite sitt/ligg stana kvar på kort avstånd. Hon var riktigt duktig idag för hon hade fint fokus på mig och brydde sig inte så mycket om omgivningen. Hon har även fått lite balansträning och klättraövningar på allt möjligt, stenar, bänkar, bord mm

Ligga på mur kräver iallafall lite balans


För Tims del blir det nog ett asfaltsspår med husse senare när han kommer hem, så han också får sig lite aktivering.

Hundarna varit med husse idag

Först vill Jonas tacka för alla grattishälsningar :)

Idag har jag varit hos pappa på dagen för att hjälpa honom med lite julstädning och sånt då han ju har lite svårt med en del sånt eftersom hans rygg mm spökar. Hundarna fick en promenad med husse i det mysiga vädret, han tog bilen och släppte dem så det fick leka och sen fick de varsin separat promenad där de fick gå lösa och få lite kvalitetstid med husse. Ina var riktigt duktig på inkallning när de var ute så det var roligt, bra att hon lyssnar på husse också.

Nu ikväll har jag mysit med hundarna i soffan samt pysslat lite med att ordna till julblommor och sådant. Hade tänkt lägga in lite bilder men vår kamera har fått spunk och vägrar ta blixtbilder så det blir inga :(.

Blir bonusbilder på tidigare tagna bilder på  "julklädda" hundar istället.

Firat husse

Idag har hundarna fått vila från träning då husse fyller 30, hipp hurra för honom! Husse jobbade ju som vanligt så dagen för min del har ägnats åt att städa och pyssla hemma samt förberedande matlagning då vi fick besök av lite släkt til honom och så på kvällen. Det blev en prövning för Ina med flera människor hon inte träffat förut, både män och kvinnor. Hon skällde och morrade en del precis när folket klev innanför dörren men jag slängde ut en näve godis som hon fick roa sig med så att de fick kliva in utan att ha henne gormandes precis brevid. Efter ett tag lugnade hon sig såpass att hon hälsade på en del självmant och tillslut hade hon hälsat på alla och insett att ingen var farlig så då kunde hon lägga sig ner och ta det lugnt. Känns bra att hon relativt fort kommer till ro ändå även om hon först skäller en del, när vi åt låg hon avslappnat och vilade under bordet där alla satt och sen gick hon runt och tiggde kel från en del. Tim däremot var störtförtjust från första början över att ha så många människor på besök som han kunde gosa med och försöka dra igång att leka. Han sprang stolt och visade upp sitt fina gosedjurslamm bland besökarna. Även pappas hund Zingo var med så det var fullt hus med 3 hundar, våra 2 katter och ett gäng med folk. Tycket faktiskt att det fungerade riktigt bra trots att det var lite trångt imellanåt.
Bra hunddag idag :)

Idag har det varit en härlig hunddag, vädret har varit fint då solen har tittat fram och Ina har skött sig jättebra trots att vi mött både joggare, barn och " gubbar i långt skägg och yviga kappor" :)

Idag fick hundarna lite uppletande igen, sammanlagt tre föremål vardera. Tim var jätteduktig med de två första föremålen men sen kom han av sig och flamsade runt lite innan han kopplade igång hjärnan igen och fixade sista föremålet. Han var iallafall jätteduktig med att komma in med grejjerna så för stunden verkar den delen funka bra. 

Tim vill iväg!


Lite svåröverblickad terräng valde jag medvetet för att Tim skulle få jobba lite extra


Tim har hittat första föremålet!


På väg in med sista föremålet


För Inas del var det ju endast andra gången hon körde uppletande så där gäller ju bara massa beröm så fort hon visar intresse för en sak. Himmel vilket föremålsintresse den hunden har och vilken fart! Hon imponerade på mig genom att verkligen vilja komma in med föremållen idag, dock har hon så brått och blir så glad över att få jobba att hon stressar lite för mycket och tar allt i en rasande fart. Hon försökte vid ett tillfälle komma in med en stor jordklump hon hittade till mig...föremål som föremål tänkte väl hon...knasfia! Nåja, vid tredje föremålet hade hon varvat ner lite mer och jobbade då jättefint och metodiskt medan hon sökte av området.

Ina vill iväg!


Ina på väg in till mig i full fart med första föremålet


Hittat en till grej i full fart


Passade även på att träna lite fasthållande av träapporten med Ina, det går sisådär...hon vill mest springa iväg och tugga på den eller kampa med den...

"Håll fast"


Tim fick göra ett par vanliga enkla apporteringar, märktes att det var ett tag sen sist då han gjorde en tjuvstart och tuggade lite men annars är han duktig, han vet vad han ska göra och griper fint.

Apport!


Jag kan de här redan matte....ge mig godis nu! (kolla jordstänken i Tims huvud....)


Efteråt blev det lek och bus för hundarnas del. Jag får gå in och bryta dem ibland för dom kan hålla på och springa lite väl mycket och hårt vilket inte är bra för Tims höft, som tur var funkar det överlag bra med att bryta Tim och be honom ta det lugnt en stund imellanåt. Tim hittade ett fint istäckt vattenhål så han passade på att visa Ina hur man leker isbrytare på bästa sätt... Eftersom vi hade så nära hem lät jag honom hållas då han enbart blev blöt ordentligt på benen och under magen, annars vill jag ju inte att han ska kyla ner sig med tanke på höftled och rygg/ländmuskulatur.

Hmmm dumma is....


Det gäller att trycka ner isflaken....


Sådär ja!


Fått en utmärkelse av molle :)

Vi har fått en utmärkelse av Molle ( http://bobmarleys.wordpress.com/) som vi tackar ödmjukast för!

award_23698749_237111381

Motiveringen är:

Denna bloggen byggs och fylls av NÄRHET - närhet i rum, tid och förhållande! Dessa bloggarna är osedvanligt charmerande och söta, och syftet är att finna och att vara vänner. De är inte upptagna av utmärkelser och själviskhet. Vårt hopp är att när banden på dessa utmärkelser är gjorda, vill ännu flera vänner fortplantat sig. Var snäll och ge lite extra uppmärksamhet till dessa!! Ge denna utmärkelsen till åtta bloggare, som i sin tur väljer ut åtta bloggare. Kopiera in texten o bilden på deras utmärkelse...

Oj vad svårt...nåja bloggar jag vill ge utmärkelsen till är:

Camilla med Bentley http://www.bentley.dinstudio.se/

Kasper (Tims miniatyr...) http://www.belof.se/Kasper-index.htm

Malte o Snoken http://malteochsnoken.bloggagratis.se/

Sigge svamphund http://svamphunden.bloggagratis.se/

Frippe  http://frippe.bloggagratis.se/

Ekoxens kennels blogg  http://ekoxenskennel.bloggagratis.se/

Cavvettjejerna Molly o Moa http://cavaliersajten.bloggagratis.se/

Juni o Cola  http://juniocola.bloggagratis.se/


Ett steg tillbaks i träningen :(

Jag har ju nästan tyckt att det har gått lite för bra med övertagandet av Ina, hon har funnit sig väldigt bra och skött sig över förväntan med tanke på vad hon har i bagaget. Hon har ju uppvisat en del oönskade beteenden/rädslor tidigare enligt vad jag fått berättat och idag fick jag erfara ett av dem. På promenaden med hundarna idag gjorde Ina plötsligt ett rejält utfall mot en stackars joggare. Allti gick som tur var bra, joggaren fortsatte utan att ens säga nåt så tyvärr hann jag inte be om ursäkt och Tim som var lös la sig lugnt  ett par meter ifrån och kollade på ina och verkade undra vad hon höll på med. Troligtvis kände Ina sig hotad men det är ändå inte ett acceptabelt beeteende så nu blir det till att jobba på med hennes sociala bekymmer och inte ge henne utrymme till sådana handlingar. Jag har ju så lätt för att börja "överanalysera" händelser så det slutade med att jag ringde till rara hundinstruktören Anita för att få ventliera lite, hon är helt enkelt underbar den människan som orkar lyssna på alla mina undringar och tankar.

Nåja, förhoppningsvis var det en engångsföretelse som kommer sig av att hon är på väg ut löp och är lite allmännt knepig just nu, men nu gäller det att se till att ligga steget före Ina eftersom jag nu sett hur hon kan agera när hon känner sig hotad eller trängd. Det är alltid en utmaning med omplaceringshundar just eftersom man inte känner dom på samma sätt  och det blir svårare att förutspå reaktioner, samtidigt är det oerhört lärorikt....ju mer jag lär mig om hund ju mindre inser jag att jag kan... 

 Jag måste ialafall få ge Tim en eloge, han förvånar mig nästan dagligen i hur bra han beter sig nu för tiden även i oväntade situationer...den hunden får jag bara större och större relation till och allt mer förtoende för...mattes älskling!

Annaras har iallafall dagen varit bra, utan några mer incidenter. Hundarna ligger och kurar ihop i hallen, en i biabädden och en vid dörren precis brevid.

Ojojoj...Tim kissat på en människa...ooops....

Idag tog jag med hundarna ut en längre sväng, Tim har gett upp Inas bak nu så nu kan man ha dem lösa ihop ute också bara man har koll på dem...skönt. Idag tänkte jag att hundarna skulle få jobba lite så det blev uppletande, dom fick två uppletanden var med två olika föremål. Eftersom det var första gången för Ina fick hon synliga utplanteringar där jag enbart belönade för minsta intresse, hon formligen dök på föremålen så det var inga problem. Däremot ville hon inte komma in till mig först men efter att jag lekt med henne och kört byteshandel med föremålet mot ett annat som vi lekte med ihop så gick det kanon, in med föremålet till matte och sen lek och gos en stund. Hon tyckte verkligen det var roligt, kul att se hennes koncentration och glädje :)

Ina ligger och väntar på att få springa till rutan


Weeee kolla vad jag hitta....


Titta matte det låg en grej bakom stenen!


Med Tim har jag börjat jobba mer på att han ska vara mer fokuserad och inte snurra omkring för mycket samt jobbat med att han ska komma ända till mig med sakerna då han gärna släpper lite tidigt. Han var iallafall jätteduktig idag och hade fin fart, glädje och koncentration i rutan trots att Ina satt bunden i ett träd brevid.

Tim fokuserad på rutan...låt mig springa dit då matte!


Kolla jag hitta den!


En till grej till dig matte...


När Tim var på väg in med sista föremålet till mig så såg jag att personen med hunden som sprang fram till Ina häromdagen var en bit bort och kom gåendes mot oss. Jag ignorerade dem först och fortsatte jobba med Tim som skötte sig kanon  utan att bry sg om hunden. Efter ett tag platsade jag Tim då de fortsatte mot oss och hans hund var lös och kom mer eller mindre ålandes till Tim. Jag blev lite irriterad att bli störd igen men gav tillslut Tim frikommado eftresom han skötte sig så fint så jag ville inte att han skulle få skit för att det kom en hund farandes.  Jag ställde mig så att jag kunde skydda Ina eftersom hon satt bunden vid ett träd då jag inte ville att hon skulle bli trängd av tiken. Tiken sprang fram och hälsade på Tim (utan att ägaren frågade om lov...suck) och jag var för förvånad för att klämma ur mig något till personen så jag lät det hela bero eftersom jag såg att hundarna kom väl överrens. Iallafall så helt plötsligt gick Tim fram till hundens ägare och ställde sig och kissade på honom!!! Jag blev totalt överraskad, Tim har aldrig gjort något liknande innan...jag stammade fram en ursäkt iallafall och fick bort Tim därifrån. Personen sa inget utan stod lugnt kvar ett tag och tittade på sin tik som var på väg att åla sig fram till Ina, jag ställde mig då imellan eftersom jag såg att Ina kände sig trängd pch då tog han sin hund och gick.

Jaa...vad säger man, mycket ska man vara med om....i efterhand var jag nästan lite skadeglad om jag ska vara ärlig att Tim kissade på personen eftersom han och hans hund stört oss oinbjudna vid två tillfällen.... Synd bara att jag ska få en sådan tunghäfta när det händer, samtidigt vill jag ju inte gapa för mycket när mina hundar sköter sig. Tim skötte sig ju jättefint trots att han var lös ända tils hunden kom fram och jag då gav honom frikommando. Inte lätt att veta hur man ska agera ibland. nåja, Tim och Ina var iallafall lugna och fina efter att han gått iväg igen och vi kunde fortsätta vår trevliga promenad.

Nu ligger vovvarna och sover efter dagens aktivering, dom är så söta för dom ligger allt mer tillsammans och myser, märks att dom verkligen börjar känna varandra och bilda flock.


Trevlig Lucia önskar vi alla bloggläsare!

Vi vill bara önska alla en trevlig Lucia och en fortsatt bra helg!Det börjar lugna ner sig här hemma nu, Tim har iallafall ätit en halv portion mat efter lite trugande och Ina har börjat säga ifrån på skarpen om Tim blir för efterhängsen på hennes bak så nu kan de vara tillsammans igen utan att vi behöver passa varje steg de tar...skönt.

Tim hemma igen...

Tänkte bara skriva att Tim fått komma hem nu igen, visst piper han lite och dom får hållas åtskiljda när jag inte sitter och har stenkoll men det fungerar skapligt. Tim och Ina blev som skogstokiga först när de fick ses igen, Tim vill bara putsa Inas öron (och nosa henne i baken...hmmm) och Ina vill bara busa och härja med Tim. Nu ligger dom och sover på varsit håll. Dock har Tim knappt ätit något när han var borta och han åt inte sin kvällsmat nu heller så snart har jag väl ett benrangel till hund, hoppas på att han börjar äta snart igen innan han tappar allt för mycket i hull. Tur att han dricker som han ska iallafall.

Jag tänkte bara tillägga angående mitt förra inlägg att jag absolut inte är emot att man tränar på att ha sin hund lös och visst kan det hända den bästa att ens hund springer iväg eller springer fram till någon. Det som irriterade mig var personens slöa beteende att inte ens försöka få tag i sin hund eller be om ursäkt eller ens fråga om det var okej att de hälsade, man vet ju faktiskt aldrig helt hur hundarna reagerar på varandra.

Annars har det inte hänt så mycket idag, vi har fått en del snö så hundarna är överlyckliga. Tar ut dem en och en så att de får möjlighet att strosa runt i lugn och ro utan att behöva ha koll på varandra. Har även bakat lussekatter idag efter receptet jag fick av Åsa ("tanten"), blev kanonbra och saftigt :) Stort tack för receptet!


Möte med lösspringande hund

Idag när jag var ute med Ina på en långpromenad passade jag på att gå igenom en stor kohage som är tom nu på vintern. Eftersom hon löper fick hon gå i långlina trots att vi var i ett inhägnat område. Ina fick balansera på stockar och stenar och mest mysa omkring och pyssla med lite vad hon ville.

Balansera på stock


Ina är smått pinntokig...alla ska dödas och bäras...


Sitter och spanar


Ina skötte sig bra men på hemvägen ser jag bara hur något stort svart kommer farande från en dunge en bit bort och fram till Ina som går och nosar ett par meter framför mig i linan, då jag inte ser vad det är för kön på hunden som kom fram vrålar jag i att hon löper eftersom jag först inte ser någon människa. Hör då en bit bort att det är ok, det är en tik....personen kallar lite lamt på sin hund som inte lyssnar utan spänner lite mot Ina och jag ser att hon börjar bli trängd så jag väljer att släppa lös henne så att hon kan komma undan om hon vill. Jag blir rätt irritead eftersom personen inte ens bett om ursäkt eller försökt få tag i sin hund så det slutar med att jag går imellan hundarna då dom är på väg att börja gruffa ordentlig. Allt avlöper iallafall väl, Ina gör en lugnande signal och går undan och bryr sig inte om ungtiken utan håller sig på artighetsavstånd tills jag talat klart med ägaren som nu fått sin hund intill sig. Var ju skönt att det hela avlöpte väl så jag bara kunde koppla upp Ina och gå hem sen men rätt irriterande eftersom jag just nu håller på och jobbar med att hon ska bli trygg hos mig när vi är ute och slippa hälsa på massa okända människor och hundar eftersom det stressar henne. Väl hemma har Ina mest vilar samt fått ett grisöra att tugga på.

Tim är kvar hos pappa och jag och Jonas har turats om att gå och rasta honom och Zingo. Ina verkar vara på väg ur sitt höglöp nu så jag hoppas på att kunna plocka hem Tim imorgon igen.


Fortfarande hundar på olika ställen

Tim är kvar hos pappa än så länge så att vi får sova på nätterna. Det fungerar bra även om det är lite bökigt eftersom jag rastar honom även när han är hos pappa. Idag fick Tim förutom kisserundor en längre promenad där han fick strosa lös och bara vara.

Tim trollunge på promenad med mig mitt på dagen


Sen på kvällen tog jag både honom och pappas hund Zingo så att de fick leka av sig lite i nysnön som fallit nu ikväll, gissa om dom trivdes med nosarna nerborrade i snön :) Jisses vad van jag är att ha Tim hemma, saknar honom redan fast att jag träffar honom flera gånger per dag och går ut med honom...saknar liksom att bara ha honom nära och ligga och mysa. Nu har jag ju iallafall Ina hemma och hon är kanonmysig och go så jag får nöja mig med att pussa på henne så länge på kvällarna men visst vänjer man sig fort vid att ha två hundar hemma....

Nu ikväll har jag klickertränat lite lätt med Ina för att hon skulle få lite aktivering trots löp, har börjat att klicka för minsta intresse för apportbocken och det gick bättre en förväntat. Efter att ha klickat att hon nosade på den så grep hon självmant och sen grep hon även om jag höll fram den, vilken duktig tjej! Är så kul att hon så smått själv börjar erbjuda beteenden även om hon fortfarande är väldigt försiktig av sig.

Va ska vi göra nu då matte?


hmmm...det är nåt med den här träbiten alltså....


Nu gjorde jag visst nåt bra för nu blev matte jätteglad...


Sötnos!

Höglöp...

Zzzzzz...idag är jag trött för det blev i princip inget sovit inatt då Ina gick in i höglöp omkring kl 21:30 igårkväll. Det var som att trycka på en "on" knapp på båda hundarna, innan har dom skött sig riktigt bra men nu låg dom och pep, gnydde och ylade och kunde över huvud taget inte låta bli varandra. Vi gjorde så att Ina fick sova med husse i sovrummet och jag och Tim sov i soffan, dock pep hundarna så mycket att dom även lyckades störa grannen under oss sa han när jag träffade på honom i morse men jag bad om ursäkt så jag tror det är ok trots allt. Tim kunde dock inte stressa av alls hemma så i förmiddags efter en längre promenad med honom lämnades han till pappa så får han vara där och vila upp sig mentalt. Det dumma är att pappa har gjort något med ryggen så att han har så ont att han knappt kan gå ut med sin egen hund så vi måste ändå gå över och rasta Tim imellanåt. Tur att han bor så nära och att Tim finner sig såpass bra ändå i att vi kommer och går lite trots att han inte får följa med oss hem. Nåja, Ina har iallafall vilat hela eftermiddagen här hemma och legat nära, nära mig och sovit i soffan, märks att även hon slappnar av mer när hon inte har Tim i närheten att sukta efter. Nu hoppas jag på att få sova inatt iallafall eftersom Ina verkar hålla sig lugn och tyst, det är ett pyssel att ha hund ibland...

Zzzzzz.....jobbigt och löpa....


Hemma igen....och trött i benen

Nu är jag hemkommen från stockholm, kom hem igår sent på kvällen och orkade inte blogga då. Var härligt att få träffa hundarna igen, massa kram och pussklalas blev det och sen fick dom varsin grisknorr att smaska på. Man är rätt mör i kroppen och i fötterna efter allt traskande i helgen samt trött i huvudet efter att ha kollat efter "olyckor" på golven i två dagar. Annars har det varit trevligt, träffade på en del vit herdehundsägare samt var borta pch kollade lite i rasmomonter så det var kul. Dom hade fått till den riktigt fint, lite kul med bildspelet som dom visade eftersom Tim (och jag) var med på en del bilder som jag skickat dit. Träffade även Tims kullsyster Thira som satt i rasmontern ett tag så det var roligt att se henne igen. Ska se om jag kan lägga in en bild på rasmontern senare, kommer eventuellt få bilder från en tjej som var med och städade som fotade lite.

Jag träffade även på snygga tervuerenhanen Dahro med ägare så det var jättekul eftersom jag kom i kontakt med dem via bloggandet och jag är mycket intresserad av rasen. Han var verkligen en stilig kille, tyvärr var jag lite trött och hade fullt upp så jag var lite flamsig i huvudet när jag träffade dem. Hade bara tillgång till mobilkameran då det blir en halvkass bild på Dahro från mässan.Lite shopping hann jag iallafall med mellan kisspölarna i entreen och gallerigångarna. Köpte lite hundgodis som jag ville testa då det inte innehöll färgämnen och lustigheter, ett lass med grisöron och knorrar i modell XL samt varsitt litet gosedjur till vovvarna (även pappas) som dom ska få i julklapp. Köpte ett täcke till Ina som fanns till bra pris på mässan eftersom hon verkar ha lätt för att bli kall när hon ligger i bilen eller är still ute. Fick även med mig lite gratisprover av hundmat, en gratis keps samt påsklämma.

Ett helt lass med saker...
gottis till vovvarna


Luktar gott här matte....jag kan ta hela påsen...


Ina provar sitt täcke som satt bra


Gapa stort!....goda grisöron tycker Ina


Idag blir det en lugn dag så jag får vila fötterna och ryggen, hundarna orkar ändå ingenting för Ina är på väg in i höglöp så det är hormoner överallt just nu. Har börjat sära på hundarna med kompostgaller så att en hund får vara i det rum där jag är och en i resten av lägenheten och sen byter jag imellanåt. Det fungerar bra, hundarna sover mest då. Har man dom ihop så sköter dom sig fortfarande men man ser att båda tycker det är jobbigt då dom inte riktigt kan slappna av så då fungerar det bättre att ha ett kompostaller imellan så dom kan vila ordentligt och jag slipper passa dem hela tiden.

Nu blir det till att kolla bloggar och sen blir det nog viloläge med fötterna högt en stund... 

Snö idag = glada vovvar

Idag var det vitt när vi gav oss ut på morgonpromenaden, hundarna blev såklart överlyckliga och for runt. Ina fick som vanligt hålla sig till att gå i långlina, märks att hon kommit in lite i sitt löp nu för det är en del "bomullstussar" i öronen på henne. Inte helt lätt att få kontakt med bitivs och ganska trött av sig. Tim börjar bli lite mer intresserad av att vilja lukta Ina  i baken, hittils sköter han sig men det gäller att passa honom.

Hormonstinna bustroll


Tim kamoflerad i snön


Sötisar


På kvällen blev det lite klicketträning med vovvarna en och en. Tim fick träna på att följa targetsticken med nosen, nåt han kan sen innan men det var ett tag sen vi tränade det vilket märktes då han gärna ville bita i targetsticken. Annars gick det bra.

Tim tränar på att följa targetsticken


Ina fick träna på lite kontaktövningar samt så har jag börjat lite smått med att hon ska dutta på targetsticken vilket hon så smått börjar erbjuda. Jättekul att hon nu äntligen börjar testa lite smått vad hon ska göra även om hon fortfarande är väldigt försiktig.

Undrar vad jag ska göra med den här "pinnen" då


Om jag sitter fint vid sidan då, får jag godis då?


Det kommer att bli bloggpaus ett par dagar nu. Jag kommer nämligan att åka bort imorgon och vara borta över helgen då jag ska hjälpa till att städa på hund 2008, hundklubben har  hand om renhållningen efter vovvarnas "olyckor" inne på mässhallen.

Måste ju passa på och gosa lite extra med vovvarna nu då när man ska bort ifrån dem...


Timsevimse gosetroll...klia magen är en vilktig uppgift man har som matte enligt honom

Lugnet före stormen...

Idag har hundarna fått en långpromis där Tim fick gå lös en del och Ina i långlina eftersom hon löper. Dom tyckte det var jättemysigt att strosa runt trots duggregn och annat, jag tyckte väl mest att det var blött, grått och trist men vad gör man inte för sina juveler. Båda sköter sig över förväntan utomhus och lyssnar bra trots alla hormoner. Är så roligt för Ina har så smått börjat koppla att inkallning kan vara riktigt kul och att man aldrig riktigt vet vad man kan få för gott av matte. Jag får bara passa mig för att bli slö i att berömma Tim när han lyssnar, han kommer ju i princip alltid direkt på inkallning om det inte är något exceptionellt som inträffar så då har jag lätt att bli lite loj i belöningen eftersom han funkar så bra. Jag märker dock att han tappat lite fart i inkallningarna ute nu, kommer travande lite slött till mig vilket är helt mitt eget fel då jag jobbat för mycket i att berömma Ina att Tim blivit lite åtsidosatt och mest fått ett tråkigt "bra" för sin ansträgning. Nä, nu blir det till att plocka fram lite skojjiga belöningar igen så att han inser att matte minsann fortfarande är en kul prick.

Det är väldigt lugnt här hemma just nu, Tim bryr sig knappt om att Ina löper och ingen av dem försöker med någon större uppvaktning. Nu torde ju inte Ina gå in i höglöp förrens tidigast till helgen så det är väl lugnet före stormen just nu... Vi har fått låna en stor bur av snälla Anita som vi ställt i sovrummet så hundarna får vänja sig vid den och kolla in den i lugn och ro. Dom insåg rätt fort att det var riktigt mysigt med en ombonad bur att krypa in i och förut när jag skulle kolla vad hundarna gjorde då jag inte såg dem så hittade jag dem såhär....

matte vi bara testar buren lite.....


sötnosar!


fast matte sängen är nog ändå bäst.....


RSS 2.0