Lugn dag för Tim

Idag har jag och Tim inte gjort speciellt mycket alls, vi hade besök på em av pappa och hans hund så vovvarna fick varsit märgben att smaska på. Ingen träning idag utan det blev en vilodag för oss alla här hemma, kan behövas ibland.

Såg att Tessan utmanat mig:


Ni utmanade kan kopiera detta: Varje utmanad börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir utvalda ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna. (dessa)Till slut väljer bloggaren tre nya bloggare och gör en lista av deras namn... Efter att det är gjort skriver han/hon en kommentar i deras blogg för att låta dem veta att de har blivit valda och att de ska läsa ens egen blogg för mer information...Timsevimse har blivit utmanad av ackebus
Att avslöja : 6 underliga/egendomliga saker om mig själv.

Jaja.....
1) Jag kan inte gå i "vanliga byxor" hemma, så fort jag kommer in åker mysbyxorna på (även om jag egentligten tycker att de andra byxorna är lika sköna)
2) Jag hittar gärna på "egna" ord utan att tänka mig för som ex "slut-intro" (till glädje för andra som har väldigt roligt åt det)
3) Jag måste alltid pussa/krama min hund straxt innan jag somnar ifall han skulle bli dålig/dö under natten (ja...jag är knäpp...och nojjig...)
4) Jag har svårt att släppa saker som har med min hund och vår relation att göra (ältar)
5) Jag hatar att duscha, tycker det är supertråkig men badar gärna (länge)
6) Jag kan inte somna på rygg för jag börjar alltid fundera på saker om jag ligger på rygg men inte om jag ligger på sidan

Timsevimse utmanar:
Bentleys matte
"Tanten" (Ett litet katteri)
Saccos matte


Möte och lite småträning

Idag var det möte på frittfölj så efter det fick Tim träna ett kortare pass fritt följ samt något ställande/läggande. Han fick ligga kvar medan jag sprang ett varv runt huset, det klarade han utan att gå upp så det var ju bra.  Fick sällskap av Tessan med sina lagottokillar och jag tror både hon och jag var rätt så trötta efter en stunds träning så vi avslutade med en promenad med killarna. Annars har Tim tagit det rätt lugnt idag, på kvällen tog vi en promenad bort till valla där han fick göra en platsliggning....fast han har fasligt svårt att ligga still, vrider och vänder på sig samt nosar i gräset...hmmm måste få ordning på platsliggningen på något sätt. Tror helt enkelt Tim tycker det är tråkigt att ligga, nån som har ett bra tips på hur man får ett bättre mer fokuserat platsläggande samt säkra lägganden/ställanden? Tim fick göra ett par lägganden och ställanden här hemma i hallen förut, då fungerar det klockrent, men inte utomhus...det är ju säkert mitt fel men jag vet inte riktigt hur jag ska få det att fungera över allt....jag måste bli mer säker på något sätt. Nu väntar snart sängen känner jag, har varit trött hela dagen.

Jag har ju en förkärlek till att träna fasthållande med de mest undliga saker för att få Tim att gripa oavsätt vad jag håller fram....här håller han snällt min ståltermos

Gonatt!... Tim ser smått galen ut men han kommer ofta så här och gosar i sängen

Skogspromenad och spår

Jag och Tim åpkte med husse till "sökskogen" idag igen för att gå en trevlig promenad samt kika efter ev kantareller... fast tro inte att jag hittade några. Inte en endaste kantarellbebis. Hmmm, jag skulle nog behöva göra tim till kantarellspårare... Vi passade iallafall på att fika i skogen, Tim fick en hel ostmacka för jag blev så mätt så han var nog ganska nöjd. Tim fick gå ett spår som husse lagt idag igen, med en liggtid på ca 30 min. Tim tyckte det var lite för lätt tror jag för spåret gick i en rasande fart, visst...han går med låg näsa och nästintill hela tiden rätt (han gick på fel sida om ett träd bara) men vilken fart. Jag får verkligen luta mig bakåt för att bromsa upp honom. Nåja, huvudsaken är att Tim verkar tycka det är kul att spåra igen (han har ju varit lite flamsig till och från). På em blev det grillning hos min far, Tim låg mest och sov ute på gräset, trött efter dagens skogstur.

Tjohooo, kul i skogen...
Spårar i full fart


Tim får belöning i spårslutet


Spårat lite med trevligt sällskap :)

Idag på lunchen träffade jag och Jonas på Tessan så det blev bestämt att vi skulle ses i "vår sökskog" sen, alltid kul med lite sällskap. (eller, ehh...jag mer eller mindre fjäskade in mig hos Tessan för att få sällskap...oooops...)Tessan var redan där med sina hundar när vi kom. Idag släppte jag ut Tim så att han fick umgås med Tessans pälsbollar, det gick riktigt bra då Primo var övertydlig i sina signaler och jag höll mig lugn vilket gör att Tim fungerar ok.  Jonas la två ganska korta spår till Tim med knappt 1 timmes liggtid. Tim var duktig och spårade på bra, dock blir han ju ganska het men jag är nöjd ändå eftersom han går med låg näsa och löser uppgiften. Det var skönt att komma ut i skogen en sväng. När jag satt och fikade kröp Primo upp i min famn, han är ju ett charmtroll även om han egentligen bara ville åt min köttbulleficka :) Tim brydde sig inte om att Primo fjäskade in sig hos mig, han hade fult upp med att strosa runt och kolla läget. Det märks att det var ett tag sedan Tim spårade ordentligt, han har varit så lugn så hela kvällen och sussar gott nu.

Tim spanar in Acke


Tim och Primo


Puss på dig Primo!


Tessan och Acke spårar


Jag och Tim på väg till spårstarten


Tim spårade fint


Tim i spårslutet där det låg en leksak


Tessan och Primo i spårslutet


Tack Tessan för sällskap i skogen, det gör jag gärna om :)

Gårdagens lydnadskurs

Skulle ha bloggat igår men var för trött. Igår på fm var jag ute och gick med Tim i valla och bortåt, han fick göra en platsliggning och lite frittfölj på en gräsplan vid fritidsområdet. Tim var duktig trots störningar av hästar, motionärer, cyklister och även hundar på håll. På hemvägen gick Tim lös och då såg vi en hund på håll som kom springandes mot oss. Kopplade upp Tim och satte honom bakom mig och jagade väg den andra hunden, Tim var lugn och verkade lita på att jag tog hand om allt så det var skönt. Kopplade lös Tim igen och vi fortsatte vår promenad utan andra incidenter. Det är skönt och se hur lugn och fin han blir bara jag agerar självsäkert, lugnt och meodiskt i alla situationer.

På em/kvällen var det som sagt lydnadskurs igen, Tim var väldigt "off" och gick mest och nosade i backen. Vi blev kommenderade genom momenten och filmade, sen fikade vi och kollade igenom och diskutterade filmerna. Väldigt nyttigt att se vad man gör och inte samt hur man kan tänka och agera. Positivt var att trots att Tim gjorde en bra inkallning samt att han grep (om en tveksamt) apporten. Däremot  var han inte med vid linförighet, ställande/läggande men samtidigt vet jag att jag tvekar vid momenten. Är ändå nöjd över att Tim inte gick fram till de andra hundarna även om han snaglade lite mot dem. Efter fikat fick jag i uppgift att våga belöna mer och ofta. Tränade lite vändningar och något ställande/läggande och visst går det bättre när jag väl vågar slappna av, inte blir så nervös och vågar belöna utan att vara rädd att Tim ska spralla runt hela plan. Det är verkligen nyttigt att få se svart på vitt hur mycket man påverkar sin hund och förstå viktan av att träna med tydliga mål och motiverande belöningar för hunden.

Morgonpromenad i skogen

Långpromenad med sällskap

Idag har jag och Tim tagit en dag helt ledigt från träning av oliks slag.  Jag fick sällskap av pappa och Zingo idag och vi packade en ryggsäck med fika istället och gav oss iväg på en långpromenad i skogen. Hundarna hittade ett dike fyllt med lervatten på väg mot skogen som dom självklart passade på att plaska i...jag var väl mindre nöjd än Tim över lerbadet... Det blev en fikapaus i skogen och medan vi satt där tyckte vi att det var väldans med myror där vi var, efter ett tag insåg vi att vi satt ganska nära en myrstack...inte så jättesmart kanske :) Tim morrade lite åt en hund vi mötte idag som han även tidigare haft svårt för men jag gick åt sidan och distraherade honom så då kom han av sig så det blev inte så mycket av det. Troligtvis morrade han för att Zingo var med och jag blev lite spänd då dom ibland kan dra igång varandra....det är svårt att vara helt oberörd jämt och utstråla lugn... Nåja, annars skötte sig Tim utmärkt, han gick lös en hel del och det var inga problem att kalla in honom och be honom gå hos mig trots att Zingo var med.

Pappa med Zingo


Vadå? Jag är väl inte skitig efter mitt besök i diket...


Men kommer ni eller?


Paus i skogen


Timsevimse trollunge!


Grabbarna grus


Hmm...bästa att räcka ut tungan till matte när hon ser så knäpp ut...

Två galna skogstroll?  Nåja, skoj hade vi iallafall, Tim och jag


Pratade med pappa på kvällen idag och han berättade att en större hund blivit illa påkörd här alldeles i närheten idag av en taxibil då han såg den när han kom åkandes med bussen...han var riktigt skärrad och visst är det tragiskt och så onödigt.....fy... Nu vet vi ju inte vad som hänt man pappa såg ägaren komma gående till hunden som fortfarande levde men knappt rörde sig och bära bort den. Jag ryser och skänker en tanke till hund, ägare och andra inblandade. Säger som pappa sa i telefon, Krama din hund en extra gång idag! Det är sådant här som verkligen får mig att tänka på hur mycket jag älskar min hund trots att man ibland sitter och beklagar sig över än det ena och än det andra. Ta hand om er själva och era fyrbenta älsklingar, Kram!


Sök är kul!

Idag var det dags för sökkurs igen, tyckte alla hundar var duktiga. Det märks att dom allt mer börjar få in vad det är dom ska göra så det är jättekul att studera dom. Tim fick börja med en utplanterad figge idag, det var riktigt kul att se honom när jag skickade honom, kändes som om vi fick en fin start på första skicket då Tim var väldigt koncentrerad ut. Efter det fick Tim gå ut efter en figge som han inte såg när den gick ut, först var han på väg att tveka men han fick upp farten allt eftersom han kände vinden och då gick han ut jättefint. Han tappade dock rullen men stannade till, kollade bort mot mig och sprang sen tillbaka och tog upp rullen och kom in med den, min duktiga trollunge! Efter det fick Tim en ny utplantering och sen avslutade vi med en motivations "pop up". Är jättenöjd över hur fint Tim jobbar på, men det märks att han blir trött. Jag tror att hans fällning har påverkat lite av hans kondition och muskelmassa då han ofta blir lite tanig efter fällperioder, det blir till att försöka jobba upp hans kondis och styrka lite igen.  Fick reda på att det blir lite paus nu i sommar med söket vid ett par tillfällen men jag hoppas att det kanske finns några som vill ses och hitta på något tillsammans iallafall så hundarna får lite träning. Nu blir det snart sängen, tror jag var lika trött som Tim efter söket idag...är nog inte bara hans kondis som behöver jobbas upp igen...

Vår goa instruktör med sin schäferhane


Mysiga Åke och matte på väg och plantera ut en figge...Åke hade jättefin fart ut idag igen.


Duktiga Tambo får belöning efter att ha kommit in med rullen


Är det inte min tur snart....


Förväntansfull,  något taggad Tim!


Ut till figgen...


Rullen till matte!!!


Tim busar med sista figgen som hade en fin pinne....


Vilda på väg in med rullen


Primo är fokuserad på sin uppgift, han är som en duracellkanin när han sätter igång...full fart

Kroppskontroll är svårt vid frittfölj

Idag tränade jag lite med Tim på kvällen på en gräsfotbollsplan här i närheten. Började med en platsliggning 2 min med Tim vilket gick bra förutom att han fortfarande gärna vill kika på allt runt omkring. Därefter blev det några minuter frittfölj med fokus på vändningar och lite tempoväxlingar. Tänkte verkligen på att inte titta ner på Tim och sträcka på mig med fokus rakt fram. Det gick kanon, Tim var fokuserad och alert med snabba sättanden vid halt utan att börja ljuda vilket han gärna gör när det blir för roligt. När jag skulle göra en avslutande platsliggning såg jag att Tim spände sig och precis då dök pappa och hans hund upp på avstånd promenerande mot oss. Tim låg kvar ända tills pappas hund kom fram till honom, innan jag han bryta platsliggningen så det blev inte så bra. Jag la dock om Tim ca ½ minut men stod riktigt nära honom (ca 2 meter ifrån) och då gick det bra, bara så att jag själv var den som bröt platsliggningen med frikommando och inte Tim.

Tim och Zingo fick busa lite och jag passade på att göra ett par inkallningar vilket gick ok även om Tim hade svårt att fokusera helt på mig då pappa rörde sig bortåt och Tim gärna vill ha koll på alla han känner. Skrev träningsdagbok idag iallafall...har vait lite dålig på det även om jag tränat en del med Tim.

Dressyrjournal för Lydnad

Datum: 080623 ca kl 19:30 på en gräsfotbollsplan nära hemma

Moment: Platsliggning och fritt följ med vändningar
Status innan träning: Tim väldigt ojämn/lättstörd vid platsliggning. Jag behöver lära mig lita på Tim vid frittfölj utan att titta ner på honom.

Mål: Tim ska klara platsliggning utan störning. Jag ska kunna hantera mitt kroppsspråk vid frittfölj så Tim blir säker i vändningar.

Resultat

Vad var bra: Tim hade kanonkontakt och bra position vid fritt följ när jag väl vågar lita på honom och titta framåt. Bollbelöning (kastad) funkade kanon att använda. Vid platsliggning var Tim tyst och lugn medan vi var ensamma och klarade att ligga 2 min.

Vad var dåligt: Vid  2:a platsliggning kom pappa och Zingo gåendes över planen då de var ute på promenad och Tim gick upp från platsliggningen, detta var något jag ej planerat (såg dem ej först).

Status efter träning: Tim klarar kort pass fritt följ med vändningar/ tempoväxlingar utan annan störning och till viss del synlig belöning (boll). Tim klarar platsliggning 2 min utan störning av annat (dock vrider han fortfarande på huvudet)

Nästa träning: Fortsätta träna plats utan störning med ökad tid och koncentration hos Tim. Fortsätta träna vändningar/tempoväxlingar i ff utan att titta ner på Tim.Samträning

Idag for vi på samträningen på frittfölj. Tim var väldigt störd av att husse var med idag, jag som just tyckte att det började gå bättre att ha med honom som störning...nåja... Det var även en löptik med idag så Tim var lite seg och okoncentrerad då han ville ha koll på alla hundar, löptiken och husse så jag var inte speciellt intressant. Det blev iallafall ett par hopp över hinder, några inkallningaar som gick skapligt. Försökte mig på lite linförighet/fritt följ samt ställande men jag blir osäker och stannar upp/sneglar på Tim vilket trycker bak honom och då blir det bara pannkaka...fy vad de ska vara svårt att ha koll på sig själv. Sen har jag fortfarande svårt med att våga belöna Tim ordentligt med ex bollen då jag är lite rädd att han ska dra ett varv runt plan och jaga upp någon hund, men samtidigt så vet jag ju att när jag väl vågar belöna och lita på honom så brukar det bara gå ännu bättre....svårt det där när man som jag inte litar på sina egna förmågor och är lite av ett kontrollfreak som gärna vill ha koll på allt..... Tim fick även passivitetsträna lite då vi satt ner ett tag med de andra. Det var en jättesöt liten dalmatinervalp på besök idag men Tim brydde sig inte så värst om den utan ville bara till husse. På fikat efteråt fick Tim ligga bunden brevid, det gick skapligt även om han gärna går runt lite....han  pep iallafall inte en massa.

Under em klickertränade jag position och vändningar samt några steg fotgående bakåt med Tim en kort stund hemma inne i köket, Tim var jätteduktig då och klarade av att gå ett par steg fot rakt bakåt, något vi har haft jättesvårt för. På kvällen kom pappa och Zingo över och vi gjorde en platsliggning med dem här hemma på forbollsplanen här brevid. Tim var duktig först och låg trots att Zingo gick upp och sprang bort till Tim vid två tillfällen och sen drog en runda runt plan. Dock han jag inte gå fram och bryta Tim i tid (helt mitt fel) så han ställde sig upp men la sig ner på nytt kommando av mig. Därefter försökte jag bara få lite kontakt med Tim medan pappa lekte lite med Zingo och sen gjorde jag en ny kort platsliggning med Tim, han var duktig och slappnade av och la ner hakan i backen ordentligt så då skyndade jag fram och belönade honom med kel och lite godis samt gav honom frikommando. Jag hoppas att jag framöver lyckas med platsliggngen så att Tim blir säker och trygg i momentet. ´

Samträning...syns hur ofokuserad Tim är


Vadå ville du nåt?


Min kamptrasa!


Hopp!...jag har svårt att bedöma avstånd när jag ska sätta Tim vid hindret


Ligg


Inkallningen gick iallafall i bra tempo!


Svårt att slappna av när husse står en bit därifrån


Midsommarfirande med tråkig start

Gårdagens midsommarfirande skedde hos en bekant ute i hennes sommarstuga. Vi visste ju sen innan att det skulle komma en hund till dit, en liten riesenvalp på 10 veckor som hette Hugo. Tyvärr började det lite dåligt för när vi kom dit hade grannen i sommarstugan bredvid gått över med sin 2 åriga bernersennen hanne som höll på och hälsa på Hugo (valpen) som var ganska så rädd och Tim blev lite spänd när han såg dem så jag fick gå bort med honom en bit. Tim och Hugo kom i alla fall bra överrens även om Hugo var lite försiktig först men sen släppte det och Tim skötte sig jättebra. Tyvärr så kom grannen gåendes igen över tomten och varnade först när hon precis skulle gå förbi vilket gjorde att Tim sprang fram och ställde sig ca 2 meter ifrån och morrade då han nog ville skydda Hugo. Tim skulle precis vända tillbaka mot oss när jag såg hur hennes hund spände sig och sen började de gruffa. Jag gick för att ta bort Tim därifrån och precis då ryckte bernersennen hunden till så ägaren föll. Jag fick fatt i Tim och kommenderade honom att ligga, därefter fick jag tag i hennes hund och höll den bakom mig så att det inte skulle bli mer gruff medan jag bad om ursäkt för att Tim gått dit och undrade hur det var med henne. Hon blev tyvärr helt rasande och hävdade att jag skulle vara glad att hon inte brutit något då hon minsann var reumatiker, att min hund var en dominant hemsk stridslysten hund och att hennes egen hund var helt oskyldig och snäll. Under hela samtalet låg Tim snällt ner och jag försökte förklara att ingen av hundarna tagit skada och att hon näste gång skulle säga till när hon tänkte gå förbi över tomten så jag kunde koppla upp Tim. Tyvärr gick det inte fram då hon bestämt sig för att Tim var en hemsk hund då hon sa rakt ut att hon fick kalla kårar av att se honom lös på tomten. Detta gjorde att jag blev jätteledsen eftersom jag såg att hennes bernersennen gav väldigt dominanta signaler mot Tim och även skrämde valpen lite med hon hävdade att hennes hund var jättesnäll mot allt och det gick tyvärr inte att prata med henne. Resterande av midsommarfirandet gick i alla fall bra men tyvärr var ju Tim väldigt uppstressad efter detta då han märkte att jag var upprörd och ledsen. Vi gick i alla fall och kikade på midsommarfirandet och grillade lite på kvällen. Tim fick ett märgben att sysselsätta sig med som han efter ett tag tröttnade på och då snällt överlät till Hugo. Tim fick även vara i bilen en stund senare på kvällen för att han skulle få vila lite då det var mycket människor där och även en treårig liten kille som gärna ville leka med Tim när han skulle vila. Vi sov över i en liten stuga och Tim envisades med att krypa upp i sängen en stund där han somnade sött mellan mig och husse. Kvällen här hemma blir nog lugn, Tim är trött och ligger och vilar och vi är även hundvakt åt Zingo, pappas hund som stannar hos oss till imorgon.

Tim leker med en boll med lilla Dennis


Tim och söta Hugo med sin matte


Tim och Hugo var med bort till det allmänna midsommarfirandet


Vi vet att du har korv i fickan...


Stor och liten...


Jobbigt och vara barnvakt ibland tycker Tim...
Tim tokstolle....


Märgben är gott!


Tränat gripande/ingångar med apporten

Idag när jag skulle ut och träna lite med Tim var husse plötsligt väldigt angelägen om att följa med och fota oss, något jag annars brukar få tjata om då han tycker det är så tråkigt att fota lydnadsmoment (det brukar sluta med att han fotar allt annat än mig och Tim)....Det visade sig att han hade köpt ett nytt objektiv som han ville testa vilket gjorde att han var riktigt fokuserad på oss när han skulle ta kort så det blev faktiskt många bra bilder. Får väl hoppas att det håller i sig några dagar eftersom det är nyttigt och se bilder på sig själv då man ofta upptäcker många dumheter och dubbelkommandon som man sysslar med omedvetet.

Jag  har kommit in i en väldig träningsperiod just nu för att vara mig och det roliga är att det känns som att jag och Tim mer och mer börjar fungera tillsammans som ett team utan allt för många konflikter vid träningen så det är jättekul. Känns som att jag börjar bli lite mer medveten om hur jag påverkar honom både medvetet och omedvetet även om jag fortfarande gör en del stora klantiga missar med mitt kroppspåk och agerande ibland.   Har anmält intresse till att gå ytterligare en lydnadskurs i slutet av sommaren hos en instruktör som jag tror kan vara bra på tänka på ett annat sätt en jag själv gör. Det blir till att träna på nu i sommar så att jag inte gör bort mig helt då bara....

Nåja, dagen lydnadspass bestod iallafall av att jag började med en platsliggning, Tim låg kvar trots att det gick tre barn tvärs över planen så det var bra men han försökte sen att gå upp och springa bort till husse så jag fick lägga om honom. Det blev lite fritt följ och något läggande/ställande men fokus idag låg på apporten. Tim klarar ju fasthållandet skapligt så idag tränade vi några gripanden och ingångar, jag har fortfarande svårt att få upp Tims fart ut mot apporten men han börjar så smått att ha bra fart in även om han sätter sig något långsamt. Han håller dock kvar nästintill jämt tills han får kommando att släppa så det är bra. Idag belönade jag massor med boll och sprang baklänges efter att Tim gripit apporten vilket trissade upp hans intresse lite så att han faktiskt vid ett tillfälle grep riktigt bra och säkert med skaplig fart ut och bra fart in trots att det var den tyngre träapporten vi jobbade med. Valde då att avbryta med massa belöning och sluta med en ren enkel inkallning där Tim gick belöning i att hämta en kastad boll i snöre och kamplek med mig som avslutning på hela träningspasset. Under nästan hela träningen hade vi en liten tjej som åskådare, vilket jag tyckte utgjorde en väldigt nyttig störning för Tim då hon rörde sig, klängde på ett staket mm och Tim tittade bara dit någon gång men brydde sig sen inte om henne deet minsta, jätteskönt. Tycker Tim bryr sig allt mindre om att husse är med vid träning även om han fortfarande utgör ett störningsmoment men det känns bra att träna med honom som störning ibland för att få Tim att kunna fokusera på mig i alla lägen.

Platsliggning


Fritt följ


Vi fick en liten tjej som åskådare bakom stängslet som sen kom närmre in och kikade


Tränar gripande, Tim fokuserad men lite osäker


Tim mitt i en apportering efter att ha gripit och på väg att vända tillbaka mot mig


Kelstund efter fint gripande


Tim gillar sin boll!
Vilopaus


Vill passa på att önska alla en trevlig midsommar!  Vi åker iväg till en bekants sommarstuga imorgon och stannar över natt. Tim brukar trivars då för han kan springa lös och pyssla på tomten, bada i en närliggande sjö och tigga kli av alla som kommer dit."haka i backe"

Idag har inte Tim gjort så mycket, nu ikväll började jag inomhus så smått att klicka in att Tim vid platsliggning ska lägga ner huvudet i backen, detta för att få ett aktivt läggande då det är större chans att han ligger kvar om han lägger ner huvudet och inte ligger och kikar på allt runt ikring. Eftersom Tim är väldigt lättstörd får jag försöka ta till alla knep för att få honom och slappna av och ligga stilla. Tim fattade snabbt vad jag ville och var riktigt duktig och lg stilla och fint med hakan i golvet. Får väl se om det går att få honom att ligga med "hakan i backen" även ute och längre stunder framöver....kan ju vara värt ett försök iallafall för att försöka få till en säkrare platsliggning vilket är bra att ha oavsett om vi kommer ut på någon tävling framöver i Tims liv eller enbart för att få en bättre lydnad i vardagen.

Börjat ny sökkurs

Idag drog söket igång igen då det var ny kurs. Det var kul att komma igång igen och se hundarna som överlag var duktiga trots att det varit ett upphåll med söket. Vid uppvärmningen fick Tim gå lös lite medan Erika med sin lagottohane Tambo gick bakom, vi gjorde även ett möte där Tim gick lös utan att de fick hälsa/bry sig om varandra. Tyckte Tim tog det bra, han var inte så svår att få kontakt med och höll sig i skinnet. Det märks så tydligt att han funkar bra när jag är lugn och inte bryr mig om saker runt ikring.  Är jättenöjd över Tim idag. Han fick börja med en utplanterad figge vilket gick bra, han kom in fint med rullen. Under påviset (som gick i full fart) gick det ut en ny figge så att Tim inte såg när den gick iväg. Tim var lite tveksam först så jag fick kalla in honom en gång, men sen funkade det och ytterligare en figge gick ut när vi var på påvis. Vid sista figgen såg man hur "poletten trillade ner" på Tim och han verkligen förstod vad han skulle göra. Jättekul och se, det kunde inte slutat bättre idag. Det blev även lyxfika idag, Tessan bjöd på jättesmaskig tårta, Tack snälla! Tim fick vara med vid fikat idag tillsammans med instruktörens schäfertik som nyss börjat löpa. Jättenyttigt för Tim att lära sig lyssna och inte gå omkring och bara försöka nosa henne därbak...

Primo var först ut idag, här är det full fart in med rullen....


Erika och Tambo på påvis i full fart


Tim iväg mot första figgen


In med rullen...


Han var lite sprallig in med figgen....fort, fort...vadå lugna mig???


Försöker få Tim fokuserad ut efter figgen...


Tim full fart in med rullen, jippie!


Åke impade med en väldig fart idag...räsermastiff....


Rexi kommer med rullen så fint


Är vi söta nu? Tim och Rexi vid fikat efteråt


Vi vill ha godis, Nuuuu!!!

Äntligen har matte lugnat ner sig...

Tim vid tangenterna idag, han låter hälsa att ordningen här hemma äntligen börjar bli som den ska igen. Matte kom hem vid lunchtid och var trött, efter ett tag började hon jubla och pussa på mig och mumla nånting om att hon klarat nån tenta. Resten av dagen/kvällen har mest ägnats åt gos och mys i soffan...det är tröttsamt att ha haft en matte som stressat, nu har vi avstressningskväll. Med andra ors så vilar matte och jag sover som en stock nu när matte äntligen blivit sig själv igen... Godnatt...


Lite träning igen...

Idag åkte jag och husse ut en sväng med Tim till fritt följ för att Tim skulle få träna hopp över hinder. Det visade sig att stugan var utlånad (vi träffade på en vars sambo vi går sök ihop med, han  var där och skulle laga bilen) men vi såg inte personerna så vi tror inte vi störde när vi bara var på gräsplätten en stund. Tim fick iallafall träna hopp över hinder (satte Tim framför, gick runt och kommenderade). Han kan egentligen själva momentet men han verkar tycka att det blivit lite tråkigt så jag avslutade med att kasta en boll när han precis var över hindret för att få upp intresse och fart. Får försöka träna så att det blir lite roligare. Tim fick gå några steg linförighet, usch vad svårt jag har att hålla koll på kopplet. Sen har jag lätt för att "trycka bak honom" lite med mitt kroppspråk, måste tänka på hur jag rör mig. Det blev även lite träning med fasthållande av den "stora", tyngre träapporten som han tycker är lite läskig att gripa så han håller väldigt löst. Tim fick göra två gripanden av lilla träapporten och sen springa in till mig, för att åf upp farten sptang jag beklänges en bit och stannade sen. Tim var duktig och kom in och satte sig korrekt för avlämnande. Det gäller bara att få upp lite mer fart och glädje.

Linförighet


Fritt följ i långsamt tempo


Två tokstollar?, nä bara jag som försöker göra bollbelöningen extra kul...


Hopp


Tim sitter kvar och håller fast stora apporten även när matte rör sig


Tim har just gjort ett gripande och ska till mig med apporten


Med rätt belöning gick det till och med att få Tim att galoppera in med apporten (han har vägrat det förut)


Avslutade med en platsliggning där jag varerade med att stå bakom och framför

Eftermiddagen och kvällen har mest varit lite rörig för Tim, kraken...jag har gått som på nålar med kort stubin då jag har min (förhoppningsvis) sista tenta imorgon och jag är oerhört nervös...det är en riktigt flummig muntlig tenta där man inte riktigt kan för bereda sig helt trots att man pluggar och läser så det känns ingertroligt alls. Inte så kul för Tim som känner av mig allt för väl och undrar vad det är för fel på matte. Han låg tryckt mot mig en halvtimme i soffan förut, lilla vännen...nåja, nån gång ska väl allt plugg vara över...bläää...bara jag inte får tunghäfta imorgon för då går det år fanders...

Spår med omotiverad hund

Idag hade husse lagt ett ca 1,6 km långt spår med liggtid ca 3 timmar till mig och Tim, med en spårapport i och en strumpa som lukta husse. Det hela började bra, Tim tog upp spåret och iväg i lagom tempo, markerade till och med spårpinne genom att försiktigt lyfta den vilket gjorde att jag jublade och det blev godispaus i spåret. Efter att Tim släpptes på igen började han först spåra bra men helt plötsligt kom han på nadra tankar, började vandra runt, kissa lite och vara aallmänt ointresserad. Jag stannade förvånat och undrade vad han höll på med, då tog han upp spåret klockrent och fortsatte en bit tills han på nytt började pyssla med annat för att sen igan ta upp spåret...så där höll Tim på och tillslut valde jag att avbruta och släppa lös honom medan vi gick tillbaka. Märkte att jag tappat en av Tims leksaker som jag hade med mig så vi släppte Tim på upplatendekommandot och tillslut fann vi leksaken som Tim stolt bar en lånt bit.

Funderar på om det kan ha varit någon löptik eller något som gått i närheten av spåret eftersom Tim blev så distraherad och okoncentrerad av någonting....han som brukar ha ett bra driv i spåret.... Visserligen har han inte spårat så mycket på sistone men jag tyckte han betedde sig väldigt underligt och "flamsigt". Verkar som det är många löptikar i närheten hemma just nu, husse kom just in och berättade att Tim gick i sin egen lilla värld nu på sista rastningsrundan.

Påselning


Spårupptag


Börjar bra...
Belöning efter att ha hittat spårapporten


Tim i sin egen värld...öhh vad var det jag höll på med???

Jag gav upp, bröt spåret och gick bort därifrån


Kolla vad jag hittat! Vad det den du tappade matte?

Platsliggning och fasthållande av apport

Fick besök på em idag av pappa och Zingo så vid sjutiden på kvällen passade jag på att låna dem som träningssällskap och gå ut till en grusplan precis brevid oss. Vi böjade med en platsliggning vilket gick bra först men efter att jag varit framme och belönat efter ngn minut så gick Tim upp och Zingo hängde på. Vi la iallafall om dem en kort stund och då gick det bra. Därefter platsade jag Tim medan pappa och Zingo gick runt honom i en cirkel samt rörde sig i närheten som störning, det gick jättebra. Tim fick göra ett sitt stanna kvar medan jag sprang och hämtade en träapport jag lagt en bit därifrån. Tim fick göra ett "korrekt" fasthållande vilket gick bra, sen gav jag honom apporten så att han fick bära den medan jag rörde mig frammåt så att han kom i "fotposition", han satte sig bra vid sidan med apporten när jag stannade, dock var han lite långsam och försiktig. Tim fick hämta en boll som belöning efter att ha burit apporten, det fungerade ganska bra. Han sprang glatt och hämtade den och kom till mig utan att försöka springa fram till Zingo och busa. 

Hundarna fick sen leka lite och efter det  avslutade vi med en ny platsliggning, dock var Tim trött då så han hade svårt att hålla fokus. Helt mitt fel som skulle ha brytit tidigare, nåja man lär sig av sina misstag... Har skrivit träningsdagbok igen:


Dressyrjournal för Lydnad

Datum: 2008 06 13 kl 19:00 vid slestadskolans grusfotbollsplan, med störning av pappa o hans hund samt Jonas som fotade

Moment: Platsliggning + fasthållande av apporten i utgångsposition samt vid frittfölj

Status innan träning:Tim osäker (vrider huvudet) vid platsliggning, Griper löst/håller väldigt försiktigt i apporten

Mål: Ligga kvar på plats trots störning av annan hund som ligger bredvid eller rör sig i närheten. Stadigare fasthållande av apporten, klara att hålla den även i rörelse (fot)

Resultat
Vad var bra: Tim klarade att ligga still medan pappa o hans hund gick runt honom i

en cirkel. Ligger bitvis stilla och fint vid platsliggning med annan hund. Brydde sig

inte så mkt om att Jonas (husse) var med ute på plan. Tim höll fast "lilla" träapporten

både vid utgångsposition och i rörelse och sättande tills loss kommando gavs.

Vad var dåligt: Tim reste sig en gång vid platsliggning, vrider mkt på huvudet.

Gränsfall till att han tuggar på apporten.

Status efter träning: Tim klarar korta platsliggningar med känd hund (pappas) som

rör sig i närheten runt omkring. Klarar fasthållande av apporten i position ca 5sek.

Nästa träning: Fortsätta träna platsliggning med ökad liggtid utan störning för att få Tim trygg. Träna bärande av apporten i rörelse även med "stora" träapporten.


Platsliggning


Ska precis sätta Tim upp efter platlsiggningen (Måste lära mig att inte titta ner!)


Tim fick ligga platsad medan pappa tränade med Zingo en bit bort, gick bra!


Några steg ff (jag rör mig som en stel robbot...)


Inför fasthållande av apporten (husse fotar några meter framför men Tim brydde sig inte om det)


Håll fast! (Jag är inte arg...bara koncentrerad)


Bollbelöning!


Tränar bära apporten i rörelse


Buskillar!

 


Lydnadskurs igen

Idag på em var det dag för lydnadskurs igen, fick samåka med instruktören ut så att jag slapp ha husse med mig. Det märks att både jag och Tim blir lugnare om inte han är med, Tim slipper leta efter husse och jag slipper bli irriterad på att Tim bara vill hålla koll på flocken. Tim fick börja med att busa lite med en boxertik innan vi började jobba på kontakt.
Idag fick vi träna fotgående med vändningar både med och utan hund, väldigt nyttigt att fundera på sitt kroppspråk och hur man beter sig samt vilka krav man faktiskt ställer på sin hund. Även träning med apporten och början till budföring fick vi göra. Tim fick göra ett "korrekt" fasthållande av en träapport som inte var vår egen. Det gick bra även om Tim höll lite löst, jag är nöjd övet att han över huvud taget tog den eftersom han mest är van vid våra egna apporter.  Annars blev det mer träningar av ingångar, nåt ställande/läggande och avslutande platsliggning. Tim låg utan att gå upp även om han vred lite på huvudet. Det gick mycket bättre än sist, jag vågar så saketerliga börja belöna Tim mer aktivt även på avstång med ex boll och det fungerar, utan att han springer fem varv runt gräsplan. Tim jobabdes lite lös vid bla läggande och träning med apporten och han höll sig bra nära mig idag, visserligen saknade vi två ekpiage på kursen idag så dte jag ju ha gjort sitt till, att Tim inte behövde ha så stior koll på de andra. Vi avslutade med att släppa hundarna och Tim var duktig och väntade på frikommando innan han sprang iväg. Han ville gärna ha lite koll på mig trots att han var lös och fri vilket känns bra, lite bryr han sig om sin matte iallafall :) Tim har sovit gott sen vi kom hem, jobbigt att gå på kurs. Fick i "läxa" att maila våra träningsdagboksanteckningar till instruktören, jättebra för då får man en extra spark i ändan att ta tag i saker och ting. Förhoppingsvis blir jag ju färdig med mitt pluggande efter måndag också så då ska jag minsann ta tag i träningen lite mer ordentligt. natti, natt....Lite lydnadsträning hos pappa

Idag gick jag till pappa en sväng med Tim för att träna lite lydnad utanför honom så han kunde fota lite. Först lånade jag honom och Zingo för en platsliggning, Tim var lite fladdrig så jag fick gå fram och belöna honom ofta men jag tyckte ändå det gick bra med tanke på att han hade både mig, pappa och Zingo som han ville ha koll på men ändå klarade att ligga still. Därefter passade jag på att leka lite med Tim för att få upp hans intresse för mig lite. Gjorde lite ögonkontaktsövningar och som belöning fick Tim hämta en frisbee. Tim fick vila lite och titta på medan jag tränade en kort stund med pappas hund Zingo. Tim följde oss intresserat och när jag väl kopplade loss honom för att träna lite fritt följ med nåt ställande/läggande samt inkallning var Tim precis lagom taggad. Han var lyhörd, lagom pigg och  väldigt kontaktsökande och jättekul att jobba med. Körde ett kort men intensivt pass och Tim gick riktigt bra även om han tränger lite i vändningarna. Läggande gick bra idag och ställandet skapligt förutom att jag gärna omedvetet med kroppspråket "trycker" bak Tim precis innan jag ska kommendera vilket gör att han tvekar/ saktar ner för tidigt. Tyckte Tim var något sen i starten idag vid inkallning, ska nog ta och träna enbart fart/glädje i dessa någon dag. Det märktes att Tim var betydligt piggare idag när det var lite svalare, blåsten verkade inte bekomma honom nämnvärt.

Platsliggning


Lek och bus med frisbeen
Pappa med sin vovve


Fritt följ


Läggande


Tillbakagång vid ställande


InkallningSlödag inomhus

Idag har det blivit en slödag, gjorde en av mina omtentor igår och fick reda på idag att jag klarat den (skönt!) så jag tyckte jag skulle få en vilodag innan det är dags att börja plugga till nästa. Det har blåst en hel del idag så Tim och jag har mest tagit "tråkpromenader".  Skulle ha börjat en fortsättningskurs i sök idag hos samma instruktör som vi gått för innan men dagens tillfälle blev instält då det blåste aldeles för mycket. Man vill ju inte gärna få en stor gren i huvudet...
På em/kvällen fick vi besök av min pappa och hans vovve Zingo så Tim och han fick varsit tuggben att roa sig med, dom fick även smaka varsin överbliven pannkaka från middagen så dom var nog ganska nöjda trots "blåsig vilodag".

Det märks att Tim varvar ner direkt när jag själv börjar stressa av...han har mest haft ryggläge idag...

Tränat raka sättanden och lite annat

Idag åkte jag ut till fritt följ vid ca 11:20, det var inte en kotte där så jag pasade på att jobba lite med Tim lös. Fokus låg på att träna raka sättanden vid ingångar samt att få upp farten å Tim vid ff då han är lite seg i start/sättande. Det blev en del pauser i skuggan då det var varmt. Gjorde även en plastliggning utan störning samt ett par hopp över hinder. Tim var väldigt duktig men han blir snabbt trött i värmen och "ger upp" lite. Skrev min första ordentliga "träningssdagbok" idag utifrån de instruktioner vi fick på lydnadskursen, så här blev det. Hoppas jag gjort rätt...

Dressyrjournal för Lydnad

Datum: 2008 06 08, vid fritt följ, ensamma men ljudstörning (bankande) i närheten, ca 25 grader varmt kl 11:30


Moment:
Positionsträning/fritt följ


Status innan träning:
Tim har börjat sitta snett vid ingångarna, sätter sig/startar långsamt vid ff/linförighet


Mål:
Raka ingångar, snabba sättanden vid enstaka steg i ff


Resultat

Vad var bra: Tim var väldigt koncentrerad bitvis och bra/ihållande ögonkontakt. Vi tog många

pauser vilket behöll hans motivation. Tim mkt intresserad av belöningen (köttbulle)


Vad var dåligt:Värmen påverkar Tim väldigt mkt, han blir seg. Tim vill gärna trängas lite när han är

som mest på hugget, lutar lite mot mitt ben.


Status efter träning:Klarar att koncentrera sig trots ljudstörning i form av bankanden, människor som talar


Nästa träning:Fortsätta träna halter med snabba/raka sättanden, ev svängar


Tog inga kort på träningen men lägger in ett par kort från igår....baconost är fortfarande gott hälsar Tim
Svårt med belöningar

Igår passade jag på att träna med Tim ett tag vid lunchtid för att få lite paus i pluggandet. Har väldigt svårt att hitta belöningar som fungerar på Tim i längden, speciellt när det är så här varmt eftersom han lätt tappar koncentrationen. Gick bort till en gräsplan utanför min pappa och tränade lite myrsteg fot med belöning i form av att jag kastade en frisbee som Tim fick hämta, det tyckte han var roligt även om han inte riktigt ville komma in med den till mig sen. Kanske vore nåt att använda när jag tränar själv och behöver få upp farten  på Tim för han taggade igång lite, men utan att få stressöverslag så det var bra. Tränade ett par ställanden med hjälp av boll bakom, insåg dock att Tim tar signalen för när bollen kastas bakåt för att han skall stanna och går inte på mitt komando. Provade att lägga ut bollan innan jag komenderade Tim fot och sen stå, vilket verkade fungera. Gäller att jag är noga och se till att det är kommandot han lyssnar på och inte en massa andra dubeblkommandon, rutiner mm. Det är så lätt i att fastna i att göra saker likadant och sen nä något ändras få fungerar inte. Passade även på att låta Tim ligga och vila/passivitetsträna medan jag lekte lite med pappas hund Zingo. Det gick riktigt bra, Tim låg tyst och kikade trots att Zingo sprang en bit framför honom med en frisbee. Avslutade md att göra en platsliggning tillsammans med Zingo för att Tim skulle få störning av en hund han känner som är lockande. Det gick jättebra först tills Zingo gick upp, då var Tim på väg att resa sig men jag lyckades hejda honom. Passade då på att gå fram och lägga om Tim en kort stund och belöna när han låg fint.

Nåja, jag får fortsätta klura på belöningar, det är svårt eftersom Tim känner av min sinensstämning nåt otroligt och han påverkas mer än jag vill erkänna av att jag just nu är lite stressad.

Testar frisbee som belöning
Ställande med boll bakom


Tim får "varsågod" efter ställendet att ta bollen


Tim kollar på medan Zingo leker med frisbeen


Plastliggning (Tim till höger)
Vi har Zingo hos oss just nu och har haft sen igår em, det har varit väldigt lugnt. Dom orkar knappt busa i den här värmen utan ligger mest på balkongen och vilar. Gick en sväng med dem på kvällen till ett ställe där dom brukar få gå lösa och pyssla, jisses vad det hade växt igen...dom syntes knappt i grönskan.

Börjat tävlingslydnadskurs

Idag började jag och Tim vår tävlingslydnadskurs. Jag var trött och Tim var seg i värmen så det var ingen bra kombination. Jag hade svårt att belöna honom så han tyckte det var roligt vilket gjorde att han knappt ville lägga sig under läggande under gång samt att han sackade och inte hade koll vid ingångar/fotgåendet. Ställandet började vi om lite smått med eftersom Tim har haft så svårt för det. Positivt var iallafall att platsliggningen gick bra, Tim låg kvar utan att försöka gå upp eller pipa/gny. Dock gick jag fram och belönade ganska tätt eftersom det var ny miljö och delvis nya hundar. Husse var med vid träningen idag vilket också påverkar Tim som vill hålla koll på flocken, nästa gång ska vi fa samåka med några andra så jag hoppas att det ska bli lite bättre när inte husse är med som störning. Tyckte Tim skötte sig bra mot hundarna idag, han spände lite mot en yngre schäferhanne men annars var han inte gruffig dum. Tim fick leka/hälsa lite på Vilda,  en hoffetik efteråt men dom var rätt trötta så det gick rätt lugnt till. Jag tror att det blir en väldigt nyttig kurs då instruktören känns duktig, påhittig och får en att tänka till (även om jag säkert ger ett lite förvirrat intryck). Vi fick i uppgift att börja skriva strukturerad träningsdagbok så nu får jag ta tag i och försöka lära mig planera träningen bättre vilket kan behövas. Tyvärr bir det inga bilder idag då husse försökte hålla sig undan när vi tränade.

Trött i värmen

Idag har Tim inte gjort mycket i värmen, mest legat på balkongen samt ute medans jag satt medanför vår trapp vid förrådet och pluggade i solen. Tyvärr verkar min hjärnkapacitet försvunnit för mina tentor gick inget bra, trots att jag pluggat massor och var nöjd över min senaste muntliga tenta så kuggade jag båda tentorna vilket innebär omtenta nu på måndag samt nästa vecka. Alltså två veckors nytt plugg med nya medicinska områden/artiklar att läsa in. Tyvärr gör ju detta att jag inte orkar hålla igång Tim så mycket som jag vill då min ork börjar ta slut men jag får göra så gott de går, speciellt eftersom Tim är anmäld till en kurs i tävlingslydnad som börjar nu i veckan...kanske inte så jätte bra tajming men jag hoppas att vi ska hinna träna en del iallafall.

Mattes dricka var god....
image840Tittat på utställning i vämen

Idag for vi till norrköping och kollade på utställningen några timmar på fm i värmen. Eftersom Tim inte ställs ut nåt mer pga hans framtassar (utåttåad) så satt vi mest i gräset och kikade på medans de andra pustade runt i ringen. Träffade Elisabeth, en tjej som har ett kullsyskon till Tim, en tik som heter Thira. Idag hade hon dock enbart med sig sin yngsta tik Dee-dee som jag inte träffat så det var kul att få se henne, hon var jättefin. Tiken som blev Bim höglöpte så Tim var lite okoncentrerad och ville bara dit. Annars tyckte jag han skötte sig bra, han var mest trött i värmen. Passade på och köpte ett nytt koppel och halsband till Tim då jag ville ha något i bra kvalite (eftersom Tim för ett tag sedan lyckades rycka sönder ett läderkoppel). Handlade av "stallbutiken" som var där då vi mer eller mindre är stamkunder hos dem och de alltid är så enormt trevliga och hjälpsamma. De hade 20% på sitt sortiment men det kostade ändå en slant efterson jag valde att köpa halsband och koppel av märket kenjan, men nu hoppas jag att det ska hålla.

Tim liggandes, bakom honom Elisabeth och Dee-dee
image836

Elisabeth med Dee-dee i ringen som tog sitt första Cert och blev 2 bästa tik,  kul!!
image837

BIR blev Eski med matte Maria och  BIM blev Bianca med matte Annika
image838

Det var varmt för Tim som försökte ligga i de få skuggställen som fanns
image839

RSS 2.0