Snön snart borta

Idag blev det en promenad i skogen på em. Tim passade på att plaska i lite vattenhål,  isen börjar försvinna så smått nu och snön smälter så finns det gott om små badpölar.  Vill ha vår och torrt och fint ute nu, är trött på leriga hundmagar och snögeggiga tassar. Tim stack för mig idag efter en fågel men kom tillbaka efter en stund och fjäskade när han insåg att matte blev arg. Efter det var jag lite nogrannare med att se till att Tim höll sig nära och lyssnade när jag sa något. När han var uppkopplad på väg hem såg vi en hund, Tim skötte sig ok men var lite spänd och gjorde flera lugnande/avståndstagande signaler. Annars har det mest varit en lugn kväll, Tim fick ett grisöra av pappa som han smaskat på, gott, gott.

Skogstrollet Tim
image537

Ligger i mossan
image538

Ett härligt vattenhål att kliva i....
image539

Äta isbitar är gott
image540

Godnatt!
image541

Gårdagens långpromenad

Förutom lite träning igår blev det en härlig promenad på knappt 2 timmar i skog  och mark. Första biten fick Tim gå i långlina då vi mötte lite hundar, han var lite gruffig men det gick ok. Sen fick han gå lös och vi roade oss med lite sysselsättning som spontaninkallningar (inkallning när Tim redan frivilligt är på väg), "godisträd" och hoppa upp på olika stenar/ stubbar mm. Tim passade även på att hoppa i och plaska i ett äckligt vattenhål vilket han tyckte var supermysigt även om jag tyckte det var mindre mysigt. På hemvägen sista biten blev det långlina igen och då mötte vi tre hundar. Tim var jätteduktig då, gick med fin kontakt och brydde sig inte speciellt mycket. Det var verkligen skönt att hinna ut en längre sväng medan det var ljust.  Idag har det mest varit en lugn dag hittils med plugg för min del. Zingo har flyttat tillbaka till sin husse (pappa) igen så nu är Tim ensam hund här hemma.

Kul i skogen, tjohoo...
image527

Tim njuter av snön
image528

Vadå inte bada?
image529

Skiter i dig matte...Mysigt!
image530

Tim hittade en fin pinne som fick följa med en bit på promenaden
image531

image532

Tim har hoppat upp på en stor sten
image533

Godisträd!
image534

Mums, köttbulle fanns det här...
image535

Min fina trollunge i snön
image536


Hur kul kan man ha med en boll?

Idag blev det lite träning under promenaden, passade på att göra lite inkallningar när Tim var upptagen med annat, fungerade kanon, han kom som ett skott  :)  Blev även lite platsliggning och sitt stanna kvar samt ställande. Tim var lite störningskänslig vid platsliggning men annars gick det ganska bra. Hade bollbelöning vid platsliggning och ställande där bollen fick ligga bakom Tim och sen efter momentets slut fick han frikommando och bus med bollen. Det fungerar riktigt bra eftersom jag då får en dragning bakåt på Tim så att han inte flyttar sig frammåt/kryper.Tim är rätt söt, han gillar verkligen sin boll!

Ställande (snygg frambensställning...hmmm...)
image517

Platsliggning
image519

Ett litet bildespel på hur kul det kan vara med en boll som belöning....
image520

Ta bollen!
image521

Tjohoo....
image522

Weee....
image523

Den smiter!
image524

Bus!
image525

Min boll och jag....
image526

Städa leksaker....

Idag roade jag mig på kvällen med att klicketträna lite med Tim, först fick han göra några trix han kan som "buga" och "skäms", därefter blev det ett kort pass med "tända/släcka lampan" Tim är duktig och tycker till med nosen när jag pekar och säger "lampa" men eftersom våra kontakter/strömbrytare är så tröga så är det inte alla gånger han lyckas helt och det känns som om det är lite lönslöst att fortsätta eftersom han gör rätt men kontakterna är för tröga. Efter en liten paus började jag så sakta med att prova om det går att lära in att Tim ska städa upp sina leksaker i en låda. Tim fattade att lådan och leksaken hade nåt med varandra och göra och vi kom så långt att han släppte leksaken i lådan, däremot tror jag inte han förstod kopplingen däremellan. Blir ett roligt projekt och se om jag lyckas hela vägen så Tim kan plocka ihop alla leksaker i en låda.

Tända lampan är svårt med tröga dumma kontakter...
image510

Tim visar att han kan "skämmas"
image511

Tim skäms och bugar på samma gång, bäst att testa allt ifall man får en köttbulle
image512

Klickar för intresse av lådan...
image513

Tim har fattat at han ska gripa leksaken
image514

Va ska jag göra nu då matte?
image515

Tim har precis släppt leksaken i lådan och jag klickar 
image516

Samträning i snön

Idag åkte vi på ledd samträning på "fritt följ". Vi fick gå slaom mellan varandra, göra olika saker vid koner (lite liknande vissa rallylydnadsmoment) och träna lite själva. Jag fick lite små tips av snälla människor där ute och tycker faktiskt att Tim skötte sig riktigt bra imellanåt. Jag lyckades hålla mig ganska lugn även om jag gärna belönar Tim lite för spralligt, men det är svårt...jag är ju lite sån som person att jag gärna vill belöna med hela kroppen och då går Tim upp i stress. Sen är det ju en sån skilnad när vi är helt själva och tränar eftersom Tim oftast jobbas lös då (eller i långlina) och inte alls går upp i varv lika mycket som han gör när det är mycket runt omkring som han vill hålla reda på. Efter träningen fick Tim ligga i bilen och varva ner medan vi fikade.

Tim poserar i snön
image500

Här går vi slalom mellan hundar
image501

Duktiga tim går förbi runt Curry
image502

Här är det sitt vid konan som gäller
image503

Sitt igen
image504

Läggande vid konan
image505

Duktig kille, Tim får belöning när han är lugn
image506

Innan vi åkte hem tog jag ut Tim en stund till då han fick göra några inkallningar, platsliggning med människostörning (kort) och lite fasthållande och gripande av apporten i snön. Bra att se att Tim tar apporten även om den är kall och ligger i snön. Han har börjat gripa riktigt bra nu bitvis, nu gäller det att få honm säker och snabb vid ingångarna till mig, han är ju fortfarande enorm lättstörd när det gäller apporteringen... (och även en del andra moment).

Fasthållande av apporten
image507

Gripandet gick bra trots snö
image508

Apport!
image509

Skogspromenad med husse

Idag hade jag massa tråkigt plugg att ta tag i så husse gick ut med Tim och Zingo en sväng i skogen. Annars har det inte hänt så mycket, har klicketränat lite tasstarget med Zingo och Tim fick träna på att tända lampan, han är riktigt duktig men har lite svårt för att först att han måste dutta hårt med nosen på lysknappen. Målet är att jag ska kunna ligga i soffan och be Tim att tända/släcka lyset, visst vore det väl praktiskt :)

Buskillar i skogen
image494

Sniff, sniff här lukta det gott...
image495

Vilopaus i snön
image496

Tim i närbild
image497

Tim sitter och njuter av solen som letade sig in mellan träden
image498

Vart tar tiden vägen...

Jag kan inte riktigt förstå att Tim redan hunnit bli 3 år, känns som om det inte alls var så länge sedan han var en liten vit ulltuss. Jag är tacksam för varje dag vi har tillsammans och jag hoppas att vi har många härliga år framför oss , min älskade trollunge!
Ett litet bildspel från Tims tre år:

Åtta veckors urgullig ulltuss
image485

Vid åtta veckor ålder var han lagom stor att kunna vara i min famn
image486

Tim 4 månader gammal med jätteöron!
image487

Tim på kurs 7 månader gammal
image488

Tim 14 månader på utställning i Norrköping
image489

Tim 2 år, nu börjar det bli trångt i mattes knä...
image490

Lydnadsträning, Tim 2 år
image491

Tim testar rallylydnad knappt 2,5 år gammal
image493

Tim knappt 3 år gammal, börjar bli stora killen
image492

Grattis Tim 3 år!

Idag fyller Tim 3 år. Han fick besök av en vän till mig och hennes systerdotter, dom kom med smaskiga köttbullar. Sen fick Tim ett paket av mig och husse, ett pipande gosedjursben som han tyckte var riktigt mysigt, Zingo blev lite avis så dom har turats om att leka med det. Det blev även hund "bakelse" med smaskiga kex och korv till. Tror nog att Tim tyckte att det var en trevlig födelsedag.

Tim öppnar paket
image479

Det är min leksak! Zingo vill gärna vara med och leka
image480

Tim smaskar i sig av "hundbakelsen"
image481

Det blev godisutdelning av mattes väns systerdotter...ge oss varsegodkommando då!
image482

Tim undrar vad Jonna har för gott  i påsen
image483

Massor med godsaker fick Tim av den snälla tvåbenta lilla tjejjen
image484

Glad påsk!

Idag fick Tim och Zingo (och pappa) följa med på påskmiddag hos husses mormor. Tim blev jätteglad när han kom på vart vi skulle, han formligen älskar husses mormor (och hennes goda mat). Hundarna uppförde sig riktigt bra förutom att dom tiggde lite så jag fick säga åt dem på skarpen att gå och lägga sig. Husses mormot är så go, hon hade tagit fram egen mat till hundarna, kycklinglevergryta med pressad potatis till och köttbullar. Hon tyckte att dom minsann skulle ha smaskig mat på påsken dom med och hundarna var inte sena med att smaska i sig alla läckerheter. Kvällen här hemma har varit lugn, det märks att det tar på hundarna att vara borta hos andra med nya lukter, ny miljö och ett visst krav på att sköta sig.

Vill passa på att önska alla en Glad Påsk!

Två små påskhundar, bara kvasten som saknas
image475

Trollpackan Zingo
image476

Påsktrollet Tim
image477

Tim sitter fint med tulpaner, mattes goa apportör :)
image478

Vart tog våren vägen....

Här har man varit så glad för att det börjat bli så himla bra underlag att träna hund i och så vips vänder det och blir massor med snö. Det var iallafall två vovvar som blev glada över snön, vi har ju inte haft så mycket snö så dom hade helskoj, tänk vad gott det jan vara att äta snö. Idag blev det en längre promenad på eftermiddagen när jag kommit hem. Tim och Zingo fick springa lösa och leka av sig lite, det märks att Zingo har varit här ett tag för dom har börjat ifrågasätta vem av dom som är högst i rang så ibland fick jag gå in och styra upp dom lite för att undvika att det skulle bli bråk.. Det är ändå skönt att dom ger sig så fort man säger till. Tror att Zingo börjar märka av att Tim är snabbare och mer smidig en vad han är vilket gör att Tim ofta kommer undan när han retas och till slut tröttnar Zingo och säger ifrån ordentligt. Passade även på att låta Tim träna lite fasthållande med apporten samt ingångar, det gick jättebra trots att Zingo var med som störning och att snön var frestande. Känns som att fasthållandet börjar bli lite mer stabilt och att Tim börjar koppla ihop fasthållandet med kommandot ordentligt så det känns bra, nu ska vi bara få till fart och säkerhet i gripandet från marken.

Tjoho, full fart i snön!
image467

Söta Tim med snö på nosen
image468

Grabbarna grus var lite ettriga, här går dom boxbningsrond...
image469

Snöätartävling
image470

Tim i snölandskap
image471

Du kan inte ta mig....retstickan Tim
image472

Tim tränar fasthållande av apporten i snön
image473

Duktig kille!
image474


Sökkurs igen, jippie!

Idag bar det av till sökkurs på eftermiddagen, Zingo fick vara hos sin husse (pappa) under tiden så vi bara hade Tim att fokusera på. Idag var Tim först ut av hundarna, han fick gå två längre skick med rulle och påvis, samt ett kort motivationsskick. Tim var jätteduktig men lite tveksam vid påvisen eftersom jag famlade och var lite klumpig, men när han väl kom på att han skulle ut igen till figgen fick han full fart, då var det minsann inte lätt att hinna med. Det var kul att se Tim idag, han verkade nästan lite stolt när han kom springande med rullen till mig. Tim blev ordentligt trött idag, det märks att han får tänka och planera mer nu när han går sina skick, det är ju så mycket han ska ha koll på men jag måste säga att han sköter sig över förväntan :) Tyckte det gick bra för dom andra hundarna också som vanligt. Ett extra tack till Erika som bjöd på smaskig grillad korv vid fikat, det smakade delikat! Vid fikat fick Tim vara hos mig (kopplad) medan Erikas hund Tambo också var ute, jättenyttigt för honom att kunna slappna av och vara lugn även om det är andra hundar lösa. Tyckte Tim skötte sig bra mot de andra hundarna idag, inte en massa gruff eller så. Han börjar nog bli lite trygg bland sökgänget och deras hundar så det känns bra eftersom jag vet att han kan bli spänd och behöver lära sig att lita på mig när det är hundar runt omkring.

Bilder från dagens sökkurs i det härliga vädret

Tim känner figgen i vinden
image455

Tim på väg in med rullen till mig, älskar hans blick här, så stolt! Mattes fina kille!
image456

På väg in efter påvis
image457

Full fart ut och leta efter figgen
image458

full rulle
image460

Tim ska precis ta rullen av figgen Git vid motivationsskicket
image461

Duktiga Tim kommer fint med rullen i högsta hugg
image462

Nova, som för dagen fick en ny förare ( skänker en tanke till matte Annas onda hand och axel)
image463

Tambo hade bra fart ut
image464

Tessan riktar in Primo inför skicket
image465

Åke har jobbat och får busa med Kickis man
image466

Uppletande och träning med sökrullen

Idag var jag och Jonas ute med båda vovvarna och körde lite uppletande och sedan träning med sökrullen för Tim. Först fick hundarna busa lite, sen fick Zingo ett lätt uppletande där jag synligt planterade ut två leksaker. Därefter fick han prova ett motivationsskick, dvs att Jonas sprang ut en bit och gömde sig och därefter fick Zingo springa dit och få godis. Han tyckte det var kul och hade full fart ut, så han var mer intresserad än vad jag trodde. Därefter fick Tim gå ett uppletande med fyra föremål, det gick bra förutom att han släppte ett av föremålen lite tidigt. Sen fick Tim några korta skick där han såg Jonas gå ut och gömma sig med rullen. Tim hade bra fart ut men tvekade först när han tagit rullen och stannade kvar hos jonas. Vi valde att bryta och sen göra om och då gick det bra, Tim tog rullen och sen in till mig där jag kopplade honom för påvis. Jisses vilken fart Tim hade på påviset, husse utgjorde en stor motivation. Körde sammanlagt tre skick och det sista gick kalas, Tim grep rullen utan att tveka så efter det fick kan frikommando och belöning. Skönt när man kan sluta när det går som bäst.

Grabbarna grus har kul
image442

Zingo på väg in efter att ha hittat en av sakerna i uppletanderutan
image444

Zingo på väg till Jonas
image445

Zingo har hittat Jonas och får godis
image446

Tim på väg in med en sak vid uppletandet
image447

Tim har hittat trasan och sätter fart mot mig
image448

Tim på väg ut till Jonas vid sökträningen
image449

Tim har precis tagit rullen och ska till mig
image450

På väg in med rullen
image451

Jonas klappar om Tim efter arbetet
image453

Tim får godis och beröm av en väldigt nöjd matte
image454

Dubbelfot...."Vi vill ha köttbullar, vi vet att du har!"
image452
Fasthållande av olika saker

Har tränat lite fasthållande med Tim nu på kvällen. Han fick prova att gripa och hålla fast flera olika saker. Började med apporten och dummie som han är lite van att bära och hålla fast. Därefter provade jag med en plastteksak i gummi, ett gosedjur, en musmatta, en juicekartong samt en ihoprullad tidning. Tim var sååå duktig! Han satt fint stilla och höll de olika sakerna jag provade att ge honom med kommandot "håll fast" och höll tills jag kommenderade loss och belönade med köttbulle och kel. Han har verkligen gjort framsteg i att klara av att bära olika saker och att hålla fast på ett lugnt fint sätt utan att börja busa och leka. Min duktiga trollunge! (matte är lite stolt faktiskt...) Bildespel på fasthållandet av en del saker följer nedan.

Tim börjar bli van att hålla i träapporten och sitter lugnt och fint utan att tugga
image436

Dummien var lite svårare att få ett bra grepp om tyckte Tim som ville hålla i änden
image437

Gosedjuret var "bärvänligt" och Tim sitter fint med det
image438

Musmattan var lite klurig att hålla men det gick kalasbra
image439

Blivande tidningsbud?
image440

Man får gapa stort om man ska kunna gripa om juiceförpackningen, blivande reklamhund?
image441

Är lite sugen på att införskaffa en metallapport för att se om Tim skulle klara av att gripa och hålla fast den med om vi tränar på, kanske vore nåt att skriva upp på önskelistan.

Lite aktivering med klicker

Idag blev det lite klickerträning med båda Tim och Zingo. Började med Tim medans Zingo fick vara i sovrummet. Tim fick prova en ny sak "tass i burk". Jag satte fram en glassbytta som han fick prova vad han skulle göra med, tanken var att jag ville att han skulle stå med framtassarna i den. Klickade först för intresse vilket gjorde att Tim började bära på den  och sedan prova att sjuva på den, när han fattade att jag berömde beröring med tassarna började han först hoppa på byttan men efter ett tag klev han i med en tass och sen verkade det som att han började förstå så smått.

Tim på väg mot byttan
image429

Tim provar lite försiktigt att sätta i en tass i byttan
image430

Byttan tog lite stryk av Tims ivriga behandling
image431

Tassar i burk! Tim verkar undra vad det ska vara bra för med alla dessa konstigheter.....
image432

Även Zingo fick lite klicketräning, började försiktigt med en enklare övning av tasstarget. Zingo är ju inte klicketränad så mycket så jag vill mest locka fram att han vågar prova beteenden så än så länge så det är väldigt lätta saker. Han var lite frågvis och bad om hjälp men efter ett tag började han prova sig fram och fattade att han skulle ställa sig på tasstargeten. Han till och med tog sats och mer eller mindra hoppade fram till tasstargeten, kul och se att han vågar släppa till lite när han väl börjar förstå vad han ska göra.

Zingo är på väg till mig och ska få en gobit efter att ha satt tassen på targeten
image433

Zingo står med lite lite av ena tassen på targeten men det syns inte så bra
image434

Efter träningen roade sig Zingo med att tugga lite ben
image435

Lydnadsträning i mörkret

Idag var jag faktiskt lite piggare när jag kom hem, såpass att jag orkade med att köra lite lydnad med Tim på en fotbollsplan. Eftersom det var vid den tiden som de flesta är ute och kvällsrastar sina hundar så fick Tim ha långlina så jag slapp hålla stenkoll på omgivningen och lättare kunde slappna av. Körde platsliggning med extern bollbelöning, Tim var lite osäker först men efter att jag lagt om honom låg han fint trots att det passerade hundar en bit därifrån. Tim var riktigt trevlig vid fotgåendet idag, alert men utan att gå upp för högt i varv och börja ljuda. Han höll även en bra position, han har ju lätt att gå lite långt fram när han blir för ivrig men idag gick han precis där jag vill ha honom. Provade även lite längre sträckor spångmatch vilket fungerade bra förutom att han var lite sen i sättandet. Det kom förbi en granne med en äldre tik som Tim älskar en bit bort, trots detta skötte sig Tim och klarade både fotgående och inkallning med henne i närheten, kul! Tim har överlag varit enormt duktig ett par dagar vid hundmöten, även när jag har varit ute med både honom och Zingo samtidigt. (Zingo brukar ju sköta sig även om han kan bli lite pipig ibland men det händer att dom drar igång varandra.) Dom har suttit snällt och tittat på när det gått förbi hundar och igår när jag var ute med dem gick det förbi en hund riktigt nära ca 1½ meter från Tim och ändå satt han som ett tänt ljus vid min sida, tyst, lugn och avslappnad så jag hoppas bara att det håller i sig.

Det ända moment som Tim var lite osäker på idag var apporteringen, fasthållandet fungerade kanon men när jag skulle göra en korrekt apportering tvekade han vid gripandet och ville inte ta apporten, jag valde att vänta ut honom vilket funkade och sen när han kom in blev det kamp med trasan vilket tände honom lite. Därefter fick han göra en kort apportering med apporten mellan oss utan kommando, då gick det bra så vi avslutade med lek och kamp samt en motivationsinkallning. Blir till att backa lite för att göra honom mer säker i själva gripandet, funderar på att försöka klicka in just den biten i momentet eftersom fasthållandet verkar funka bra fortfarande.

Platsliggning i mörkret med extern bollbelöning
image425

image426

Ställande under gång, Tim lite osäker så här behövs mer träning och stadga
image427

Efter en snygg inkallning får man springa och hämta bollen....
image428

Nu ska jag nog försöka sova om det går... det krasar och låter en del här hemma då grabbarna grus ligger och tuggar på varsit märgben.

Provat rulle på sökkursen...och lite andra tankar

Idag på sökkursen så fick Zingo följa med, han och Tim fick vara lösa lite imellanåt så att han skulle få röra lite på sig och inte bara ligga i bilen. Idag fick Tim prova med sökrulle, tycker faktiskt att det gick över förväntan även om han släppte den en bit ifrån mig vid två tillfällen. Först fick han göra en vanlig utplantering utan rulle och sen några korta skick där han såg när figgarna gömde sig, där han då fick hämta rullen och sen påvis på det. Jag hade nog fullt upp med att hålla koll på mig själv så jag störde nog Tim en del men jag tycker han tog det bra. Det var kul att se honom för jag tyckte han såg så nöjd ut när han fick springa med rullen, min duktiga trollunge!

Idag blir det många bilder då jag hade jättesvårt att välja.....

Full fart på Åke som idag fattade vitsen med att använda näsan, jätteduktig!
image412

Koncentrerad Nova och matte Anna....var är figgen tro.....
image413

Man får inte roligare än man gör sig....
image417

Tim har full fart ut
image418

Tom har hittat figgen Anna bakom stenen och får sökrullen
image419

Duktiga Tim på väg in med rullen
image420

Påvis var inte helt lätt när man inte är van....
image421

Tim spanar efter figgen Tessan
image422

En vit rumpa på väg till Tessan
image423

Tim har tagit rullen från Tessan (som syns i bakgrunden) och är på väg in
image424

Tambo i full fart in med rullen
image414

Inte lätt att hänga med i påvisen...heja Tessan...
image415

Tim och Zingo fick springa av sig lite innan det var dags för hemfärd
image416

Jag vill även passa på att tacka vår instruktör Kicki för att hon säger så mycket gott om Tim och för att hon erbjuder sin hjälp. Det värmer! Det är så många som sett mig och Tim (instruktörer som vi gått kurs för och andra)  som blundat för våra kommunikationsproblem (mattes kommunikationsproblem rättare sagt). Det har varit en krokig väg att vandra för mig och Tim, under en period när Tim var yngre (ca 1år) gjorde vi enorma framsteg där folk kom fram och berömmde oss för vår fina lydnad och kontakt för att sedan (efter olika incidenter) hamna i stress, tjat och en matte som var nära att ge upp till att så sakterliga försöka ta tag i saker och ting en gång för alla. Det är ju lite så att för varje bakslag jag som förare gör så känner jag mig ju som en usel matte, men samtidigt så vet jag ju hur roligt jag och Tim kan ha när det klaffar och vi är på samma våglängd. Ska kanske tillägga att vi har mycket roligt ihop varje dag också då Tim i grund och botten är en väldigt förlåtande och underbar herre, och ofta går det bra men han är ju väldigt störningskänslig vilket ställer krav på mig som förare. Krav som jag kanske inte alltid har nycklar till att lösa vilket leder till frustration... Många tankar blir det ibland, nåja jag har iallafall två vita (eller kanske mer smutsgrå) lurvtussar som ligger och sussar nöjt efter dagens skogsbesök.

Apporteringsfilmer

Var ute och provade att låta Tim apportera lite medans husse filmade, det gick skapligt med tanke på att det rörde sig både männsikor och andra hundar en bit bort. Han är ju fortfarande lite långsam och osäker men jag är nöjd med tanke på att han för 2 månader sedan inte alls hade så stort intresse för apporten och var väldigt låg och flamsig så det går frammåt. Har försökt att tänka på att ibland göra något efter att jag slänger ut apporten innan Tim får hämta den så att han inte börjar tjuvstarta och jag tycker att det fungerar riktigt bra för det mesta, även om han ibland kan vara lite lättstörd. Lite filmer från träningen nedan.

Stanna kvar innan apporteringApportering med apporten mellan mig och TimHusse testar en ny kameravinkel, det gick väl sådär......Natti natt, nu ska jag ta två panodil och hoppa i säng så jag orkar upp till sökkursen imorgon, förhoppningsvis utan feber men med dubbla hundar med mig (vi har ju fortfarande Zingo här).

Sökrullen är kul!

Idag provade vi att låta Tim hämta sökrullen utomhus lite mer. En av oss gick ut några meter medan Tim såg på och sen släpptes han och fick hämta sökrullen som han sprang in med. Han var jätteduktig och fokuserad, han bromsade till och med in för att kunna gripa rullen. Han var lite osäker precis när han tagit den om han skulle springa tillbaka med den eller stanna men fattade snabbt eftersom han fick beröm när han kom med den. Sen kan hans osäkerhet ha att göra med att jag inte ville lägga in några kommandon så här i början. Tyckte iallafall han var duktig. Ska bli kul och se om det funkar på sökkursen också då det är så mycket andra störningar med ny miljö, fler människor, dofter mm.

Försöker få lite kontant innan vi börjar
image408

Tim har full fart ut till husse som håller sökrullen mot marken
image407

Tim har gripit sökrullen och är påväg tillbaka till mig
image409

Full fart in med rullen till husse (ser ni mig bakom snåret?)
image410

Min duktiga Timsevimse har hämtat rullen hos mig och sätter fart mot husse för att lämna den
image411

Gott med märgben!

Gav hundarna varit märgben så dom skulla ha nåt att göra eftersom jag mest ligger i soffan och fryser...blääää. Dom verkade iallafall inte misstycka :)

Tim tuggar allt han kan....
image404

Zingo ser rätt nöjd ut...
image405

Såhär skitig blev Zingo efter vår promenad tidigare idag...vad sägs om en dusch?
image406

Glada hundar och febrig matte

Idag var jag "ledig", dvs att jag pluggar hemifrån så för en gång skull hann jag ut i solen. Det blev en härlig promenad med hundarna som var fulla av spring i benen. Vi såg en hund på håll när de var kopplade och jag var lite rädd att zingo och Tim skulle stötta sig mot varandra och börja gruffa men det gick jättebra, dom tittade bara bort mot den och sen kunde vi fortsätta vår promenad, skönt.

Släppte dem så att de fick leka lite, de hittade ettt vattenhål som de promt skulle bada i  trots att det var isigt, så jag lät dem faktiskt hållas. Det var ju ganska nära hem så de hann inte bli särskilt kalla innan de fick komma in i värmen. Passade även på att göra en platsliggning med Tim, Zingo fick ligga brevid som störning. Tim låg kvar fint trots att Zingo gick upp vid ett tillfälle så det var bra. Passade även på att göra lite inkallningar med Tim när de var lösa för att se till att han hade koll på mig trots att han var lös, han var duktig och kom fint när jag kallade. Vid ett tillfälle stack Zingo efter nåt (såg ej vad) och Tim hakade på, dock fick jag dem att vända så det känns bra förutom att dom blev tokskitiga då dom sprang över ett ställe där det låg aska.

Platsliggning, Tim ligger bra och stilla till höger
image395

Två vita raketer...
image396

Grabbarna grus
image397

Inga badkrukor här inte.
image398

Tim har fått syn på nåt
image399

Zingo roade sig med att plocka upp isbitarimage400

som Tim snodde...
image401

Du kan inte ta mig, retstickan Tim!
image402

Villopaus
image403

Annars har det varit en lugn eftermiddag, jag har fått lite feber och mår halvkass, Är väl stressen som tar ut sin rätt antar jag, blir till att slänga sig i soffan tror jag.

Promenad med husse

Idag var husse ute med Tim och Zingo så att dom fick springa lösa och ha det mysigt. Dom tyckte det var härligt att få busa av sig och strosa runt bland alla goda dofter. Tim fick bära sökrullen lite inomhus idag igen och det gick bra även idag. Zingo har funnit sig skapligt tillrätta här nu och verkar tycka att det är rätt ok även om han säkert gärna skulle ha husse hos sig.

Grabbarna bus är i farten (Zingo är den enda hund Tim får leka med just nu då dom fungerar klockrent ihop)
image392

Vilopaus (ser ni ver som är vem?)
image393

Mysigt att vara ute och ha det bra
image394

Bära sökrullen inne

Idag fick Tim bära sökrullen lite inomhus i hallen medans Zingo fick vara inne i köket för att inte störa. Utan kommado fick han springa till husse som satt på huk och gav honom rullen och sen tillbaka till mig med den. Vi turades även om så att jag gav rullen (höll den mot golvet) och att sen att Tim fick ge den till Jonas. Sammanlagt fick han göra detta 4 gånger. Tim var jätteduktig, tog rullen och sprang förväntansfullt till den andra där det vankades beröm/köttbulle. Ska prova detta utomhus vid tillfälle där en av oss går bort ca 5 meter.

Duktiga Tim provat att bära rullen
image391

Annars har det mest varit en lugn dag, jag är trött efter allt plugg så det har mest varit gos och mys här hemma. Jonas tycker Tim varit lite bättre vid hundmöten ett par dagar nu jag hoppas det håller i sig, att han vågar lita på att vi skyddar honom vid hundmöten och tar den rollen så han kan vara trygg.

Grabbarna grus hittar på bus

Vi har ju pappas hund Zingo här sen i söndags då pappa är nyopererad så det är fullt hus här hemma nu med två hundar och två katter. Jonas passade på att åka ut med dem på lunchen så att de fick leka av sig lite i det fina vädret.

Trivs i gräset
image384

Här lukta det intressant....
image385

Full fart på Tim, Zingo bakom
image386

Ett sexbent hundodjur?
image387

Dom trivs bra ihop grabbarna grus men det blir lite trångt i sängen när båda två vill vara med och mysa...
Annars har det inte hänt så mycket idag, kvällen ägnades åt plugg och hundarna verkar ganska slöa av sig

Zingo slöar i sängen
image388

Tim ser fundersam ut
image389

konsten att trängas i ett dörrhål....
image390

Sökkurs igen i ny skog

Äntligen var det sökkurs igen. Tyvärr var det lite blött eftersom det kommit lite tråkig blötsnö under natten som smälte. Tyckte hundarna och förarna var duktiga idag, även om jag tyvärr inte såg när det var Novas tur eftersom jag höll på att "skritta av" Tim då.

Duktiga Tambo har hittat Tessan och de är på väg tillbaka
image375

Åke har glömt bort att han är en lugn kille, full fart ut hade han, duktiga killen!
image376

En fokuserad primo på väg ut
image377

Nova har full fart
image378

Tim var duktig måste jag säga med tanke på att jag riktade honom lite knasigt samt gick lite tokigt i skogen när vi skulle tillbaka efter att ha planterat ut figgarna (ja jag vet att mitt lokalsinne är kass....) Tim fick springa på tre figgar och avsluta med ett motivationsskick. Han sprang fint ut men idag hade han inte lika lätt att stanna kvar hos figgarna utan sprang bort mot mig vid ett tillfälle. Instruktören sa att vi troligtvis ska testa sökrulle lite på Tim nästa gång, ska bli spännande och se om han har intresse av den då. Efter motivationsskicket fich Tim låna Åkes fina leksak och kampa lite med Git, kul!

Tim har bråttom iväg för att hitta figgen
image379

Tjohhooo!, ut mot figgen...
image380

Motivationsskick, Tim vill till Git!
image381

Belöning efter arbete, Jippie...kolla vad jag fick låna av Git, Åkes fina rulle!
image382

Bus matte!
image383

Måste  säga att Tim uppförde sig riktigt bra bland dom andra hundarna idag, han fick ligga i bilen med luckan öppen och kika på dom medan jag satt brevid och såg till att dom inte kom för nära. Bra att han får lära sig bitvis att kunna slappna av trots andra hundar runt omkring. Tim blev ganska trött, ska försöka få tid att börja jobba upp hans kondis lite så att han orkar mer. Dock är det fullt hus nu då pappas hund kom hit idag och kommer att bo här ett tag då pappa ska operera axeln och blir konvalecent ett tag framöver.

Årets första dopp och apporteringsträning

När vi var ute hittade Tim en fin "vattenpöl" som han kastade sig i innan jag han hejda honom så jag lät honom hållas. Han tyckte det var jättemysigt och hoppade i och ur, gick runt i vattnet och verkade allmänt nöjd. Därefter fick han ett tokryck och sprang och lekte och busade runt mig och tyckte livet lekte.
Årets första doppNär Tim lugnat sig lite gick vi en sväng till och stannade vid en grässtig där Tim fick träna fasthållande, ingångar och gripande av apporten. Avslutade med att han fick springa och hämta den och komma in med den till mig, tycker han var jätteduktig med tanke på att det var första gången han fixade det helt utomhus. Avslutade apporteringarna med bollbelöning och lite kamp.

Apportering (ursäkta kvaliten men jag hade bara tillgång till mobilen)Spårning ochhundmöte

Idag la husse ett spår till oss, men när jag och Tim skulle gå det efter att det legat ca 4 timmar mötte vi på en lösspringande labbetik med matte långt efter. Jag satte Tim bakom mig och stod och höll koll så att hunden inte skulle komma fram, fyra gånger sprang den mot oss men stannade ett par meter ifrån. Tim var jätteduktig och satt tyst och lugnt bakom mig, när de försvunnit en bit bort gick jag bortåt med Tim och gjorde ett läggande, vilket funkade kanon. Ibland går det riktigt bra vid hundmötena, speciellt när jag klarar av att hålla mig lugn :)
Tim tog upp spåret bra och hittade första spårpinnen som han markerade, dock lite slarvigt. Därefter märkte jag att han tappade spåret och virrade runt och hade svårt att bestämma sig så jag valde att avbryta tillslut då han drog bort dit den andra hunden gått. Ska se till at köpa snitslar så att jag har bättre koll på vart spåret går, dock är jag nöjd över Tim ändå eftersom han klarade av att spåra en del av spåret trots att den andra hunden sprungit omkring där.

Förväntansfull Tim innan spår
image373

Han spårade på bra fram till första spårpinnen och en bit till innan det blev för svårt av alla andra dofter
image374

RSS 2.0