Spårträning

Idag la husse två spår på ca 300-400m vardera i varierande terräng åt mig och Tim, med en liggtid på ca 1h.Bra att husse lagt spåren så att jag inte hjälper Tim omedvetet. Tim har ju inte spårat på ett bra tag eftersom jag hade så svårt att få honom att ta det lugnt och bry sig om spårpinnarna. Tim fick springa av sig lite innan vi spårade och jag var noga med att han var lugn och fokuserad vid spårpåsläppen. Tim var jätteduktig idag, visst låg han på lite men var nogrann och gick fint  med låg nos. Husse hade endast lagt spårpinnar i slutet av spåren för att få mer fokus på dessa. Tim plockade försiktigt och lite osäkert upp pinnarna i spårsluten och tittade på mig, och då var jag direkt med och berömmde massor. Härligt att han iallafall visade lite intresse för dem eftersom han tidigare bara rusat förbi dem. Avslutade med att Tim fick gå lös och strosa lite medans vi gick tillbaka till bilen.

Överlag var Tim väldigt sansad idag, han jobbade fint och var mycket lugnare att dämpa mellan spåren. Tror att det kanske kan ha varit lite bra att vi tog en rejäl paus från spårandet så att Tim fick landa lite och få upp ett sug efter att spåra igen.

Tim iväg i det första spåret, lite bråttom hade han
image113

Belöning vid spårslutet
image115

Tim jobbar fint i andra spåret
image116

En fokuserad Tim på väg in i skogen
image117

Tim får belöning efter att ha plockat upp spårpinnen
image118

En nöjd matte med en glad Tim i spårslutet
image119

Tim kan stå fint...
image120

Tycker att han har blivit riktigt fin och vuxen i kroppen nu
image121

Vill även passa på att önska alla ett GOTT NYTT ÅR, hoppas det blir ett härligt hundår för Er alla under 2008.

Samträning

Idag åkte vi till hundklubben "Fritt följ" för att vara med på deras samträning. Tim var väldigt stissig för att husse stod en bit ifrån och försökte fota lite så han åkte hem efter en stund. Det tog ett tag för Tim att lugna ner sig vilket gjorde att jag blev lite irriterad då han är så stor och stark, men sen var han riktigt duktig tyckte jag.  Det är lite synd att det ska vara så svårt att fokusera för Tim när husse står i närheten. Vi gjorde en del kul, bla godisförbuds övningar, Tim var lite seg men det fungerade skapligt, han struntade iallafall i korvtalriken som stod brevid hopphindret utan hoppade fint och kom upp brevid mig :)

Mot slutet fokuserade Tim riktigt bra och utförde ett par fina läggnaden, hade bra konakt och skaplig fart i inkallningen (trots en tjuvstart) och höll sig i skinnet trots de andra människorna/hundarna. Det är verkligen nyttigt för Tim att klara av att fokusera bland andra hundar och kunna lita på att jag har koll så att han kan vara lugn. Efteråt blev det fika och Tim fick följa med in en stund, supermysigt tyckte han när han fick möjlighet att ligga och kika på fina tiken Nova.

Tim spanar och vill till husse
image109

Försök till och bilda ett led
image110

Svårt att gå fot tycker Tim när fina Nova är bakom
image111

Ibland kan även spralliga Tim ta kontakt
image112Stolt matte!

Idag gick jag och Tim med en kompis och hälsade på hennes häst som jag hjälpt till med förr. Tim har ju inte varit där på länge så jag visste inte riktigt hur han skulle klara miljön men det gick utmärkt! Vid stallet går det lösgående höns som jag var rädd att Tim skulle intressera sig för men han var jätteduktig, gick försiktigt förbi dem och kollade på dem på avstånd. Han var även duktig mot hästarna och de människor som var där och höll sig faktiskt riktigt lugn trots att han var lös. På hemvägen passade jag på att träna lite fotgående, och läggande/ställande. Med tanke på mijön och störningarna tyckte jag att Tim var kanonduktig. Så idag var jag stolt över att vara ägare till min mysiga trollunge, folk får säga vad dom vill... Vi trivs i alla fall ihop och har kul!

Tim ligger platsad och spanar på hönorna
image102

Sociala Tim gillar Linnea :)
image103

Puss på dig Wille sötnos
image104

Fotgående
image105

Ge mig bollen då!
image106

Braaaa...
image107

Vad vill du matte?
image108

Kram på Er

Jag vill bara tacka alla som peppat mig efter mitt senaste inlägg, Ni är guld värda!
Igår när jag lagt mig kom Tim uppkrypandes och la sig med huvudet tryckt mot min kind och somnade, när jag låg där och tittade på honom blev jag lite arg på mig själv...varför bryr jag mig om vad andra tycker...Det viktigaste är väl ändå att jag och Tim har roligt ihop och jag är så oerhört tacksam över varje dag vi får tillsammans.

Ibland blir man less...

Under den tid jag haft Tim är det ganska många som ifrågasatt mitt val av hund och hur jag är/tränar, att jag är för stressig för en vallhundsras, att jag har för stora krav på honom,att jag är för otydlig osv. Flertalet gånger när jag gått kurs har folk  som tittat på kommit fram och sagt att det där är minsann inte det lättaste att hantera, eller vad ska lilla du med en så stor hund till. Det mesta har jag skakat av mig men ibland kan jag inte låta bli att faktiskt bli ledsen. Jag vet att jag ställer höga krav på mig själv och min hundträning men det har inte med mitt rasval att göra, det kommer inte ändras om jag skaffar mig en söt liten trasselsudd istället.

Det här är min andra hund, den första jag haft från valp och visst har det blivit lite tokigt ibland, jag har lyssnat aldeles för mycket på alla andra utan att själv sålla och bilda mig min egen uppfattning om hur jag ser på hundträning, vad jag har för krav etc Men nu när jag själv börjat bli mer nogräknad med vad jag vill lyssna på och vilka råd jag vill ta till mig så så blir jag desto mer ifrågasatt av en del, det är inte helt lätt att vara hundmänniska ibland...

Trots allt så är jag ändå oerhört nöjd med min hund, jag uppskattar hans vallegenskaper, hans snabbhet, lätthet och kvicktänkthet även om det ibland kan kännas övermäktigt att hinna med. Jag kommer alltid att ha höga ambitioner, även om de inte alltid kommer att lyckas. Det handlar inte om att jag är missnöjd med min hund eller mitt rasval, det handlar om att jag vill lära mig så mycket mer och att jag inte vill nöja mig med det lilla. Men snälla sluta slå undan benen på mig utan ta mig för den jag är, en lättstressad toka som ibland är rädd för att misslyckas men som älskar sin vita gummiboll över allt annat och som alltid kommer vara svag för olika vall och herdehundar.

Mysig jul igår...

image97

Då var julafton avklarad igår, det var riktigt skönt att fira hemma i år trots att det blir lite mer pyssel. Pappa var här med sin vovve Zingo och Jonas mormor kom på besök, även Jonas bror och sambo kom en kort stund. Tyckte Tim skötte sig väldigt bra trots liv och rörelse här hemma med julstök i köket. Han har ju lite svårt för saker som blinkar/solkatter/blixtar etc så det var lite svårt när alla skulle ta kort, men det gick ändå skapligt att dämpa honom och avleda hans intresse till annat.

Tim och Zingo fick lite smaskigheter efter att vi ätit och även varsit paket med enorma ben, så dom tyckte nog att det var en helt ok jul. När alla gått hem på kvällen slocknade Tim och sov sött, inte så ofta han blir riktigt trött men det är jobbigt att hålla koll på allt under en dag.

Paketutdelning, Tim tycker det luktar gott från paketet
image101

Mumsigt tycker Tim
image99

Vad vill du undrar Tim, Zingo har inte tid att titta upp
image98

Zingo fann sin plats för kvällen....mina bara mina....
image100

Vill önska alla en GOD FORTSÄTTNING med mycket mys och kul med era fyrbenta.

Promenad med husse och lite annat

Jag mår fortfarande inte helt bra även om det är betydligt bättre så husse fick gå en längre sväng med Tim idag så han fick göra av med lite energi. Tim hade varit väldigt sprallig när de var ute, han behövde få springa av sig...
Tim hade sett några hundar på håll men självmant valt att gå till husse och "skvallra". Det bådar gott om han självmant väljer att visa för oss när det är hundar i närheten, kanske börjar en del träning att lossna så smått :)

Jag roade mig med att "leka" lite med Tim på eftermiddagen då han fick leta godis i sitt "dog brick". Han är fortfarande lite väl otålig när den kommer fram, det gäller att få honom att fokusera. Tim fick även en för tidig julklapp att roa sig med idag medans vi kädde granen, ett "kvackande" gosedjurslamm, det tyckte han var urmysigt.

Tjohoo vad det går
image92

Inte lätt och hålla koll på benen
image93

Tim spanat ut över landskapet
image94

Titta vad jag hittade husse!
image95

Tim med sin för tidiga julklapp...ett fint lamm!
image96


God Jul

Vill bara önska alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
image91

Förkylningstider

Jaha, då har jag lyckats bli förkyld...igen...suck. Vi är visst sjuka i omgångar här hemma, tur att djuren är friska iallafall. Tim är ganska uttråkad  nu när jag inte orkar hitta på några större aktiviteter, men han är väldigt snäll och go ändå. Skönt att han klarar av att ta det lugnt några dagar utan att bli helt tokig.  Just nu har jag iallafall pappas hund Zingo här så då har Tim någon att gnabbas lite med iallafall. Dom är bra söta tillsammans knoll och tott.

Tim tar hand om sin sjukling till matte...
image89

Tim (till höger) och Zingo har okkuperat soffan
image90

Fira husse

idag fyller husse år så Tim fick vara med och morgonpyssla med mig i köket, det är inte helt lätt att göra iordning frukost på sängen med en stor Tim mitt ivägen. Sen blev det mysstund i sängen med nybakt bröd och te, Tim tyckte nog vi var lite konstiga men trivdes rätt bra mitt ibland oss och katterna i sängen. Tyvärr blev det ingen träning direkt idag för jag ska straxt iväg och jobba, så jag kommer hem sent. Tim får nöja sig med att umgås med husse och dom som kommer på besök ikväll för att fira honom.

Promenad med husse

Dom senaste dagarna har det varit ganska långtråkigt om du frågar Tim. Matte har jobbat hela veckan och jag har legat hemma sjuk så idag gick vi en sväng till skogen. Väl där släppte jag Tim så han skulle få springa av sig lite. Det första han gjorde var att leta reda på ett försvunnet mjukisdjur som matte glömt kvar där förra gången hon tränade uppletande. Tim var väldigt stolt när han kom springande tillbaka till mig för att visa upp sitt fynd och jag blev ganska imponerad jag med :)

/Husse

"Dog brick"

På mässan idag inhandlades ett av Nina ottossons aktiveringsleksaker, ett "Dog brick", Tim tyckte det var spännande men han var lite otålig, provade både nos och tassar för att komma åt godsakerna. Han fick bara hålla på en kort stund för att väcka intresset, med godis i alla hål och brickorna halvt stängda.

Tim iaktar nyfiket vad jag håller på med när godiset placeras
image85

Hmmm...var är godiset
image86

Dääär!
image88


Hund 2007

Idag for vi  iväg och ställde ut Tim och pappas hund Zingo på Hund 2007, det gick inget vidare då båda åkte ut med 2:or. Jag är förvånad att pappas hund åkte ut då han tidigare fått mycket bra kritik och har ett tidigare cert.  Tim vet jag ju om att han är lite tanig framtill så det kan jag förstå. Hundarna var jätteduktiga även om det inte var helt lätt att ha en glad Zingo i Tims bak...  Var åndå förvånad över hur lugn Tim var, inget gruff direkt mot andra hundar och överlag lätt att slappna av för att vara honom.

Såhär löd Tims kritik: Ökl, Domare Campbell, R (Norge)
Typ och helhetsintryck: Mycket god
Välprop hane m bra skuret huvud, mask uttryck. Utm hals o överlinje, bra kors o svansf. Tillr vinklad. För trånga bakbensrörelser o för lös front, ställer sig fransyskt. Pälsfärgen kunde önskas renare.

Vi passade även på att stanna till vid rasmontern för vit herdehund där Tims kullsyster Thira satt, jättekul att träffa dem igen, hon är ju för go.

"Snabba på brorsan vi ligger efter" är vad Tim tycks vilja säga till Zingo
image80

Tim i ringen
image81

Domaren klämmer och känner
image82

Jonas med Zingo i ringen
image83

Tim kikar på söta syrran Thira över staketet till rasmontern
image84

Ska man vara fin får man lida pin...

Eftermiddagen roades med att tvätta Tim, något som han inte riktigt uppskattar, ska man bada ska det ske ute om man frågar Tim, inte inne i ett tråkigt badrum. Han var iallafall snäll även om han tyckte det var lite otrevligt. Pappa var även här och tvättade sin vovve då vi har bättre badrum. Dom ska ju ställas ut nu på lördag i stockholm så det var välbehövligt med en tvätt idag så pälsen hinner lägga sig lite. Nu ser dom mest ut som fluffiga pälsbollar.

En ganska missnöjd Tim full med schampo
image76

Men titta så ren och fin man kan bli
image77

Tröttsamt att bli tvättad
image78

Jag älskar Tims ögon och uttryck även om det är svårt att få på bild
image79


Stallpyssel och skogspromenad

Tim fick följa med när jag skulle till stallet. Han var nöjd över att få skutta omkring lös och göra av med lite energi. Det blev en promenad hem genom skogen sen. Tim var väldigt lyhörd idag, vi roade oss med lite balans, klätter och hoppövningar. Inte helt lätt att hålla koll på alla fyra benen om man är en sprallig herdehund med spring i bena. Vi mötte även ett par hundar sista biten hem när Tim var uppkopplad. Han skötte sig enormt bra, jag kallade in honom intill mig och han kom som ett skott utan att hålla fokus på mötande hund och var lugn och tyst.
Nu sover han gott efter förmiddagens utflykt...

Så här kul kan man ha i stallet...
image70

Min pinne...tugg, tugg...
image71

Vad vill du matte?
image72

Mycket att lukta på i skogen
image73

Vacker trollunge
image74

Äta is och slask...jag ska bli en brun herdehund...
image75

Trevlig lucia!

Jag vill passa på att önska alla bloggläsare och folk jag känner en trevlig lucia imorgon, hoppas ni får goda lussebullar och mycket mys.

Kanske världens sötaste "ren", eller vad tycks?
image67

Tim verkar tycka att matte har bra konstiga ideer ibland....men mycket kan man göra för lite godis
image69


Fortsatt klickerträning med träapporten

Igår blev det inte så mycket träning, däremot en härlig promenad med pappsen och hans vovvsing. Nyttigt för Tim att hålla sig i skinnet trots att favvokompisen var med. Har jobbat vidare med klickerträningen av träapporten, idag fick Tim plocka upp den från golvet samt hålla fast den. Han visade ett mycket större intresse för den idag och släppte den inte alls riktigt lika fort. Det kanske finns ett hopp om att med mycket träning få det att fungera tillslut, det gäller bara att jag verkligen har tungan rättt i mun och planerar träningen, vilket kan vara nog så klurigt.

Tim på väg att plocka upp apporten...
image62

...och komma med den till mig
image63

Gör jag rätt nu matte?
image64

Min duktiga trollunge :) (matte är stolt efter allt kämpande)
image65

Passade även på att avsluta med lite kontaktövningar och "vänta".
Godis på tass, Tim väntar på "varsågod" kommando
image66


Fasthållande av apporten

Tränat lite fasthållande av träapporten hemma i köket med hjälp av klicker. Jag har haft jättesvårt att få Tim att visa något intresse alls för den, så jag är beredd att prova det mesta. Lyckades iallafall få honom att gripa den om än tveksamt med hjälp av klicker och väntan. Nu gäller det bara att få honom och bli säker så han griper/håller ordentligt samt lyckas öka tiden. Det positiva var att detta var första gången han höll utan att försöka tugga på den, kanske finns hopp bara jag lyclas belöna när han gör precis rätt.

Väldigt försiktigt fasthållande
image60

Tim verkar undra vad vitsen är att ha den där saken i munnen
image61

Kontaktträning under promenad

Gått en längre promenad med Tim bort, passade på att träna lite borta vid valla. Tränade utgångsposition/ingångar och raka sättanden samt myrsteg fot för att få Tim och koncentrera sig och få koll på vart han har benen, han är väldigt sprättig med bakbenen just nu. Har även uppmärksammat att han ibland fuskar och inte sätter ner ena framtassen ordentligt när han sätter sig, jag måste hålla koll på det så att jag verkligen belönar när det blir rätt och inte befäster nåt slarv. Han lät nästan inget idag vilket känns bra, han kan bli lite väl laddad och "pratig" under positionsträningen ibland.

Vi roade oss även med lite balansövningar under promenaden och tränade spontankontakt. Tim var lite stissig i början av promenaden och härjade vid ett hundmöte,men jag tror jag lyckades komma åt honom ordentligt för sen skötte han sig väldigt bra vid tre andra hundmöten Tim var mycket kontaktsökande och trevlig överlag :)

Svårt med nya miljöer

Idag åkte jag och husse ut en sväng med Tim till "Frittfölj" för att han skulle få vänja sig lite mer vid den miljön med alla nya dofter. Det var ett par där med sina hundar så Tim fick stå en bit ifrån dem, tränade spontan kontakt med klicker. Efter en stund åkte de hem så då tränade jag lite olika moment på  "gräsplanen", Tim hade väldigt svårt att släppa kollen på husse vilket gjorde att jag tyvärr blev irriterad och Tim missförstod mig helt. Efter en del peppning med bollen gick det dock bra korta stunder så lite vettigt vart det iallafall. Måste försöka få Tim att tycka att jag är mer värd att lyssna på (roligare) än att springa till husse under vår träning, men det är svårt, han vill verkligen valla ihop flocken hela tiden...

Lite bilder från dagens träning:

Läggande under gång (viss tvekan från mig)
image53

image54

image55

Fotgående (eller iallafall försök till)
image56

Hopp över hinder (jag satte honom för nära)
image57

image58

Belöning med boll
image59
jullov :)

Äntligen är tentorna gjorda (även om jag inte ver hur de gick) så nu har jag jullov eftersom jag tillgodoräknar mig en annan kurs. Det har inte blivit mycket till hundträning denna veckan, har varit helt slut efter allt pluggande och så. Husse har varit den som fått se till att Tim inte helt klättrat på väggarna. Igår va dom ute och körde lite uppletande, det hade gått bra men Tim var väldigt på tårna och enormt energisk. Nåja, nu blir det till att ta nya tag med vårt tränande, när man förhoppningsvis hinner ut när det är ljust.

Inomhusaktivering

Idag fick Tim vara hos pappa och hans vovve för jag hade tenta. Var rätt så trött efteråt så det blev en lugn kväll. Roade mig och Tim med lite klickerträning inomhus, mest olika trix som vi inte gjort på ett tag och lite tasstarget.
Tim var alert och positiv. Observera vår åskådare i bakgunden, vår kissekatt Smulan.

"Vinka"
image50

"Buga"
image51

Snabba lägganden (jag är inte så sur som jag ser ut.....bara koncentrerad)
image52

Besök på hundklubb

Idag åkte jag med Tim, husse och en kompis och besökte  "Fritt följ". Tim var väldigt sprallig (det märks att han är lite understimulerad just nu när jag har tentaperiod). Det blev lite träning, korta stunder gick det bra men Tim roade sig även med att rejsa bort till husse vid inkallningen och få små tokryck till och från. Vi deltog även i race, tyckte Tim gjorde det bra, skoj och springa.... Han lugnade sig dock efter att han fått vila en stund i bilen, då var han riktigt trevlig och kontaktbar igen, lilla trollungen.

Det verkar vara en trevlig klubb med härliga människor (och hundar), även om jag säkert gjorde ett spännande intryck med min "vita fara" till känguru. Eller som en där ute uttryckte det..."han är som ett enda stort vitt lyckopiller".

Nåja, Tim sover sött nu iallafall efter alla intryck, inte lätt och hålla koll på allt på ett nytt ställe.

RSS 2.0