Stallbesök

Idag har jag inte gjort många knop då jag haft ont i magen och huvudet, jag hade dock lovat att ta hand om en bekants häst idag så husse körde mig till stallet på eftermiddagen så jag slapp promenera dit. Jag lät Tim vara med mig i stallet medan Ina och husse gick en promenad så hon fick busa av sig lite. Tim tyckte det var jättemysigt att vara i stallet och gå och strosa på stallplan. Dock fick jag påminna honom om att inte springa och busa för mycket utan ta det lugnt men han var faktiskt riktigt duktig förutom att han hoppade på en av tjejerna i stallet då han blev så glad att träffa henne då det var länge sedan sist. Skönt för Tim att få vara med lite och se annat nu när hans kropp ska ta det lugnt. Han kändes ok när jag stretchade av honom efteråt, han är fortfarande lite stum i höftböjarmuskeln men jag masserade honom igår och jag tycker det känns som att det går åt rätt håll iallafall för han börjar bli mjukare.

Tim inspekterar stallplanen


Vad ska vi göra nu matte?


Tim låg utanför hagen och väntade medan jag ordnade med hö till de ivriga hästarna


Är dom inte färdiga snart undrar Ina som låg i bilen och väntade efter promenaden med husse


Tim såg inget glad ut när han skulle åka hem från stallet...han trivs verkligen där och hade nog gärna stannat några timmar till....


På hemvägen passade vi på och handla lite mat så medan husse stod i kassan passade jag på och ta ut Ina en kort sväng så hon fick kolla in en ny miljö. Det finns ju mycket människor, kundvagnar, bilar och annat att titta på men hon sköttte sig jättefint och stod lugnt och tyst och kikade. Hon blir allt mer miljövan så det känns bra, även om vi fortfarande har mycket jobb framför oss i att få henne helt oberörd av allt runt omkring.

Ina spanar efter husse utanför mataffären

Jäkla blaskväder!

Fy vad trött jag blir på vädret, vi fick ju snö igen och nu har det smält till ett enda blask och klegg. Är ju inte helt lätt att promenera med Tim i kuperad terräng och backar som vi ska just nu eftersom det är slirigt och halt och han är superpigg nu när han inte får springa lös som han brukar. Inte lätt att förklara för honom att han ska ta det lugnt och jobbas i skritt för att få bukt med muskler och inflammation. Tim har iallafall börjat äta sitt färskfoder igår och gissa om det var en väldigt nöjd hund som smaskade i sig av maten...han älskar ju färskfodret och hittils är han bra i magen också så det verkar lovande. Annars händer det inte så mycket här hemma, vi stretchar, masserar och promenerar med Tim så gott det går efter dom restriktioner vi fick av veterinären, sen får han lite lättare trixträning och sånt inomhus för att inte bli helt stollig av understimulans.

Ett evigt traskande i koppel och sele med Tim för att träna och lyfta på benen korta stunder i lugn takt....


Tim tycker jag är en taskig jäkel som envisas med att tvinga honom att ta det lugnt


För Inas del har det varit lugnt också, idag tog jag och husse en promenad med bara henne så hon fick springa lös och busa....hon hade full fart som vanligt och var full i bus nu när hon och Tim inte får leka med varandra. Har börjat klicka in läggande under gång med henne lite och det fungerar bra förutom att hon gärna går lite snett och kollar på mig vid fortgåendet så det får vi träna vidare på separat. Även platsliggning börjar gå lite frammåt med Ina, hon ligger helt still inomhus iallafall någon minut nu så vi jobbar sakta men säkert på att öka tiden...funderar även på att försöka lära henne att lägga ner hakan men hittils har jag inte fått henne att erbjuda det alls så vi får se, det viktigaste är ju att hon ligger stilla och stabilt.

Ina full i bus som vanligt...


Ina trött med tungan långt ute efter allt springande och busande....


Igår blev det lite samträning på campus med Ina

Först vill jag tacka alla för de otroligt gulliga kommentarerna ni lämnat sen Tim veterinärbesök, de värmer verkligen och jag hoppas att allt ska bli bra för honom i längden även om det fortfarande känns lite tufft. Är jobbigt att se honom så omusklad och tanig, masserade igenom Tim igår och det märks så tydligt att han tappat rejält med muskler. Vi jobbar iallafall på med stretch, massage och kortare tätare promenader i kuperad terräng samt lite backträning i sele med svagt motstånd där Tim tvingas ta i med bakdelen. Vi ska även handla foder till honom idag, han ska få gå tillbaka till Nordic, färskfodret han åt tidigare så nu blir det fullt av hundmat i frysen igen. Vi slutade ju med Nordic då det var så bökigt och tog sån plats men eftersom det verkar vara det foder som Tim tillgodogör sig bäst så får vi helt enkelt stå ut med böket det innebär att fodra med det.

Igår tog jag iallafall med mig Ina bort till universitetsområdet på eftermiddagen för lite kort träning ihop med Sara, Linda och Linnea. Är ju så nyttigt för Ina att vistas bland andra hundar och bitivs tycker jag det gick riktigt bra idag, hon var relativt tyst och imellanåt fick jag bra kontakt med henne även om hon fortfarande är oerhört lättdistraherad. Avslutade med att promenera en bit ihop med Linena och Zumi för att träna på att kunna gå nära varandra utan att Ina ska skälla eller dra i koppplet, jag tycker det gick över förväntan och Ina var riktigt duktig. Hon sov sött när vi kom hem och idag blir det nog en lugn dag för hennes del.

Ina sitter och spanar på de andra....


Linda med Pumba, i bakgrunden Sara med sina vovvar


Saras vackra lapphundar


Linena med Zumi, blivande freestylestjärnor?


Sara lyckades fånga en kort stunds kontakt mellan mig och Ina


Tränade lite ligg och vi har börjat nosa på läggande under gång lite smått

Veterinärbesök med Tim

Idag var det dags för veterinärbesök på Nosholm med Tim, förutom veterinären Arne var även rehabsköterskan Marie med och även en till rehabpersonal (Sussi) var med en stund. Dom kände igenom Tim och kollade rörelsemönstret i trav, dom tog sig verkligen tid med oss så det kändes skönt att få pratas vid i lugn och ro eftersom personalen där verkligen är bekant med Tim sen i somras. Dom höll med om att Tim verkligen tappat muskler och Marie tyckte även att han tappat muskler framtill vilket jag själv inte märkt, vi vägde honom och det visade sig att han gått ner hela 5 kg! Det visade sig även att jag hade haft rätt, Tim hade en inflammation igen men eftersom han inte visat något alls i beteende så höll dom med om att det kunde varit svårt att upptäcka först. Det positiva var ju att Tim svarat bra på Rimadylen men eftersom han gått ner sig såpass i muskler och hull på kort tid så skulle vi räkna med att han nog framöver kommer att behöva gå på Rimadyl i resten av sitt liv. Nu trodde han att Tim framöver kunde gå ner på minimal underhållsdos Rimadyl bara vi lyckas vända den onda cirkel vi nu hamnat i och få honom att muskla sig men samtidigt känns det riktigt tufft. Jag har alltid ogillat att stoppa i djur medicin men jag har ju liksom inget val just nu om Tim ska få leva :(  Jag sa som det var till veterinären att Tim framöver ändå måste få leva ett aktivt liv och det höll dom med om allihopa, Tim är ju en kille som trivs med att vara igång och målet är att han ska kunna motioneras, vara lös och tränas i lex lättare lydnad, spår mm. Sen kanske han alltid måste undvika vissa saker som ex hopp och hård lek med andra hundar och det kommer säkert bakslag då vi får höja hans smärtstillande men det viktiga är att Tim mår bra och behåller sin livsgnista och ändå har full livskvalité trots smärtlindring. Visst känns det trist att lägga ner alla tävlingsplaner för gott eftersom Tim är så otroligt kul att jobba med men det vktigaste är ju självklart att han får må bra. Vi bokade iallafall in fyra simtillfällen eftersom vi hade kvar det på vårat simkort och om två veckor har vi en telefontid inbokad med veterinären för att diskuttera hur vi ska fortsatta med Tim så tills dess får han gå på full rimadyldos. Jag frågade även om biverkningar av konstant smärtlindring med veterinären menade att eftersom Tim förhoppningsvis framöver kommer stå på så låg dos så kommer han troligen inte få några bilvekningar alls.

Målet just nu blir att vända Tims inflammation helt och byta foder igen till det färskfoder han åt innan som inehåller väldigt mkt protein för att ge Tim tillräcklig energi för att kunna bygga muskler och få upp vikten på honom. Sen kommer jag ha tät kontakt med rehabsköterskan Marie om hur det går med Tim och framöver hoppas vi på att kunna planera in andra aktiviteter för att bygga muskler (förutom bassängsimning eftersom vi inte har råd med det just nu) som ex vilktmanschetter eller klövjeväska eller annat samt simning utomhus nu i sommar, allt berende på hur Tim mår och ser ut. Jag blev iallafall glad idag då Marie tyckte jag hade rätt tänk angående Tim och att vi gör det vi kan genom rätt aktivering, back on track täcke vid behov, glukosamin och omega 3.

Usch, som sagt gillar jag inte att behöva smärtlindra Tim men så länge han verkar må bra för övrigt i psyket och är pigg, glad och "sig själv" så tänker jag kämpa för att han ska få ett bra och aktivt liv min älskade plutt! Fast just nu känns det mest rörigt...


Min älskade Timsetuss 4 år idag!

Idag fyllde Tim 4 år, helt otroligt vad tiden går fort. Kan inte fatta att jag snart haft min älskade trollunge i fyra år...minns dagen jag var och kollade på Tim, jag hade fyra valpar att välja mellan ur kullen då resten var tingade. Tim var den enda valp som stannade kvar hos mig i köket, de andra busade runt eller gick ut i hallen och sov...inte Tim...han somnade i mitt knä. När vi sen skulle hämta Tim ca tre veckor senare så satte jag mig på golvet bland alla valpar, en valp envisades med att direkt komma och sitta i mitt knä och tugga på min tumme, jag frågade nyfiket uppfödaren vilken valp det var som jag råkade ha fått i knäet eftersom dom ser i princip lika ut som små och hon bara skrattade och sa "ja det är till att ha valt sin matte...det är din Tim som du har i knäet, han har visst hittat rätt".  Oj...nu sitter jag ju och blir alldeles sentimental..men ja...sen den dagen har det liksom varit jag och Tim... Visst har vi haft våra motgångar och visst var han ett hår av hin som unghund och vi har fått kämpa med vår relation imellanåt, men det finns inte en dag som gått sen han kom in i mitt liv som jag inte har fått mig ett gott skratt och en glad svansviftning.... Han är helt enkelt min bästa vän och jag njuter för varje sekund vi får ihop min lilla "Tuss" och jag.


Liten bildkavalkad på liten blir stor....

Tim 4½ vecka gammal


Dagen vi hämtade Tim just när han krypit upp i mitt knä och jag fattat att det är MIN valp :)


Tim 8 veckor gammal och har bott hos oss i 3 dagar


Som bebis kan man sova överallt....


Tim ungefär 6 månader gammal och det börjar bli trångt i mattes knä....


Tim knappt 1 år gammal trivs i snön


Tim ca 1½ år gammal hittar nya sätt att gosa när man inte får plats i knäet


Tim 3½ år och fortfarande full i bus


Tim fick ett litet gosedjur av mig och ett vanligt tuggben då jag helt höll på att glömma hans födelsedag (fy på mig!). Han får lite godsaker nån annan dag eftersom jag inte vågar ge honom en massa eftersom han ju varit lite kass i magen till och från.

Är det här till mig?


Mina saker!!!


Ska vi leka?


Nä inte nu Tim jag äter ju ben ser du väl.....

Lydnadskurs och myspromenad

Idag hade jag lydnadskurs med Tim på förmiddagen, han fick vara med lite grann på ett par inkallningar (dock utan fokus på raka sättanden för att undvika extra belastning på bakpartiet), samt lite början till ställande och en platsliggning samt lite fri "haka i backen" träning. Han var riktigt duktig bitvis förutom tjuvstarter på inkallningen, fast samtidigt hellre det än en hund som inte har drag till matte. Vad gäller ställandet fick jag många bra små tips och jag känner att jag nog har en plan i huvudet nu hur jag ska få till momentet stegvis, känns bra eftersom det har spökat en hel del för oss så nu gäller det att börja om på nytt. Jag la in en del pauser med Tim och så eftersom han ska ta det ganska lugnt och stretchade igenom honom noga hemma efteråt. Men samtidigt blir han så glad när han får träna lite så jag är glad att vi deltog lite idag ändå.... Nu blir det bara till att vänta på vad veterinären säger på tisdag. Tims mage har iallafall fortsatt att vara bra och han känns pigg och glad även om han såklart fortfarande är lite trött efter allt med magen och medicineringen kan nog göra sitt till.


På eftermiddagen efter att jag kommit hem med Tim så tog jag med mig Ina och mötte upp Sara och Ikaros i valla för en promenad. Det började väl inte så bra för jag var lite sen och stressad men efter en stund gick det riktigt bra och båda hundarna knatade på lugna och tysta så det var kul eftersom jag fick möjlighet att prata lite med Sara då utan att bli döv samtidigt. Visserligen fick Ina ha sin halti på sig bitvis då hon blir så uppe i varv av att promenera med sällskap och då blir väldigt stark men vi försöker jobba med hennes koppelgående konstant. Mot slutet av promenaden fick Ina ett litet överslag och skällde massor och stackars Ikaros såg lite fundersam ut då hon for ut lite hårt mot honom men träning ger färdighet så vi kämpar på. Ikaros har iallafall charmat mig totalt, vilken cool kille han är med sin sköna uppsyn och glatt viftande svans.

Vårat härliga promenadsällskap, stort tack för idag!


Fina Ikaros....som jag smög till lite korv idag för han var så duktig när Ina studsade runt så jag kunde inte låta bli....hoppas Sara förlåter mig för mitt fjäsk ;)


Ina är en riktig liten bergsget...totalt orädd att hoppa upp på saker....


Inte lätt att försöka packa upp en tröja och samtidigt hålla reda på både kamera, hund och väska....


Efter att jag och Sara skilts åt tog jag med mig Ina till den tomma fårhagen vid universitetet och släppte henne där så hon fick rasa av sig. Hon passade på att i ett obevakat ögonblick ta sig ett dopp och var allmännt överlycklig över att få springa fritt utan en massa krav. Passade på att göra ett par inkallningar vilket gick toppenbra. På hemvägen mötte vi tre hundar och Ina var tyst och drog knappt i kopplet utan valde att kolla på mig :), visserligen var hon väl rejält trött då men ändå.

Man tittar bort en sekund och så vips....knashund...bada i mars....


sen får man ett stolleryck...bus bus bus....


Weeeee.....


Pinnen ska dööö!!!!!


Kolla vad söt jag är matte!!...sluta fota och ge mig en korvbit nu då....


Båda vovvarna har sovit sött hela kvällen, himmel vad skönt att se dom så trötta och nöjda. Tror aldrig jag har sett Ina så här trött förut, det tar på psyket att promenera med sällskap och sen få springa lös och verkligen ladda ur fysiskt.

Stolliga hundar

Idag fick jag besök av Linnea som kom hit på fika...ett under att hon inte blir avskräckt att besöka mig för hundarna var helt stolliga. Vi gick en promenad ihop och Tim gick mest i sin egen lilla värd och strosade och Ina for både högt och lågt i kopplet. Vet inte om Ina kännt av att Tim varit lite småhängig sen igår eftersom han knappt ätit nåt för hon har varit på honom massor och härjat och puffat. Tims mage har iallafall lugnat sig och nu får han pyttesmå portioner ris och lite foder ungefär varannna timme vilket verkar gå bra (han är ju så smal och tanig så han behöver få i sig sin mat).

Imorgon är det lydnadskurs igen, hade först inte tänkt gå eftersom Tim vart dålig och så men husse skjutsar ut oss så vi slipper promenera så kan vi delta lite efter vad Tim klarar av, om inte annat kan vi kolla på dom andra och lyssna på teorin. För Inas del blir det promenad imorgon med sällskap av Sara och Ozzy, får väl se hur hon sköter sig med tanke på hur tossig hon har varit idag. Var iallafall ute med henne själv för en stund sen och då var hon lugnare och gick skapligt i kopplet så kanske var det bara något tiillfälligt, vem vet.

Har inte så mycket spännande att berätta idag som sagt... Ha en fin helg allihopa!!!

Tim kass i magen :(

Blir en kort blogg idag, Tim har tyvärr blivit dålig i magen gissningsvis av Rimadylen så nu får han bara lite fil. Ska koka ris och  fisk till honom imorgon och ge i små portioner så hoppas jag att magen lugnar sig snart. Blir han sämre får jag ju sätta ut medicinen men än så länge får han den eftersom han helst ska äta Rimadyl ända fram till veterinärbesöket. Annars har dagen varit lugn, har mest tagit mysiga promenader i solen med hundarna.

Kram min "lilla" älskling!


(Fotot är från igår och taget av Sara)

Underbar dag i härligt solsken!

Åh vilken härlig dag det har varit idag, strålande sol och riktig vår i luften, underbart! Idag blev det en lugn promenad med Tim bort till universitetsområdet där jag mötte upp Linda, Tessan och Sara för lite träning och umgänge. Tim fick mest träna på att vara lös och passiv (sitta eller ligga) och hålla sig hos mig fast de andra var i närheten, så otroligt nyttig träning för honom men ändå inte belastande för hans muskler. Det blev även några lätta steg fritt följ, någon kort platsliggning och lite enkla freestylerörelser. Efter ett tag satte vi oss och fikade/ pratade och bara njöt i solen (tack snälla Tessan för kaffet). Mysigt att bara få sitta och umgås utan en massa krav och bara ha det gott en stund. Tim fick vara lös även då och jag tycker han skötte sig riktigt bra förutom att han vid ett tillfälle gick fram till Ikaros när jag inte hann läsa honom. Dock gick allt bra och jag tror att Ikaros och Tim kommer att finna varandra allt eftersom tiden går då båda två är ganska osäkra killar men samtidigt väldigt lika i sättet även om det yttrar sig på olika vis. Kändes väldigt skönt idag för Tim verkade väldigt nöjd och harmonisk med att bara vara hos mig. Jag tycker han bara blir allt lättare att ha med sig utan att han ska stressa eller så vilket jag tror beror på att jag helt enkelt litar mer på honom nu och håller mig lugnare och är mer tydlig i mitt sätt att vara. För övrigt så verkar Tim pigg och glad (som vanligt...) och hans mage har varit bra idag trots att han knaprar sina rimadyl morgon och kväll.


Mys i solen...kan de bli bättre?


Hela gänget samlat....


Underbara Linda posar för kameran :)


Tessan och Acke...jättekul att träffa henne då det var alldeles för länge sen sist


Kääärlek! ...Ikaros får en puss av sin matte.


hihi..det är visst inte bara Tim som "tar ut steget" bättre nu...kolla så fint jag spatserar ;)


Ligg!


Freestyens "mellan" tycker Tim är kul men det kräver lite koll på både benen och matte....


Åh vad jag älskar min Timsetuss!


När jag kom hem tog jag ut Ina och mötte upp pappa och Zingo för en promenad bort till kohagen här hemma för att låta hundarna springa lösa och leka lite nu när Ina inte får stojja och busa runt med Tim. Dom hittade ett enormt vattenhål som dom roade sig i... Ina räds minsann inte vatten i alla fall utan tyckte det var riktigt skoj att plaska omkring. Tyvärr fick hundarna upp en hare som dom jagade en bit, hade inte en chans att bryta Ina men positivt var att hon i alla fall återvände först av hundarna och kom in hela vägen till mig och satte sig. Förutom det skötte dom sig ändå bra och höll sig fint nära oss.

Pappa med Ina och Zingo


Springa är kul! (kolla "stocken" Ina envisades med att springa omkring med....)


Vattenhundar...


Ina roade sig med att plaska omkring en hel del


Hmmm, jag tror Ina försöker uppfinna en ny gångart...galopphoppspring?


Nu ligger båda vovvarna nöjt och sussar på golvet brevid mig i datarummet efter att ha ätit kvällsmat, är så rogivande och se dom ligga nöjda och lagom trötta. Är rätt trött och nöjd själv efter all utevistelse i solen idag.


Promenad i ryd igen

Idag var det dags för tisdagspromenad i ryd igen, jag fick skjuts dit och hem då en bekant lånat våran bil så Ina var lite pigg när vi träffade på de andra. Ina skällde en del och drog i kopplet idag även om hon bitvis lignade ner sig. Dock var jag inte på topp idag eftersom jag inte kan låta bli att oroa mig för Tim just nu vilket Ina kände av så det gick väl inte så jättbra idag utan vi höll oss mest till att träna passivitet. Ina var även lite dålig i magen, tror det är allt gräs och mossa som hon envisas med att stoppa i sig så hon får nog vara utan kvällsmat idag så hoppas jag att det lugnar ner sig.

Linnea lyckades fånga Ina i flygande fläng, tror det togs när hon tog en extrarunda bort till stackars Max....


Jaha skulle jag vara hos sig matte...ge mig min boll då....


Bitvis hade hon lite koll...


Söta max som Ina blev lite smått förtjust i....


Sara och Ikaros (som Ina envisas med att skälla på, dom triggar igång varandra...)


Hmm undra vad Frida tittar på där uppe i himlen?


Zumi tränar att stå på bakbenen....


En suddig bild på Ellen och Nelson


Jag blev mest ståendes idag med Ina, smått tankspridd och oinspirerad...


På eftermiddagen ringde Erika mig och vi träffades med Willow och Tim för lite gemensam träning. Tim fick mest träna lätta freestylerörelser, lite platsliggande och kontakt eftersom han ändå ska hållas igång men undvika för mycket belastning. Tim har inte sett Willow på ett tag och det märktes att det tog på hans koncetrationsförmåga att bara vara lugn hos mig och inte springa dit när han var lös för oj vad trött han var när vi kom hem. Är riktigt kul att se Erika och Willow, häftigt med en grandis som kör freestyle med sån glädje och fart med tanke på hennes storlek.

Det märks på Tim att han rör sig bättre nu sen vi började med Rimadylen, han tar ut steget mer bakåt och har mer schvung när han rör sig så då kommer ju tankarna krypandes, hur ont har han egentligen haft och hur länge då? Varför musklar han sig inte och varför har jag inte kännt någon rörelseinskränkning tidigare? Känner mig hemsk som kanske låtit honom gå med smärta en längre tid utan att jag förstått det, min älskade trollunge, jag vill ju bara att han ska må bra! Men han visar ju inget för övrigt, han är alltid glad, pigg och med på allt.... En vecka kvar till veterinärbesöket och tankarna vill inte sluta mala, hur ser framtiden egentligen ut, vad har jag att förvänta mig med Tim? Jag har liksom inte råd att låta honom simma och vara på rehab kontinuerligt så som jag skulle vilja eftersom jag går arbetslös, det måste ju ändå vara rimligt och hållbart i längden.... usch... som sagt mycket tankar just nu.

Lugn helg

Hundarna har fått en lugn helg med med enbart promenader då jag idag var och hjälpte till på en spårkurs och igår hade vi besök av pappa och hans hund då vi åt lite gott ihop. Tims mage har hittils hållt sig ok trots att han börjat med Rimadyl så det känna bra, han får fortfarande lite kokt ris iblandat i maten men det verkar fungera bra. Svårt att säga om det är någon skillnad på Tim nu när han äter smärtstillande eftersom han inte visade några direkta symptom innan utan det mest handlade om att han kändes pyttelite stel i yttreläge utåt bakåt på höger bakben och svårigheten att muskla honom. Himla svårt med just smärtproblematik.... Tim får iallafall ha sitt back on track täcke på sig om vi är ute några längre stunder just nu och igår masserade jag honom lite försiktigt. Tycker att han verkar lite stel i höftböjarmusklerna (de som var inflamerade i sommras) men det är svårt att säga om jag bara är lite extra överkänslig just nu och "letar fel" eller om det är något...

Vill tacka för alla gulliga kommentarer till sista inlägget, det värmer ska ni veta!


Både roliga och tråkiga saker idag…

Börjar med det tråkiga, nämligen att jag misstänker att Tim har ont av sin höft igen :(
Visserligen är han ju som vanligt i den bemärkelsen att han är pigg, glad och arbetsvillig men det stramade lite när jag skulle ta ut rörligheten i höger bak igår samt att han bitvis rör sig lite annorlunda så jag misstänker att han snedbelastar sig lite igen. Det är ju så oerhört svårt och veta om han har ont, men eftersom han inte musklar sig trots att han rör sig en hel del och nu har tappat lite hull och känns väldigt tanig så misstänker jag att han går med en del smärta även om han döljer det väl. Efter en telefonkonsultation med Norshoms djursjukhus (där Tims ortopedveterinär Arne finns) beslutades att Tim skulle sättas in på Rimadyl från och med idag och äta det fram till ett besök hos Arne inbokades den 24/3. Tim skulle röra sig som vanligt under tiden men undvika för långa promenader eftersom han inte ska bli för trött i sin muskulatur då han är så omusklad och även fysiskt krävande träning (ex snabba lägganden, för mkt tvära inbromsningar mm) skulle undvikas. Fy vad det känns svårt när man inte vet om Tim har ont eller inte... Vi som precis kommit igång med träningen och han är ju en fighter som inte visar smärta utan kämpar på eftersom han tycker att det är så kul att göra saker. Han slår ju nästan knut på sig själv för att vara mig till lags och då är det inte lätt att upptäcka hur han egentligen mår... Positivt är ju ändå att han är  så pigg och glad och full i bus så livskvalitén är det inget fel på, det är bara hans skruttiga muskler som inte riktigt vill komma.


Det roliga idag var i alla fall att jag bestämt träff med Sara och Linda för lite träning, nu blev det ju mest lite lättare kontaktträning och freestylerörelser samt någon lugn platsliggning för Tims del eftersom han just satts in på Rimadyl men något måste han få göra för att inte krypa ur skinnet av energi. Alla hundar var riktigt duktiga idag så det var kul, så nyttigt att kunna jobba Tim lös bland de andra hundarna och han höll fint fokus på mig. Jag tror vi alla var väldigt nöjda över vår träning idag då hundarna klarade av att jobbas lösa och hade bra koll på sina respektive mattar och hundarna kändes väldigt glada och positiva genom hela träningspasset.

Bilderna på Tim har Linda och Sara tagit, tack för det tjejer och tack för en kanondag trots att Tim går på sparlåga just nu.

Men matte hur länge ska du fota egentligen...jag vill göra nåt nu!


Lite kort platsligningsträning blev det iallafall...


ja ja matte jag vet...hakan i backen....


Ikaros var lite avis på Tim när han fick sin bollebelöning....


Ikaros hade stenkoll på sin matte idag och tyckte det var riktigt skoj, vilket härligt ekipage dom är!


Linda och goa Nala på språng


Papparazzis i kameradiskussion ;)


min lilla arbetsmyra lika förväntansfull som alltid.....


Mattes älskling!


Snö igen...bläää

Usch vad jag är trött på snön nu...vi har fått snö igen och det yr och far.... Blir inte mycket till blogg idag...
Tims mage har lugnat sig men hittils har han bara fått lite a-fil för att vara på den säkra sidan. Ska ge honom pyttelite ris nu ikväll så får vi se. Träffade Ivana med Snöboll idag för att försöka träna lite vilket inte var det lättaste i snön. Tim vill bara äta snö så platsliggningen (och läggande under gång) går inte alls just nu, dock blev det lite fritt följ med bollbelöning vilket gick bra (vågar ju inte ge godis just nu för magen), dock halkar jag ju lätt i snön så då blir Tim lite osäker så det var väl inte ultimat att försöka sig på att träna idag.... Annars har det varit en lugn dag, Ina har fått leka lite lös i snön då hon hittade en vante att roa sig med. För övrigt har jag mest pysslat med att tvätta täckena och så efter Tims sängolycka igår.

Samträning i rydskogen med Ina

Idag var det en inplanerad samträning igen med några glada själar så jag mötte upp Linnea med Zumi på vägen innan vi traskade sista biten till rydspåret där vi mötet upp de andra. Vi gick en promenad ihop och sen blev det nån inkallning och lite kontaktträning och så. För Inas del blev det mest promenad och passivitet, att träna på att vara lugn trots hundar och männsikor, Bitivs gick hon riktigt fint och tyst hos mig och bitvis for hon runt och skällde, speciellt skällde hon på lapphunden Ikaros som hon tyckte var lite småläskig men samtidigt spännande. Jag är endå nöjd över henne med tanke på att hon inte är van vid så mycket hundar och störningar samt att hon endast vart i rydskogen vid ett tillfälle tidigare så det är ju inte någon van miljö för henne. Väldigt bra det här med att ses och promenera/träna ihop dagtid, är verkligen vad Ina behöver för avdramatisera andra hundar och människor.... Hoppas att dom andra inte fick allt för ont  i öronen av Inas skällande och stojjande bara... men träning ger färdighet ;) Linnea och Sara fotade lite så bilderna på Ina är från dem.

Jag och Linnea sitter med vovvarna och väntar på att alla ska samlas


Då kan man roa sig med att balansera på en bänk....


Promenad i spåret....


Får jag godis nu matte?


Frida med lilla söta Ronja


Linnea och Zumi som körde lite freestylemoment


Rara flatten Nelson som nog blev lite förtjust i Ina (kul och träffa en bloggare i verkligheten...)


Sara och goa Ikaros som tyckte Ina var lite läskig när hon skällde....


Ina lite osäker bland alla hundar....


Studsboll....


Inkallningen gick bra....


Min boll!!!


När jag kom hem med Ina visade det sig att min lilla Timsetuss var dålig i magen och hade gjort inne samt spytt ner hela sängen, lilla kraken! Nu verkar det iallafall ha lugnat sig men han får fasta tills imorgon och då blir det försiktig start med små portioner hemlagat dietfoder så hoppas jag att det är snabbt övergående. För övrigt verkar han må bra iallafall men han fick vila helt från aktivitet idag med bara korta rastningsrundor.

Vår i luften idag....

Idag har det varit riktigt vårigt väder med sol och lera ;) Jag tog ut hundarna på en längre promenad där dom bara fick gå lösa och busa, dom var helt stolliga...man skulle kunna tro att dom har vårkänslor dom med. Det var två leriga hundar efteråt så jag spolade bara av Tims ben i duschen (han tvättades ju i veckan) och stretchade honom och Ina fick sig en rejäl schamponering vilket var behövligt.

Försökta fota lite i det härliga vädret vilket inte var helt lätt eftersom jag bara hade korta objektivet med mig och hundarna sprang omkring som stollar....

Mycket spring i benen....


Träsktroll!!!
Tim "torkar sig" i gräset....


Vadå skitig....skulle jag vara det?...näää....
Tävlingslydnadskurs gång 2

Idag var jag på tävlingslydnadskurs med Tim igen. Vi började med koll av läxan, tandvisning och platsliggning vilket inte gick så bra idag, Tim reste sig på platsen så fort jag gått ifrån honom och stod där glatt viftandes på svansen.... vet inte om vädret kan ha gjort sitt till för det var blåsigt och kallt idag. Det positiva är att han iallafall inte verkar vilja gå till nån hund utan flyttar han sig så är det mot mig och inget annat, gäller bara att träna mer där han får lyckas för att få nån stadga i momentet framöver. Vi avslutade även med en plastliggning och då låg Tim hela tiden även om han första stunden var väldigt osäker och låg och kikade på allt runt ikring honom men jag ställde mig lite närmare honom och efter ett tag la han ner hakan i backen och låg stilla och fint resten av tiden så det blev ett bra avslut iallafall. Annars var det läggande under gång och linförighet/frittfölj på schemat idag där vi delades in i grupper. Som vanligt tvekar jag vid läggandet och kikar på Tim och gör en halvhalt trots att han lägger sig fint så jag måste verkligen jobba med mig själv. Vid fria följet kändes Tim riktigt fin bitvis, inget större fokus på de andra hundarna utan bra kontakt, attityd och glädje. Fick tipset att byta hand för belöning så jag har bollen i handen närmst honom eftersom Tim gärna tränger lite (typ "ostbågestil")...och vilken skillnad, att en sån liten detalj kan göra så mycket.... Kändes bra idag för jag tycker att jag bara mer och mer börjar lita på Tim lös bland andra hundar och vågar belöna även ifrån mig (ex kastar bollen) utan att vara rädd att Tim ska fara omkring. Det pratades en del om fokus på sin egen träning idag och att det är "jag och hunden" och inget annat och det stämmer ju så väl....Ju mer jag skiter i det runt ikring ju mer struntar ju Tim i det...han läser ju mig och mina reaktioner hela tiden så det gäller ju bara att verkligen hålla fokus på att det är jag och Tim som tränar och inte bli störd och nervös av allt runt ikring.

Tim fick gå lös och strosa både till kursen och hem då jag hade sällskap av Ivana och Snöboll och det fungerar riktigt bra tycker jag, båda hundarna sköter sig fint och är skapligt lugna utan att busa allt för mycket även om jag bitvis får påminna Tim om att det är lekförbud. Tim var bra trött när han kom hem och har sussat gott hela eftermiddagen.

Min lilla trollunge är värd sin vikt i guld!

Pälsfluff överallt....

Jag bor i ett moln av pälsfluff just nu....jag tvättade Tim igår vilket var mycket behövligt men det satte extra fart på fällningen så nu ser Tim ut som en raggig fluffboll och jag kammar och kammar och det slutar aldrig.... Blir mycket bomaterial till alla småfåglar iallfall eftersom det formligan rasar päls av Tim när han är ute och går. Kan även berätta att Ina det lilla busfröet satte i sig nästan två råa kycklingfileér igår...suck! Jag hade förberett för att pappa skulle komma hit på middag då Jonas var borta igår och lagt kycklignfile i paprika och chilimarinad vilket stod på diskbänken. Sen skulle jag bara gå och hämta en sak i datarummet och då hör jag hur det rasslar på diskbänken, rusar ut och där står Ina glatt med framtassarna på diskbänken och äter allt vad hon kan.... Det var bara för mig att tina upp nya kycklingfileer och skjuta på middagen lite... Kan berätta att Ina fick vara utan kvällsmat, nu hoppas jag bara att hon inte ska bli allt för dålig i magen av det....

Annars var det en lugn dag igår, jag tränade lite lydnad med Tim och under platsliggningen så passerade det sammanlagt 5 olika hundar på avstånd men Tim låg kvar så det känna bra. Dock har han börjat med en ny grej, när jag ska gå tillbaka till honom på platsliggning så kryper han bakåt ett halv "steg" och puttar upp rumpan för att sen ligga helt still igen....ser nästan ut som om han blir så glad när jag är tillbaka att det kryper i honom men jag vet inte riktigt...så har han aldrig gjort förr lille knasputte!

Nu ska jag snart iväg på lydnadskurs med Tim, tror det stod linförighet och läggande under gång på schemat idag, får vi se hur det går....


Promenad med Linnea och Zumi :)

På förmiddagen tog jag med mig Ina och mötte upp Linnea med Zumi för en promenad. Ina skällde som väntat en del först men lugnade sig fortare än jag trott och jag tycker hon var riktigt duktig. Visst ville hon gärna fram till Zumi och hon var lite smått spänd och låg på bitvis i kopplet men det fungerade att bryta henne när hon började trigga igång allt för mycket och bitvis hade hon jättefin kontakt. Vi gick bort mot valla/ gamla Linköping och sen tillbaka till universitetet. Ina skällde på en människa men annars gick människo- och cyklistmöten riktigt bra. Var verkligen bra för Ina att få promenera med en för henne främmande hund och människa, speciellt eftersom Zumi skötte sig riktigt fint och då inte utgjorde något hot i Inas ögon. När vi kom hem blev det duschen för Inas del, hon var helt lertäkt nertill ... jäkla skitväder! Hon sov i alla fall sött efter det och har varit lugn hela eftermiddagen, det tar verkligen på henne att socialträna och promenera med andra, speciellt i nya miljöer.


Ina sitter snällt trots Linnea och Zumi i bakgrunden


Linnea och söta Zumi


Det var smått lerigt och blött ute där vi promenerade...bläää....


En stunds kontakt från Ina...mycket kan man göra för en godbit....


Linnea och Zumi tränar freestylens "mellan"


Zumi har koll på matte!


Ina  hittade en ris och pinnhög som hon tyckte låg olämpligt som hon försökte städa upp....


För Tims del har det mest blivit slöpromenad idag, hade tänkt träna lydnad utomhus men det var så kallt och blaskigt väder att jag gav upp den iden eftersom vi behöver nöta på platsliggningen vilket ändå inte går speciellt bra i detta slask då Tim bara vill rulla/busa/plaska mm. Har i alla fall tränat lite mer "haka i backe" och en 3 minuters platsliggning inomhus med honom, han är riktigt duktig och ligger stilla nu men man ser att det kryper i skinnet på honom så det gäller att nöta och träna ännu mer tills han blir stadigare i sitt liggande. 


Nu väntar nog lite slapptid i soffan och fredagsmys...Ina har redan borrat ner sig i soffan på en av filtarna.


Promenad med Ina

Dagen började med en morgonpromenad med båda hundarna, Tim fick gå lös bitvis och skötte sig fint. Vi träffade på två hundar så då kopplade jag Tim men han skötte sig fint även om Ina skällde lite vid ett av hundmötena. Nyttigt att få träna på hundmöten med båda två samtidigt även om det lätt blir lite stissigt. Senare tog jag med mig bara Ina ut och mötte upp Ivana med Snöboll för en gemensam promenad. Förutom att Ina drog en del i kopplet bitvis så tycker jag hon skötte sig fint, skällde knappt något och var bitvis riktigt kontaktsökande. Eftersom Ina börjar känna Snöboll rätt väl nu så släppte vi dem en stund så det fick busa lite ihop och jisses vad dom sprang och hade sig. Dom var rätt trött på hemvägen och Ina sov gott när vi kom hem.

Ska vi leka?


Okej då....


Bus!!!


Här kommer vi, tjohoo!


Ja, ja matte jag kommer!


För Tims del har det varit en lugn dag med endast promenader och gos, har passat på att massera honom lite samt kammat igenom hans päls....jisses vad han fäller nu... skulle verkligen behöva borsta ut honom en hel del nu innan det går att tvätta honom framöver. Han blir ju så himla skitig i det här vädret, det ser ut som fasiken på golven här hemma, man hinner liksom inte torka så ofta som det skulle behövas just nu med allt slaksväder ute.

Så här ser de ut efter en snabborstning....


Annars har det varit en lugn dag, jag var iväg och hjälpte till på en valpkurs nu ikväll...jissa om man blir aldeles valpsjuk bland alla gulliga små puppisar.


Spårat med vovvarna

Idag la jag varsit spår åt vovvarna på förmiddagen medan dom fick vara hemma. Åt Ina la jag ett spår som började på ett lerigt fält med en vinkel och sen gick upp i en skogsdunge där jag aldrig sett att det går någon eftersom jag inte vill att det ska vara så mycket snö eller andra störningar i hennes spår då hon spårat så lite och det var ett bra tag sen sist. La ut två leksaker i hennes spår och i slutet la jag en liten spårapport. Åt Tim la jag ett skogsspår i ganska knepig terräng med mycket upp och nergångar, bitvis barmark och bitvis snö med två spårapprorter i och ganska kluriga vinklar. Började med att gå Inas spår när det legat ungefär 50 minuter. Ina var lite snurrig de första metrarna och hade lite hög fart men sen gick hon som en klocka  och markerade båda leksakerna och slutapporten. Det märktes att hon tyckte det var riktigt roligt att få spåra så jag måste börja lägga mer spår åt henne, det stärker henne nåt så enormt.

Hmmm vart går spåret nu då.....


Kolla vad jag hitta i spåret...en trasa...


Ina jobbar på med nosen mitt i spårkärnan


Det låg en grej till här....ett gosedjur....


Ska du ha den här pinnen matte?... Ina var så duktig som markerade och lyfte spårapporten (ursäkta dålig bild)


Efter fint jobb i spåret får man leka lite som avslutning....tjoho!!!!


Sötnos!


Tim fick gå sitt spår direkt efter att jag kommit hem och lämnat Ina då det legat ca 1½ timme. Han var lite snurrig vid spårupptaget först men sen gick han bra och markareda båda apporterna klockrent så det var kul. Tim tyckte det var lite klurigt att spåra där nön var som djupast då det fanns flera spår där och först var han på väg att gå fel men ringade och tog upp rätt spår igen.

hmmmm...Tim funderar.....


oki...här går spåret....


Klurigt i snön...då måsta man vara nogrann....


En apport till dig matte! (sorry att det blev så suddigt....)


Efter spåret fick Tim gå lös lite och hans lycka blev total när han hittade massa smält snövatten som samlat sig till en fin plaskdamm.


Myyysigt!


Jippie!!!


Skulle egentligen ha gått en gemensam kvällspromenad med Ivana och snöboll nu men jag har fått så ont i huvudet så det får vara, husse får ta vovvarna en kisserunda istället. Dom är rätt trötta och nöjda sen spårandet och busandet idag iallafall.

Samträning med Tim i rydskogen

Idag var vi några stycken som bestämt träff i rydskogen för lite träning på förmiddagen. Jag valde att bara ta Tim med mig idag eftersom Ina blir så låst av för mycket stoj runt ikring henne och det blev ganska många som slöt upp idag och jag ville inte riskera en dålig träningsdag igen för hennes del med tanke på gårdagen. Jag mötte upp Linnea med Zumi på vägen och Tim fick gå lös brevid mig utan att hälsa vilket fungerade bra. Vi slöt upp med de andra och började med en promenad i spåret där vi la in lite kontaktträning genom att vi en och en passerade alla andra, samt lite inkallning. Första biten ihop med de andra fick Tim gå kopplad men efter ett tag fick han gå lös brevid mig och han skötte sig fint även om jag såg på honom att han tyckte det var lite jobbigt att gå så tight på led imellan de andra hundarna. Förutom att Tim gjorde nån avstickare för att göra sitt behov då han var lite dålig i magen så höll han sig bra hos mig även om han gärna ville gå fram till Zumi vid ett par tillfällen. Efter ett tag avvek några och vi andra som blev kvar pratade lite. Jag passade på att låta Tim ligga platsad lite vilket han tyckte var riktigt svårt när de andra var närvarande och han vill gärna resa sig och gå fram till mig så vi har lång träning framför oss tills han blir stadig i att ligga kvar. För Tims del avslutade jag med ett par freestylerörelser vilket vi inte gjort på länge, han tyckte det var kul även om våran flamsighet och kroppshållning ihop har mycket att önska...nåja, kul har vi iallafall och det är det viktigaste.

Det var riktigt trevligt idag, flera härliga hundmänniskor som jag hoppas på att få lära känna lite bättre.Det blev även bestämt att ses igen nästa tisdag och då tar jag med Ina istället så hon får komma ut och socialisera lite för att avdramatisera andra hundars närvaro. Verkligen kanon att ha folk och promenera/träna med.

Vi var tre som fotade idag sammanlagt så jag fick en hel del fina bilder av Sara och Linnea på mig och Tim så här kommer en hel drös med bilder ;)... obs det blev många idag.....

Några av dom som var med idag


Vi började med gemensam promenad


Lite kontaktträning


Jobbig träning för Tim att gå lös när vi gick på led i spåret och ändå hålla sig hos matte (och bra för mig att tvingas lita på honom)


Inte lätt och fotografera och ha koll på hunden samtidigt....


Urgulliga Ozzy


Linnea och härliga Zumi


Tim fick ligga platsad lite...


Bitvis funkerar "haka i backe" men det är svårt i snön tycker Tim (som för övrigt ser ut som en korv där han ligger)


Lite lekavslutning med freestylemoment...man kan ju inte hålla på och tragla lydnad och så jämt heller  ...lite friare träning och lek är något som verkligen stärker Tim imellanåt....skoj har vi även om vi inte alltid är så graciösa ;)
Tack snälla Sara och Linnea för alla fina bilder ni tog på mig och Tim då, jättekul och ha!

Tim sover sött efter dagens aktivitet. Ina har mest fått lugna promenader, gos och lite klicketträning idag, vi jobbar fortfarande med dessa eviga ingångar som inte vill sig...hon sätter sig snett för att kunna kolla mig i ögonen och det är jättesvårt att få henne att sitta rakt. Har även klickat gripande av apporten, hon griper om den iallafall, längre än så har vi inte hunnit men det är en start :)Att jag aldrig lär mig....

att inte träna hund när jag inte är på topp...suck! Idag hade jag bestämt att träna ihop vid lunchtid med Ivana och snöboll så jag tog med mig båda hundarna. Redan när vi kom ut var hundarna i gasen, hoppade och for och jag började tappa tålamodet då jag fortfarande är lite småseg och har huvudvärk och lite ont i kroppen. Försökte mig på att träna lite kontakt med Ina medan Tim satt uppbunden men hon var bara överallt, ville fram till snöboll, eller for runt och försökte busa i snön, med pinnar mm...allt utom jag var roligt. Säkerligen kände hon av att jag var irriterad så jag har bara mig själv att skylla så det blev bara konflikter mellan oss hela tiden. Bytte då och tog Tim istället men han kände direkt av min sinnesstämning och blev låg och krypig så det gick inget bra. Tim fick iallafall två apporteringar där jag lyckades peppa honom så att han fick avsluta med något positivt och då växte han lite igen och blev go och kontaksökande. Det slutade med att vi bara tog en promenad ihop jag och Ivana samt hundarna, bra för mig att kunna promenera med båda även om det är en annan hund med. Tim skötte sig fint och efter ett tag lugnde även Ina ner sig och gick lugnt vid mig. men jag blir så arg på mig sjäv, att jag aldrig lär mig att ge fan i och träna när jag märker att jag inte är på topp....sen skulle jag verkligen behöva lära mig att inte bli så irriterad men det är vårt ibland när man har två tokstollar i koppel på sammanlagt 74 kg som försöker gå åt varsit håll...det gör liksom rätt ont då...

RSS 2.0