Eftermiddagsbad med hanhundssocialisering

Idag blev det lite plugg och pustande i värmen på förmiddagen. Tim blev schamponerad av husse på förmiddagen då han luktade hemskt inne i pälsen. På eftermiddagen/kvällen åkte vi bort till den konstgjorda sjön och lät Tim bada lite. Det var två personer där när vi kom men de hade inget imot att Tim var lös så han fick leka av sig lite och bada en hel del. Jag passade faktiskt på att ta åters första dopp, det var lite kallt först men sen ganska skönt. Tim verkade mest tycka att jag ett hot mot hans "pipis" så han simmade en bit ifrån mig. Efter ett tag kom det några människort gående med en hund så jag satte på Tim en långlina och fortsatte bada/leka med honom. Han brydde sig inte speciellt mycket om hunden. Efter ett tag kom de fram till oss och frågade om det skulle gå att de fick hälsa/vara lösa båda två och jag sa att visst kan vi prova. Det visade sig att deras hund var en schäfer/collie blandis hane, jämngammal med Tim. Jag valde ganska fort att koppla lös Tim när de hälsade men det blev rätt så gruffigt/bråkigt imellan dem, troligtvis för att jag blev lite nervös vilket Tim kände av  samt att deras hund var kopplad. Jag bad dem då släppa sin hund istället  då ägarna till hunden var så lugna och då löste det sig själv. Hundarna nosade lite på varandra och sen struntade dom i varandra och fortsatte bada på varitt håll. Efter det var det iallafall inga problem att få Tim att hålla sig hos oss. Jag skulle behöva "leja" lite situationer där det kommer en hund utan att jag kopplar Tim för att se hur lydig han är och vad som fungerar. Nu fick han ju frikommado att hälsa och jag tycker att det hela gick bra då jag tror att gruffandet helt berodde på min osäkerhet vilket påverkade Tim.

Jippie, bada igen!!!
image829

Jag och Tim simmar
image830

Sötnosen i vattnet
image831

Hopp i vattnet...mot pipisen!...
image832

Lägger i bromsen!!!
image833

Tim hälsar på hanhunden vi träffade på (spänt läge)
image834

När dom väl var lösa gick det lugnare till
image835

Bad och lek på eftermiddagen.

Idag står jag iallafall på benen även om jag inte är jättekaxig, bara önskar att huvudvärken och den sporadiska febern kunde försvinna. Förmiddagen blev väldigt lugn med lite plugg tillsammans med Anna, en klasskompis. På eftermidagen ringe schäfertiken Bimbos husse och undrade om vi skulle åka iväg och låta hundarna bada vilket passade utmärkt eftersom jag inte gjort nåt vettigt med Tim på flera dagar även om husse sysselsatt honom lite med någon joggingtur/promendad kvällstid. Tim var väldigt nöjd över att få bada i värmen, han hade knappt tid att bry sig om Bimbo först men sen lekte dom och strosede runt och pysslade. Vid ett tillfälle passerade en tjej med två hundar oss, jag valde att koppla upp Tim som skötte sig bra. Hon gick sedan och lät sina hundar bada en bra bit ifrån oss. Jag släppte Tim och lät honom fortsätta bada och han höll sig snällt i närheten av oss trots att han såg de andra hundarna vilket kändes väldigt skönt. Visserligen tror jag att han påverkades lite av att hans badkompis Bimbo inte brydde sig om dem. Vi fick även sällskap av några barn som började bada där hundarna var men Tim brydde sig knappt om dem, så jag var väldigt nöjd med tanke på att jag inte riktigt är lika alert som jag brukar. Efter badet blev det en liten promenad där hundarna fick gå lösa. Vid ett tillfälle mötte vi två cyklister som frågade om vägen, Tim kommenderades då till min sida och höll sig snällt där tills han fick frikommando och då kunde fortsätta mysa runt med Bimbo. Nu blir det nog snart sängen, känner att orken för idag böjar ta slut....Zzzzz...

Vatten!!!!, Tim glömmer allt annat, även damsällskapet för en stund
image820

Tim har dragkamp med Bimbos husse ute på en sten i sjön
image821

Bimbo får stöttning av sin husse för att våga simma ut i sjön, hon tyckte det var läskigt medan Tim simmade runt för sig själv
image822

Bus!
image823

Retstickan Tim höll stolt i sin gula "pipis"
image824

Nära en kollision...
image825

Tjohhooo...
image826

Baconost var en klar favvis även hos Bimbo!!!
image827

Promenad innan hemfärd
image828

Tillfällig paus i bloggandet

Matte är sjuk och har haft feber i två dar så jag får ägna mig åt att ta hand om henne....vi återkommer när hon står på benen. Just nu fokuserar hon på att försöka plugga lite mellan febertopparna... Nospuss till er alla där ute! /Timsevimse

Bad och bus med schäfertiken Bimbo

Idag fick vi besök på em av bekanta som har en schäfertik som Tim går väldigt bra ihop med. Vi tog en promenad bort till ett ställe där det finns en liten damm och ett stort fält så att dom skulle få leka och bada lite. När vi var nästan framme fick båda hundarna gå lösa, men utan att leka. Jättenyttigt för Tim som höll sig lugn och gick skapligt nära mig tills han fick frikommando och tillåtelse att busa. Dom leker väldigt bra ihop då dom förstår varandras spårk väldigt bra.  Bimbo är lite äldre än Tim och har en lugnande inverkan, samtidigt som Tim får fram leklusten hos henne vilket gör att dom leker på en bra nivå. Det var en mycket nöjd Tim som promenerade hem sen, hoppas vi hinner låta dem umgås vid nåt mer tillfälle.

Tim försöker övertyga Bimbo om att det är mysigt att simma...
image812

Hon var lite tveksam men gav sig ut tillslut efter Tim
image813

Tim ser rätt tanig ut då Bimbo är en riktigt stor tik med massa päls
image815

Tim njöt för fullt!
image814

Ahhhh....välgjord lerinpackning! (jag var inte lika nöjd som Tim)
image816


Paus i busandet
image817

Tim försöker få igång Bimbo att springa
image818

Full fart frammåt!
image819baconost är smaskens!

Skulla ha bloggat igår men det fungerade inte så det kommer nu istället. Igår hade jag tenta (som troligtvis gick åt pipsvängen då hjärnan stannade vid det muntliga momentet...suck...) så jag var ganska slut när jag kom hem. Tim fick iallafall en promenad på nån timme i en skogsdunge och borta vid ett nybyggt område här i närheten. Tim fick gå lös en hel del och skötte sig jättebra. Passade på att göra ett par sitt stanna kvar då Tim börjar tjuvstarta vid inkallningen. Gjorde även några inkallningar medan Tim var sysselsatt med att nosa och kolla på annat, han kom  springande utan att tveka så det kändes bra. Dock hade vi ju det nya favvisgodiset med, baconost på tub så Tim var inte så svårövertalad... Vi mötte inga hundar men människor och cyklar, Tim tittade lite men brydde sig inte speciellt mycket om dem.

Tim sitter i grönskan
image808

Vackert solljus på em/kvällen
image809

Baconost är gott!!
image810

Mmmmm...
image811

Lydnadsträning och socialträning med hanhundar

Idag blev jag utskjutsad på förmiddagen till fritt följs samträning. Idag var det bara Tessan med sina två lagottos och en tjej som hette Josefin med två pinscher killar där. Tim fick träna en del passivitetsträning där han bara fick ligga och kika på dom andra hundarna vilket han tyckte var lite tråkigt då han försökte smyga iväg och kolla läget vid ett flertal gånger. Det blev även lite träning av rutan med tasstarget, vilket jag tyckte gick bra för att vara andra gången för Tim. Tim tränades en del lös och höll sig i skinnet förutom en gång då han smög  bort till Tessans ena hund då jag inte hade koll på honom, men ingen skada skedd då jag hämtade honom direkt.  Tim fick träna lite fasthållande av apporten och han fick även apporten av mig vid hopp över hinder så att han fick sitta och hålla fast den medan jag gick runt och kommenderade hopp. Tim var lite osäker på vad jag ville men tillslut så gick det ok. Jag vill bara få honom att gripa den stadigare vilket han var tvungen att göra för att inte tappa den över hindret.
Vi avslutade med en gemensam platsliggning, Tim låg trots att en av hundarna gick upp men mot slutet reste han sig så jag fick lägga om honom. Det positiva var att han iallafall inte försökte gå till någon av de andra hundarna när han gick upp utan stod mest still och kollade på mig.

Efteråt blev det fika då vi satt ute. Tim fick ligga i långlina och kika på pinschrarna som var med vid fikat. Tim var lite osäker först men gjorde lekinviter till den yngre, 2 år gamla  pinschern så efter ett tag lät vi dom hälsa och släppte dom lösa vilket gick bra. Tim var lite burdus först men märkte att det var en väldigt osäker unghanne så sen sprang dom runt och umgicks skapligt även om dom var lite osäkra båda två. Därefter fick Tim hälsa på den andra pinschern, en fyraårig hanne som var ganska dominant men säker i sitt språk vilket gjorde att Tim lugnade sig och sen umgicks dom rikigt bra, kunde strosa runt lite utan att hela tiden han stenkoll på varandra. Passade på att kalla in Tim flertalet gånger under tiden och det gick riktigt bra, han kom och satte sig lugnt brevid mig. Det var väldigt nyttigt för Tim att få umgås och träna sitt hundspråk i lugn och ro. Jag lät Tim sköta sig själv så länge han var lugn och såg till att om han kom till mig så fick han var ifred från den andra hunden vilket gjorde att han kunde söka skydd hos mig om det blev jobbigt istället för att börja gruffa och gå upp i varv.

Jag och Tim fick skjuts hem av Tessan, så eftermiddagen/kvällen har varit lugn för Tim då jag behövde plugga lite igen. 

Hopp med apport
image801

Duktig kille!
image802

Tim på väg mot targeten i rutan
image799

Belöning inne i rutan
image800

Tessan med söta Acke
image803

Studsbollen Primo hoppar fint över hindret
image804

Platsliggning
image805

Två osäkra killar, Tim och den yngre pinschern Coyak
image806

Vattenpaus för Tim och Azlan
image807


Avslutning på fortsättningskursen på bruks

Idag var det avslutning på brukshundsklubben. Vi gick igenom de moment vi hade kvar på allmänlydnadspasset som inkallning med störning där hundarna fick springa förbi varandra,  kvarstannande med störning, mötande med störning samt passivitet och visitation. Tim skötte sig bra och brydde sig inte om de andra hundarna förutom att han försökte smyga fram till en söt 7 mån tik vid ett tillfälle, men jag hann hejda honom. Efteråt blev det fika och prat. Innan vi åkte hem passade jag på att träna lite själv med Tim lös, han var lite seg då han kände doften av en löptik som gått där innan.  Tim fick även hoppa lite på agilityplan. Det var jättelänge sen vi körde agility och Tim har ju tagit det lugnt ett par dagar så han fick lyckorus och sprang och tog en massa extra hinder och lyssnade inte speciellt mycket på mig.... Han stannade iallafall på plan så det var ju bra, inte lätt när det spritter i benen. Det var bra att Tim fick ladda ut lite idag för imorgon blir det tyvärr en tråkdag igen då jag har seminarie och plugg hela dagen så Tim får nöja sig med promenader med husse.
Nu väntar kudden, ska upop tidigt.....Zzzzzz......

Tim testar agiitybanan och får lite busryck

Stressad matte = ingen hundträning

Det blir inte så mycket bloggande just nu några dagar då jag är inne på slutet av min universitetsutbildning och har fullt upp med plugg, stundande tentor och seminarier så Tim har tyvärr fått ta det lugnt sen i södags och får nöja sig med lite tråkpromenader och gos. Tur att han iallafall klarar av att vara inaktiv ett par dagar utan att klättra på väggarna. Dock blir han ju tyvärr påverkad av min stress och trötthet då han blir väldigt lättstressad, närgången och gosig när han märker att jag är övertrött. I vanliga fall hade husse kunnat hitta på lite med Tim men han kommer att vara bortrest via jobbet ett par dagar så vi får klara oss ändå. Tack och lov tar jag förhoppningsvis min examen snart så det blir lite lugnare (om jag klarar tentorna...) .

Halllååå.....det är tråååkigt här hemma nu...
image797

Ja, ja....jag ligger väl här och sover då.....
image798


Samträning med få hundar

Idag blev jag utskjutsad till samträningen på fritt följ. Vi var inte så många idag men instruktören kicki tog tag i det hela lite så det blev lite träning med att gå slalom mellan varandra, tunnelinkallning mellan hundarna och allmän kontaktträning. Jag passade på att träna hoppet ett par gånger, tyvärr sätter jag Tim för nära så han får till såna konstiga hopp. Jag måste bli bättre på att bedöma avstånd. Tim fick även ligga plats mycket korta stunder medan de andra gjorde massa annat med sina hundar. Tim var duktig och gick inte upp. Jag passade på att låna en apport som precis använts av en annan hund för jag ville se ifall Tim skulle ta den, han är ju så van vid våra egna. Tim grep men höll väldigt försiktigt och var på gränsen att börja tugga, det märktes att han tyckte den var lite obehaglig.

Måste säga att Tim var väldigt duktig idag, lugn och fin med bra koll på mig. Blev påmind av Kicki igen att inte tjata och säga massa onödigt till Tim. Att det ska vara så svårt att ha tungan rätt i mun....Han har ju faktiskt en enormt bra koll på mig bara jag litar på honom och använder mitt kroppspråk på rätt sätt. Det var lite roligt att se att Tim helt lugnt klarade av att gå nära Isak, en hund som Tim haft jättesvårt för tidigare (då dom har morrat och gruffat mot varandra och Tim har vid ett tillfälle gjort ett rejält utfall mot honom). Det finns kanske hopp om att jag tillslut ska lära mig att inte skapa problem vid hundmöten och därigenom få en trevlig och balanserad hund även då....
Fick skjuts hem av Tessan efteråt, tack :)

Tim ligger fint trots att han gärna skulle springa till fina schäfertiken Rexi
image789

image790

Instruktören Kicki håller i Isak inför en tunnelinkallning
image791

Tessan tränar att ställa upp Primo
image792

Tränar lite fritt följ med Tim bland hundarna
image793

image794

Vilken hoppstil....inte lätt och vara stor hund med en matte utan avståndsbedömning...
image795

Lite läskigt tyckte Tim att använda någon annan hunds apport (håller jättelöst)
image796

Besök på smultronstället

Idag åkte vi en sväng till söderköping där det blev ett besök på glassrestaurangen Smultronstället. Det är så trevligt att åka dit för hunden är så varmt välkommen och dom servar med vatten till hunden samt bjöd även Tim på en bägare med lite mjukglass. Tim som skötte sig kanon och var väldigt nöjd över att få en helt egen glass. Det blev även en promenad en bit längst kanalen och i stan. Tim blev ganska stressad under promenaden, framförallt för att husse alltid går fortare än oss och Tim vill gärna ha hela flocken nära. Jag försökte dock jobba på med att dämpa honom och få honom att varva ner, bitvis gick det bra. Positivt var iallafall att vi mötte en hel drös med olika hundar och Tim var jätteduktig, han reste inte ragg eller morrade/skällde mot en enda utan höll sig lugn trots att några drog/skällde mot honom :)

Här sitter vi och väntar på vår glass
image784

Tim äter sin egna glass, mums!
image785

Tim njuuter....glass var tydligen enormt gott....
image786

Vid kanalen
image787

image788


Mera bloggande...

Jag lovade mig själv när jag startade denna blogg att den skulle riktas mot Tim och våran träning och inte innehålla en massa andra saker, därför har jag idag startat ytterligare en blogg som kommer att fokusera på ett annat av mina intresse, nämligen matlagning samt eventuellt lite blomster av olika slag. Bloggen tillägnas min goda vän och studiekamrat Anna som under tre års tid tillbringat en hel del tid hos mig där hon flitigt provsmakat min mat  då hon inom snar framtid kommer att flytta. För att både hon och jag ska komma ihåg alla goda maträtter vi ätit, kommer en del recept att skrivas ner på bloggen Om någon är intresserad av att kika är adressen: http://annasmatmys.blogg.se/

Gårdagens kurs på bruks

Igår eftermiddag var det kurs på bruks, det stod spår på schemat. Eftersom Tim spårat en del innan  fick vi lägga ett spår som fick ligga en liten stund ca 30 min, det blev ett spår som egentligen var för lätt fär Tim.  Tim var lite övertrött när vi kom till kursen efter förmiddagens stadspromenad. Det blev inte bättre av att husse gick iväg långt före oss vilket gjorde att Tim gick upp i stress redan på promenaden ut till stället där vi skulle lägga spår. Positvt var iallafall att Tim inte brydde sig nämnvärt om de andra hundarna idag trots att flera okända hundar passerade oss under tiden och de andra hundarna på kursen började skälla men Tim var tyst :). Jag trodde inte att Tim skulle ta upp spåret alls då han hade sån hög stressninvå men han tog upp det bra och spårade fint halvvägs tills han vek av och tappade spåret. Efter lite stul kom han på rätt igen och kunde fortsätta. Trots lite strul är jag nöjd över Tims insats eftersom förutsättningarna inte var de bästa. Vi fick iallafall beröm av instruktören som tyckte Tim höll ett lagom tempo i spåret och jobbade på ett bra sätt i spåret med låg nos.

Här väntar vi på att de andra hundarna skulle gå förstagångsspår
image779

Bäst att hålla koll på matte ibland....Tim var duktig bland de andra hundarna
image780

Tim har precis tagit upp sitt spår
image781

Tim spårar och jag försöker hänga med...
image782

Tim har hittat sin leksak i spårslutet
image783


Stadspromenad/träning med instruktör

Idag kom Kicki, min snälla instruktör som jag tränar sök för och hämtade mig och Tim för en promenad inne i stan för att hon skulle kika på hur Tim och jag fungerar ihop i en miljö med många störningar. Det blev promenad både i parken och i innerstan, klättring på olika underlag/saker samt fika på torget. Jag använde mig av klicker och godis för att belöna Tim när han sökte kontakt, fungerade riktigt bra. vi fick till och med beröm av några människor vi mötte som tyckte Tim var så lugn och fin med bra kontakt....jättekul (men dom skulle bara veta hur han kan vara).

Vi mötte två hundar inne på en gågata men de reagerade Tim knappt på, antar att han hade för mycket att hålla koll på. I parken mötte vi ca 5 hundar av olika ras både på nära och längre håll. Måste säga att det gick över förväntan, Tim spände sig lite och reste lite ragg men han gick att jobba med och det gick att fånga hans intresse utan en massa stridigheter och stress, bara jag själv behåller mig lugn och tydlig. Himmel vad nyttigt det är att ha med någon som är observant och kollar hur man reagerar och handlar..."Anna nu tjatar du, va tyst...nu spänner du dig och skickar fel signaler...nu har du ändrat röstläge och stressar upp Tim"...osv osv.... det är så himla bra att bli påmind just i situationen och kunna handla därefter, speciellt när man ser skilnaden hos hunden. Tim reagerar ju väldigt mycket på mitt kroppspråk och jag har fått i läxa att använda/utnyttja kroppspråket mer och använda rösten mindre (sluta tjata!). Tim var helt slut när vi kom hem, vi som ska på kurs på bruks ikväll, får se vad han orkar.
Tack snälla Kicki för att du är så snäll och tar dig an mig och Tim, det är guld värt ska du veta!

Tim fick klättra på ett "konstverk" med lite läskigt underlag
image774

image775

Tim hittade en påse som han ville busa med
image776

Vattenpaus på ett fik
image777

Matte jag vill också smaka av ditt fika!
image778

Skogspromenad och lydnadsträning

Idag följde en kompis med mig och Tim på en skogspromenad. Tim fick springa lös och mysa i skogen, idag hade han ett väldigt behov av att leta upp och bära på pinnar i alla dess storlekar. Det blev även en fikapaus i skogen, bra med lite passivitetsträning för Tim. Kompisen fotade mig och Tim lite när vi tränade lite apportering och började så smått med "rutan" på ett fält brevid skogen. Dagens träning gick väl sisådär, Tim var duktig på passsiva moment, som att sitta och ligga medan jag fixade rutan och lite så men han hade dålig fart i sig. Vid apporteringen sprang jag baklänges med bollen när Tim gripit apporten men inte behagade han skynda sig för det, trav var det bästa han uppbådade. Vid rutan provade jag först att springa bort och leka själv i rutan och lämna kvar bollen och sen släppa Tim på kommando "rutan" och därefter springa efter och leka med honom inne i rutan. Det gick ok men Tim fattade inte riktigt vitsen så efter en paus valde jag att istället lägga ut en tasstarget (ett lock) som han fick trampa på, då kopplade han bättre och jag belönade med godis och boll. Tycker Tim var duktig i att fatta att han skulle stå men han var lite osäker eftersom det var helt nytt vilket gjorde att han blev lite försiktig av sig. Jag tror att rutan kan vara ett moment som Tim kommer gilla då han brukar tycka det är kul med dirigering och andra fartfyllda moment.

Det var vackert ljus i skogen, men svårt att fota i
image763

Den här "pinnen" SKA jag bara ha!
image764

Ja fick den, Ha!
image765

Matte tror att hon kan göra apporten intressant med fart och bus...
image766

Tji fick hon...jag tänker inte galoppera in...trav får duga minsann!
image767

Apport....Ja, ja jag kommer.....
image768

Tim på väg till "rutan"
image769

Belöning inne i "rutan"
image770

Är jag duktig nu?
image771

Så här då matte?
image772

Min boll och jag...talalalala..
image773

Hundutfall igen! (Matte vart förbannad....suck...)

Idag gjorde Tim ett hundutfall efter att vi tagit en långpromenad. Jag gick med Tim kopplad och såg en kvinna med  springer spaniel på håll. Satte Tim ner och tog kontakt, kommenderade honom sen att gå "här", vilket betyder att han ska hålla sig nära mig utan att dra i kopplet. Tim gick lugnt vid min sida i början och fick beröm (den andra hunden drog lite i kopplet). När vi kom upp jämnsides blev Tim som förbytt, skällde/morrade och kastade sig i kopplet...jag blev förbannad och sa nej utan effekt (Tim vet att nej betyder att han ska sluta med det han gör och invänta kommando).  Drämde då i frustration ett löst kedjestryp i backen bakom honom vilket gjorde att han bröt sitt utfall och la sig ner på backen. Därefter kunde jag ta kontakt med honom igen, då han blev låg och fjäskig. Men fy vilket dåligt samvete jag får för att jag kanske nu förvärrat situationen och gjort att han tycker hundmöten är ännu läskigare, samtidigt vill jag ju inte att Tim ska tro att det är ok att bete sig hur som helst. Självklart måste vi jobba mer på vår relation men ibland kan jag tyvärr inte hålla mig lugn när man känner att ens hund inte bryr sig det minsta om vad man säger. Känns som Tim över lag är lite noncharlant mot mig just nu...lite som alfons åberg...jag ska bara....

Tim joggat med husse

Idag har jag inte gjort speciellt mycket med Tim då jag var iväg på fm. Däremot så tog husse en joggingtur med Tim på två varv runt spåret, så 5 km sammanlagt. Annars har Tim mest tuggat ben och legat och vilat på balkongen....han tycker verkligen det är mysigt nu när vi har mer öppet ut.  Jag shoppade 4 konor idag att ha vid lydnadsträningen så förhoppningsvis ska vi så sakterliga prova på att börja lite med "rutan" framöver....får väl se hur det går...

Tim badat i "blåa".

Idag vid lunchtid skjutsade husse ut mig och Tim till en konstgjord sjö "Blåa". Tim fick bada och leka och mysa omkring medan jag fotade lite och satt och njöt av att titta på alla hans glada upptåg i vattnet. Idag hade vi besök i sjön av två kanadagäss som simmade omkring och blängde på Tim som gärna ville simma fram till dem och kolla läget men höll sig i skinnet när han insåg att han inte fick. På hemvägen blev det en längre skogspromenad innan vi kom ut vid fältet innan vårat bostadsområfe. Tim fick gå lös ända tills vi kom fram till cykelvägen som går hem, då åkte kopplet på. Tim var väldigt lyhörd och trevlig idag, tror att det berodde på att jag hittade på en del skojigheter i skogen som att klättra på stenar, hitta godis på marken och i träd samt lite kontaktövningar som avslutades med kamp och lek med "badpipisen". På hemvägen mötte vi två hundar, en bullterrier som gjorde utfall mot oss och Tim reste ragg men jag lyckades få kontakt med honom så det blev inget av det, skönt. Den andra hunden vi mötte var en spaniel och då fick Tim sitta medan de passerade och det gick bra, han satt tyst och kikade och tog sen kontakt med mig igen. Knepigt det där med att vissa hundar går bra och andra inte....jag försöker ju att vara lugn och tydlig vid alla möten men det är inte helt lätt.  Nåja, nu blir det en lugn kväll, Tim ligger och myser på balkongen där det är svalt och skönt nu.

Bada!!!
image753

image754

Tim simmade väldigt lugnt och fint idag
image755

Jippie!
image756

Konsten att döda en "pipis"
image757

image758

Tim sitter på en sten och räcker ut tungan....
image759

Mysigt i skogen
image760

Kolla vilken fin pinne jag hitta!
image761

Mot slutet av promenaden när det straxt var dags att ge sig in bland bebyggelsen
image762

Jagad av Kor!!!

Som rubriken säger, idag blev Tim jagad av stingsliga kor...eller egentligan tror jag det var unghanar, heter det tjurar då, eller oxar? (jag är värdelös på sånt...jag kallar dom kor...) Iallafall så klarade vi oss oskadda både Tim och jag men otäckt var det. Jag och en kompis till mig samt Tim gick iväg på fm för att ha picknick i en mysig hage här i närheten, jag visste att det gick kor där men de brydde sig inte om mig när jag gick där själv sist så jag antog att de var fredliga. Fikat gick iallafall bra, vi satt på en upphöjning och åt smaskiga mackor, hade med köttbullar till Tim så han var nog rätt nöjd.

När vi skulle gå hemmåt såg vi korna och Tim satte sig lugnt på avstång och kikade på dem. Hade Tim i långlina för säkerhets skull eftersom det står att hundar skall hållas kopplade. Korna började röra sig lite och jag tänkte att de passerar oss väl men helt plötsligt får de toktyck och spinger och ställer sig runt mig och Tim i en cirkel och börjar fara och hoppa runt. Antar att de egentligen bara ville leka och busa med Tim men jissa om jag kände paniken komma krypandes! Jag vill inte leka med ett gäng studsande, sparkande kor! Snabbt kopplade jag lös Tim som märkte att det var allvar och tog ett skutt år sidan mot mig vilket gjorde att korna fick ännu mera fart. Jag märkte att dom struntade i mig så jag ville få bort Tim från mig så han inte skulle bli skadad för jag tänkte att jag kan inte pringa lika fort som honom och jag kommer väl alltid ut på nåt sätt. Valde att dirigera Tim in i skogen åt det håll korna inte stod och han var så duktig och sprang dit jag ville och korna i full fart efter, kallade då tillbaka Tim som sprang i en stor cirkel runt korna tillbaka till mig. Dirigerade ut honom framför mig och korna och därefter kommenderade jag Tim att springa bort till min kompis som stod kvar där vi hade fikat en lång bit bort i hagen. Tim sprang då dit och jag försökte bromsa korna som tack och lov gav sig efter att ha sprungit bort efter Tim en liten bit till. Tim satt snällt och väntade tills jag kom ikapp honom och min kompis så vi kunde gå ut ut hagen och hem. Jag är tacksam över att ha en vallhund i såna här lägen då han läser djuren bra och är snabb på att hinna ifrån dom, sen är jag förvånad över att det gick så bra att dirigera Tim i skarpt läge, men på nåt sätt tror jag han fattade att han behövde lyssna för att vi båda skulle klara oss oskadda.
 
Picknicken var iallafall trevlig, Tim och min kompis
image747

En bit till dig och en till mig....
image748

Timse sitter och kollar läget
image749

Tim sitter lugnt och kikar på korna
image750

Tim forfarande lugn (sista kortet jag tog precis innan jag insåg att korna var på väg på oss)
image751

Usch matte nu går vi ut från den här läskiga hagen....
image752

Förutom jakt av galna kor har dagen varit lugn, Tim sov sött efter att vi kom hem. Tror både han och jag var lite chockade....

Jag vill tacka alla Er som skrivit så snälla kommentarer i gårdagens inlägg, det värmer ska Ni veta! Jag tänker inte ge upp och jag älskar min hund över allt annat, men ibland bara rasar man när man får bakslag med jämna intervaller.... men idag fick jag mig en liten tankeställare om hur hiskeligt mycket jag älskar min hund, trodde verkligan korna skulle skada honom. Är tacksam över att vi klarade oss oskadda och Tim verkar inte nämnvärt påverkad av händelsen.


Ledsen och besviken på mig själv och min hund

Dagen började bra idag, pluggade på morgonen och satt sen ute och lunchande med en kompis. Tim var snäll och lugn och låg lös en hel del. På eftermiddagen blev det grillning hos min  far. Tim och pappas hund Zingo låg kopplade på tomten medan vi var där. Medan jag var inne i köket satt pappa och Jonas (min sambo) ute på tomten. Det passerar då en person med en mindre hund en bit ifrån och Zingo och Tim börjar skälla.  Tim blir helt rabiat, reser ragg, skäller och gormar. Tim lyckas kasta sig så att kopplet smäller av och rusar fram till den andra hunden. Tack och lov skadas inte den andra hunden och Jonas får tag i Tim. Men jag blir så less, känns som om det förtroende jag fått för Tim rasat. Han har ju knappt brytt sig om andra hundar under en lång period nu och så bli det så här :( Det värsta var ju att han kom lös och därigenom vann något med sitt beteende. Usch, jag måste få honom att inse att man ger fasiken i andra hundar, jag vägrar ha en hund som beter sig illa och härjar mot andra hundar. Jag vill kunna ha  Tim lös även om det är hundar nära, hur ska jag annars kunna träna på ett seriöst sätt? Jag vet snart inte vad jag ska ta till för att få honom att sluta med sitt beteende, de känns som vi hela tiden får bakslag så fort det börjar gå bättre....Usch va besviken jag är på att jag inte lyckas få ordning på detta. Det viktigaste målet när jag skaffade Tim som åtta veckors ulltuss var att han skulle fungera lös även om det kom andra hundar, nu är han tre år fyllda och jag har inte alls lyckats som jag tänkt mig. Men frågan är ju, vart ska man vända sig, vem kan hjälpa mig? Hur ska man få bukt med dessa utfall? Vad fasiken ska jag ta mig till? Bläää....

Slödag i solen

Idag har jag varit ganska seg så dagen har mest tillbringats ute. Pappa kom förbi på lunch så Tim och pappas hund Zingo fick ligga ute med oss vid vårat förråd där vi har som en sittplats. Dom verkade tycka att det var rätt skönt på dom svala plattorna. Hundarna fick även sällskap av Anton, en av mina katter som njöt av värmen.

Tim
image744

Zingo
image745

Anton, en av våra katter som gärna gosar och umgås med hundarna
image746

Vardagslydnadskurs igen på bruks.

Idag var det dags för vardagslydnadskursen på bruks igen. Idag var det fokus på att få in mer krav i vardagslydnaden bla när det gällde att få hundarna att gå lugnt utan att dra. Det blev slalom mellan de andra hundarna, sitt och ligg stanna kvar i grupp (vi stod i en ring vända utåt), inkallning en i taget samt hopp över hinder. Tim var lite pipig idag och ville gärna gå till husse ett par gånger...han lämnade en platsliggning för att springa till husse :(  Förutom det så gick det skapligt. Tim brydde sig inte om de andra hundarna nämnvärt och klarade hopp över hinder korrekt trots att alla hundar stod runt hindret i en halvcirkel. Vid fikat och teorin fick Tim följa med in och han skötte sig bra, låg lugnt ner nästan hela tiden. 

Här går vi i mitten av alla hundar som stod i en ring
image736

Inkallning
image737

Är jag duktig nu matte? Tim ska precis sätta sig efter inkallning
image738

Sitt stanna kvar
image739

Kortare platsliggning
image740

Va ska vi göra nu matte?
image741

Här har vi fått order av instruktören att gå fint utan godis och fjäsk
image742

Sådär ja, duktig kille!
image743

Det är jobbigt och vara på kurs...nu blir det sängen...Tim sover redan..zzzzzz....

 

Tränat fart i apportering och läggande

Idag pasasde jag på att träna lite i det fina vädret. Tränade med pappa som fotograf samt störning i form av hans hund som låg bunden en bit bort. Bra för Tim med lite störningar då han behöver lära sig att hålla fokus på mig. Jag valde att träna två moment, apportering samt läggande under gång då detta är moment som Tim oftast utför men aldeles för segt och långsammt. Jag tränade ett kort pass apportering med Tim där han först fick gripa apporten och hålla fast på kommando vilket gick bra. Därefter jobbade jag upp honom lite i fart med bollen som jag visade för Tim att jag hade. Sen fick han apportera träapporten ett par gånger och så fort han gripit tog jag bollen och sprang baklänges för att få upp farten mot mig. Fösta gången Tim grep gick det väldigt långsammt och då uteblev belöningen (bollen). Därefter tände Tim till lite och hade bra fart ut och kom in med apporten i galopp så då var jag nöjd. Tim fick även gå lite fritt följ bärandes på apporten för att få Tim att vilja vara nära mig även med apporten, det gick riktigt bra. Tim höll bra koll på mig och tuggade ingenting utan höll apporten stadigt.

Tog en paus och passade på att äta lite lunch med pappa medan Tim opch pappas hund Zingo fick gnaga på varsit märgben. Därefter blev det ett kort pass där jag tränade läggande under gång med extern bollbelöning. Det gick lite segt första gången men jag var nogrann med att Tim bara fick bollen när höll bra fart och fokus vilket gjorde att värdet på bollen steg samtidigt som Tim fick kämpa lite mer innan belöningen kom. Var även noga med att innan bestämma vart läggandet skulle ske så att jag var nogrann i min kommendering och ställde lite högre krav.  Annars är det så lätt att jag väntar ut Tim tills jag ser att han är helt med och då blir det ofta väldigt flamsigt då jag har svårt att bestämma när jag ska kommendera. Positivt med att ändra belöningsform vid läggandet var att Tim låg blixtstilla. Han har väldigt lätt för att börja flytta tassarna när jag går tillbaka vid hans sida men idag låg han stilla ända tills han fick klartecken att hämta belöningen.

På kvällen fick även Tim följa med husse ut på en joggingtur, tre varv runt spåret blev det, sammanlagt 7,5km. Bra jobbat!

Tränar fasthållande på kommando
image722

Tim håller lite dålig fart vid apporteringen så belöningen uteblir
image723

Apport! Mycket bättre fart ut till apporten
image724

Yes!! Tim kommer in målinriktat med apporten i full fart
image725

Då får man ha så  här kul med bollen
image726

Fritt följ bärandes på apporten
image727

Duktig kille!
image728

Vilopaus och mys i det fina vädret
image729

Tränar läggande under gång
image730

Ligg!
image731

Fy på mig som sneglar bakåt...
image732

Språngmarch
image733

Ge hit min boll!
image734

Jag tänker inte släppa, den är min!
image735

Balkongmys...

Dagen för Tim har mest spenderats på balkongen då jag suttit och pluggat. Tim trivs på balkongen, det är väl svalt och skönt på golvet. Tim har varit ganska seg både idag och igår, skulle tro att det är för att han inte helt är van vid värmen och solen ännu, men visst är det härligt! Jag var hundvakt åt pappa ett tag på kvällen så Tim fick besök av Zingo. Det blev lite trångt när dom båda envisades med att vara på balkongen, men finns det hjärterum så....

Tim vilar på balkongen
image714

image715

Lite trångt med Zingo på besök
image716

image717


Härlig dag i sökskogen

Idag var det sökkurs men när vi kom dit var endast instuktören där så det var väldigt manfall... Gick en promenad med instruktören Kicki så Tim fick leka med hennes schäfertik Rexi. Dom gick väldigt bra ihop idag, lekte lite och strosade sedan runt utan en massa stress och gruff. Jag fick även "låna" Kicki och Rexi till en platsliggning, tyvärr gick Tim upp två gånger men det positiva var ändå att han inte gick och jagade upp Rexi utan ställde sig bara upp och var på väg mot mig så jag kunde lugnt lägga om honom. Tessan kom ut lite senare bara för att figga så Tim ändå skulle få gå ett par skick. Tim fick gå tre skick med utplanterad figge (Tessan). Han velade lite första skicket efter att han tagit rullen men sen gick det kanon, kom fint med rullen och påvisen gick i full fart. Vid tredje skicket var Tim rätt så trött men han fullföljde ändå det han skulle så det känns bra. Jag tycker Tim var lite mindre flamsig idag och vindade mer, förhoppningsvis börjar han så smått landa lite och verkligen förstå vad det är han ska göra.
Tack snälla Tessan och Kicki för att ni tog er tid så Tim fick söka!

Promenad med Tim och Rexi
image702

Tim och Rexi busar i skogen
image703

Puss! Vilopaus innan söket
image704

Platsliggning
image705

oh shit! Så fick jag visst inte göra för henne....
image711

Springa är kul!
image712

Tessan ska gå ut och figga för oss
image706

Mot figgen!
image707

Full fart in med rullen
image708

Tjohoo...över stock och sten...
image709

Duktiga Rexi på väg in med rullen
image710

Fikadags! Får vi smaka?..snälla......
image713

Seeeg Tim vid lydnadsträning....

Idag hade jag lejt pappa för att han skulle fota och filma lite när jag tränade lite lydnad med Tim, främst fritt följ, platsliggning och ställande/läggande samt lite apportering. Tim var sååååå seg idag, gick och släpade vid fritt följ och travade vid inkallning, han som alltid brukar springa som en besatt...suck... Jag blev frustrerad och gjorde ca en miljon dubbelkommandon, konstiga kroppsrörelser osv... Om någon har några bra tips på sätt att belöna/få upp fart och glädje i lydnadsträningen utan att det slår över i stress så säg gärna till för idag var inte bollen, godis eller pipleksaken särkilt roliga....och jag har idétorka.... Undrar om jag kommer ut på tävlingsplan innan Tim är pensionär...tur det inte finns nån övre åldersgräns.

Fritt följ gick inget vidare med en seg Tim som strosade efter i sakta mak...
image697

Såja...lite bättre en kort stund
image698

Fasthållande av apporten...Tim var duktig och grep först på kommando men sen tuggade han lite istället...
image699

Börjat klicka in "haka i backe" vid platsliggning då Tim är så lättstörd och fladdrig
image700

Platsliggning va det ja....skulle man inte vara avsappnad då matte?
image701

Valborg och första maj

Igår firades valborg hos ett par bekanta med en lugn grillkväll. Tim var nöjd då dom vi var hos har två hundar, en canecorso hane som är jämngammal med Tim och en perro tik som är ett år äldre. Dom hade det bra och strosade mest runt på tomten även om dom bitvis gick ihop och blev lite vaktiga så då fick vi gå in och bryta dem. Tim och deras tik fick följa med och titta på brasan en bit bort. Tim är verkligen bra att ha med sig så där, han brydde sig knappt om elden och folket och han är ju helt skottfast. Dock gick vi innan dom började skjuta då det känns onödigt att stå precis i närheten ifall dom skulle bli rädda. Tim brydde sig inte det minsta att dom sköt på vägen hem, han var så nöjd över att få springa lös och busa med deras tik så han hade bara ögon för henne.

Tim vid brasan (dåligt kort taget med mobilen)
image694

Idag har det inte hänt så mycket för Tims del, gick en lite längre promenad och tränade lite platsliggning, sitt stanna kvar med störning (kastade leksak/pinnar runt honom). På kvällen fick vi besök av pappa och hans hund Zingo, dom fick lite grisöra att tugga på så dom var rätt nöjda.

Jag tänker inte ligga plats längre...blääää...
image695

Sitt stanna kvar gick bättre...
image696

Tisdagens badning

Har inte bloggat på ett par dagar då det varit myckat annat med plugg och så. I tisdags var vi iallafall och badade med Tim och Zingo (pappas hund). Zingo var verkligen överlycklig och Tim hade jättesvårt att hinna hämta några leksaker innan Zingo redan snott dom så vi fick låta dom simma lite om varandra. Tim hittade en leksak där som jag tror tillhör Tessan, lite roligt eftersom jag lovade henne att Tim skulle hämta hem hennes leksaker som försvunnit  :) Så nu ligger leksaken i bilen och väntar på att komma tillbaka till tessan och hennes krullisar.

Zingo skulle simma med alla leksaker
image687

Den är min! Tim vill ha leksaken
image688

Jag fick den!
image689

Tims simskola:
1, ha en klar målbild!
image690

2, använd delfinstilen för att ta dig frammåt
image691

3, avsluta med att föra fram tassarna och hoppa ut mot målet
image692

Tessan, är inte detta din leksak som Tim hämtat upp ur vattnet??
image693

RSS 2.0