Julfest på frittfölj

Idag mår jag faktiskt lite bättre, visst är jag seg men jag orkar ju röra på mig iallafall :)  Tack för alla "krya på dig" hälsningar!

På förmiddagen for vi till hundklubben frittfölj där det var julfest med samträning, tipspromenad, fika mm Jag var med litegrann med Tim på samträningen men det var inte helt lätt att få kontakt med honom då han mest ville spänna lite mot hanhundarna och försvara "hans löptik". Bitvis var han dock duktg och försökte ha lite kontakt med matte. Ina fick hälsa på lite folk, kolla på hundar på håll och bara promenera lite på avstånd eftersom hon löper. Tyckte faktiskt att hon var duktig, visst skällde hon en del men bitvis satt hon hos mig och lugnt kikade på allt runtikring. Jag har ju fått sänka kraven både på henne och Tim vad gäller träning just nu eftersom det är så mycket hormoner hos dem båda.

Samträning


Nej matte jag har aldrig lärt mig att gå fint...jag lovar!...vadå kontakt? vänta .jag ska bara tala om för han där borta att Ina är MIN trots att hon sitter borta i bilen....


Ooops jag fick visst inte gruffa för matte...jaja jag kan väl kolla på dig en sekund då...Här hemma måste jag säga att det går över förväntan (även om Ina ännu inte är i höglöp), Tim vet att han inte får nosa Ina i baken och sköter sig riktigt bra trots att hon luktar sååå gott! Om hon kommer och står nära honom så ser man hur han är på väg att vilja nosa men sen vänder sig om för att söka min kontakt och därefter går han undan och lägger sig en bit ifrån. Mattes fina kille! Dom har legat hos mig i soffan medan jag läst nu ikväll och så länge dom håller sig i skinnet båda två (inget nosegoseslask) så får dom ligga i samma soffa bäst dom vill (när jag är närvarande).

Vadå matte skulle du få plats i soffan också?


Jobbigt med alla goda dofter som man inte får ta del av....suck...


Får jag inte flirta med killen min får jag väl mysa med gosedjuret istället då....

Utmärkelse :)

pris_22297039
Har jag fått från http://juniocola.bloggagratis.se/, Vi tackar allra ödmjukast för det :)

Eftersom det verkar som nästan alla bloggar jag läser fått utmärkelsen så säger jag som så att om någon är missad så får ni gärna ta del av den, ingen nämd ingen glömd. Gillar ju alla bloggar jag besöker,  finns ju en anledning att jag fortsätter följa dem :)

Önskar er alla en fortsatt mysig helg,  jag har mest tillbringat dagen i soffan med feber så det blir inte något mer bloggande idag. Hade tänkt göra adventsfint hemma men jag tror det får vänta tills jag känner mig lite piggare.

Trevlig advent!

Gårdagens freestyleträning mm

Igår fick vi möjlighet att följa med Erika och Josefine till ett ridhus och träna freestyle. Var lite fundersam hur det skulle gå med fyra hundar i bilen när Ina löpte men det gick riktigt bra. Tim och Ina fick ligga bak och Jossans pinscherkillar satt fram. Tim var lite gruffig först då han minsann ville visa att det var hans löptik men efter ett tag gav han sig och skötte sig fint. Ina låg lungt i bilen utan att bry sig så det var jätteskönt. Vid träningen var Tim riktigt duktig, gick bra att jobba honom lös och han gjorde en del riktigt fina freestylerörelser, dock var han lite ivrig så det blev några extra glädjepiruetter runt mig. Skönt att han inte försökte gå fram till de andra hundarna iallafall, visst blängde han lite på dem med höll sig i skinnet. Tim och Ina fick sitta uppbundna medan jag kollade på de andra lite, gick bra så länge jag satt hos dem men Ina skällde såklart om jag gick ifrån henne och tränade med Tim eftersom det var helt nytt för henne. Tycker ändå hon tog det riktigt bra, hon var inte speciellt låst av hundarna eller människorna. När vi tränat färdigt fick Ina långlina på sig och sen höll Erika henne medan jag gjorde ett par motivationsinkallningar vilket gick riktigt bra. Efter det insåg Ina att Erika minsann var en rolig prick så sen sprang hon självmant mellan oss likt budföringar och fick godis, kanonbra socialträning för henne där hon själv insåg att det var kul med en annan människa. Stort tack till Erika för det och för skjutsen.

Vårt träningssällskap...


Hallå ska vi sitta här länge till eller?


Idag har hundarna fått en lugn dag, dom var rätt trötta efter träningen igår och jag har fått feber igen...suck...envist värre. Nu på kvällen har vi fått besök av min kusin som ska "låna sängplats". Ina skällde lite precis när hon kom men sen har hon varit framme och både hälsat, visat leksaker och kelat lite med henne på eget bevåg :)

Nu väntar nog soffan och en kopp the, orkar inte så mycket mer idag.
Löptik hemma

Jaha då har Ina gått in i löp, jag som beräknat att hon skulle löpa omkring februari enligt de uppgifter jag fått. Hittils bryr sig inte Tim speciellt mycket om att hon löper vilket jag gladerligen uppskattar. En gång har han nosat henne i baken och då gick jag imellan och visade med kroppspråket att det minsann var förbjudet område och sen dess bryr sig inte Tim alls.  Får väl se hur det går längre fram, blir nog lite jobb när hon går in i höglöp men vi tar en dag i taget. 

Usch för detta blötväder

Blää vad jag är trött på att torka blöta hundar nu, vill ha riktigt vinter istället för detta trista slask. Idag fick vi iallafall trevligt besök av Anita som kom hit på fika, blev en hel del hundprat förstårs :). Tim blev såklart jätteglad över att få besök (och godis...) medan Ina tyckte det var lite jobbigt. Bra är att hon iallafall släpper efter ett tag och vågar sig fram och hälsa. Är så bra att få besök av hundvana personer som har vett att ignorera Ina så att hon själv får ta kontakt i den mån hon klarar av. Förutom det har jag mest vart ute på promenader med dem, samt masserat lite och myst omkring. Idag har Ina varit väldigt kelig för att vara henne, hon har kommit och verkligen velat kela och mysa så det är jätteroligt.

På kvällen var jag på stan och hjälpte Kicki som hade valpkurs, hon bjöd på kaffe och kladdkaka på Yngves fik så ibland blir man bortskämd, mumsigt värre :) Valpisarna var så duktiga och lugna så det var jätteroligt att se vilket fint gäng det är. 

Nu ska jag nog krypa ner till vovarna en sväng och mysa i soffan.


Snöig promenad

Idag har vi fått lite snö här hemma, gissa om hundarna blev lyckliga! Gav mig ut på en lång förmiddagspromenad i kylan där Tim fick gå lös och Ina i långlina eftersom jag inte riktigt har koll på hennes inkallning och vi gick där det kunde komma en del folk. Eftersom det har blivit en del träning nu ett tag och en stor omställning för båda två sen Ina kom så fick hundarna en mental vilodag idag där dom mest fick promenera utan träning och massa extra krav, tror det är skönt för dem ibland. Resten av dagen har för hundarnas del mest ägnats åt gos, lite massage och allmännt mys i soffan.

Kolla matte SNÖ!...myyysigt med hela nosen snötäckt....


Många lukter i snön....


Kolla vilken fin pinne jag har!


men titta här då Ina...


hoho?


behåll du din pinne Tim...jag har en egen som är finare och större än din!


Oki då...vi tar varsin pinne då...Samträning

Idag for vi till Frittfölj för att vara med på samträningen. Ina fick mest komma ut en stund och kolla på alla hundar och människor, hon skällde och var ganska stressad men en efter en stund lugnade hon sig och kunde stå och kika på alla runt ikring utan att gorma så det var bra. Ina fick ligga i bilen sen och vila medan jag tränade lite lätta freestylerörelser, någon platsliggning och inkallning med Tim. Jobbade Tim en del lös och förutom att han gärna ville gå till husse så höll han sig bra i skinnet utan att bry sig speciellt mycket om de andra hundarna så det kändes kanon eftersom det var ett tag sen vi var ute vid klubben och tränade. ( obs Några av korten har Andreas tagit, hoppas det är ok att dom fick vara med).

Jag och Ina står vid sidan om och kikar på de andra i lugn och ro...ignorera att jag ser ut som ett pucko tack....


Hoppeliskutt


En av Tims favvisar, blandisen Thiara var där...henne ville han gärna fram och hälsa på....


Tim ligger plats


Va ska vi göra nu matte?


de va ett evigt tjatande om dessa freestylepositioner matte....här tränas "mitt"


Positionen "mellan" samtidigt som vi backar...en av de saker Tim erbjöd tidigt i freestyleträningen av sig själv....


fast ibland håller inte benen och kroppen sams och man är nära att snubbla.....vadå kroppskontroll??


Efter träningen blev det fika och prat om aloe vera produkter för hund. När vi var klara fick Tim och Ina busa av sig lite, det är så kul att se hur dom allt mer börjar läsa och förstå varandra bättre och leka på mer lika villkor.

spring i benen...


Spår med oplanerad störning

Idag har vi spårat med hundarna här hemma, först ut var Ina där jag lagt två korta spår som gick över gräs och lite i "skog". Första spåret gick riktigt bra, Ina hade lite brått men jobbade fint. Vid andra spåret var hon lite för uppspelt, (hon tycker ju att det är så kul att få göra saker) så då snurrade hon omkring lite men hittade iallafall slutet med gottis i. Som belöning fick hon även bära en boll en bit vilket hon tyckte var ganska rolig, det gäller ju att prova sig fram vilka belöningar som fungerar på henne.

Ina spårar
Hittat slutet med gottis i


Tims spår hade husse lagt och det var lite klurigt då det gick mitt i Lambohov, över gräs, berg, genom en "skogsdunge" samt en bit över asfalt, därför fick det ganska kort liggtid. Som om inte det var nog så mötte vi på en hel hoper orienterare (minst 20st) som sprang kors och tvärs över vårat spår samt en kvinna som var ute och promenerade mitt i vårat spår  med sin katt (som Tim brukar hälsa då katten gillar honom). Trots alla oplanerade störningar så klarade Tim av spåret och markerade alla apporter (om än ngt snabbt). Jag var mäkta imponerad över Tim efteråt, att han klarade av att hålla fokus i spåret trots alla störningar och lukter...jag har nog underskattat honom lite...vilken kille!

Tim spårar


Störning nr 1...va gör du i mitt spår kissemisse?....


Störning nr 2....massa folk överallt i vårat spår....


Trots det markerades och hittades apporterna...här har vi belöningspaus efter en markering


Spåret gick på berg....


och över asfaltsgångar


och nära bebyggelse...


Mattes pärla jobbade med stor koncentration :)


Efter spåret var hundarna rejält trötta, speciellt Tim eftersom han verkligen fick klura för att lösa sitt spår så det har varit en lugn em/kväll. Ina lyckades få fram ett tuggben som låg under soffan som de har turats om att tugga på, annars har dom inte gjort mycket väsen av sig. Är en skön känsla när hundarna ligger nöjda och utslagna och vilar efter att ha blivit aktiverade.

Promenad med pappa

Eftersom Tim fick egen tid med mig idag (se inlägg nedan) så gick jag en promenad med ina tillsammans med pappa och hans hund Zingo, dels fick hundarna leka lite vilket dom tyckte var kul och sen blev det lite kontaktträning med Ina. Efter en lång inklickningstid har nu Ina äntligen landat såpass och gått ner i stressnivå att klicken börjat få lite värde för henne så att hon verkligen förstår att "klick= nu gör du rätt, belöning kommer". Jättekul att se att hon så smått mer och mer vågar prova beteenden.

Ina och Zingo


Kolla vilken pinne jag hitta matte!


Pappa och Zingo


Tränar ligg


Duktig tjej som sitter fint vid sidan


På em fick Ina ytterligare en promenad utan Tim eftersom jag har lättare att jobba och stärka henne själv när hon inte kan ta stöd av Tim i alla situationer. Tränade lite sitt/ligg/tass och sitt stanna kvar/inkallning ute på en gräsmatta medan det passerade lite folk för att få bort Inas fokusering på människorna till att intressera sig för mig vilket gick över förväntan, hon tyckte det var kul och var riktigt duktig den korta stund vi höll på. Jättebra att hon kan släppa kollen på omgivningen en stund och våga fokusera på mig istället för allt runt i kring. Det märks att det tar mycket på Ina psykiskt för hon har sovit som en stock efter att vi kom hem.

Sitt stanna kvar...


Tränat freestyle (bildbomb)

Idag har jag och Tim tränat lite freestyle ute. Tim var verkligen jätteduktig och taggad, han tyckte det var så kul och trots att vi fick störningar av hund en bit bort samt barn som sprang runt och kollade på så skötte sig Tim utmärkt och brydde sig bara om mig....oki då, kanske var det godiset och tennisbollen  han brydde sig om egentligen :) Tror Tim tyckte det var lite mysigt att få lite egen tid med matte där jag bara brydde mig om honom...som vanligt kan jag ju aldrig välja bilder så nu kommer en hel drös....

Puss på dig min älskling!

Många bilder blir det ibland...

Idag har hundarna fått en riktig långpromenad på förmiddagen där dom fick springa lösa och busa runt lite. Bitvis kallade jag Tim intill mig eftersom han mår bra av att ta det lite lugnt imellanåt då han och Ina leker ganska tufft ihop. Hundarna fick även varsit godisträd vilket dom gillade samt lite godissök på ett fält. I ett obevakat ögonblick lyckades Tim lägga sig i en skitig lerig bäck så han blev helt kolsvart om benen...bläää... Tur att han har en sån päls att det trillar av när det torkar. Dock var det inget kul att stretcha honom efter promenaden och behöva ta i hans geggiga sunkiga leriga ben men vad gör man inte för att han ska må bra.

Bustroll!
Godisträd är kul...
Man kollar bort en sekund och hittar dethär...


Skitgris...Urk! (behöver jag tala om att Tim var supernöjd över sin maginpackning...)


Tur att Ina iallafall höll sig skapligt renPå eftermiddagen har Ina och Tim fått vara ensamma en stund då jag var tvungen att hjälpa en bekant med en sak men det gick bra, båda hundarna låg och vilade när jag gick hemifrån och verkar ha varit lugna och fina den tid de var ensamma. Tim brukar ju alltid vara lugn men jag visste ju inte hur Ina skulle ta det eftersom hon inte varit hos oss så länge ännu. Måste även berätta att igår natt låg Ina och sov med oss i våran säng och jag vaknade av att vår hankatt kommer upp och lägger sig mellan hennes framtassar och sen låg de och sov en liten stund ihop innan han gick iväg igen, gissa om mitt hjärta smälte...vilka sötnosar.

Ina och Tim har även fått lite kvällsaktivering med ett aktiveringsspel "Dog Brick" vilket dom tyckte var kul, Tim blir lite för ivrig och nästan frustrerad så honom får man bryta lite (lugna) med jämna mellanrum. Ina tog det lite lugnare och var lite fundersam eftersom det är nytt för henne, hon lyckades iallafall få tag i alla godsaker som gömde sig bakom "luckorna".

Tim har fått tag i en godisbit i "dog bricken"


Ina klurar på hur hon ska få fram godisen som hon känner lukten av...


Hmmm...undra vart jag ska få plats i sängen...

Träning i tråkväder....

Usch vad jag är trött på detta eviga blaskiga gråväder...vill ha sol och fint väder så jag kan mysa omkring utomhus med hundarna. På em tog jag iallafall med mig vovvarna ut och band upp dem vid ett träd medan jag gjorde en uppletanderuta åt Tim och två korta nybörjarspår åt Ina. Ina var riktigt duktig och hade inga problem med att ta upp spåren och hitta sluten där det låg godis. Hon verkade tycka att det var riktigt roligt så det var kul att det fungerade med tanke på att det inte gick i helgen när hon var för stressad för att vara intresserad av spåret. Blir nog en bra aktiviering för henne framöver där hon får stärkas genom att lösa uppgiften (spåret) på egen hand.

Ina spårar


sniff sniff...


Ina har hittat godiset i slutet...


Tim fick 3 föremål i sin uppletanderuta, de två första sakerna han hittade kom han fint in med i full fart men det sista föremålet hittade han men vägrade plocka upp av någon konstig anledning. Det slutade med att jag gick bort med Tim och lekte lite med föremålet och sen la ut det i rutan på nytt och då fungerade det bra och han kom in med det.

Väntar på att få dra iväg till rutan...


Syns inget bra men Tim är på väg och plocka upp ett föremål


Nu ikväll har vi haft besök av Jonas pappa vilket Ina tyckte var lite läskigt först men efter ett tag ignorerade hon honom och gick och la sig i soffan. Tillslut valde hon självmant att ta kontakt så att han kunde klia lite försiktigt på henne så det var bra. Skönt att hennes osäkerhet/rädsla mot nya människor släpper relativt fort och att hennes nyfikenhet tar över, det känns väldigt bra och sunt. Annars har det varit en lugn dag där hundarna mest softat i soffan, Tim har ju varit lite halvslö eftersom han simmade igår. Har fortsatt klickandet med Ina, det går sakta men säkert frammåt och hon börjar så smått våga erbjuda lite olika beteenden så det kommer nog bli ett bra redskap att klickerträna henne bara hon blir lite mer självsäker.

Freestyleavslutning mm

Igår var det avslutning på freestylekursen så då fick vi visa lite vad vi lärt oss. Erika med sin grandis Willov visade ett helt program och var jätteduktiga. Jag har ju inte kommit så långt att jag satt ihop något program till Tim i freestyle utan vi visade bara lite av dom rörelser vi tränat. Tim var duktig förutom att han vid ett par tillfällen sprang bort till husse som stod och kikade på. Jättekul att se hur kul hundarna verkar tycka att det är och hur individuellt man kan göra freestyleträningen så att det passar olika hundar/individer.

position fot


Front


snurr


"sitt vackert"


Idag har Ina och Tim fått vara lösa och strosa runt en del vilket dom uppskattade, bland annat så hade dom väldigt kul med en stor pinne som dom turades om att bära på. Har klippt Inas klor fram idag, något hon inte alls gillade men med en stor portion tålamod, en god tub med viltost och mycket lugn och ro så gick det riktigt bra. Måste bara säga att Tim är en klippa, när Ina tyckte det var otäckt med kloklippningen så la han sig en meter ifrån henne och låg lugnt och tittade på vilket gjorde att hon slappnade av en del....han är verkligen bra på att bara vara med och vara lugn. Likadant förut idag när Ina skällde på ena grannen hemma, en kvinna som hon inte sett förut, då gick Tim fram och stod glatt och gosade vilket gjorde att Ina också gick fram och nosade igenom henne. Annars flyter det på bra hemma, Ina blir allt mer avslappnad både utomhus på promenaderna och inne, hon kommer allt oftare och vill vara med och ha närhet. Jag har börjat massera henne så smått i korta pass vilket hon tycker är jätteskönt, man verkligen känner hur hon slappnar av och njuter ett tag.

Raringarna på promenad.


nej matte vi busar inte i soffan....vadå leksak mellan tassarna?...men jag lovar matte den kom dit av sig själv....


Nu ikväll var det dags för ett nytt simpass med Tim på norsholm så Ina fick ligga i bilen under tiden vilket gick jättebra, hon sov när vi kom ut så det känns skönt att hon kan slappna av så fint och är trygg i bilen. Tim fick simma 7min+7min (varav 5 med jetstreamer)+7min(varav 3min jet). Han känns forfarande jättefin och mjuk och han tar i riktigt fint med bakbenen i simmet nu, speciellt när han får simma med jetstreamer och måste ta i lite mer. Känns kanonbra att han hittils håller sig fräsch. Detta var vår sista inbokade simtid, vi får se lite hur vi gör med simmandet nu framöver....det är några gånger kvar på vårat simkort men vi har inte bestämt om vi ska spara dem ett tag eller inte eftersom han känns väldigt fin just nu.

Tim väntar på att få hoppa i vattnet


Munnen full....det gäller att sno alla leksaker på en gång...


Nej matte du får inte mina leksaker!!! Dom är MINA!


Utmanad...

Jag har blivit utmanad av   http://juniocola.bloggagratis.se/ och http://frippe.bloggagratis.se/

De regler som gäller är: Länka till den person som har utmanat dig och glöm inte att lägga in dessa regler i inlägget. Berätta sju saker om dig själv, både alldagliga och oväntade. Utmana sju personer i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länk till deras sidor.Låt dessa personer få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar på deras bloggar

Eftersom bloggen mestadels handlat om Tim så blir det "hans" svar ni får:

1, Tim älskar vatten i alla former utom duschen och möjligtvis hällregn
2, Tim är oerhört känslig för mattes humör och signaler...inte helt lätt eftersom matte är en "känslomänniska"
3, Tim älskar popcorn
4, Tim var jätterädd för våran honkatt när han var i spökåldern, nu är dom dock vänner
5, Tim är en sjusovare på mornarna och ligger gärna och gosar i sängen
6, Tim är den hund i kullen som blev störst som vuxen och han är för hög enligt rasstandard
7, Tim har aldrig tyckt om bernersennenhanar oavsett individ av någon konstig anledning

Verkar som de flesta vi känner till redan blivit utmanade så jag skicker det inte vidare till någon speciell utan den som vill får anta utmaningen.


Spårkurs i blåsväder

Idag har vi varit på spårkurs igen, Tim fick gå ett spår som Eva la åt honom med 7 apporter + slut. Precis när spåren lagts såg vi att det sprang rådjur i skogen så när Tim sen skulle spåra tog han vid ett tillfälle upp rådjursspåret istället så jag fick bryta honom, annars tycker jag han var duktig och jobbade på fint förutom att han stannade och drack/la sig i en vattenpöl igen...suck...  Han markerade alla apporter utom 1, dock fick jag lite påbackning att jag är för dålig att berömma honom när han markerar dem så det måste jag tänka på så att han får belöning för det han gör.

Spårstart


duktig kille jobbar fint med låg nos....


Tillfällig förvirring i spåret bland rådjursdoft och annat...vad vill du matte?


Belöning efter att Tim markerat spårapporten


Försöker bromsa en ivrig Tim som har brått i spåret


Efteråt skue vi även gå ett förledningsspår på fältet med Tim och goldentiken Annie där vi korsat varandras spår. Tim fattade ingenting och lyckades inte ta upp spåret då jag nog var rätt förvirrad och stod en bit för långt ifrån spåret. Annie däremot var duktig och jobbade trots diverse störningar.

På väg till förledningsspåret


Sniff, sniff...undra vad matte vill....


Duktiga Annie jobbar på medan Tim har tappat spår och inte förstår vad vi ska göra


Tim blev iallafall bra trött av spårarbetet och fick ligga i bilen och vila medan jag tog ut Ina en sväng. Ina tyckte det var ganska jobbigt med alla hundar och folk runt ikring henne men samtidigt nyttig träning även om hon lätt blir låst av omgivningen. Hade lagt ett kort nybörjarspår till henne men hon var så uppe i varv av allt runt ikring att hon inte tog upp det riktigt, hon hittade iallafall godishögen i slutet vilket hon uppskattade.

Hmmm...ligger godis här...


Sitter och försöker lugna Ina lite innan vi ska gå tillbaka till de andra


korv är gott...


Innan vi åkte hem fick Ina leka lite med schäferhanen Dixon eftersom hon känner honom sen innan, bra för henne att få vara lös lite och umgås. När vi åkte hem släppte Jonas av mig och Ina vid slaka så att vi ensamma promenerade genom skogen hem medan Tim fick åka med husse. Ina fick gå i långlina och strosa runt i skogen, tror det var bra för henne för hon gick ner väldigt mycket i varv av promenaden och kom självmant och tog kontakt med mig flertalet gånger. Passade på att göra ett godisträd och ett kort godisspår med henne vilket gick kanonbra, hon tyckte det var spännande och höll sig lugn och fin. Hon är riktigt trevlig när hon går ner i stressnivå och man får kontakt med henne, synd bara att hon blir så stressad av miljön runt ikring henne. Nu ligger iallafall båda hundarna utslagna och sover gott, skönt att dom båda kan varva ner helt hemma iallafall.

Ina och Dixon
Märgben är smaskens!

Idag blir det en ganska kort blogg, är trött och ska nog lägga mig i sängen och läsa lite snart inna jonh blund kommer farandes. Tim har fått en vilodag med lugna promenader och gos eftersom han simmade rätt hårt igår så behöver han ta igen sig lite dagen efter för att musklarna ska få återhämta sig ordentligt. Ina har fått fortsätta träna på att gå i koppel och kontaktövningar, bitivs är hon jätteduktig och går lugnt och fint och bitvis stressar hon och tycker det är jobbigt med en del människor/hundmöten då hon lätt skäller, stissar upp sig och blir utåtagerande.  Med henne har jag backat till "valpträning" och kör mycket beröm och ignorerar henne när hon gör "fel", hon behöver stärkas en hel del och det gäller att vara med hela tiden och guida henne rätt med varsam hand. Ina har även fått vara lös själv idag en stund då jag passade på att berömma frivilliga inkallningar med hjälp av klickern, hon var riktigt duktig och kontaktsökande. Nu ikväll har hundarna fått varsit märgben att snaska på vilket dom uppskattade, var lite rädd att det skulle bli konkurrens imellan dem men det fungerade bra. Dom har snällt legat och tuggat på varsit håll utan gruff så det känns skönt.

Gotti gotti....slafselislafs....


gnaga, gnaga....


Förresten, om någon har några tips på roliga stärkande kontaktövningar så får ni gärna säga till, har lite idetorka och det blir så lätt att man fastnar och gör samma saker hela tiden.

Mysig promenad och simning

Idag tog jag med hundarna på en längre promenad på förmiddagen. Tim fick gå lös en hel del och jag tog med en långlina som jag lät Ina gå i. Rätt fort märkte jag att hon och Tim lyssnade fint så då plockade jag av långlinan så att dom fick springa lösa och busa lite. Dom sprallade runt en del och hade kul och bitvis kallade jag in Tim så att han fick gå hos mig en stund för att han inte skulle överanstränga sig. Tim kändes fin efter promenaden så det känns skönt, är en balansgång att veta hur myckat fysisk aktivitet som är lagom för honom men han verkar riktigt fräsch just nu.

Tim var tvungen att visa Ina alla fina vattenpölar som man kan plaska i


Bustroll!


Ina med ett av sina pinnfynd....kolla visst är den fin!


Lösa på fältet..full fart
Vilopaus


På eftermiddagen var det dags för Tim att simma i norsholm igen, Ina fick vara med och promenera med Jonas under tiden som jag simmade med Tim. Tim simmade kanonfint idag, först 7 minuter vanligt,  sen 8 minuter varav lite med jetstreamer och avslutnngsvis ca 6 minuter vanligt sim igen. Tim kändes väldigt mjuk efteråt så det känns bra eftersom vi nyligen satte ut hans medicin.

Pust...jobbigt...det var då ett evigt simmande....är aldrig matte nöjd?


På kvällen har jag fortsatt att klicka in Ina och fortsatt med lite olika kontaktövningar, hon är riktigt duktig. Det märks att hon gillar att få göra saker och att få tänka...hon blir väldigt nöjd efteråt och riktigt suger i sig när hon får beröm. Ina har ju fått träffa pappas hund Zingo vilket gick kanonbra, visst är dom väl ganska söta ihop alla tre?

Ina, Tim och Zingo


Är det det här som kallas äkta hundsoffa?
Går frammåt...

med katterna :) Idag känns det riktigt bra för katterna har vågat röra på sig lite här hemma nu och äter/dricker och går på toa. Visst är dom reserverade men Ina har nästan slutat skälla och nu ikväll nosade hon på min hankatt när han låg i mitt knä vilket gick bra. Hon är ju bara nyfiken så det kommer nog släppa mer och mer mellan henne och katterna nu. Idag har Ina även fått träffa pappa och hans hund, jag mötte dom utomhus med Ina och sen fick dom följa med in till oss. Det gick riktigt bra efter en liten stund och Tim accepterade Zingo lika bra som vanligt trots att Ina var med, dom har verkligen en oerhört fin relation Tim och Zingo...aldrig något direkt gruff eller konkurrerande mellan dem utan klara roller och trygghet har dom mellan varandra.

Idag har jag även klickertränat lite, Ina håller bara på att klickas in vilket går bra och Tim har fått träna lite mer på freestylepositioner, han är faktiskt riktigt duktig tycker jag med tanke på att det är relativt nytt för honom. Han tycker verkligen det är kul och jobbar på fint med stor glädje i rörelserna. Vi har förresten satt ut Tims smärtmedicin helt nu och hittils känns han mjuk och fin. Imorgon är det dags för ett simpass igen så då hoppas jag att han känns bra även efter det.

Lite bilder från idag...

Ina hittade en skojjig leksak i Tims "låda"


Tim myser i soffan efter en promenad i skitvädret (regn, regn, regn idag...)


hmmm...inte hoppa i sängen brukar man väl säga...


Ina har börjat med att hon ska ligga med framdelen i mitt knä och gosa/tugga med en leksak...hänt flera gånger idag...


Fast då kommer gärna farbror polisen Tim och vill lägga sig i...Min leksak ju matte!

Trötta hundar...

Idag har hundarna mest fått fortsätta att bekanta sig med varandra, Tog en längre promenad på förmiddagen med dem där Tim fick gå lös, Ina fick gå kopplad då jag inte riktigt vågar släppa henne ännu eftersom vi inte riktigt känner varandra och jag har inget riktigt bra ställe i närheten (mycket störningar/folk mm). Hoppas på att kunna låta dom få vara lösa ihop snart någon dag bara Ina blir lite mer hemmastadd, märks att dom båda bjuder in till lek ute så dom skulle nog må bra av att få strosa runt och lära känna varandra lite bättre. Måste iallafall ge Tim en eloge för att han skötte sig som en ängel när han gick lös, han var precis lika kontaktsökande och go som han brukar hemma trots att Ina var med på promenaden. Det känns så skönt att han överlag bara fungerar bättre och bättre i vardagen.

På em tog jag ut hundarna var för sig så jag kunde passa på att träna lite spontankontakt med Ina, belönar så fort hon tar kontakt med mig och det fungerar bra. Tim bryr sig inte så jättemycket om Ina inomhus även om han ibland gärna vill gå imellan när hon gosar med mig men nu ikväll låg dom båda i soffan på varsin sida om Jonas och mig och myste en stund så det kommer nog att bli bra. Katterna är fortfarande rädda för Ina och hon är lite osäker på dem och vill gärna skälla på dem men det går så sakta bättre och bättre. Jonas tog ut hundarna var för sig nu vid 23:30, sista svängen för natten och det var första gången han var ute med Ina själv men hon  hade varit jättesnäll. Nu är båda hundarna bra trötta och ligger raklånga och sover...tar på krafterna att socialisera med varandra när man inte är van att ha varandras sällskap. Inte bara hundarna som är trötta förresten...jag känner mig helt slut, nu väntar kudden.

Hundarna på förmiddagspromenad
Ina försöker få igång mig att leka inomhus med sin jeanstrasa....


Trött tjej efter alla intryck...


Vi välkomnar Ina till flocken....

Ina kom hit nu på eftermiddagen och det har gått över förväntan, visst var det jobbigt precis vid avlämnandet för Ina (och ägarna) eftersom hon undrade vart hon hamnat men efter en promenad och lite lugn och ro fann hon sig riktigt bra. Hon och Tim ömsom bjuder in till lek, kollar av varandra samt vilar på varsit håll...kul att sitta och observera deras språk medan dom börjar bekanta sig med varandra. Ina har nosat igenom min hankatt men honkatten fräste ifrån så både Ina och katterna tycker att det är lite läskigt men det brukar ge med sig allt eftersom. Nu ligger båda hundarna utslagna på sidan och sover och själv väntar sängen känner jag. Pratade med förra ägaren på telefon förut, blev glad att hon ringde...alltid oerhört jobbigt att omplacera en kär vän, jag lovar att ta hand om henne efter  bästa förmåga.

Lite bilder från idag, tyvärr ganska dåliga....inte helt lätt att fota två hundar...

Sniff, sniff....


Tim bjuder in till lek...


Oki bus då!


Spännande låda det här...full med leksaker....


Goda gamla märgben fanns det i lådan...


Matte jag bara visar henne sängen....


och soffan....


Ps...kan tillägga att jag skrivit fel i ett tidigare inlägg, Ina är 3 år (inte 4 som jag skrivit), så hon är ca 5 månader yngre än Tim.


Freestylekurs

Idag fick Tim vara med på Anitas freestylekurs igen, det blev positionsträningar och mer tänk kring fina övergångar mellan de olika rörelserna. Vi belv filmade vilket var jättenyttigt, bra att se hur man själv är. Märktes att jag gärna hindrar Tim lite med mitt kroppspråk (trycker bak honom bla) samt att det blir lite hattigt mellan de olika rörelserna. Är väldigt nöjd över Tim, han gjorde så gott han kunde och var lugn och fin och höll sig hos mig trots att han gärna ville springa bort till Jossans pinschrar. Vid fikat blev det filmtittande där vi skulle kolla på övergångar och flyt mellan de olika rörelserna, bra att få se konkret hur olika det kan se ut i freestyleprogrammen. Tim var bra trött när vi kom hem så han har sovit gott en stund nu.

Kan berätta att Ina flyttar in hos oss senare idag, pratade med henens ägare igår. Uppdatering kommer sen på bloggen.

Spårkurs och fikabesök

Idag var det dags för spårkurs med Anita igen och vi delades in i två grupper, en med nybörjarhundarna och sen Tim samt en goldentik "Annie" i den andra gruppen då vi kommit lite längre i spårandet. Vi fick hjälp av Sabine och fick först gå ett kort apportspår "plockepinn" med hundarna där Tim markerade 6 av 7 apporter fint (dock hittade vi aldrig den sjunde apporten efteråt så den kan ha kommit bort på något sätt). Efter det fick Tim gå ett spår utan apporter som gick parallellt med den andra hundens spår för att sedan vinklas av åt olika håll, spåren las åt varandra så att hundarna fick nya spårläggare. Jättenyttigt med störning i form av att spåren gick så nära varandra och att hundarna släpptes på samtidigt, Tim var jätteduktig och spårade bra förutom då spåret gick över lite sankmark då Tim passade på att gå åt sidan och lägga sig i en vattenpöl och dricka/mysa...bushund... Nåja, förutom det spårade Tim fint, han klarade även efter lite snurrande av att spåret korsade en motionsslinga där vi passerat efter att spåret lagts. Var verkligen kul och se hur Tim fick jobba för att lösa klurigheterna då han sökte av båda sidorna av slingan för att hitta vart spåret fortsatte. Kul att gå kurs där man får många nya tankar kring hur man kan utvecka spårläggandet och klurigheterna för hunden ska få jobba och lära sig lösa olika situationer.

Tim och Annie sitter och väntar på att få gå sina spår


Tim har hittat en apport i "plockepinnspåret"


En till apport...


Tim i det andra spåret


Tim snurrar lite och försöker hitta vart spåret går vidare...


Vilopaus...trötta efter dagens spårande


På eftermiddagen skjutsade husse iväg mig och Tim till Sasza och hennes vovve Thiara, vi gick en liten promenad så dom fick gå lösa lite och efteråt blev det en trevlig stund med fika och prat. Thiara ville gärna vara nära Tim medan vi fikade och hon försökte få igång honom i bus och mys men han ignorerade hennes fjäskande mest och tog det lugnt och kollade om vi inte skulle råka tappa lite pepparkakssmulor eller så från bordet.

En suddig mobilbild på Tim och Thiara som kollade in Sazsa när hon diskade...kanske finns det något gott till oss?


Ha en skön lördagkväll, nu väntar slappstund och mys i soffan med Tim och kanske en bra bok.Promenad och lite freestyleträning

Idag tog jag en lite längre men lugn promenad med Tim där han mestadels fick gå lös och strosa. Passade på att låta honom trava omkring lite i högt gräs, nyttigt för honom att få lyfta på benen och använda musklerna på ett snällt sätt på bra underlag. Passade på att träna lite freestylepositioner idag, Tim har himla svårt att gå "fot på fel sida" då han gärna vill smita över till den bekanta vana sidan. Tim fick även träna lite slalom och snurr/spin vilket han tycker är roligt...han erbjöd även buga,sitt vackert och rulla självmant i bara farten...vad provar man inte när klickern och godiset kommer fram? :) Tim kändes bra i dagliga stretchingen efteråt och idag kom han ytterligare lite längre när vi stretchade "hamstring/ baksida lår frammåt" vilket kändes jättebra eftersom det är den rörelse han haft mest problem med tidigare. Annars har det varit en lugn dag, har mest legat och läst Stieg Larsson med Tim brevid mig i soffan, ganska mysig sysselsättning en fredageftermiddag.

Ni som undrade ang Ina förresten så beräknas hon flytta in när hennes ägare hunnit med att vaccinera henne nu i veckan som kommer. Hon och Tim är samma ras, dock är hon oreggad så hon räknas ju som blandras. Skulle tro att hon har tecknade hundar ganska nära i stam eftersom hon är mer beige än Tim (vet att Tims farmor har tecknat i sin stamtavla längre bakåt så hon var ganska beige i färgen). Det är lite intressant hur fort djungeltelegrafen går...många i bekantskapskretsen som hört talas om att vi väntar ökning i familjen av en fyrbent sötnos. Hoppas bara att det inte är allt för jobbigt för hennes nuvarande ägare som står mitt i hela omplaceringsprocessen med allt vad det innebär.

Tog inga bilder på Tim idag så ni får stå ut med en bild från tidigare i höstas

Träning och "tjejbesök"

Idag har Tim fått träna lite, först ett kort apportspår med 7 apporter i och sen lite vanlig apportering. Tim var jätteduktig och markerade fint alla spårapporter och kom in med dem till mig. Efter det fick Tim träna några enkla raka lydnadsapporteringar och han grep fint med bra fart, dock var han lite yvig vid ingångarna då han var ivrig på att få sin boll.
Tim har hittat en spårapport


Titta matte vad jag hitta till dig!


Apport!
Bollen!!!.....


Min ju!


Kan berätta att vi kommer att få tillökning i familjen snart framöver av en 4 årig tik som heter Ina som jag kom i kontakt med genom en av de hundinstruktörer jag känner. Ina ska omplaceras då hennes familj inte riktigt har den tid för henne som hon skulle behöva då det är en tjej med gas i som behöver en hel del stimulans för att inte hitta på egna sätt att göra av med energi på. Idag kom dom på besök för att Ina och Tim skulle få hälsa och för att dom skulle få träffa oss i lugn och ro. Tim blev väldigt glad över tjejbesök och dom fann varandra fort, jättekul att se dom eftersom dom talar precis samma språk.

Ina


Tim och Ina sitter fint...


två vovvar som vill ha godis...

Tråkväder...

Kan börja med att berätta att Tim ätit upp sitt grisöra :) Annars har det inte hänt så mycket idag, jag har varit på möte på hundklubben och sen umgicks jag med Anitas goa vovvar ett tag medan hon var hos tandläkaren. Fy vilket tråkväder det har varit idag, kalt och tungt på något sätt. Imorgon hoppas jag på lite trevligare väder, skulle behöva träna lite spårapportsmarkeringar med Tim igen så att han iallafall fått träna på det en gång till innan spårkursen på lördag. Vi har förresten sänkt Tims smärtmedicin till 1/4 tablett nu på kvällen så snart är den helt utsatt....hoppas på att han ska klara sig utan smärtlindringen nu snart utan att behöva minska hans fysiska belastning något mer.

Tim har gonat ner sig i soffan för kvällsmys...


Trött Tim idag

Idag var vi och simmade på Norsholm igen, Tim fick simma 6+7+6 minuter och han blev ganska trött efteråt vilket jag inte tycker är så konstigt eftersom han nog hade lite ont i fredags efter  hundbråket. Tim kändes iallafall fin i rörligheten och simmade i fint tempo så det kändes bra att det inte verkar sitta kvar någon stelhet i honom nu. Idag bytte vi även foder till Tim, han har ätit färskfoder en längre tid då han haft svårt att hålla hull och muskler men allt eftersom han mognat fysiskt verkar han ha lättare att hålla sig fin i hullet. Därför valde vi att byta till ett köttbaserat torrfoder med hög proteinhalt dels för att slippa hanteringen av färskfodret då vi knappt kunnat använda vår frys för att den varit full av hundmat men även för att jag tror att Tim kanske får bättre förutsättningar att bygga mer muskler då det är mer protein och mindre fett i det nya fodret än vad färskfodret innehöll. Nu ska jag nog lägga mig och gosa med Tim, han har vilat sen vi kom hem från simmet. Han var så trött så han inte ens ville ha ett grisöra som han fick nu ikväll utan han valde att lägga det i sängen istället...inte lätt och vara trött vovve ibland....

Blir en sen blogg idag

Ja vad säger man, helgen har sprungit iväg så det blir en sen blogg idag då kvällen ägnats åt svamprensning och förvällning...Zzzzz....

Kan iallafall börja med att berätta en mindre kul sak, nämnligen att Tim varit i hundslagsmål i fredags :(
Skrev ju i förra inlägget om att vi var bortbjudna till bekanta och att Tim går bra ihop med deras canecorsohane men ibland går det inte enligt planerna. Allt började bra med middag och prat och hundarna skötte sig fint, dom var även ute i trädgården och nosade runt ihop men på hemvägen när vi skulle slå följe en bit slog något fel. Vi hann bara gå ett par meter så såg jag Tim göra övertydliga lugnande signaler medan hundarna drog sig bort från oss och såg ut att börja leka men sekunden efter small det och dom rök ihop rejält. Jag sprang dit och ser då Tim ligga nerbrottad under deras hund och ser på båda hundarna att ingen av dem är villig att ge med sig så jag ryter i och tillslut får vi isär hundarna. Dom fick inga allvarliga sår eller skador men deras hund var lite svullen över nos och ett öra och Tim var svullen på tandköttet. Tyvärr fick Tim ont i korsryggen/bakpartiet men som tur var släppte det efter en stunds vila (dock hann jag bli ordentligt orolig först...). För säkerhetsskull fick Tim en lugn lördag med mycket vila. Vi skulle ha sänkt hans smärtmedicin ytterligare nu till helgen men efter detta så vågade jag inte det utan sänkningen får vänta ett par dagar. Vi kom överens om att ta en gemensam promenad med hundarna någon dag för att se så att det inte ligger något mer gruff imellan dom, eftersom det hände så fort vet vi inte riktigt vem av hundarna som började och vad det var som triggade händelsen.

Nåja, nu till något trevligare.... Idag for vi till överum med husse och en bekant till honom, dom skulle fiska och jag passade på att följa med för att kolla efter svamp. Vi var ensamma vid sjön så Tim fick strosa lös och ha det gott....han fick ett litet fnatt och busade runt och innan jag han med så hade han lurat till sig ett dopp i sjön. Efter det blev det täcke på och vila en stund så att han inte skulle bli kall. Tim fick följa med mig en runda i skogen sen och han har så smått börjat markera svampar, främst blek taggsvamp och trattisar men tyvärr blir han så stolt när han hittar svampen så han gör en liten piruett på stället vilket gör att det blir småsmulor av svampen. Hade iallafall klickern med mig så jag började belöna att Tim satt eller låg ner istället vis svampen vilket gick bra, dock tröttnar han fort och börjar pyssla med annat. Tim har även börjat bära pinnar som han lägger framför mig nästan i korgen, undrar om det är Sigge som har instruerat honom må tro? :)

Tim spanar på husse en bit bort vid sjön...


Tim kollar en av bryggorna som var uppdragna på land inför vintern....


Tim mitt i ett busfnatt


Kolla Sigge...jag lyckades innan matte hann med!
Vi tog fika och vilopaus...


...och kollade på medan de förberedde för fisket


Förste korgvaktare....


Tim markerar svamp


Här är dom matte...


Tim i sin egen lilla värld....sniff, sniff...


Dagens skörd (och troligtvis den sista för i år)


På kvällen kom pappas hund hit, vi ska vara hundvakt till imorgon. Skönt att se att Tim iallafall inte gruffar någonting med honom utan dom beter sig som dom brukar ihop. Nu väntar sängen, kan knappt hålla ögonenn öppna...får kika in hos er andra imorgon.....natti natt!

RSS 2.0