Spårat med Tim

Idag träffade jag Sara och Linnea samt hennes sambo Kalle (hoppas jag skriver rätt namn nu...är helkass på att minnas namn) med vovvar för lite gemensam spårläggning. Tim fick sitta uppbunden medan jag la spåret, nyttigt för honom att sitta fast medan matte försvinner utom synhåll ett tag. Han pep lite men jag tycker ändå han tog det skapligt med tanke på hur dålig jag är på att träna på att binda upp honom. Medan spåren låg till sig blev det fika och passivitetsträning där Tim fick vara lös nästan hela tiden och jag tycker han var riktigt lugn och fin även om han nog gärna skulle krypit fram till Zumi om han fått.

Zumi "med flock"


Sara med sina killar


Tim slappar i gräset


Inget är som väntans tider :)


Linnea och Zumi spårar


Två ivriga killar som snart ska få spåra....


Är det aldrig min tur...suck!


Tim fick ett skogsspår som övergick till ett fältspår med två övergångar över grusväg med sammanlagt 7 apporter i (inklusive slutapporten). Tim gick i ett jättefint och lugnt tempo idag men snurrade lite vid ett par tillfällen och fick lite vindvittring på fältet då han även missade en apport. Annars markerade han resterande apporter även om det var lite slarvigt. Blir till att träna plockepinnspår med apporterna igen för att göra dom lite mer intressanta men jag tycker han var duktig överlag ändå eftersom det var ett bra tag sen han spårade sist och det var rejält torrt i backen.

Tim höll ett bra tempo idag


Genom skogen...


och ut på fältet...
I spårslutet bjuds det på baconost...


På hemvägen passade Tim på att svalka tassar och mage vid vattnet borta vid universitetet medan Zumi kollade på med smått skeptisk min och verkade tycka att han var tokig....han är allt ett riktigt blötdjur. Tim var rejält trött i huvudet när vi kom hem efter spår, passivitetsträning och promenad så han har sovit sött hela kvällen.

Önskar alla en trevlig valborg och första maj!

Gårdagens lydnadskurs

Var på lydnadskurs med Tim igår igen, det gick väl sådär... vi började med en platsliggning där Tim ställde sig upp efter halva tiden så jag gick lite närmre och kommenderade om honom att ligga och sen låg han bra resterande del av tiden. Inte kul att han reser sig men jag är glad att han iallafall inte hittar på en massa dumheter och drar igång de andra hundarna utan att han ändå har fokus på mig. Tandvisning gick ok, Tim vred lite på huvudet bara men satt still. Efter det så fick alla göra ett moment i taget under kommendering medan vi andra kikade. Tim blev lite seg då det var en hel del väntan mellan varje moment eftersom vi var åtta stycken som körde, det är ju egentligen jättebra att han kan varva ner och ligga och slappa medan vi väntar men det var svårt att hinna väcka honom till alla moment. Linförigheten och inkallningen gick bra förutom att Tim satte sig lite snett men jag bråkar inte med honom utan han får göra det hans kropp klarar i sin egen takt. Jag fick mkt positiv feedback för hur jag själv rörde mig vid linförigheten, att jag hade bra tempo/svängar och koll på vart jag skulle så hunden hängde med så kändes bra. Läggandet gick inte alls och vid ställandet var Tim lite långt fram och trots en rejäl hjälp med handen på bringan blev det snett och dant, dock stod han fint förutom vid återgången då han flyttade sig i sidled. Det är ju just ställande/läggande under gång som är de moment som alltid har krånglat för mig och Tim, han har kunnat momenten klockrent förr men allt eftersom jag snurrar till det och inte litar på honom så funkar det inte alls. Om någon vill dela med sig av hur ni lärt in ställande/läggande så mottages det tacksamt!...känns som jag provat alla sätt och Tim utför momenten med andra men inte med mig så det har blivt en dum ond cirkel. Det jag känner mig mest kluven över är så att jag inte lär in samma fel med Ina nu framöver, vi har ju nyss börjat nosa på läggande under gång och hittils har det gått fint utan tvekan och dubbelkomandon från min sida men osäkerheten hos mig finns där och risken är att det krånglar till momentinlärningen hos henne med.

Lägger in ett par bilder som togs förra kurstillfället av Heléne Lindström


Apporteringsträning

Idag hade jag planerat lite lydnadsträning med Tim men han var ganska seg i värmen och inte så jätteintresserad så det slutade med ett kort pass med fokus på apporteringen. Han springer ju oftast snällt och hämtar apporten men travar gärna in med den och är lite smått noncharlant i det han gör så idag prövade jag en ny taktik. När Tim apporerat en gång i halvkass tempo så kastade jag apporten på nytt och kommenderade och såg att Tim var lite slarig och lufsade ut så då rejsade jag efter honom och snodde apporten mitt framför nosen på honom. Gissa om han blev paff!!..efter det hade han ett helt annat intresse för apporten och jag avslutade med två vanliga raka apporteringar där han hade fin fart, nogrannt gripande och bra fokus, vilken skillnad! Tim fick även göra en kort platsliggning och några steg fritt följ men jag valde att bryta träningen rätt fort eftersom jag märkte att Tim inte var helt med i värmen och sen vill jag inte pressa honom med tanke på hans muskler. 

Pappa fotade lite medan vi tränade.

Tim vid första apporteringen slött intravandes med apporten...


Jag rusar efter Tim för att sno åt mig apporten och Tim undrar förvånat vad det tagit åt matte....har hon blivit tokig tro?


Men vad gör du med MIN apport matte????


Bäst och skynda sig och ta den innan käringen snor den igen....


Nu blev det minsann fart in med apporten!
Nöjd nu matte?


Det va hon!...attans bollen smiter....


Fick den!


Efter träningen  slog jag följe med pappa bort till konsum där han inhandlade varsin glass åt oss medan jag och Tim satt utanför och väntade på en parkbänk, rätt mysigt!

Får jag smaka lite på din glass matte?....snälla.... (och ja, .bortskämd som han är så fick han självklart smaka lite av både mig och pappa...vaniljglass är gott hälsar Tim...)

Vitsippor och lerdiken...

Den här helgen försvann verkligen i ett nafs känns det som, vi har mest roat oss med grillning hos min far både lördag och söndag samt mysiga lugna promenader. När vi var hos pappa och grillade visade det sig att grannens tik löpte så pappas hund var helt kollrig och pipig, Tim däremot var riktigt duktig....inte lätt att först bli ledig från löptiken hemma för att sen upptäcka att det finns löptik där vi är på besök. Tur han är såpass härdad så han inte bryr sig så mycket, räckte med att Zingo var alldeles till sig. Igår fick jag med mig Jonas på två promenader ihop med Tim så det var lite mysigt att vara ute och gå allihopa tillsammans, det fungerar bra så länge Tim kan gå lös annars blir jag oftast lite frustrerad då Jonas går mycket fortare än mig så jag nästintill får springa för att hänga med.

Jag har haft lite roligt åt mig själv i helgen...vad fort man vänjer sig vid att ha två hundar! Jag har varit på väg flera gånger och hälla upp mat till två hundar fast att Ina inte är hemma....man är ju smått stållig ;) Det är nästan så att jag känner mig lite lat när jag bara har Tim här hemma, han gör ju inget väsen av sig och när vi är ute strosar vi mest omkring i vår egen lila värld. Har faktiskt varit väldigt skönt att slippa passningen som det innebär att ha en hane och en tik under höglöpet, tror det är skönt för Ina med.

Idag tog jag och Tim en härlig morgonpromenad i skogen, det är så vackert bland alla vitsippor som breder ut sig som tjocka mattor....verkligen avstressande att gå och strosa och njuta av allt det vackra.

Jag trivs bättre här där jag kan lukta på blommorna.....


Kolla vilken fin pinne jag hitta, vill du ha den matte? Tim envisades med att försöka lägga pinnen i mitt knä där jag satt och njöt bland vitsipporna, inte helt uppskattat av mig....


Hänger du med eller?


Tycker om att promenera just här...är rogivande och vackert...


På hemvägen kastade sig Tim ner i ett lerfyllt dike för lite svalka...gissa om han blev vacker...himmel så skitig! Det blev en vända in i duschen när vi kom hem.Åhhh va myyyysigt!


Varför ser du så konstig ut matte?


Tycker du inte jag blev fin?

Bara Timse hemma just nu

Idag åkte Ina till sin förra ägare med familj för lite "semester" nu när hon snart ska gå in i höglöp. Det tär ju på både henne och Tim att bo ihop under höglöpet så jag tror det är skönt för dom båda att få vara ifrån varandra lite. När dom kom och skulle hämta henne så var Ina lite uppe i varv då Jonas och min pappa just varit förbi och lastat av lite saker så hon var lite undrande över allt spring så vi gav nog ett rätt stolligt intryck jag och hundarna när de kom ;) Ina blev iallafall jätteglad över att träffa "gammelmatte" igen och följde glatt med dem. Är skönt att hon verkar ta det såpass bra, nu hoppas jag bara att dom får det fint ett par dagar ihop trots löp och hormoner. Är jättesnällt av dem att ta Ina några dagar, är ju inte helt lätt att lämna bort en löptik annars och jag vet att hon har det bra hos dem.

Ina på dagens morgonpromenad där hon gick i sin egen lilla värld och strosade...


Tim la sig och vilade så fort Ina åkt, han tyckte nog det var skönt att kunna slappna av helt nu när det inte fanns några härliga dofter att sniffa efter längre.

Jag bloggade ju aldrig igår så nu kommer det lite bilder därifrån. Jag var nämligen med Tim och träffade Linnea och Sara för lite umgänge och hundträning. Tim fick göra en plasliggning och någon inkallning men annars satt vi mest och pratade och hade det gott i solen, härligt!. Tim var lös nästintill hela tiden (även promenden dit och hem) och skötte sig enligt mig utmärkt trots att vi mötte nån hund och cyklister/folk mm. Är skönt att han har så lätt för att slappna av och bara blir bättre och bättre på att ta det lugnt och bara vara även om man alltid får vara med ifall han skulle få för sig att hitta på något bus.

Tim och jag ligger och väntar på att de andra ska komma


Slappa i solen är helt ok....


Sara och Ozzy tränade lite kontakt


Linnea och Zumi tränar markering av spårapporterna


Vi njöt som sagt mest av solen :)


Fanns fler som gillade läget i solen...
Allihopa....


Nu väntar lite mat, vi har haft strömmavbrott i nästan 2 timmar så mina kvällsplaner blev lite ändrade. Skönt när strömmen är tillbaka, gisses vad beroende man är av den, jag satt och blogade preci när strömmen gick så det var bara att skriva om hela inlägget nu så om det är lite rörigt skyller jag på det ;)

Tillbaka till vardagens gång igen...

Nu har Anna åkt härifrån, vi sa hejdå i morse för vi skulle iväg och simma Tim och när jag kom hem så hade hon hunnit åka. Har varit riktigt kul att ha henne här, blir ju inte att man ses så ofta nu när man bor på olika ställen.

Vi var som sagt och simmade med Tim idag och det var den sista tid vi hade inbokad. Han fick simma 4½+5+5½ och jag tycker han jobbade på bra som vanligt och kändes mjuk. Jag var själv inne i simmet med Tim idag då husse tog en promenad med Ina under tiden men det fungerade bra nu när Tim är så van vid simmet. Passade på att väga Tim och vågen visade 39,4 så han fortsätter så smått uppåt i vikt :)

Taggad Tim vill hoppa i polen...


Simma, simma allt vad det går!


Kändes bra att få simma Tim just idag eftersom han nog går och spänner sig lite nu när Ina löper även om han håller sig i skinnet och äter som han ska. Dock märks det att Tim börjar bli lite mer intresserad så är jag ensam hemma och upptagen med något blir det ett kompostgaller mellan hundarna så jag har koll på att dom inte hittar på några dumheter, dom är ju ändå ögontjänare våra djur. Oftast är dom dock båda i samma rum som mig och sköter sig snällt och ligger på varsit håll och vilar, skönt! Det märks att Tim tagit detta löpet ännu bättre än första gången Ina löpte när hon kommit till oss. Då försökte han ju ändå med en del uppvaktning ganska så direkt hon gick in i löp så jag fick säga till honom på skarpen ett par gånger så han fattade att det var förbjuden mark men den här gången har han som mest vädrat lite efter henne och då är ändå Ina värre mot Tim denna gången då hon gärna skulle låta honom lukta bästa han ville om jag tillät det. Tur för mig att Tim är en riktig mattegris som oftast frågar mig om lov innan han gör saker, blir så mycket lättare att hantera då.

Annars har det inte hänt så mycket idag, gick en skogrunda med Tim så han fick gå lös och mysa utan en massa krav nu på eftermiddagen. Vi mötte sammanlagt fyra hundar och ett ryttarsällskap när Tim var lös men han höll sig snällt hos mig, kopplade dock upp straxt innan vi skulle passera varje gång för säkerhetsskull. Tror Tim tyckte det var skönt att bara få vara lite eftersom det ändå säker tär lite på honom att bo med en löptik. För Inas del har det blivit kopplepromenader varav en rejälare. Hon orkar inte så mycket nu när hon löper och går mest i sin egen lilla värd så för hennes del har jag fått sänka kraven och mest bara vara ute och knalla runt lite då hon har bomullsludd i öronen och mest går med nosen i backen och smått drömmande blick.

Suck det är jobbigt att löpa...


Ina orkade med en stunds bentuggande iallafall...


Suck...min tik luktar gott och allt jag får göra är att ligga här och ha det tråkigt...


Nä, nu väntar sängen...gick upp tidigt för att åka och simma Tim i morse och nu klipper det i ögonen, får kika in till er andra imorgon.... Zzzzz....

Nu är vi tillbaka igen :)

Nu kommer det ett litet inlägg från oss igen, Anna är fortfarande här och åker hem imorgon och vi har hunnit med att umgås och ha det gott. Hundarna verkar tycka att det varit helt ok med några dagars träningspaus och har trivts bra med att ha Anna här på besök...ytterligare någon som kan klia en bakom örat ;) Ina var lite reserverad första minuterna Anna kom och skällde lite men efter det fann hon sig i att ha en ny tillfällig medlem i familjen och Tim är ju van vid Anna sen alla våra pluggtimmar och myskvällar vi spenderat ihop förr.  Nu tycker både Ina och Tim att Anna ingår i flocken här hemma så dom hade nog gärna haft henne kvar ett tag till.

Anna och Anna :)


Anna och vovvarna kom bra överens


Ina och Anna myser fett!


Kram på dig Timse!


Hittils går allt bra mellan Ina och Tim trots löp men det börjar märkas att hon så smått luktar allt godare enligt Tim som vädrar i luften ibland även om han håller sig i skinnet. Pratade med Inas förra ägare häromdagen och dom ställer upp och tar Ina på fredag så hon får vara hos dem när hon höglöper, jättesnällt och skönt för mig att ha ett ställe där jag vet att Ina känner sig hemma.

Nä nu ska jag och hundarna fortsätta att mysa framför soffan ihop med Anna.

Några dagars ledighet från hundtränandet

Det kommer eventuellt bli några dagars bloggpaus här nu då jag har en fd studiekompis som kommer hit nu ikväll och stannar fram till onsdag så jag får se om det blir något bloggande fram tills dess. Hundarna får ett par dagars ledighet från allt tränande, tror det kan vara lite skönt för dom och även för mig att bara umgås och vara tillsammans och ladda batterierna lite. Ina löper ju så hon är rätt trött och har fullt upp med att bara vila och vara för stunden. Hittils bryr sig inte Tim om att hon löper så det är skönt utan han är sig själv, äter som han ska och är  bara full i bus.

Vi var och simmade Tim i morse igen, han fick simma 4+4+5 minuter och han höll ett fint aktivt tempo och jobbade riktigt bra med bakpartiet :) Vi vägde honom även och han har gått upp ytterligare knappt 0,5 kg så nu ligger han på 39 kg, så himla skönt att det går frammåt med honom!

Simma är KUL!!!!


Önskar alla en fin helg!


Gårdagens träning

Igår träffade jag Sara och Linnea för lite träning igen. Upptäkte på morgonen att Ina börjat löpa så jag hade inte allt för stora förväntningar på träningen vilket stämmde rätt så bra, Ina ville mest leka och busa och nafsa efter bollen, äta mossa mm. Bitivs fick jag lite kontakt med henne och hon fick testa lite handtarget, annars blev det mest kontakkträning och lite hopp över mitt ben igen. Satt och försökte få henne och varva ner en längre stund, hon hade svårt att ta det lugnt utan låg och grejjade med annat, grävde i marken mm. Tyvärr sprang Ina bort till Ikaros och började tjafsa för att jag missat att sätta mig på kopplet, så hundarna härjade lite tills jag hojtade åt Sara att skvätta vatten på Ina vilket bet bra, hon backade av och sen verkade det lite som spänningarna hos henne släppte. Bara trist att Ina ska vara så påstridig mot andra hundar, hon behöver liksom inte gilla dom men hon behöver definitivt inte springa fram och härja...det gillar jag inte :(. Nåja, det blir till att jobba vidare på att hon ska kunna lita på att jag tar hand om andra hundar så hon inte behöver spänna sig och försvara sig men det är inte helt lätt jämt.

Sötisar, Linnea och Zumi myser.


Gospropparna Sara och Ikaros.


Kamphunden Ina...


öhhh undrar vad vi tränar här, fällning av matte kanske?
Hoppeliskutt!


Kolla det fanns ögonblick av lydnad och kontakt imellanåt ändå ;)
Vilopaus


(Bilderna på Ina är tagna av Linnea och Sara som vanligt, tack!)

På kvällen var det tävlingslydnadskurs igen med Tim, idag stod hoppet på schemat och eftersom Tim och jag var de ända som tränat momentet förr så fick vi visa momentet. Eftersom Tim inte ska hoppa en massa så bad jag dom sänka hindret rejält så han i princip bara kunde kliva över det och så fick han ta det en gång bara för att visa... dock hade inte Tim riktgt samma planer som mig, han tjuvstartade över hindret och sen försökte han hoppa det ett par gånger extra...lilla bushund! Tim var överlag fin och kontaktsökande idag och vi tränade lite fotgående som uppvärmning och sen ett läggande med kommendering medan de adra kikade..men det gick inte alls...jag vill gärna sakta in när jag ger kommandot så Tim går på mitt kroppsspråk och inte kommandot. Fick iallafall en del bra tips om hur vi kan träna och efter ett tag gick det lite bättre så nu har vi nog en plan. Dock har jag ju inte något fokus på att läggandet behövar vara så snabbt med Tim eftersom han inte ska slita ut sig utan bara han lägger sig på kommando i sin egen takt är jag nöjd. Det blev även två platsliggningar och Tim låg hela tiden så det var bra men  han var lite orolig idag och vred på huvudet, ville inte ha hakan i backen hela tiden men det viktigast var ju ändå att han låg kvar.

Samträning x 2

Idag var det som vanligt samträning i Ryd så jag tog med mig Ina dit för lite social samvaro. Ina var lite skällig först med överlag tycker jag hon var riktigt tyst och lugn idag för att vara henne. Passade på att jobba henne i långlina och tränade att gå med kontakt och nåt steg fot, några lägganden under gång och sen blev det lite bus och hopp över mattes ben. Vid ett tillfälle drog Ina bort mot Ozzy innan jag han ställa mig på linan (sorry Sara!) men annars brydde hon sig inte så mycket om hundarna, även om hon var lite intresserad av Azlans leksak. Tyckte det var väldigt lugnt överlag på samträningen idag utan en massa spänningar mellan hundarna, jättebra och trevligt :)

Sara med sin Ozzy som jobbade så fint idag!


Linna och Zumi lika fina som alltid


Azlan med sin leksak som Ina tittade avundsjukt på....


Ina börjar så smått få in rätt position i fotgåendet imellanåt


Men oftast vill hon gå långt ut och lite framför mig istället för brevid


Ligg med fullt fokus frammåt


Att komma in med bollen är inte Inas starka sida men vi jobbar på det....


Puss på dig Ina!


Hopp över mattes ben är kul....


Ibland blir det dock lite för kul så då hoppar man åt alla håll på en gång :)


Fick ett telefonsamtal av Erika så på eftermiddagen följde jag med henne och Josefin till hundungdom för lite freestyleträning med Tim. Nu blev det ju inte så avancerat eftersom Tim fortfarande tar det ganska lugnt och så men lite positionsarbete, snurr/spin, nån slalom och lite trix blev det i alla fall. Tim tyckte det var jättekul att få göra något och få lite egen träning med matte och han var väldigt kontaktsökande och trevlig även om han ibland erbjöd helt andra beteenden än de jag efterfrågade. Var skönt att se att Tim funkade så fint att jobbas lös trots att vi var inomhus i en lokal där han aldrig varit och det var tre andra hundar närvarande samt att han var så pass lugn och låg ner medan vi tittade på de andra. Var väldigt kul att se de andra och höra deras tankar kring musikval, saker, momentinlärning mm... är imponerad över vilken fantasi dom har när det gäller att sätta ihop hela program och träna in saker, jag som inte ens hittat en låt till mig och Tim ännu ;)

Josefine och Coyak tränar freestyle


Jag avslutade med att låna en metallapport för att se om Tim skulle ta den eftersom han bara apporterat trä hittills. Han tog den fint och fick även göra ett par riktiga apporteringar med fokus på ett bra gripande/hållande av apporten. Nyttigt för Tim att få testa metallen eftersom han gärna vill hålla lite löst och med metallen tvingas han gripa hårdare för att den inte ska ligga och skramla i munnen. Tim var så arbetsvillig och alert eftersom han tagit det ganska lugnt ett tag nu så det hela gick kanonbra och han höll stadigt och grep noga med hela munnen :)

Tim håller metallapporten för första gången :)


Apport som apport verkar Tim tycka och sprang glatt och hämtade in metallapporten
Det känns väldigt bra att båda hundarna fått egentid med mig idag, tror det var extra viktig för Tim för han har varit tokpigg ett par dagar nu eftersom han fortfarande går mindre än vad han är van vid. Jag har  varit ganska dålig på att belöna honom i vardagen så det var bra att få jobba lite ihop idag för att öka intresset för mig igen, nu kanske han inte bara tycker jag är en tråkmatte som bromsar honom och ber honom att ta det lugnt. Vi har förresten sänkt Tims rimadyldos idag med sammanlagt ½ tablett så nu får han 1½ tablett morgon och kväll. Vi hoppas på att kunna sänka dosen ytterligare om ett par veckor samtidigt som vi nu så smått sätter igång honom ännu lite mer och jobbar med backträning och att gå allt mer i kuperad terräng.


Ljuvliga vårtider!

Åh vad det är härligt att vara ute när solen är framme och det riktigt känns hur allt bara vaknar till liv mer och mer. På förmiddagen släppte hussse av mig och Tim i valla för lite backträning för Tims del. Han behöver ju börja använda sina bakbensmuskler allt mer nu för att bygga muskler och komma igång så vi har börjat klättra med honom i backar i skritt. Vår veterinär ville ju helst att Tim skulle gå i sele och ligga på lite uppför backen för att ta i lite extra men det är lögn i helskotta att få Tim att ligga på, han går så snällt och kollar bakåt på mig.....kommer du matte? Försöker jag peppa honom så går han upp fot istället, lilla myskillen min, klart han inte förstår att han helt plötsligt får dra i koplet när han inte får göra det annars. Det slutade med att han fick gå lös upp för backen istället för då klättrade han bättre än när han var kopplad. Jag tog en liten omväg genom vallaskogen hem för att Tim skulle få gå lite mer i kuperad terräng och jag passade på att stretcha honom utomhus i solen innan vi kom hem....mysigt att få njuta lite extra av naturen.

Tim ovanför vallabacken efter lite klätterträning


Myser i skogen efteråt


Jäkla färistarna (eller vad det nu kallas) tycker Tim är lite kluriga att ta sig över


Vilopaus bland tussilago


På eftermiddagen blev jag och Ina sjutsade ut till hundungdom för lite agilty igen, idag fick hon testa tunneln för första gången och hon tvekade lite först men sen tyckte hon det var superskoj så då var det full fart igenom. Hon fick även hoppa ett par hinder, ta balansen och däcket. Det svåraste med Ina är att få henne att ta det lugn och att styra henne, hon vill ju hellst bara springa runt och leka och strunta i mig så som det är nu tar jag in henne och sätter henne mellan varje hinder för att få henne att lugna ner sig sen blir det korta pass med avbrott imellan. Hon tycker iallafall att det är väldigt roligt även om hon gärna vill dra ett par extra varv runt planen bara för att det är så skoj att springa.

Ina lite tveksam har precis gått in i tunneln


Det här va ju skoj! (kolla Inas tunga med rester från kamptrasan på....)


Mot hopphindret!


Balansbommen


Tjolahopp!!!


Efteråt åkte vi bort en bit och släppte Ina så hon fick trava av sig lite och varva ner innan jag stretchade henne. Hon har börjat vänja sig riktig bra vid stretchingen nu, hon gillade inte alls när man tog i hennes ben från början men nu funkar det faktiskt riktig bra.

Ina har fällt ur sig så mycket päls så hon ser riktgt tanig ut trots att hon har fina muskler och äter bra.....
Förersten, jag har mött ett par hundar idag när jag varit ute med Tim och hittils verkar han inte bry sig så förhoppningsvis satte inte gårdages tråkigheter med grannschäfern några spår hos Tim. Nu har jag visserligen inte mött schäfern något idag så hur Tim reagerar mot just den hunden vet jag ju inte.

Tim påflugen av grannhunden :(

Nu på kvällen när Jonas var ute med Tim så hör jag bara hur det börjar skälla utanför och jag tittar ut genom fönstret och ser Tim och grannhunden (en schäferhane) i luven på varandra men bara Jonas där och ingen mer människa så jag rusar ut i bara strumplästen för att hjälpa till att få isär hundarna. Innan jag hinner fram har dock Jonas redan fått isär dem och grannen har hunnit få tag i sin hund. Det visade sig att grannen skulle ta in en sak från sin tomt och då hade hunden skällande rusat ut på tomten och genom häcken och fram mot Jonas och Tim som gick på gångvägen utanför och Jonas lyckades inte mota bort hunden utan det slutade med att Tim försvarade sig och dom rök ihop. Tack och lov blev det inga skador på Tim förutom ett litet skrapsår på en framtass och vad jag kunde se när jag pratade med grannen efteråt så hade schäfern bara fått ett litet sår vid ena örat men inget allvarligt och för övrigt verkar dom helt oskadda. Nu var det ju en ren olyckshändelse att hunden tog sig ut från tomten då den annars alltid är kopplad på tomten men det är ändå obehagligt när ens hund blir påflugen, speciellt eftersom dom här två gått och mätt lite mot varandra tidigare. Nu hoppas jag bara att det inte blir ännu värre mellan dom efter det här och att Tim inte blir osäker vid hundmöten igen. Jag har ju jobbat enormt mycket med att få honom att inte bry sig om andra hundar och även om det inträffade med husse och inte med mig så vet man ju aldig helt hur det inträffade kan påverka Tim :(

Stadsträning och fikabesök

Idag for vi iväg på förmiddagen till Jonas mormor för en fika. Tim älskar att åka dit då han vet att mormor brukar gosa med honom och oftast får han smaka lite gottis. För Inas del var det första gången hon var med dit men det gick över förväntan, hon skällde lite allra först men tystnade fort och tyckte nog det var rätt mysigt att få smaka lite pålägg och annat snask av mormor medan vi åt. Jonas passade på att hjälpa mormor lite med rabatten och att sätta ner några potatisar, han fick en del ovälkommen hjälp av Ina som apporterande potatisar, lerkockor, stenar och annat...lilla busfrö! Efter ett tag låg iallafall hundrana lugnt och stilla medan vi kunde umgås i lugn och ro.

På hemvägen släppte Jonas av mig och Ina i stan där vi träffade Sara med vovvar för en fika i domkyrkoparken. Jag måste säga att jag tycker hundarna var duktiga, visst skällde dom lite och Ina ville gärna fostra Saras yngsta hund Ozzy imellanåt men vi kunde sitta på samma filt och fika med hundrana på varsin sida om oss. Efteråt prommerade vi en bit ihop och hundarna gick riktigt lugnt och fint och vi kunde gå i bredd och prata utan bekymmer. Visserligen fick Ina ha grimma på sig ett tag då hon drog en del i kopplet men hon fann sig snällt och knatade på utan större bekymmer. Jag valde att gå över gamla Linköping och sen genom valla fritidsområde hem så för Inas del blev det en riktig miljöträningsdag då vi tittade på får, hästar, folk, trafik, hundar mm Hon var bra trött när vi kom hem, jobbigt med alla intryck men oerhört nyttig träning för  henne eftersom hon så lätt stressar upp sig och blir låst av omgivningen. Med tanke på att det bara var andra gången jag och Ina var i stan  (första gången var på vardagslydnadskursen i februari) så är jag jättenöjd över hur hon uppförde sig.

Saras fina killar!


Ina ser smått förvirrad ut....inte helt nöjd över att sitta stilla mitt i stan


Här satt vi och fikade och hade det bra på en liten filt ihop med hundarna på varsin sida om oss


På väg hem igenom gamla Linköping kan man pausa på en bänk


Var tvungen att stanna och fota lite, är mysigt att strosa i gamla Linköping
Sen var vi ju tvungna att spana på nåt gulligt....


Små söta lammbebisar som busade runt...


På kvällen la Jonas ett kort spår till mig och Tim här hemma med kort liggtid mest för att han skulle få göra något. (se bilden nedan). Tim tog upp spåret bra och markerade första apporten klockrent, därefter kom de två personer traskandes och Tim blev lite störd och började snurra omkring. Jag valde att släppa på honom på nytt på det ställe där han tappat spåret och då gick det bra igen förutom att han inte markerade apporterna och jag såg dom inte där dom låg heller. Tim hittade iallafall slutet och förutom missen med apporterna jobbade han fint sista biten i spåret..

Ibland blir det bara fel...

Idag gjorde jag det man inte får göra som hundägare, jag tappade tålamodet totalt... Jag och hussse var ute med hundarna ihop, dom var rätt stolliga och allmännt flamsiga, speciellt Ina så vi gick upp till en tom kohage här hemma och släppte Ina så hon fick busa av sig. Efter det fungerade hon bättre och jag valde att även låta Tim strosa lös. På hemvägen gick Ina kopplad hos husse och Tim gick lös hos mig, jag var lite småirriterad för hundarna var lite flamsiga och precis när jag funderar över att koppla upp Tim så får dom syn på en katt och båda hundarna drar :(  Ina kommer ju inte så långt eftersom hon är kopplad med Tim sticker efter i full fart och jag lyckas inte bryta honom direkt. Det hela slutar med att Tim drar efter katten in i ett bostadsområde och då brister det för mig...jag vrålar i allt jag kan åt Tim som kommer tillbaka med svansen mellan benen och efter det var mitt tålamod slut. Jag som varit så stolt över att Tim skvallrat på både katt, hare och rådjur och de gånger han varit på väg att dra har jag ju kunnat bryta honom direkt men inte nu...  Det värsta är nog nästan att folket i närheten måste tro att jag är en grym människa så som jag vrålade i, jag lät ju inte speciellt trevlig. Det är bara så trist att jag och Jonas inte ska kunna promenera ihop med hundrana, dom sköter sig mycket bättre nä jag går själv med dom. Det är väl så att jag har bättre tålamod när jag är själv och hundarna inte behöver stissa upp sig för att dom vill hålla koll på "hela flocken".

Efter mitt lilla utbrott så har jag två hundar som går och gör lugnande signaler här hemma så fort dom ser mig och min relation till dom båda är naggade i kanten...förtroendet för matte har sjunkit drastiskt... helst av allt skulle jag vilja dra till mig själv med en batong i skallen eller nåt, det är ju inte hundarnas fel att dom inte lyssnar utan enbart mitt. Dom gör ju det dom tjänar mest på, klart det är roligare att jaga en att lyssna på en grinig matte, suck....

GLAD PÅSK Önskar vi alla bloggläsare!


Samträning med båda bustrollen

Idag tog jag med mig båda vovvarna bort till valla för lite träning med Sara och Linnea. Det blev en hel del passivitetsträning då jag lät båda sitta uppbundna medan jag pratade lite med de andra, sen fick dom även turas om att sitta bundna medan jag tränade med dom en i taget. Tim fick mest göra nåt ställande, några steg fritt följ utan en massa vändningar/halter och mest träna på att vara lös utan att bry sig om de andra. Han var rätt nöjd bara av att få vara med även om han pep lite när han satt uppbunden men han gav sig efter ett tag och vilade istället. För Inas del blev det lite träning på läggande och nån inkallning och att gå med kontakt. Jag vet att hennes position när vi går är helt fel för att vara ett ok fotgående men jag har inte lagt något kommando på det utan fokus är enbart hennes attityd och inställning. Just det att hon ska kunna klara av att gå och ha fokus och kontakt med mig  eftersom det är först nu som hon och jag  börja kunna jobba lite mer ihop utan att hon blir totalt låst av omgivningen, själva ingångarna och korrekta fotpositionen tränar vi sen separat.

Här väntar vi på de andra då vi var lite tidiga idag...Tim envisades med att ligga på bordet och spana och Ina skulle ju inte vara sämre hon så hon klättrade upp och satte sig bredvid och vaktade min ryggsäck...


Sara med vovvar tränar passivitet, ovanför sitter mina bustroll och tycker matte är taskig som låter dom sitta bundna...


Jäkla matte som band fast mig i trädet.... Tim gav dock upp sitt ylande efter ett tag och la sig och vilade istället....


Sara tog några bilder när jag tränade, Tim var så glad att få göra något så han var lite smått taggad...


Här syns det hur tanig han blivit i kroppen min lilla Timsetuss :(


Ina fick gå i långlina när vi tränade och bitvis var hon riktigt kontaktsökande


Jag kollar ju på dig matte...ge mig godis NU!!!!Imorgon har vi en simtid på eftermiddagen med Tim igen, ska försöka komma ihåg att väga honom igen då...känns bra att försöka hålla lite extra koll på hans vikt nu så vi ser att det fortsätter åt rätt håll.

Telefontid med veterinären

Idag hade jag inbokat att Tims ortopedveterinär skulle ringa vilket han gjorde på fm. Veterinären tyckte allt lät bra med Tim eftersom han verkar ok även efter simningen nu i helgen och redan har lagt på sig 1 kg så vi beslöt att succesivt börja minska Tims smärtlindring nu efter påsk. Vi börjar med att minska dagsdosen med ½ tablett så att han får 1½ tablett morgon+kväll och även succesivt öka hans motion med fortsatta promenader i kuperad terräng och lätt träning. Om allt verkar gå bra ska jag sen om ett par veckor till gå ner till 1 tablett morgon och kväll och var det något fick jag höra av mig. Pyssligt värre är det men nu hoppas jag på att allt ska fortsätta gå bra.

Idag har vi iallafall njutit av solen här hemma, underbart vad den värmer. Vi har suttit nere vid vårat förråd och hundarna fick varsit ben medan jag njöt av en kopp kaffe.

Ina tuggar ben och Tim ligger brevid och myser...gosproppar är dom!
Även Anton, våran ena katt hittade ut i solen....

Orädda Ina och trötta Timse

Idag var det lydnadskurs igen för mig och Tim, jag valde att bara vara med på litegrann vid bla träningen av apporten (fasthållandet), platsliggning samt lite linförighet eftersom det inte är så krävande fysisikt. Jag märkte att Tim var ganska trött efter simmandet igår så han fick mest ligga och vila medan jag kikade på de andra och lyssnade på teorin. Vi fick skjuts dit och hem av husse eftersom Tim inte ska gå för långt ännu.

På eftermiddagen tog vi bilen och åkte till hundungdom för att låna deras agilityplan så Ina fick testa hopp, balansen och däcket vilket hon tyckte var jättekul. Därefter fick hon nosa runt lite och bara kika lite på vippbrädan och tunnlarna. Ina är verkligen totalt orädd så det gäller att bromsa henne vi dhöga höjder och liknande så att hon inte får för sig att hoppa rakt ut. Jag tror nog att agility kan vara något för Ina framöver bara jag får ner henne lite i itensitet och får lite bättre lydnad på henne lös.

Ina testar däcket...tjolahopp...


Full fart på balanshindret, Ina har inga problem med höjder och tyckte jag var taskig som bitivs bromsade henne
Saaakta.....


Hoppeliskutt!


Efteråt släppte jag ut Tim lite, självklar ville han leka med Ina men på ren lydnad fick jag honom att ta det skapligt lugnt och sen gick jag och han en egen promenad i skogen. Tim tycke det var riktigt mysigt att få strosa lös lite och ha det gott, bara han och jag i lugn och ro.

Två bustroll som föröker börja leka....


oki då matte...jag ska inte leka...jag går här hos dig....


Mysigt att promenera på nytt ställe med nya dofter
Kommer du matte?

Simmat med Tim

Idag fick Tim simma i norsholm igen, gissa om det var en kille som blev lycklig när han förstod vad som väntade...simma är KUL! Tim var lite ivrig och plaskig först men skötte sig fint tycker jag med tanke på att det var länge sedan han simmade sist. Han fick simma 3+3+4 minuter ungefär och han simmade i bra tempo och jobbade fint med bakdelen i vattnet. Han hämtade sig riktigt fort imellan simpassen och var piggare än vad jag trodde han skulle vara efteråt. Han kändes mjuk och fin vid stretchingen efteråt så det känns riktigt bra. Det bästa av allt var att vi vägde honom och han har redan gått upp ca1 kg i vikt sen vi var hos veterinären, känns bra att kunna väga honom på samma våg för att få en förhoppningsvis rättvis och jämn vägning. Skönt att få en bekräftelse på att han inte tappat nåt mer i hull och muskler utan att det så smått verkar gå åt rätt håll nu.

Så här har vi det under ett simpass:

Tim något taggad inför att få bada....


Men matte skynda dig och fixa med flytvästen då...


Jippie...här ska badas!


Simma med munnen full av vatten....


Vilopaus...gäller att hålla i Tim, han uppskatttar inte riktigt att pausa när det är så roligt....


Mmmmm mysigt och simma.....


Skaka!!!!


Hur ledsen kan man se ut? Tim gillar inte att duscha efteråt...


Det här är pest....dumma matte!


Jaha nu ska matte dra i mina ben igen, frambenen....

och bakbenen....envisa tant.....suck...

Promenix i vårvädret

Dagen började med en morgonpromenad bort till tomma kohagen här hemma med båda hundarna, jag lät Tim gå lös en hel del då han var så lugn och fin. Han känns allt mjukare i musklerna nu och jag får allt oftare påminna honom om att ta det lugnt men han är riktigt duktig. Han skvallrade på en hare idag, kom glatt springande till mig och ställde sig när han såg haren skutta iväg....då blir man glad :) Imorgon har vi ett simpass inbokat med Tim så då blir det nog lite spännande....misstänker att han kommer vara ganska vild i bassängen nu när han tagit det så lugnt.

Morgonpromenad...gäller att nosa av omgivningen....


Tim gick lugnt och strosade och hade det gott medan Ina fick vara kopplad


Tim passade på att doppa tassarna, mer fick han inte för mig eftersom han inte får bli kall om baken/ryggen


Tim myser i vårsolen


På eftermiddagen tog jag med mig Ina för en promenad ihop med Sara och Ikaros, dom var riktigt duktiga båda hundarna och det var så tyst, lugnt och skönt i skogen. Visserligen vill Ina gärna fram och nosa på Ikaros och skäller då gärna till men för det mesta brydde dom sig inte om varandra så det känns kanonbra. Känns verkligen som det hänt något i min och Inas relation nu för hon är mycket mer lyhörd och har större vilja att vara hos mig och ser mig mer som en resurs och inte bara en "jobbig tjatmoster som sätter gränser". Hoppas att det håller i sig, jag vill ju ha en hund som vill sammarbeta med mig och inte bara gör det för att den "måste".

Fina Ikaros spanar på matte en bit bort


Ina spanar på Sara och Ikaros


Jag och Ina i riktigt promenadstass med midjebälte och allt (skönt att ha händerna fria ibland)


Dock trodde jag att jag skulle få hjärtstillestånd idag för Ina hoppade upp på en giganstisk sten men sen när hon skulle ner så tog hon inte samma väg ner som hon tog upp utan hoppade rakt ut i luften så jag trodde hon skulle bryta benen av sig....tack och lov gick allt bra men jag blev rejält uppskakad först..hua.... Ina däremot var helt oberörd av händelsen...tokhund!

Ina på gigantstenen innan hennes flygförsök....


totalt orädd är hon...upp på stock och sten....


Ina passade på att busa med en pinne medan jag hämtade mig efter hennes jätteskutt....


På hemvägen efter att jag och Sara skiljts åt passade jag på att låta Ina springa av sig lite, då var hon såklart tvungen att smita ner och plaska lite i vattnet borta vid fårhagen


Härliga vår...hittade tussilago i en slänt....


Full i bus!!!!


Jisses vad det har varit härligt idag och igår med sol, värme och härligt vårväder. Visserligen saknar jag långpromenaderna med Tim men det är som det är just nu, vi har iallafall suttit på balkongen och njutit. Tim tycker det är så mysigt att ligga där ute och spana mellan plankorna ut på omgivningen eller bara ligga och mysa på en filt.

Yes, idag fann vi glädjen i lydnadsträningen jag och Ina!

Idag träffade jag Sara och Linnea för lite träning ihop. Eftersom Tim fortfarande ska ta det lugnt så hade jag bara med mig Ina. Jag har ju haft så svårt att lyckas belöna Ina på "rätt nivå" och jag har haft svårt att få någon riktig glädje i lydnadsträningen utan att det blir för mycket stress och flams hos Ina men idag var det nåt som hände.... vi bara klaffade idag :) Det kändes bara så otroligt härligt! Ina hade en sån glädje och härlig attityd, var kontaktsökande och ville verkligen jobba och jag kunde belöna henne med både boll, kamp och godis utan att det slog över i negativ stress. För första gången kände jag att jag faktiskt hade ett värde för Ina och att vi hade något av den teamkänsla jag annars bara känner med Tim, det var hon och jag tillsammans helt enkelt. Jag valde att jobbade Ina i långlina  eftersom jag inte helt vill ha henne helt lös ännu bland andra hundar utan vill ha en "nödbroms" att ta till så vi inte förstör för de andra ekipagen. Ett stort tack till Sara och Linnea som är så lugna att träna ihop med och inte stressar upp sig över Inas sprallighet, det är ju så skönt att slippa kopplet när man tränar eftersom det oftast mest känns ivägen och skapar stress.

Efter träningen satt vi bara och pratade en stund och njöt i det fina vädret, alla hundar var så otroligt duktiga idag så det var en fröjd att se... Underbart helt enkelt!

Ikaros är en hejjare på att snurra...


Sara och Ikaros med härlig kontakt


Zumi med världens underbaraste halsband...Jag är inte en räv... klockrent!


Linnea och Zumi tränar freestyle med fint samspel


Jag fick en del bilder på mig och Ina idag som Sara och Linnea tog och bara för att jag är så himla glad över dagens härliga träning så blir det massa egoistiska bilder på mig och Ina från idag :)

Underbart att se Inas attityd och glädje idag! Början till fotgåendet


Bollbelöning är ju KUL!
Vad ska vi göra nu matte?


Sitt stanna kvar


Ligg!


Passivitetsträning efteråt är inte helt lätt....


Fina Ina!
Gårdagens samträning

Igår var det som vanligt dags för samträning i rydskogen på förmiddagen. Jag tog med mig Ina och hon var rätt uppstressad när vi kom fram dit då det var en himla massa folk vid universitetet på vägen dit vilket Ina tycker är jobbigt. Hon skällde lite under den gemensamma promenaden men jag tycker ändå hon skötte sig ganska bra. Efteråt tränades det fritt på gräsplanen och jag passade på att gå en bit ifrån och jobbaIna lite i långlina med fokus på att kunna belöna henne med leksak trots andra hundar runt omkring. Det gick faktiskt riktigt bra, hon tog både trasan och bollen och struntade skapligt i de andra hundarna men hon har forrtfarande svårt för att lämna tillbaka leksakerna så det jobbar vi på. Känns ändå bra att hon klarar av att släppa fokus på omgivningen för att kunna leka med matte, för utan en bra och värdefull belöning blir det ju himla svårt att träna.

Koppeltrassel...


Lättare i långlina...här sitter Ina kvar för en inkallning (dock med fokus på nåt helt annat än mig...hmmm)


Några av dom andra som var där


Sara och gulliga Ozzy


Idag blir det en lugn dag hemma, är hundvakt åt pappas hund också så det är fullt hus med tre stora lurvtroll inomhus.

RSS 2.0