Understimulerad hund i stallet

Tim tycker det är trist nu när jag har tentaperiod och inte mycket ork över till annat (läs seriös träning). Han fick iallafall följa med till stallet medan jag skulle mocka (fick sjuts dit o hem). Han var nog ganska nöjd över att få springa lös och pyssla runt lite i stallet, han trivs verkligen där.

På kvällen blev det lite klickerträning med nos och tasstarget för att Tim skulle få lite tankearbete, dock har jag ingen fantasi just nu så det är svårt att komma på hur jag ska försvåra olika saker för honom. Han är ju oftast väldigt kvick och  fattar fort vad man vill. Tim fick även smaska märgben så kvällen blev nog ganska okej enligt honom ändå.

Lösträning

Jag och husse tog en längre promenad med Tim, han fick gå lös en hel del. Han var duktig men försökte gå till husse vid ett tillfälle när jag hade sagt år honom att sitta. Han blev väldigt snopen när husse bestämt gick tillbaka med honom dit han skulle sitta, det gav ingen utdelning att försöka gå till husse  istället. Är vi nu bara noggranna och tydliga i vardagslydnaden så ska det nog bli bra tillslut, så att Tim lyssnar både kopplad och lös.

Vinterbilder

Passade på att gå ut i det vackra vädret och fota Tim lite medan han fick springa av sig lite och ha kul i snön.

Weeeee
image43

Full fart
image44

image45

Vackra Tim
image46

image47

Snö är GOTT!
image48

Fina Trollungen
image49

En härlig kväll

Var för en gångs skull pigg på kvällen så jag passade på att gå till en halv upplyst gräsplan där jag endast varit en gång förut för köra lite lydnad med Tim. Han var verkligen supertaggad, inte alls som i fm när han bara ville busa i snön. Tog en chansning och jobbade lite med Tim lös, det blev en del fritt följ och positionsträning samt ett par kanonfina (snabba/säkra) lägganden under gång. Jag valde att endast belöna med röst/godis och inget annat då Tim redan var så uppe i varv och alert. Han höll ett väldigt bra fokus bitvis och hade ett härligt go, det riktigt lös ut ögonen på honom, kanonkul :)

På hemvägen träffade vi på en goldenhane, jag kommenderade Tim nära och han gick lugnt vid min sida, när vi var jämsides med dem talades vi vid lite. Tim skötte sig bra, han var på väg att börja muttra men det räckte att jag gav honom en blick så la han sig vid mina fötter tills det var dags att gå vidare.


Inte lätt med lydnadsträning i nysnö

Försökte mig på att träna lite lydnad med Tim på en fotbollsplan som är inhägnad till hälften. Det var inte det lättaste, Tim var mest intresserad av snön. Vid platsliggningen ville han bara äta snö, vid ståendet så hade han myror i kroppen och vid linförighet var han mer intresserad av snön kring mina skor... inte lätt. Däremot fortsatte vi med att träna att Tim ska sitta lugnt och fint när jag går eller springer ifrån vilket funderade klockrent trots olika störningar och beteenden hos mig. Avslutade med en inkallning på långt håll, Tim hade full fart och gjorde en fin ingång så det kändes riktigt bra :)

På hemvägen träffade vi en på en bekant och hans bernersennenhane, en hund som Tim ofta morrar mot och har svårt för. Vi gick en bit tillsammans och Tim tvingades lyssna och gå hos mig utan tjafs vilket inte var helt lätt men nyttig träning.

Shopping och kvällspromenad

Åkte en sväng med husse och Tim för att handla ett nytt halsband, schampo och en nomesele. Tim var duktig vid utprovningen, pussade lite på personalen bara :) Tanken är att han skall få dra lite försiktigt för att bygga upp sin bogmuskulatur, dock får vi vara uppmärksamma så att hans kropp klarar ev belastningen, då framförallt hans leder.


Tim fick provgå sin sele på kvällen för att vänja sig lite när husse också var med, såhär såg han ut.
image40
image41
image42


Vi såg två hundar på håll på vår kvällspromenad och Tim lyssnade och var lugnt trots det. Vi såg även en bekant Labradortik som Tim brukar hälsa på ibland då de fungerar bra ihop och det är en sund och trevlig ägare till hunden. Trots att Tim såg dem kunde jag kalla honom intill mig och sätta honom med kontakt direkt utan tjat eller bråk, därefter fick Tim hälsa efter att han fått "varsågodkommando". Han följde även med mig direkt när jag sa till att vi skulle fortsätta och var lyhörd och trevlig. Ibland finns det hopp...


Uppletande med husse

Idag körde husse uppletande med Tim på fm medan jag låg halvfebrig i sängen. Tim hade varit lite tveksam i början men efter att ha hittat första förmålet taggade han igång oeh resten gick kanon. Han kom in och lämnade av alla förmål vid husses fötter. Tim verkade nöjd och husse var glad när de kom hem igen, en lyckad förmiddag med andra ord.

Missförstånd och febrig matte

Idag träffade jag på pappa och en bekant och deras hundar som var lösa och lekte. Tänkte att det var bra för Tim att få gå förbi på håll utan att härja men det visade sig lättare sagt en gjort. Jag fick ingen kontakt med Tim, han missförstod mig helt och när jag skulle säga infrån när han totalt struntade i mig gick det inte fram. Visst reagerade han lite men det bet inte tillräckligt. Han tittade på mig med en blick som sa, jag skiter fullständigt i dig, det är hundar där borta! Är rädd att jag kommer hamna i nåt tjatträsk för att jag har svårt att nå fram, känner mig som en elak tjurkärring som saknar pondus.

Satt och funderade i feberyran över hur det var när jag hade min förra tik. Jag vet med mig att jag var mycket mer noggrann med henne. Mer svart och vit och ärlig, varför? Visserligen var hon en dam med en enorm vilja när jag övertog henne. Varför lyckades jag få ordning på henne men gör så mycket tokigheter med Tim, som jag haft från valp och som jag borde kunnat format ännu bättre. Ibland blir man inte riktigt klok på sig själv...

Nåja, det blir till och försöka ta nya tag bara febern vill ge sig, är helt matt och orkeslös, länge leve panodil. Tim är ändå bra mysig när han ligger brevid en i soffan med huvudet på ens fötter och sover, jisses vad jag tycker om honom trots allt, älskade lilla trollunge.

Uppletande av föremål

Igår gick jag ut och vallade av en ruta, band upp Tim en bit ifrån och la ut 8 föremål (leksaker, boll, trasa, en penna, en kökssvamp och husses gamla strumpa) som han fick leta upp. Det märktes att det var länge sedan vi gjorde detta för Tim var lite osäker först tills han hittade den första saken. Då taggade han igång och tyckte det var jätteroligt. Det var kul och se honom för han var noggrann, och mycket mer villig att komma in med sakerna till mig än vad han brukar. När Tim hittade strumpan utan att jag såg det  tog han den, sprang så fort benen bar in till mig, avlämnade den i min hand och ställde sig väntande framför mig. Först då fattade jag vad han gjorde,det blev bonusberömm och gos, kel. Då valde jag även att bryta för att han var så enormt duktig då det syntes att han var trött. Sammanlagt hittade han 7 av 8 föremål. Efteråt fick han frikommando och möjlighet att springa av sig lite lös, men han valde att hålla sig nära självmant och hålla koll på matte, det kan ju inträffa nåt kul. Sådana här dagar är det verkligen underbart att ha hund, när man får göra saker tillsammans och det känns som att vi båda  har riktigt kul.

Tim på väg ut o leta
image31

Hittat första enkla förmålet, en stor trasa
image32

Tim har hittat nåt förmål
image33

Sen full fart in till matte
image34

Leta, leta...
image35

På väg in med upphittad boll
image36

Första gången Tim bär en disksvamp, lite läskigt men efter lite peppning fick det bra
image37

Mattes älskade trollunge
image38Bryta hundutfall

Idag gjorde Tim utfall mot en hund vi mötte. Jag gick med Tim på slakt koppel vid min sida när vi såg den andra hunden. Han skötte sig bra tills vi nästan passerat då både han och den andra hunden gjorde utfall, men jag lyckades bryta det! Med röst och kroppspråk sa jag ifrån ordentligt  (blev själv nästan överraskad) och det fungerade. Tim gav sig och vi kunde fortsätta vår promenad lugnt och fint. Efter detta hade han en helt annan koll på mig och var mer lyhörd och mottaglig :)

Detta är nog första gången jag lyckats bryta Tim helt när han gjort ett utfall så att han verkligen släpper koncentrationen på den andra hunden. Jag hoppas bara att jag ska fortsätta hålla tungan rätt i mun och inte tjata ut Tim, utan vara noggrann och komma till en tydlig kravfas i vardagslydnaden när det gäller de saker som Tim så väl kan, som är inlärda sen långt tillbaka.

Ordning och reda...

Igår var jag med Tim hos en hundinstruktör för att få ventilera mina frågor kring vardagslydnad, hundmöten mm
Måste säga att det är ett under att han orkar lyssna på mig, jag ger nog ett väldigt rörigt intryck. Iallafall så blev jag än en gång påmind om att sluta tjata, tjata, tjata...det låter så lätt i teorin men det är inte lika lätt att ändra sig själv men jag får kämpa på. Har även funderat ordentligt på hur jag vill ha saker och ting, för att ha en plan för mitt handlande, inte helt lätt. Det blir till att kämpa på nu i vardagen för att få tillbaka att Tim lysssnar bättre och inte nonchalerar mig, men det är inte helt lätt att släppa till ordentligt och markera vad som är ok och inte ok.

Idag nonchalerade Tim mig när jag bad honom sätta sig när vi såg en bekant hund på avstånd så då försökte jag ta i med röst och kroppspråk att visa att det inte är ok att strunta i allt jag säger. Tim blev förvånad men reagerade inte så mycket, det blir till att våga vara tydligare men ändå lugn och rättvis.

Lek med apporten

Idag fick Tim bära lite på träapporten, det går bra så länge han får springa med den men han vill inte lämna den till mig eller "bara" hålla fast den. Försökte mig även på lite linförighet, Tim hade väldigt svårt att koncentrera sig när husse var med så det slutade med att jag bara klickade kontakt med honom en bit från husse. Vi såg även två hundar på avstånd, Tim skötte sig skapligt. Han höll koll på dem men var tyst och lugn och det var lätt att få kontakt med honom så fort de passerat.

Min bara min!!!
image26

Tjoho!
image27

Ge mig den då
image28

Vad vill du? kommunikationsproblem mellan mig och Tim
image29

Ibland blir det bara bak o fram...
image30

Vintrig ridtur

Tim fick följa med till stallet idag, hade tur och fick skjuts av en kompis så vi hann ut medan det var ljust. Tim fick strosa runt medan jag mockade och fixade. Han skötte sig bra och höll sig nära trots att det var folk och hästar i stallet. Tim fick följa med när jag red ut en sväng, han och Savanna (hästen) gick inte riktigt ihop idag. Savanna var lite fjantig och försökte styra lite som hon själv ville och då blev Tim väldigt osäker och vågade inte riktigt hålla sig nära. Det löste sig dock efter ett tag när jag fick koll på hästen och lyckades peppa Tim, då blev han lugn och trygg även nära oss igen. Skönt och komma hem med en trött hund som både fått göra av med spring i benen men samtidigt tvingats koncentrera sig, det tar på krafterna att hålla koll på hästen och samtidigt lyssna på matte.

På väg ut på ridtur
image22

Tim har myror i baken och har tycker det är tråkigt att sitta
image23

Fina Savanna och Tim har koll på varandra
image24

Trollungen Tim på stallplan
image25Fortsatt träning med target

Idag provade jag att ta med targeten ut på gräsmattan här brevid så att Tim fick lägga sig med framtassarna på den ute. Tim fattade vad han skulle göra men hade lite svårt med koncentrationen ute så jag höll bara på en kort stund och belönade spontana lägganden på tageten. Tim var enormt sprallig idag, jag tror han börjar märka av att jag är rätt trött nu när det snart är tentadags.

Senare på em klickertränade jag lite inomhus, tog fram nostargeten som jag inte använt på jättelänge. Det var verkligen kul att se Tim, han visste direkt vad han skulle göra. Tränade att tända/släcka  lampan i köket och Tim var duktig och kämpade på, synd bara att lysknappen är så hård att trycka på. Han fick även följa targeten med nosen, krypa och sträcka sig efter den. Nyttigt för honom att få koncentrera sig och tänka till. Det märks att han blir allt bättre på att testa sig fram, envis liten herre.

Fart i läggandet med target

Har haft lite problem med att få Tim att klara av läggande under gång tillräcklgt fort och säkert så efter lite klurande bestämmde jag mig för att prova att träna läggande men hjälp av target (ett blått plastlock). Jag började testa detta inomhus idag,det tog inte lång stund innan Tim fattade att han skulle ligga med framtassarna på tageten. Efter några småpass under dagen provade jag att kommendera honom fot och så fort vi passerade targeten slängde sig Tim ner på backen, provade att lägga in kommandot Ligg, funkade kanon! Nu återstår bara och se om Tim bryr sig om targeten ute också eller om omgivningen blir för intressant då, får fundera ut något lugnt ställe att börja på.

Kvällsaktivering med klicker

Tim har fått ta det lugnt idag så för att han skulle få göra av med lite energi roade vi oss med lite tankeverksamhet inomhus. Tog fram klickern och började med lite kontaktövningar och finslipning av utgångspositionen (jag  har varit lite för snäll med berömmet). Tim var jätteduktig och alert. Efter en mikropaus fortsatte jag med lite trix som Tim egentligen kan men som det var länge sedan vi gjorde ex "skäms", vinka och buga. Avslutade med att börja klicka för det beteende som Tim erbjöd när jag bara passivt väntade ut honom, det blev slalom mellan mina ben och "Åttan", inte helt lätt med en så stor hund men roligt var det. Tim var superkoncentrerad och tyckte det var jättekul, det märks att det var länge sedan jag använde klickern för att uppmuntra nya trix och liknande. Både jag och Tim var trötta i huvudet efteråt, ska bli skönt att sova nu.

Lyckat hundmöte och inkallning under lek

Efter vår flamsiga träning på fm valde jag att gå ut och bara träna spontan kontakt med Tim (utan husse som störning).  Laddade fickorna med godis och klicker. Tim var helt annorlunda nu än tidigare idag, mycket kontaktsökande. Vi mötte en hund på nära håll. Straxt innan vi var framme såg jag att Tim var på väg att börja stressa upp sig, men snabbt som attan tittade han till på mig och precis då lyckades jag klicka :) Efter detta fortsatte Tim spontant att hålla kontakt med mig trots den andra hunden och fick då klick=beröm/godis. Det var riktigt kul och se hur lugn han var just då.

Jag mötte pappa och hans vovve Zingo, vi släppte dem en stund så de fick strosa runt och leka lite. Passade på att göra ett par inkallningar när Tim var upptagen med Zingo, han kom utan tvekan springandes och satte sig i utgångsposition. Därefter satt han lugnt vid min sida ett tag även efter frikommando. Kul när det funkar och man märker att han tycker det är Ok att vara hos matte.

Fina Tim i snölandskap
image21

Ostrukturerad träning och flamsig hund...

Åkte iväg med Tim och husse för att träna lite, tänkte att husse skulle få fota lite. Tim var helt uppe i varv och ville bara leka i snön så han fick springa av sig lite först. Försökte mig sen på att träna lite fritt följ, inkallning, ställande och platsliggning. Tim hade väldigt svårt att hålla fokus några längre stunder. Det slutade med att jag struntade i Tim och roade mig själv med bollen. Tim blev frustrerad och ville ha bollen men kunde ändå inte motstå att rejsa runt i den lilla snö som fanns. Tillslut  tappade jag tyvärr tålamodet (fy på mig!) och satte Tim i bilen och åkte hem. Ibland vill de sig visst inte alls...

Yrvädret Tim
image15

Försök till fritt följ
image16

Återgång vid ställande
image17

Återgång efter en kortare platsliggning
image18

Inkallning med fart
image19

Tim tröttnar och får ett tokryck....
image20

Okoncentrerad vovve

Gick en promenad på förmiddagen med Tim, planen var att träna lite på en gräsplan en bit bort. Tim gick i sin egen lilla värd och verkade mer intresserad av löptiksdofter och annat än av mig. Han kändes väldigt osäker av sig idag, när jag skulle försöka mig på lite linförighet så blev han väldigt låg och ville inte alls, det slutade med att jag bröt träningen och bara tog en lugn promenad. Vi såg två borzoier på håll, Tim var tyst och reste ingen ragg men blev väldigt spänd  och vägrade släppa dem med blicken. Jag fick honom att sätta sig ner och när de hunnit iväg slappnade Tim av. Passade då på att göra en inkallning med boll som belöning, gick utmärkt. Vi träffade även på en golden på hemvägen, tog kontakt med Tim en bra bit innan och lyckades få honom att välja mig och lek med bollen framför den andra hunden, valde att gå i en båge förbi så vi fick lite avstånd.

Usch vad tråkigt det är att andra hundar ska ta så mycket energi av mig och Tim, jag hoppas att jag klarar av att få honom att lita på mig trots att han blivit påflugen ett flertal gånger. Jag känner mig som en usel ledare för min hund ibland...

Passivitetsträning

Tim fick följa med till hundklubben när vi skulle dit och hjälpa till på en valpkurs. Under teoridelen fick han ligga inne i klubbstugan. Han skötte sig relativt bra, lite uttråkad och pipig men han visade ingen osäkerhet och verkade trygg. Nyttigt för honom att kunna slappna av trots att det var andra hundar där inne. Det är så lätt att man glömmer bort hur viktigt det är att fortsätta träna passivitet även nu när han börjar mogna.

Det är jobbigt att träna passivitet, trött Tim slöar i soffan
image13

Vardagsträning i stallet

Igår fick Tim följa med till stallet. Han fick strosa omkring och ha det bra medan jag pysslade i stallet, gjorde några inkallningar och han kom som ett skott trots att han var utom synhåll för mig och stod och gjorde annat. Han var överlag väldigt följsam och kontaktsökande, det märks att han börjar inse att det kan vara kul att hålla koll på matte ifall hon hittar på något skoj.

Passade på och göra två inkallningar med stor störning när de skulle ta in hästarna. Tim var jätteduktig och gjorde två fina inkallningar på ganska kort avstånd trots att det gick hästar bakom honom. Passade även på att träna lite fritt följ med honom enbart med röstberömm då jag glömde boll/godis hemma. Han var väldigt pipig och lite väl glad, men hellre det än att han inte alls är motiverad.

Promenad med "brorsan"

Idag gick jag och Tim en promenad med Pappa och hans hund Zingo (Tims halvbror som är ett år äldre).
Dom gick mest och strosade och skötte sig bra. Det är skönt att Tim har en hund som han känner sig trygg med.

Tim längst fram.
image12

Mysig höstpromenad

Idag tog jag, husse och en kompis till mig en härlig skogspromenad med Tim. Passade på att fota lite medans Tim strosade omkring i den härliga höstsolen.

Hela flocken samlad
image7

Puss
image8

Men kom då...
image10

Kontakt
image11


Sprallig vovve i stallet

Idag fick Tim följa med när jag skulle till stallet, gick dit och hem så det blev mycket knatande i skogen så Tim var nöjd över att få springa lös och ha det bra. När jag skulle ta in hästen från hagen platsade jag Tim på stallplanen och han låg så snällt ända tills jag gav honom frikommando, trots att jag försvann in i hagen en bit. Tim fick följa med på en kortare tur i skogen och han gick snällt bakom tills vi var nästan tillbaka vid stallet, då fick han syn på en människa på långt håll och sprallade iväg en bit men kom när jag kallade. Därefter var han uppe i varv så jag valde att lägga honom i stallet medan jag red klart.

Sista biten på vägen hem när Tim var kopplad mötte vi två hundar, Tim blev lite orolig båda gångerna då det var trångt och hundarna morrade åt honom men jag valde att bara gå förbi dem i rask takt och inte göra så stor sak av det. Så fort vi passerat lugnade han sig och tog kontakt så förhoppningsvis går det åt rätt håll.

Tim vilar i sängen
image4

Kvällen avslutades med ett smaskigt märgben (iallafall enligt Tim, jag tycker det ser rätt äckligt ut)
image6

RSS 2.0