Gårdagen var fylld av hundträning....

Idag har hundarna haft en vilodag då jag jobbar helg så det blir en blogg om gårdagen då det var hundträning för hela slanten.... började gårdagen med att ta ut Tim och låta honom träna rutan med tasstarget vilket gick skapligt förutom att han först försökta apportera en kon ;) När han väl fattade hade han dock bra fart ut. Blev även lite gripandeträning av träapporten där jag körde med externbelöning i form av boll vilket var en hit, Tim hade bra motivation och grep fast, direkt och målinriktat, dock behöver jag jobba på att han inte tjuvstartar. Märktes att Tim inte tränat på ett par dagar då han kändes väldigt taggad men på ett positivt sätt där han riktade energin på uppgiften.

Rutan...


Gripande...
Farten in är dock dålig imellanåt....


Fasthållande sitter däremot oftast bra


Bonusbild bara för att jag tycker Timse ser söt och nöjd ut ;).....


Efter det var det dags för träning ihop med Jeanette på hundungdom, först hade jag och Ina en del tjafs där jag lätt fastnar i att ”neja” henne där hon gör fel och inte vågar belöna utan att styra henne för mycket. Dock fick vi till ett bra avslut där jag verkligen försökte tänka på att inte tjata utan skapa en positiv förväntan och istället ta bort Ina ur de situationer hon inte klarade, alternativt röra mig bort från henne så att hon får jobba för att söka mig. Mycket träning blir det för att få Ina att inte fokusera på annat än mig men jag tycker hon hade en mycket bättre attityd idag, inte alls lika stressad och fokuserad på omgivningen. Vi fick även till lite gripande av metallapporten där hon gjorde ett par fina stadiga gripanden, gäller bara att ha tålamod och träna på så ska jag nog få till ett gripande utan tugg även på träapporten framöver.

Det mest positiva var att hon inte sprang fram/skällde en massa mot Jeanette trots att hon var snäll och filmade oss lite, alltid nyttigt att se sig själv på film även om det är jobbigt att se alla tokigheter man gör.... film medan för den som vill se, mycket att jobba på och inga färdiga moment men bra attityd hos Ina ändå om man utgår från hennes förutsättningar....Efter träningen fick hundarna vara lösa lite i omgångar och ratsa av sig och sen blev det fika hos mig där vi avgränsade med galler mellan hundarna. Tycker Ina tar det alllt bättre även om hon har lätt till skall imellanåt, hon gick till och med och la sig och vilade utom synhåll ett tag så det var bra.

Jeanettes härliga tjejer...


Fullastad bil :)


På kvällen hade jag bokat en privatlektion för Anders Svensson för att dels diskuttera tandvisning men framförallt prata om Inas skällande, framförallt när hon ska vara passiv. Blev mycket självklara saker som kom upp och ännu en påminnelse om att inte förstärka hennes skällande utan hindra henne/avleda innan skall och igonorera för att släcka ut när hon väl redan är igång och skäller. Ina visade sig verkligen från sin sämsta sida och vrålade på Anders och drog dit flertalet gånger, dock känns det samtidigt bra att hon faktiskt går att bryta bara jag är med och sen är det tålamod, tålamod, tålamod som gäller från min sida. Blir till att träna på nu och verkligen träna henne i att ”göra ingenting” utan att hon ska gå upp i stress/frustration med skall som följd.

Var skönt att få en hel del av mina egna tankar bekräftade, ibland behöver man en spark i baken av någon utomstående även när det gäller sådant som borde vara självklart. Är dock ganska nervös då jag anmält mig och Ina till en lydnadskurs i vår för Anders så nu gäller det verkligen att ligga i och få henne att klara av att varva ner/vara passiv och tyst så att vi inte stör de andra för mycket och kan ta till oss kursen på ett bra sätt. Positivt var iallafall att vi mötte 5 personer på vägen hem i mörkret och alla gånger höll Ina tyst och hade fokus på mig (och godiset...).

Ina somnade som en stock när vi kom hem, totalt slut efter dagens aktivitet. Även Tim var ganska trött, rutan är ju ett moment som han inte är så van vid att träna så det tar mer på honom eftersom han verkligen får tänka för att göra rätt. Summa summarum så känns det riktigt bra, visst har jag mycket att jobba på men det känns väligt skönt att vara igång så smått. Ett stort tack till Jeanette för allt hennes stöd och pepp, är guld värt med bra träningskamrater där man kan ge och få för trots allt är det ett himla massa pill med lydnadsträning men samtidigt riktigt skojjigt, det tycker iallafall jag :)

Det här med passivitet är inte lätt...

Idag var jag med Ina på ortsgruppens träningsplan igen där Anita hade samträning. Ina var ganska utåtagerande först och hoppade omkring... tyvärr var jag aldeles för ofokuserad för att det skulle bli någon helt seriös träning utan det blev lite ställande, lite fotgående med släpande koppel och ingångar. Bitivs är Ina duktig men tyvärr skällde/pep hon bitvis väldigt då hon är taggad, vill så mycket men saknar koncentrationsförmåga så just nu har vi mycket frustrationsskällande. Funderar på att om jag är med nästa tillfälle så tror jag bara vi ska träna passvitet, stå eller sitta och bara vara medan de andra befinner sig runt omkring för vare sig jag eller Ina kan fokusera när det är för stissigt, trångt, mörkt, snöigt och halkigt.

Efter ett tag gick vi med in och fikade, tycker Ina var riktigt duktig då för hon mestadels låg ner och var tyst och lugn trots att flera andra hundar skällde, vid ett par tillfällen svarade hon lite men det gick ganska lätt att bryta henne. Verkligen nyttigt för henne att bara varva ner och lära sig lita på att jag har koll på läget. Efter fikat blev det lite inomhusträning i lilla rummet brevid och först var Ina lite osäker då det blev ganska tight till dom andra hundarna men jag tycker hon tog det bra och efter en stund tränade vi platsliggning med fokus på att lägga ner hakan. Nu stod jag precis framför henne för att kunna stötta henne men hon var duktig och vi fick flera fina stunder där hon låg bra med hakan nere trots att hunden brevid lekte med sin matte. Nu belönade jag visserligen väldigt tätt men det gäller att skynda sakta känner jag om hon ska bli trygg i att ligga och klara av att fokusera utan att börja ljuda/åla.

Ina var ganska trött efter det så då bröt jag träningen och det var nog tur för då hade Ina svårt att ignorera de hundar som var kvar och blev lite skällig och frustrerad igen. Är en himla balansgång med Ina, jag behöver bli bättre på att få henne att bara klara av att vara utan att det händer något men det är svårt för det är främst när hon är "utan kommando" som hon börjar gå upp i varv och stressa/bry sig om omgivningen..... helt enkelt att ta det lugnt är inte hennes starka sida.

För Tims del har det varit en lugn dag, han fick en djupgående massage igår då han var lite stel och hade en del knutor framförallt på vänster sida rygg/höft. Fick dock tänja höftböjarna ordentligt på honom och sen tyckte jag han kändes lite mjukare men eftersom risken att han har träningsvärk/är lite muskelöm efter det är ganska stor så ville jag att han skulle ta det lite lugnare idag så det blev koppelpromenader och täcke på för hans del.


Träning i valla och bus i snön...

... det är ungefär vad vi hunnit med idag. Jag träffade Anna F med sin ena tollartjej i valla idag på förmiddagen för lite träning. Hade med mig båda hundarna och turades om mellan dem. Ina var riktigt taggad och hade väldigt svårt att sitta uppbunden, Tim däremot gav sig efter ett tag och låg lugnt och mös i snön och väntade på sin tur. För Tims del blev det lite frittfölj, nåt ställande samt lite apporteringsträning med metallapporten. Han var lite flamsig till och från och det märks att han inte tränat så mycket på sistone då han var lite på och tjuvstartade mot apporten ett par gånger samt gjorde någon avstickare då han tappade fokus. Är dock nöjd över att han grep fint trots att det var iskall metall med snö på, min duktiga kille :)

Tim väntar på att få börja jobba....


Apporteringsträning, metallen....
För Inas del blev det lite frittfölj, ställandeträning samt en del tandvisningsträning där jag fick bra hjälp av Anna och vi fokuserade på att kunna närma oss Anna utan att Ina skällde/for omkring.... mycket jobb återstår om jag ska få henne att klara det i en trängd situation (ex tävling) men med envishet och massa träning hoppas jag på att få det att fungera. För mig är det viktigaste att Ina accepterar det såpass att vi inte skulle bli förbjudna att tävla vidare, sen om hon skulle nolla momentet så skit samma, bara vi får fortsätta. Det märktes iallafall tydligt idag att det inte är tandkollen i sig som är problemet utan just att det kommer fram nya/okända människor. Stort tack till Anna som med stort tålamod gjorde så att vi fick till ett par fina repetitioner även om Ina var i gasen.

Ina lika förväntansfull som vanligt där hon väntar på att få fortsätta jobba....


En liten bild på vårt träningsällskap idag...


Positivt idag var iallafall att även om Ina lätt triggar igång och far omkring och hittar på annat (idag var hästbajs väldigt lockande) så var hon inte alls speciellt fokuserad på de hundar som passerade oss när vi tränade. Håller bara jag mig lugn och Ina har en uppgift (dvs går under kommando) så verkar hon inte speciellt intresserad av att fara omkring mot främmande hundar så det kanske finns hopp om att komma frammåt vad det lider.

På hemvägen tog jag en omväg över valla och ut på ett stort fält där det låg massa orörd snö som hundarna for runt i... imellanåt var dom lite puschiga mot varandra occh det blev en del smådiskussioner men samtidigt lyssnar dom bra och har ett fint samspel mellan dom så dom fick lösa det själva.... det ser dock lite bitskt ut där dom busar runt men i grund och botten är dom finfina vänner....

Det var två trötta och nöjda hundar som kom hem så det var skönt. På eftermiddagen fick vi sen besök då jag fyllde år i fredags. Vi lät hundarna sitta i datarummet bakom kompostgaller medan vi släppte in alla och visst skällde Ina en del men hon fick inte komma ut förrens alla var inne och hon lugnat sig skapligt. När hon väl fick komma ut då tycker jag hon skötte sig bra, kollade runt lite men var inte speciellt skällig utan tog det ganska lungt. Tror det är bra för henne att man är noga med att hon inte får hälsa förren hon är lugn eftersom hennes skällande enbart bygger på osäkerhet. Får hon då hälsa när hon är lugn och bara om hon själv vill och man ber folk ignorera henne så kanske hon inte känner sig så trängd, dels för att jag välkomnat dom besökande till oss och dels för att hon slipper bli stressad eftersom många spontant vill vara snälla och hälsa på hunden så fort dom kommer in. Resten av kvällen flöt på bra, Ina valde själv att komma fram och gosa och ligga med så hon släpper ju sin osäkerhet fort och gillar ju egentligen att bli gosad med och vara nära bara hon får känna av läget först.

När alla gått hem blev det en lugn kväll här hemma, hundarna fick varsit märgben och vi tvåbenta slöade framför en film... gött med jobbledig helg helt enkelt ;) ... imorgon väntar sovmorgon... härligt!

Dagens träning och lite annat

Idag började jag morgonen med att ta en runda med vovvarna så dom fick busa av sig lite och springa lösa på fältet som ligger i närheten här hemma. Det var två busiga vovvar som for runt.När vi kom hem lämnade jag av Tim och tog bara med Ina då vi skulle bli upphämtade av Jeanette för lite träning ute vid hundungdoms inomhuslokal. När vi började med att värma upp hundarna var Ina skapligt fokuserad och om man jämför med förra gången vi tränade ihop så var hon mycket tystare och skällde, ljudade inte alls lika mycket medan vi tränade. Att sitta uppbunden klarar hon inte alls speciellt bra så idag fick hon ligga i bilen vilket kändes mycket bättre då hon inte var lika överstressad när hon kom ut. Jag började med lite linförighet och imellanåt går Ina riktigt bra och vi fick till ett par fina vänstersvängar där hon verkligen kämpade för att få med sig bakdelen, dock är hon fortfarande för het och har lätt att tappa fokus och högersvängarna strular ordentligt. Positivt var att hon inte verkade bry sig om kopplet och bli störd av det, nu gäller det bara att jag lär mig hantera det utan att störas av att det finns där.

Annars blev fokus mest för våran del belöning, belöning, belöning där jag fick många tankeställare och nyttig diskussion av Jeanette som provade lite med Ina... ganska intressant att stå en bit ifrån och studera Inas språk samt hur hon agerar även om det skiljer sig när hon och jag tränar eftersom vi tyvärr har ett större konkurrerande mellan oss när det gäller belöningsbiten. Lite början till ställandeträning fick vi även till där jag tycker Ina var duktig men mattes timing (och kastförmåga) behöver bli bättre, dock kommer jag nog tänka mer på det nu för jag hör bara Jeanettes härliga utrop i huvudet... "på S:et, på S:et!!!" ;) ;) ;)

Efter träningen blev det en liten gemensam rastningsrunda med vovvarna innan vi for hem till mig för en fika, umgänge och en massa prat. Härligt att tala med en likasinnad människa där man inser att man har många gemensamma tankar och där personen har fötterna på jorden och vågar vara rak och ärlig, sånt gillar jag!. Även nyttigt med passivitetsträning för hundarna då Sly och Enya fick vara med oss i köket medan mina vovvar fick ligga i resten av lägenheten då vi satte ett övertäckt kompostgaller mellan dem. Ina hade lite svårt att slappna av först men efter ett tag var hon lugn och tyst så länge Jeanettes hundar inte kom för nära avgränsningen.

När dom skulle åka hem tog jag ut Tim på en mysrunda där han mest gick lös och strosade runt i snön, är verkligen glad att han är så cool min gosegubbe, han skötte sig fint när vi hade besök och brydde sig inte ens speciellt om att Ina stojjade lite imellanåt... lite måste man väl få skryta ibland eller hur var det nu ;)

Jag och Ina var på öppen träning ikväll :)

Ikväll var jag och Ina på öppen träning som Anita ordnat ute vid ortsgruppens plan. Först var Ina lite taggad och studsade runt och skällde lite på hundarna som var där så vi tränade mest på att försöka gå vettigt i kopplet och inte vråla på allt runt omkring. Jag tycker faktiskt att hon var skapligt lätt att lugna efter ett tag och när vi skulle fika en stund senare fick hundarna följa med in. Ina har ju aldig varit där förut så miljön var helt ny för henne så först när vi kom inomhus var hon lite orolig men hon fann sig relativt fort och sen låg hon lugnt ner brevid mig. Flera gånger när någon annan hund skällde eller tittade på henne så valde hon att göra en lugnande signal eller ta kontakt med mig istället för att svara upp så det kändes riktigt bra! Just att träna på passivitet och att ta det lugnt i stökiga miljöer är ju det som Ina behöver så det var riktigt nyttigt för henne. Efter fikat tränade vi inomhus i en liten lokal och trots de andra hundarna så var Ina rätt fokuserad på mig så jag valde att träna lite ingångar/vändningar samt haka i backe där jag belönade så fort hon la ner huvudet. Känns jättebra att hon faktiskt vågade lägga ner huvudet och släppa kontrollen på de andra hundarna, visserligen stod jag max någon meter bort och det rörde sig om mycket korta stunder men någonstans måste man ju börja ;)

Efteråt avslutade vi med en kortare promenad ihop med Anita och Ester, bra för Ina att få gå i närheten av en yngre tik och jag tycker hon skötte sig skapligt, visst drog hon lite i kopplet men hon hade inte så stort fokus på Ester utan var mest lite nyfiken och ville tigga godis av Anita. Det var en trött och väldigt nöjd tjej som kom hem.

Anslutar med en bild på två av mina älsklingar här hemma, Tim och vår hankatt Anton som man ibland hittar såhär tillsammans....dock alltid på Antons villkor då han brukar knö sig fram dit han vill ligga ;)
Vissa dagar ska man stanna inne...

….igår var en sådan dag! Jag kan tycka att jag vid det här laget skulle ha lärt mig att inte ge mig ut och träna hund när jag är trött, lättirriterad och känner mig slutkörd men nej då… Som vanligt sätter det dåliga samvetet in över att hundarna vilat ett par dagar och jag ger mig ut med målet att träna mot alla odds, suck!

Det hela började bra med att hundarna fick springa lösa och busa av sig lite energi så att dom skulle ha en chans att orka fokusera sen. Planen var att filma träningen där fokus var dels attityd i fotgåendet och för Inas del att träna på att hitta en lagom belöningsförväntan och få bättre fokus på att man måste prestera först innan belöning.

Kan lätt påstå att jag misslyckades med träningsdagens mål vad gäller Ina då hon var alldeles för belöningsfokuserad och ljudade, trängde, gav skall och ville inte alls komma in med leksakerna till mig. Vi hade en riktig diskussion som snarare här hemma i vardagsträningen än på lydnadsträningen och tyvärr blev nog vare sig Ina eller jag något klokare av det, snarare tvärtom L Mot slutet fick vi dock ett par bra repetitioner där Ina fock gå in i fotposition och ta kontakt och ja belönade med dubbla bollar utan att fokusera så mycket på belöningen i sig. Jag knallade bara vidare och ignorerade Ina tills hon självmant kom upp och sökte ny kontakt = ny belöning.

För Tims del bestod träningen mest i lite lydnads och freestylemoment/positioner. För hans del hade jag enbart fokus på vilja och attityd då han lätt blir väldigt låg när Ina är med och sitter uppbunden en bit bort eftersom hon skäller en del vilket stressar Tim. Vi har ju som sagt inte alls någon större precision i vår träning med hänsyn till Tims fysik men i dagsläget verkar han hålla bra då han frivilligt erbjuder beteenden och han visar ingen ändrad smärtreaktion under eller efter träning så det känns bra :)

Tyvärr lyckades jag med den stora bedriften att av ca 30-40 minuters sammanlagt filmande kanske max 10 är på hundarna då vi konstant ”simmar ut bild”. Detta på grund av att kameran glidit lite i sidled när jag satte på den så den filmade inte där jag trodde utan lite framför…typiskt klantiga mig. Kan i alla fall konstatera att det inte är konstigt att hundarna har svårt att hålla position med en förare som mig…. jag rör mig som en gammal kärring i snön där jag halkar omkring och kroppskontroll ska vi inte ens tala om där jag flaxar med armarna likt en fågelunge…. jisses, illa är vad det är! Blir till att gå i hårdträning själv så jag lär mig hantera mig själv så jag kan skapa bättre förutsättningar för hundarna i fortsättningen.

Oj vilket långt inlägg det blev…nåja, lite film av det som blev kvar för den som vill se, jag tar gärna imot kritik för det finns mycket att anmärka på! ;) För att ni ska slippa höra allt skall och gnäll så har husse, vår alldeles egen redigerare lagt in musik som han tyckte var lämplig.

TimInaInomhusträning och fikabesök

Idag tog jag med mig Ina och mötte upp Jeanette i valla för att samåka med henne till hundungdoms inomhuslokal. Ina har ju aldrig varit där och hon är heller inte van att träna inomhus där det finns så mycket dofter så jag hade väl inga större förväntningar på hennes koncentrationsförmåga vilket visade sig stämma rätt väl. Ina var supertaggad, smått överstressad och for mest runt och pep, skällde och stojjade runt i frustration. Vi turades om att träna så Ina fick sitta i en koposthage/uppbunden vilket inte var speciellt uppskattat och hon skällde i princip hela tiden... trist att hon stissar upp sig men samtidigt kan jag tycka att hon faktiskt behöver lära sig att sitta vid sidan av och ska jag se något positivt med det så låg hon iallafall ner imellanåt även om hon lät. Det blev iallafall rejäl störningsträning för Enya och Sly som fick stå ut med Inas gapande där hon låg... suck!

Jag fick iallafall jättebra hjälp av Jeanette att belöna spontankontant/attityd hos Ina då jag släppte henne och sen gick jag bara omkring där inne och Jeanette hjälpte till och klicka när Ina kom upp i någorlunda fotposition och gick brevid mig med kontakt/förväntan. Små korta ögonblick fanns det iallafall en tendens till koncentration och bara att få Ina att välja mig framför allt annat spännande känns som en bra början då hon behöver komma ner i stress. Det märktes tydligt att Ina var väldigt frustrerad och belöningsfokuserad, hon ville bara komma åt bollen/kamptrasan och hoppade och for efter sakerna så för hennes del gäller det att få till lite mindre belöningsfokus. Jag måste försöka börja jobba mot att hon ska klara av externbelöning/synlig belöning utan att tappa allt fokus på uppgiften och gå upp i stress. Det som trots allt gladde mig allra mest idag förutom trevligt träningssällskap var att Ina klarade av att Jenette kollade hennes tänder utan större tjafs, det kanske finns hopp trots allt bara vi tränar på.

På eftermiddagen efter att vi kommit hem fick vi besök av Sara med sina grabbar Ikaros och Ozzy. Ina var lite skällig först men eftersom hon var ganska trött efter dagens träning så accepterade hon skapligt att ligga i hallen  och kika in på grabbarna som var med oss i köket då vi gränsade av med kompostgaller. Tim brydde sig inte nämnvärt om att det var andra hundar på besök utan gick och la sig vid dörren och sussade, skönt att han tar det med ro! Var trevligt att träffa Sara igen och sitta och fika i lugn och ro ett tag :)

Nu är Ina bra trött efter dagens aktivitet och besök, det märks att det tär på henne psykist att ha mycket omkring sig men ack så nyttigt för henne. Tim däremot är rätt pigg då han inte fått någon större aktivering idag men det får bli en lugn dag för honom så tar vi nya tag framöver.

Utomhusbus och inomhusträning

Idag tog vi med hundarna och pappa med Zingo och for iväg en bit och lät hundarna busa omkring och ha det skoj i snön. Ina har ju inte varit lös med grabbarna sen hon kastrerades så jag tror det var lite skönt för dom alla att både få vara lösa och röja loss lite. Det var varmare idag men det blåste och snöade så efter ett tag for vi hemmåt då vi tvåbenta var frusna... hundarna däremot hade nog gärna varit kvar ute om dom fått.

Tre bustroll :)


Ina och Zingo


Ina på spaning....
Min fina Timsegubbe!
På eftermiddagen passade jag på att träna lite med dom inomhus, för Inas del blev det gripande av träapporten och "haka i backe" träning där vi skyndar långsamt. För Tims del fick han nosa lite på metallapporten. Film följer nedan för den som vill seFörsökte mig även på några ingångar och stegförflyttningar senare på kvällen med Ina men hon var för taggad och tränger, ljudar och hoppar bara så jag vete katten hur jag ska få ordning på vårat fotgående. Problemet är att jag belönat hennes ögonkontakt lite för bra så nu vill hon gärna gå för långt fram och tränga/ploga likt en ostbåge för att kunna se mig "ordentligt i ansiktet". Har försökt börja om men så fort jag tar ett kliv frammåt ligger Ina på för långt fram och börjar tvära och korsa min väg.... Någon som har något tips om hur man börjar om, alternativt får ett större bakåttänk hos hunden? Har provat att belöna enbart bakåt och visst hjälper det lite men hon är ändå för het och pushig...

På kvällen fick vi besök av en kompis till mig, Linnea http://willspirit.blogg.se/ då tanken är att hon framöver ska hjälpa mig lite med hundarna och rasta dem när jag jobbar länge på dagarna. Hon känner ju Tim sen han var liten valpis då vi haft häst ihop under en period och varit i samma stall och även Ina verkar gilla Linnea. Känns väligt skönt med någon man känner som är hundvan så jag hoppas och tror att det ska gå bra framöver.

Freedom :)

Idag fick Ina äntligen vara lös igen ordentligt för första gången sen hon kastrerades. Det är nu en månad sen ingreppet gjordes och det var en väldigt nöjd tjej som äntligen fick busa av sig lite energi idag. Det är ju kallt som attan nu mot vad en annan är van vid så det blev termobrallor på för min del. Ina har börjat fälla något enormt nu så hon får ha täcke på sig om vi ska vara ute några längre sträckor, förutom att hon är tunnpälsad är hon ju fortfarande ganska kal på magen efter att hon rakades till operationen. Dock verkar inte kylan bekomma Ina något, däremot får hon en del snö som fastnar i tassarna och irriterar henne så det kommer att bli svårt att träna någonting just nu med detta underlag .

Vi tog iallafall en promenad här hemma i närheten över ett snötäckt fält och genom en tom kohage. Jag lyckades få Ina att bryta en harjakt idag, troligtvis ren slump då jag befann mig mellan henne och haren och lyckades tajma henne i rätt ögonblick då hon tvekade till på mitt stoppkommando och jag hann då "kasta godis" på henne så hon valde att komma till mig istället för att fortsätta efter haren. Annars forsatte promenaden bra, vi såg folk och skidåkare men Ina hade fullt upp med att busa i snön. På hemvägen när jag kopplat upp Ina mötte vi en lösspringande hund så då blev Ina lite stressad och skällig då den kom ganska nära innan den vände till sin matte, dock tycker jag att hon släppte det relativt fort och sen var hon skapligt lugn och kontaktsökande.

Lite bilder från idag då det var väldigt vackert ute i solen med en glad tjej som for omkring i snön och njöt :)

Weeeheeee.... Freeedom!!!


Hmmm... det luktar nåt gott här...


Ett snömonster!


Mycket bus att ta igen efter en månads koppelvila......


Vilopaus...


Fina Ina!En trevlig bekantskap :)

Idag tog jag med mig Tim och mötte upp Jeanette med vovvar i valla för en gemensam promenad. Jag har ju följt hennes blogg http://wwwstarsweepersse.blogg.se/ ett bra tag men vi har bara mötts som hastigast tidigare så det var trevligt att få tillfälle att umgås lite mer. Det blev en rejäl runda bortåt Tinnerö till och efter ett tag fick hundarna vara lösa och bekanta sig vilket gick bra även om tjejerna var ganska försiktiga av sig först men efterhand släppte det allt mer och Tim var nog rätt nöjd över att vara ensam herre på täppan med två söta brudar ;)

Det var en nöjd kille (och matte) som kom hem efter sammanlagt 3½ timme ute i friska luften, nedan följer lite bilder från promenaden:För Inas del har det mest blivit inomhusträning idag, vi kämpar på med ”haka i backen” och idag fick jag faktiskt till 3 repetitioner där hon med viss tvekan la ner huvudet så skam den som ger sig… med lite mer träning och envishet så kanske hon kopplar ihop det helt tillslut. Annars är hon lite för pigg för att kunna koncentrera sig just nu, försökte mig på lite vändningar på stället men efter att hon mest hoppat runt som en känguru och nafsat efter kamptrasan så fick jag vackert inse att hon behöver ladda ur lite innan vi kan ge oss på någon mer avancerad och kontrollerad träning… Inte lätt och tvingas ta det lugnt när man är pigg men till helgen hoppas jag på att våga sätta igång henne och släppa henne som vanligt då hennes bukvägg borde vara tillräckligt stabil.

 

 


Vinterpromenad med härligt sällskap

Idag tog jag med mig Tim och mötte upp Linnea med Zumi för en gemensam promenad i det fina men lite kyliga vintervädret. Härligt med sällskap tyckte nog både jag och Tim :) Tim gillar verkligen Zumi och var jättenöjd när han fick gå lös och umgås med henne och jag tycker dom skötte sig fint båda två med bra koll både på oss och ett fint språk dom emellan trots att det skiljer en hel del i storlek. Tim kan ju lätt bli lite låg bland mindre hundar då han är lite stor och klumpig så jag gärna går in och dämpar honom men jag tycker han hade skaplig kroppskontroll idag trots glädjeskutt i snön. Eller så kanske det är för att Zumi känns mer som en "stor hund i mindre format", vad vet jag? Trevligt hade vi iallafall och Tim somnade nöjt när vi kom hem efter att ha promenerat genom mjärdevi och runt tills jag var helt bortkollrad... tur Linnea har bättre lokalsinne än virriga mig ;)
Årets första "träning"

Idag blev jag skjutsad till valla där jag skulle möta upp "lydnadsgänget" för lite träning med Tim. Då vi kom dit ett tag innan så tog jag ut Ina en sväng så att hon fick jobba av sig lite energi. Nu var ju hon kalspigg efter att ha vilat i över 3 veckor men nåt läggande, inkallning och några steg frittfölj klarade vi av mellan hennes glädjeskutt, skällande och snöbusande. Trots att hon var tokpigg så höll hon sig nära mig när hon var lös och struntade ganska mycket i omgivningen (barn/pulkor/hundar etc) så jag tycker det gick bra med tanke på hennes förutsättningar. Största störningen för hennes del var husse som stod en bit bort och fotade, hon är ju en riktig liten hussegris men jag tycker ändå att hon börjar få ett allt större intresse av mig även när han är med.
 
När jag skulle byta hund träffade jag på Jeanette som kom förbi en stund, kul att se hennes fina tjejer men oj vad små dom såg ut.... Tim kändes som en klumpeduns brevid hennes kvicka bc ;) Märks att det var nya hundar som Tim inte sett förut för vid ett tillfälle drog han en lov bort till dom så jag fick skämmas lite, jäkla buse! Överlag var Tim väldigt full i bus idag under träningen och mest intresserad av att äta snö, kampa och hoppa runt. Är väl inte de bästa förutsättningarna att ge sig ut på ett knöligt, snöigt underlag och försöka få till stegförflyttningar ;) Bitvis fick vi dock bra kontakt då jag gick upp på vägen där det var plogat och körde lite frittfölj/vändningar samt några freestylemoment mest för att Tim brukar bjuda till lite extra då.Var iallafall skönt att göra något efter all vila vi haft med mestaldes snöpromenader och gos... märker att det börjar suga lite av träningslust i mig nu vilket känns lovande eftersom det börjar bli dags att sätta igång Ina nu allt mer. Har två nöjda hundar som tagit det lugnt hemma nu ikväll, märks att det tär på dom att vara i en miljö med mycket störningar av folk/djur mm vilket det var idag i valla då många passade på att var ute och promenera/åka pulka mm.


Nytt år!

Då var det dags för ett nytt år igen då. Jag hoppas på att 2010 ska bli ett bra hundår för alla vi känner! För våran del har det börjat bra, var en lugn nyårsafton igår hemma ihop med pappa och Zingo. Tim är ju helt skottfast så han sov under tolvslaget trots en hel del skjutande utanför. Även Ina tog det över förväntan, satt och kikade lite men var lugn, tyst och inte speciellt stressad utan bara lite nyfiken, skönt!

Vi firade det nya året med en rejäl långpromenad jag och Tim ute på Tinnerö. Jag har ju haft som mål att han ska kunna vara lös i alla situationer och vissa dagar känns det inte helt overkligt, idag mötte vi folk, bilar, barn, hundar och han skötte sig utmärkt där han strosade lös. Var så roligt att se honom idag för han var bara så glad, full i bus och nöjd. Han har verkligen "hållit ihop" över förväntan rent fysiskt med tanke på höfter och muskelproblem och det gör mig så varm i hjärtat att se honom galloppera fram med full rörlighet, styrka och smidighet. Jag hoppas verkligen att 2010 blir ett bra år för honom för just idag kändes det som han var på topp både fysiskt och psykiskt min älskade busfrö!För Inas del är det fortfarande koppelpromenader som gäller även om det har läkt fint nu. Vi har succecsivt börjat öka promenaderna och hon har fått gå lite i flexi för att få hoppa av sig lite energi. Om någon vecka räknar jag med att hon ska få vara lös då det borde läkt ihop även invändigt så snart borde vi vara igång igen.

Energifull tjej!


Ina har fått en del träning inomhus så länge, bland annat slipar vi på ingångspositionen, platsläggandet och gripandet av metallapporten då jag vill få bort tuggandet. Det märks så väl på Ina att hon landat i vår familj nu efter att ha varit här i lite över ett år för trots att hon vilat nu sen oparationen så är hon relativt lätthanterad och nöjd. Visst kan det vara så att vi så smått även börjar märka av kastreringens effekter då hon slipper sina hormonruscher. Ska bli intressant att få sätta igång nu framöver lite mer med Inas lydnadsträning, målet under 2010 är att debutera henne i lydnadsettan förutsatt att hon (och jag) klarar det mentalt med tandvisning och platsläggandet.Önskar alla en fortsatt fin helg och en bra start på det nya året!

RSS 2.0