Gårdagens lydnadsträning i valla.

Gårdagen började med en myspromenad i solen där jag och Tim mest gick och strosade och njöt. Annars har Tim fått två vilodagar då han fick lite träningsvärk efter vår långpromenad på Tinnerö. Nu verkar det dock ha släppt för han är lika igång som vanligt och rör sig som han brukar, skönt!

Mysigt när solen äntligen visar sig igen :)


Vackert med alla klara färger när höstsolen lyser skarpt!
Ina fick följa med mig till valla där jag lovat att hjälpa till på en samträning och kommendera lite från lydnadsklass 1 efter min ringa förmåga. Ina var ganska skällig när hon fick sitta uppbunden men samtidigt bra träning för henne då hon ändå börjar bli lite bättre (förr fick hon ju nästan panik av att sitta fast). Jag tränade även lite själv och vi blev kommenderade av snälla Gunilla i linförighet, läggande, ställande och inkallning med varierat resultat. I mellan åt är Ina riktigt duktig och läggandet fixar hon bra men transporterna är kassa då hon lätt släpar eller tränger. Nu beror nog mycket delvis på att jag fortfarande spänner mig när vi tränar bland många hundar och framförallt nya hundar/människor och Ina är lös men även på att jag inte rör mig så planerat och då hinner inte Ina med. Jag inser att jag rör mig bättre när jag tränar med Tim och förbereder honom på vad som ska ske vilket jag tror beror på att jag litar mer på att Tim är med och behåller sin position. En sak till är att jag har lättare att belöna Tim på olika sätt utan att det går över styr och blir för mycket stress och flams av det hela.

Är i alla fall jättenöjd över att Ina inte visade något större intresse vare sig mot hundar eller folk, är bara jag själv som behöver tagga ner och litar mer på henne. Nu gäller det bara att fortsätta träna både momenten men även försöka hitta belöningar som drar igång Ina lite lagom, godis funkar ibland men man vill ju ha något lite extra ibland och just boll/kamp blir hon ofta lite för het av… hon är ju smått bolltokig på ett negativt sätt tyvärr. Jag har även fortfarande svårt att våga belöna externt även om Ina inte drar mot de andra hundarna utan bara busar så spänner jag mig vilket bara gör att hon blir ännu mer avståndstagande…. inte helt lätt jämt men vad vore träning utan utmaningar ;)

Bilderna nedan på mig och Ina är tagna av Linnea Björk Timm.

Försök till fritt följ... Inte lätt för klantmatte att hålla reda på hund, leksak, klicker, godis, sig själv och andra ;)
Spänd matte och taggad Ina....


Läggande under gång... fullt fokus hos Ina :)


Två förvirrade själar försöker samarbeta....Ställandet är svårare men skam den som ger sig...


Sitter kvar med bra fokus


Inkallning...dumma jag som klantigt håller en hand bakom ryggen....hejja dubbelkommando och förvirring ;)


Jippie trasan!!!!


Min, min MIN!!!... jag tänker INTE släppa.....


Måste även rikta ett stort TACK till alla hundvänner jag fått (ingen nämnd ingen glömd), utan Er och allt tragglande på samträningar, promenader, allt hundrelaterat diskuterande mm hade jag aldrig kommit så långt med framförallt Ina (men även Tim) som jag ändå gjort, Ni är guld värda hela högen!


En förmiddag ute på ett gråmulet Tinnerö ger trötta hundar...

Det har ju inte varit speciellt roligt väder ett tag nu, mest regn, rusk och gråväder vilket inte riktigt inbjudit till vare sig träning eller långpromenader. Efter en jobbhelg kände jag dock att både jag och hundarna behövde komma ut ordentligt så vi gav oss ut på en tretimmarstur bortåt Tinnerö eklandskap. Hundarna fick gå lösa en hel del, Tim nästan hela tiden och Ina på alla ställen där jag hade skaplig uppsikt. Vi mötte några hundar så då kopplades hundarna upp men dom skötte sig fint även om Ina fortfarande blir lite spänd imellanåt.

Vår promenad beskriven i på tok för många bilder ;)

På väg ut mot ett grått halvregnigt Tinnerö...


... men hundarna var lika glada för det ... ;)


Här kommer vi!!!


Tim passade såklart på att bada i alla finfina vattenpölar som finns överallt efter allt regnande, han är verkligen vattentokig den hunden.... mattes stora bustroll!


Vatten är KUL!!!!


Inte helt lätt att försöka fota två glada hundar på ett fält....


Mmmmm vattenpöl här med.... vänta lite matte... jag ska bara...


... sådär ja...ahhhh.....


mmm... torka, torka.... gnugga gnugga....


Ina smälter in i bakgrunden just nu...
Vilopaus måste man ju ta sig imellanåt...


På hemvägen hade jag precis kopplat upp Ina när vi nästan krockade med en stor schäferhane med en jättetrevlig husse. Jag kopplade även Tim och sen stod vi ett tag och pratade. Efter ett tag frågade hussen om hundarna fick hälsa... jag är ju väldigt restrektiv med vilka mina hundar får hälsa på men valde faktiskt att koppla loss Ina så hon fick frikommando att hälsa då det var så avspänt där vi stod medan Tim vackert fick sitta uppkopplad hos mig. Det gick så bra så, hundarna hälsade snällt och lugnt efter konstens alla regler och sen var inte Ina speciellt intresserad så jag kopplade loss Tim och avvek med mina hundar åt ena hållet medan dom fortsatte bortåt.

sniff, sniff... hej vem är du?


När jag var nästan hemma mötte jag en bekant med sina två hundar (en canecorsohane och en spansk vattehundstik) som jag inte sett på länge så vi stod och pratade ett bra tag... Nyttig träning för hundarna och Tim la sig rätt fort bakom mig och tog det lugnt men även Ina varvade ner efter ett tag och låg lugnt ner med hakan mot backen och väntade. Det var två trötta hundar (och en trött matte med ont i fötterna) som kom hem och eftermiddagen har varit lugn och skön utan större aktivitet på någon av oss.

Kvällen har tillbringats såhär framför tv:n...Kramgoa Timse...


Ina är rätt bra på att gosa hon med ;)


Lydnadsträning och lek :)

Igår var det dags för tisdagsträning med Anita och Anna. Vi fick även sällskap av Sabine med sina hoffar en stund mot slutet då hon la spår. Jag hade med mig båda vovvarna, nyttigt för dom att turas om att få sitta uppbundna och bra att kunna varva hund imellanåt.

Anita och Alice tränar freestyle


Anna och Oso i frittfölj


Tims fick träna lite frittfölj, apportering samt några freestylemoment. Han var mest full i bus, det märks på honom att han mår riktigt bra nu i kroppen för han har inga problem med att hänga med och vill massor. Dock märks det att han är ringrosting för ingångarna var lite halvkassa och han har börjat tugga en del på apporten igen. Nu bryr jag mig inte så jättemycket eftersom Tim ändå inte kan tävlas pga sin medicinering utan vi tränar mest för aktiveringens skull och för att vi oftast har väldigt kul ihop.

Tim ligger och väntar på sin tur att få träna...


Apporteringsträning med Tim


För Inas del blev det fokus på att behålla attityden i fria följet utan att det blir för mycket bus samt ställande under gång. När det gäller ställandet börjar jag allt mer tro att det är mitt röstläge som har gjort att hon helt plötsligt inte förstår samt att jag använt kommandoordet "stå", jag provade att byta till "stanna" med ett dovare tonfall och vips så stod hon, om än lite tveksamt. Nu blir det till att fortsätta jobba vidare med det och tänka på tonfall, kroppspråk och vart jag placerar belöningarna... vill nämligen ha kvar bakåttänket men utan att riskera att hon börjar backa när jag går mot henne vilket hon lätt gör då jag haft för mycket belöningsfokus bakåt ett tag.

Det allra bästa med Ina under träningen var hennes intresse av att vara med mig och att jag själv hade is i magen och jobbade henne lös (utan lina) en hel del. Trots att det kom en tjej och släppte sina hundar att leka på samma gräsplan som oss så kunde jag jobba med Ina lös och hon fokuserade nästan enbart på mig, de få gånger hon tappade fokus och kollade på de andra hundarna kunde jag bryta henne och kalla tillbaka henne vilket kändes så skönt! Tror att vi så smått börjar att bli ett team när vi tränar ihop och inte bara två virrpannor på en gräsplan :)

Ina tyckte det var pest att vara uppbunden... hallå matte du glömde mig......


Äntligen min tur att jobba med matte!


Duktig tjej som kan hålla fokus trots alla störningar som var runt oss...


Rätt snart åkte kopplet av... här tränar vi ställande...


Tandvisning behöver vi nöta in eftersom Ina har sina sociala rädslor, men med snälla Anita gick det finfint


Det blev även en del tal om lek och Anita hade med sig en massa olika leksaker som jag lånade så det blev en del lekande med båda mina vilket inte alltid är så lätt. Jag och Tim kan nog leka rätt bra men jag är så insöad på "mitt sätt" så det var nyttigt att kolla på sen när Anita lekte med honom. Roligast av allt för mig var att se hur Ina bjöd in till en rejäl lekstund med Anita då det var första gången hon verkligen lekte med någon "utanför familjen" utan tillstymmelse till tvekan, hon tyckte bara att det var jättelatjo!  Kan även berätta att Tim drog ett ärevarv sen när vi skulle träna med en av konerna i munnen, jäkla busfrö!

Anita leker med sin Ester


Ina lekte glatt med Anita


Jag och Timse busar loss...


Skojjig frisbee det här...hoppas matte fixar en sån till mig...


Det var två trötta hundar och en mycket nöjd matte som traskade hem efter träningen. Jag gillar inte att skryta men jag måste faktiskt säga att jag var riktigt stolt över Ina och även mig själv under träningen igår! Med tanke på hur osäker och lättstressad hon var när hon kom och att hon bara bott hos oss knappt ett år hittils så är jag otroligt nöjd över hennes utveckling. Visst, vi är inte tävlingsklara än på länge men den attitydförändring som skett hos Ina på sista tiden är bara för härlig att se. Kanske har jag ändå lärt mig något de år jag varit hundägare, det känns iallafall som vi är på rätt väg :) Visst kommer det säkert bakslag efter hand, det brukar det göra men just nu njuter vi av att träna tillsammans!

Besök hos Giah med flock...

Igår for vi iväg till Gunbritt och Benny med vovvarna för ett besök. När vi kom dit möttes vi av följande syn, kan man bli annat än helt valptossig ;)Härliga valpar var det, så sociala, orädda och frammåt!


Började med att ta ut våra vovvar för en rastning efter att de suttit i bilen, sen blev det in och hälsa på dom vuxna hundarna, mamma Giah och Dahro... jättetrevliga båda två.... snygg som få var han också Dahro, en rejäl kille precis som Tim.

Dahro bekantar sig med Jonas


På besök kom även Sigge svamphund och matte. Var roligt att få se dom i verkligheten och Sigge är ju bara för rolig med alla sina påhitt. Jag tog ut Ina och lät dom kika på varandra genom staketet en stund och märkte att Ina var lite osäker men ändå skapligt lugn så vi släppte ihop dom vilket gick utmärkt. Ina ville gärna leka med Sigges vattenkanna med den ville han behålla själv så efter det gick Ina mest och kollade av omgivningarna medan Sigge demonstrerade tunnrullning, däckkast och vattenkannebus... Ina tyckte nog mest han var lite konstig så hon roade sig med att tigga köttbullar från hans matte istället... gott... Var så roligt att se att Ina faktiskt var riktig lugn och social, hon hälsade glatt på folk utan en massa skäll (även på Benny trots att han var lite läskigare) och gick till mig och sökte stöd flera gånger istället för att agera på egen hand när hon tyckte det blev jobbigt.

Ina hälsar på Sigge


Sigge kör tunnrullning med matte medan Ina spanar omkring


Sigge jobbade hårt för att få Jonas att busa...


Ina tigger godis av Gunnbritt...


Efter det fick Ina gå in en stund i bilen medan Tim fick komma ut och röra lite på sig. När han och Sigge fick syn på varandra på varsin sida om staketet snetände dom båda omgående och vrålade i att dom minann inte tyckte att den andra behövde vara där... jag gick in och bröt Tim då jag inte tycker det är ok att han beter sig hur som helst. Efter det blev Tim låg och krypig som han blir när jag sagt ifrån och när han sen fick träffa Giah vågade han inte riktigt bjuda upp till lek trots att hon försökte och han egenetligen tyckte att hon var ganska mysig... Dom trivdes ihop iallafall Tim och Giah och vad härligt det var att se att Giah var så lekfull och social trots att hon hade valpar... inte alls vaktig eller så vare sig mot hundar eller människor.

Tim och Giah hälsar på varandra...


Tim passade på att tigga kötbullar av Sigges matte, dom var väldigt delikata tyckte han....


Efter det fick mina vovvar följa med in på nedervåningen, jag var lite orolig att Ina skulle reagera mot valparna även om dom var bakom galler i valphagen men både hon och Tim var jätteduktiga. Rikitgt lugna och fina inomhus och efter ett tag fick dom nosa lite på en valp i taget medan den satt i Gunbritts famn. Lite läskiga tyckte dom att valparna var, speciellt Tim som mest tyckte dom var små och konstiga så han gick undan istället. Ina skäldle lite på Benny inomhus när han kom ner från övervåningen men annars var hon så lugn och fin för att vara henne och visade inte upp några sociala rädslor eller illa beteenden utan låg lugnt på golvet.

Efter det såg jag att Tim började bli rejält trött i huvudet så han fick gå och lägga sig i bilen och sova medan vi tog ut Ina och Dahro på baksidan. Först var dom lite spända så vi gick lite och lät dom spänna av och kolla läget innan vi släppte ihop dom. Dahro var lite väl påflugen tyckte Ina först då han försökte upp och klättra på henne så hon blev lite rädd med vi gick imellan ett par tillfällen och styrde upp det och efter det gick det bättre och Ina tyckte nog att han var lite småspänannde. Var roligt att se att Ina var riktigt tydlig i sitt språk och att hon allt mer börjar både söka hjälp hos mig om det blir jobbigt men även att hon allt mer agerar på ett sunt sätt. Jag misstänker att hon faktiskt har ett myclet bättre hundspråk än jag tidigare förstått men att det inte märkts förrens nu då hon tidigare haft en sån hög grundstressnivå eller vad man ska kalla det att hon inte riktigt klarat av att hantera olika situationer.

Dahro och Ina kollar av varandra...


Eftter detta var även Ina rejält trött mentalt så även hon fick lägga sig i bilen där både hon och Tim somnade medan vi gick in ett tag till och umgicks med valpisarna. Var jätteroligt att få sitta och prata med Gunbritt en del, hon är verkligen härlig och så sund i sin hundhållning. Jag kan ju ärligt säga att jag blev inte mindre sugen på en belgare framöver i livet då jag tror att jag skulle trivas med rasen,  sen får man se vad som händer och sker på vägen, två hundar i taget är ju max för mig så det är ju inte aktuellt än på att tag ;)

Jag trivdes med en varm ullbolll i famnen, här är det lilla "grön" och jag som myser...


Stort TACK till Gunbritt och Benny för att vi fick komma och för både lunch och fika! Även tack till Helena, Sigges matte som kom förbi. Var riktigt trevligt att få träffa er alla i verkliga livet!

Middag med tjejerna och dagens planerade utflykt....

Igår kom "hundtjejerna" på middag, alltså det härliga gänget bestående av Sara, Frida och Linnea. Var jättetrevligt och som vanligt massa prat om allt möjligt, inte bara hundar ;) jag fick en underbar present av Linnea, ett spillsäkert tangentbord... kan gå åt efter alla mina kaffeolyckot i datarummet :) Hundarna fick ben av Frida så dom var så glada så. Frida fick utstå en hel del uppvisande av leksaker, Tim envisades med att lägga en sunkig tennisboll hos henne med jämna mellanrumm och visa upp allehanda andra fynd.... Roligast var föutom det trevliga sällskapet att se hur social och med Ina var medan dom var här... det märktes att det var folk hon kännde och hade accepterat för efter att hon skällt en del precis när dom klev in så var hon sen tyst och nöjd med att vara med och umgås och tigga gos (och mat...) från dom alla. Tack tjejer för en trevlig kväll!

Första gången vi alla lyckades hamna på samma bild :)


Annars har veckan mest rusat på, i torsdags var vi och simmade med Tim igen, 4+4+4 minuter vilket gick bra även om han blev ganska trött efteråt. Vägde honom igen, 45,1kg ligger han på så han har iallafall inte gått upp mer och tur är väl det... vi har bytt till basvarianten av färskfoder nu, innan fick han högenergin men det verkar han ju inte behöva nu.

Nä, nu ska jag bege mig... vi ska packa in hundarna i bilen och fara och hälsa på hos "Ghia med flock", sen kommer även "Sigge svamphund" med matte, ska bli roligt att få träffa dom alla. Hoppas att mina busfrön sköter sig skapligt nu när man ska träffa bloggvännerna i verkliga livet :)

Gårdagens träning...

Blir ett halvkort blogginlägg idag, är otroligt trött och ska straxt stupa i säng... Tiden springer iväg just nu känns det som men igår fick jag iallafall till lite träning ihop med Anita och Anna E. Jag hade med mig båda vovvarna och det gick riktigt bra, eller ja... Tim var mest full i bus så vi roade oss mest med lättare freestylemoment, ett par apporteringar och lite fritt följ. Ina fick jobba lite på linförigheten/fria följet (ned långlina släpnades bakom som säkerhet) samt lite fasthållanda av träapporten samt första steget i ställandet, alltå att hon ska koppla vad "stå" betyder... inomhus går det bra men utomhus är det svårare då jag har svårt att belöna bakåt eftersom hon fortfarande lätt busar för mycket när hon får externbelöningar även om det börjat bli lite bättre. Båda hundarna fick även prova på ett litet uppletande av knepiga föremål som Anna och Anita hade lagt ut, det var allt från inhalatorer, pennor, nycklar och sånt till små papperslappar. Båda markerade föremålen även om Ina var tveksam medan Tim glatt sprang och lämnade både det ena och det andra, dock orkade dom inte mer än ca 5 saker innan dom blev för trötta och tappade tempo och sug. Efter träningen fick dom springa av sig lite , såklart passade Tim på att slänga sig i ett dike trots att han hade täcke på sig...suck.. busunge!

Var roligt att se att Ina även den här gången fungerade att bryta när hon fokuserade för mycket på de andra hundarna och hon var överlag väldigt arbetsvillig med bra tolerans mot omgivningen för att vara henne. Hon fick hälsa lite på Annas hane Oso vilket gick bra, hon sköter sig bättre när det inte är unghundar som ska "tryckas till".

Anita och Anna med sina vovvar


Mina busar väntar på att få börja jobba...


Om man skött sig på träning får man busa lite efteråt... härligt!


Men Tim inte bada med kläderna på!!!!... mattes skitunge... suck!


Trötta och nöjda hundar....


Nä, nu väntar sängen... ska upp tidigt imorgon då vi har en simtid på morgonen till Tim och sen ska jag jobba på eftermiddagen.... Zzzzz....

Dags för simning igen

Idag på morgonen for vi till Norsholm för att börja frisimma med Tim igen för att stärka honom lite ytterligare nu när vintern och kylan är i antågande. Vi har bokat simning ca en gång i veckan ett tag framöver och idag började vi med en mjukstart på ca 4+3+3 minuters simpass. Tim var överlycklig över att få simma och formligen ylande när vi klev in till bassängen, trots det blev det inte så mycket stoj och plask som jag befarat utan Tim simmade fokuserat och fint med bra tempo och fint rörelseomfång. Han kändes jättefin efteråt vid stretchingen även om han hade lite svårt att stå still, roligare att simma än själva duschningen och pysslandet efteråt.

Kan vi börja nån gång eller matte, jag vill simma nu!!!!


Jippie, simma med mina leksaker och få beröm av matte är kul!


en titt under vattnet... finfina simtag minsann!


Trött Timse i bassängen...


Ynklig kille som tycker väldigt synd om sig själv!...duschingen efteråt är inte uppskattad

Vi passade på att väga Tim och trots att vi sänkt hans mat en del så har han gått upp ytterligare lite i vikt och ligger nu på 45 kg! Nu blir det minsann hårdare tag och mindre mat för han får inte ha så mycket hull som han har just nu. Visst kan jag se till att han rör sig mer men jag vågar inte ta i för hårt så att hans höft tar stryk igen utan en blandning av motion, mindre "onödigt" gottis och minskad mat får det bli ett tag framöver nu. Samtidigt så är jag ju på ett sätt "glad" att han lagt på sig för även om han inte får gå upp mer i vikt så är det ett tecken på att han mår bra och är smärtfri eftersom han lätt rasar i vikt när han mår dåligt eller har ont.

Eftermiddagen här hemma har varit lugn, Tim har varit trött både fysiskt och psykiskt sen simmandet och även Ina har varit lite småslö. Ina fick ett kort klickerpass med fokus på nyinlärning av ställandet där jag hittils enbart belönar frivillga/spontana ställanden vilket går bra och hon står med fin attityd och bra fokus och bakåttänk :)

Blev inga bilder tagna idag på Ina så det blir ett par extra bilder från häromdagen då vi var ute ihop med pappa och Zingo (pappa som har fotat).

Ina full i bus!


Jag och Ina sitter på en sten och vilar en stund...


Tim försöker fjäska till sig en godbit....


Vi vill ha godis matte!!!


Tre bustroll med Tim i täten...


Lyckliga hundar :)


Nu väntar snart sängen för min del, har en jobbhelg framför mig så detta var min enda lediga dag den här veckan och då blir det lätt lite fullspäckat med allt man vil hinna med.... Zzzzzzz...

Går segt med bloggandet just nu...

Ibland undrar man vart tiden tar vägen, känns som om dagarna mest bara rullar på. Är dålig på att blogga just nu, är trött efter jobbet och insirationen och orken tryter imellanåt... I helgen var Jonas på sökkurs med Ina på lördagen medan jag fixade lite ärenden som behövde göras. I söndags var jag och Tim i skogen och kom hem med ganska mycket trattisar och rödgul trumpetsvamp så det var lyckat. Annars har det inte hänt så mycket, igår tog jag och pappa en gemensam promenad med hundarna så dom fick busa av sig lite. Det märks att dom fungerar bra ihop alla tre nu för det är lugnare att gå med dom alla ihop, inte så hysteriskt med bus utan dom går mest och strosar omkring och har det gott. Är skönt att det fungerar så bra eftersom vi ibland är hundvakt åt varandra när det behövs.

Lite bilder från promenaden blir det som vanligt.... inte så rolig bakrund då vi genade över ett fält men hundarna trivdes...

Pappa och vovvarna på promenad....


Inte lätt att försöka fånga alla tre på bild...


Vi kommer!!!


Mattes älsklingar!


Ina roade sig som vanligt med lite tandvård....


medan Tim hittade en minityrgrop med vatten.... där måste man ju ligga och mysa!


Nä, nu ska jag ta och sätta fart... snart dags att bege sig tilll jobbet....

RSS 2.0