Promenerat i solen

Idag har vi varit lite hängiga här hemma, Jonas snorar och jag känner mig allmänt trött. Jag tog mig iallafall ut på en långpromenad med Tim, hade först tänkt ta båda vovvarna men kände att jag inte orkade hålla koll på två busar så då föll valet på Tim eftersom jag har bättre pli på honom och då inte behövar vara riktigt lika alert. Jonas tog iallafall ut Ina under tiden så hon fick sig en promenad och lite bus då hon fick vara lös en stund. Tim skötte sig fint på promenaden förutom att han försökte dra efter vad jag tror var en hare, dock lyckades jag bryta honom efter en bit och sen gick han som en ängel och höll koll på mig. Vi såg människor, katter och hundar på håll men Tim brydde sig inte utan gick snällt hos mig ända tills vi var nästan hemma...då såg jag en gigantisk goldenhane med matte på håll så jag bad Tim stanna så jag kunde gå fram och koppla honom vilket gick jättebra.  När vi precis skulle passera varandra så fick Tim fnatt och gjorde ett utfall i kopplet helt utan att jag var beredd, jag kunde visserligen bryta honom direkt och då tog han kontakt med mig och skötte sig igen men det är så frustrerande... Att Tim kan möta massa hundar både kopplad och lös (kopplar dock alltid upp när vi passerar nära för allas skull) och sen imellanåt så bara slår det slint....usch! Nu sände säkert den andra hunden ut nån signal som Tim reagerade på (han är väldigt signalkänslig) men endå...han ska minsann sköta sig iallafall utan att börja härja...bläää.. jag måste få honom att fungera ännu bättre...men hur?...Tips nån?? Nåja, skam den som ger sig. Förutom det så var det iallafall en kanonmysig promenad, det kändes nästan som vår i luften och solen värmde gott.

Tim myser i snön


mmmm river gott i pälsen...


Ska vi gå hitåt matte?


Tjohooo....


Underbart ljus utomhus idag så jag var såklart tvungen att försöka få till nån porträttbild....

Såå trött nu...

Blir en kort blogg nu, är totalt slut efter att ha varit iväg och storhandlat och lite annat...tog visst musten ur mig så nu väntar snart sängen. Idag har jag iallafall tränat med Tim tillsammans med Anita och Ivana samt deras vovvar, blev en kort gemensam platsliggning som gick bra förutom att Tim så gärna vill slicka på slasksnön. Annars tränade jag en hel del med Tim lös, mest  frittfölj, apportering och ingångar. Bad även de andra ta Tim på huvudet och kolla tänderna eftersom han gärna blir lite för glad vid tandvisning och vill hälsa på personen. Bitvis var Tim jätteduktig även om han kändes lite småseg imellenåt, dock kan de bero på att jag har svårt att belöna och latja med honom när jag halkar omkring i snöslasket på gräset. Efteråt tog jag och Anita en fika hos mig, alltid lika trevligt och så kul och se hur glad Ina blir nu när det kommer besök hon känner igen. När Anita åkte hem tog jag ut Ina på promenad där det blev en hel del koppelträning där jag jobbade mycket med att få hennes uppmärksanhet och klickade spontankontakt. Det gick relativt bra med tanke på att vi mötte 2 katter, såg en hund på håll samt en hel del folk och barn.

Nä, nu väntar nog kudden...får kolla in era bloggar imorgon när jag är piggare... Zzzzzz....

Promenerat med sällskap idag

Idag kom Anita hit på besök så först tog jag med mig Tim på promenad ihop med henne och Ester, hennes hoffevalp/unghund. Tim har tyckt att Ester är lite läskig förut eftersom hon är så valpig och övertydlig i sina signaler men idag tyckte han det var jättemysigt att hon var med. Tim fick gå lös och träna på att hålla sig i skinnet trots att dom var med, sen fick dom bitvis frikommando att leka lite och bitvis tränades kontakt. Vi gjorde även en kortare platsliggning. Bra för dom att klara av att jobba/ta kontakt med oss även när dom är lösa så att det inte bara är fri lek. Tim var så stolt att ha Ester med sig och trippade stolt omkring med henne efter sig. Tyvärr missade jag att Tim skvallrade på en människa med hund  en bit bort så det slutade med att han sprang iväg mot dem, dock tror jag aldrig han var ända framme innan han kom tillbaka när jag kallade, hann tyvärr inte be om uräkt då människan gick bortåt. Senare när jag var ute med Tim såg vi hund igen men då höll han sig snällt hos mig så förhoppningsvis var det bara en engångsgrej att han drog pga att jag inte läste honom tllräckligt bra.

Efter att vi promenerat med Tim och Ester bytte vi så då tog jag Ina på en koppelpromenad ihop med Anita och hennes lagottotik Alice. Ina tyckte det var rätt jobbigt först och hoppade omkring och skällde men efter en stund lugnade hon sig och bitvis gick hon riktigt lugnt och  fint och var kontaktsökande. Jättebra för henne att få träna på att avdramatisera promenader ihop med andra hundar, att man kan hålla sig hos matte och ta det lugnt iallafall.  Efter promenaden fick Anitas vovvar sitta i bilen en stund medan vi tig en fika inne hos mig, mina vovvar fjäskade allt dom kunde för Anita, hon är bra omtyckt av dem.

Resten av dagen har varit lugn förutom att Ina är lös i magen  och har spytt en gång, vet inte om det är för att hon stressade upp sig lite på promenaden eller om hon kan ha satt i sig något igår när hon var lös. Just nu verkar det iallafall ha lugnat sig så förhoppningsvis var det bara något tillfälligt.

Igår hade vi förresten avslutning på vår vardagslydnadskurs jag och Ina, det gick fakiskt riktigt bra. Ina skäller allt mindre och bitivs är hon fokuserad på mig så vi klarade av både att delta i den avslutande banan och att visa upp vår intränade valfria konst som vi hade i läxa,  alltså i vårt fall att hoppa över mitt ben samt sitt/tass.

Blev inga kort tagna idag i slaksvädret så det får bli ett par jag tog häromdagen när hundarna mysite i snön
Timsetuss i snön...


Ina har gjort ett fynd, en frusen vante....

Massor med snö

Får börja med att tacka för alla gulliga kommentarer till gårdagens inlägg om lydnadskursen, det värmer gott och jag känner att jag fick en liten kick av höjt självförtroende gällande min och Tims träning nu.

Det snöade ju en massa igår så idag hade jag  två hundar som förvandlats till kängurur mer eller mindre på morgonpromenaden, gissa om dom gillade läget. Tim har fått vila efter kursandet igår då han blev rejält trött i både huvudet och kroppen (vi promenerade ju dit och hem). Har nöjt mig med lugna promenader där han mest fått strosa runt i sin egen takt. Passade på att göra en platsliggning inomhus 3 minuter idag med honom, han är riktigt duktig, visserligen ligger han inte riktigt hela tiden med hakan i backen (det ska vi träna mer separat) men för övrigt ligger han still och är fokuserad på mig. Det bästa är att han uppvisar en annan attityd när vi tränar platsliggning nu efter att jag började introducera "haka i backe", han ligger mer aktivt och fokuserat även när han ligger utan att lägga ner hakan, hoppas att det håller i sig bara vi fortsätter träna på.

Ina fick en egen promenad idag där vi tränade lite kontaktövningar och ingångar, bitvis är hon duktig och sätter sig rakt och fint bara koncentrationen håller. Det blev även ren koppelträning eftersom hon har lätt för att ligga på i kopplet, bitvis går hon fint men vi har fortfarande en hel del jobb framför oss. Vi såg även hundar på håll men hon skällde inte så det var bra. Ina fick springa av sig ordentligt idag, jisses vad hon rejsade i snön och busade runt. Tog lite bilder på busfröet i all snö så här kommer ett gäng som vanligt ;)

Ina trivs i snön :)

Timsetuss en pärla på lydnadskursen!

Idag var det ju dags för lydnadskurs och jag var rätt nervös eftersom det finns så mycket störningar i valla där vi skulle vara av folk, pulkaåkare, andra hundar (förutom de på kursen) mm. Att det sen kommit en massa nysnö och fortfarande snöade gjorde inte saken bättre eftersom jag vet hur svårt Tim kan ha att fokusera med alls kul snö runt sig. Vi promenerade dit med Ivana och Snöboll så Tim fick gå lös utan att tillåtas att hälsa på Snöboll, mycket nyttigt för Tim och det gick faktiskt riktigt bra.

På kursen delades vi upp i två mindre grupper och fokus idag var platsliggning samt tandvisning, även lite kontakövningar gicks igenom. Tim var såå duktig så jag hade verkligen inte behövt oroa mig! Visst gick Tim upp ett par gånger när jag var för sen att belöna när vi var för sig tränade plats och emellanåt tappade han fokus (ville äta snö) men han hade en sån härlig attityd idag! Brydde sig knappt om de andra hundarna trots att en hanhund gruffade lite åt honom vid ett tillfälle, satt skapligt still vid tandvisning (har vi knappt tränat alls) och på den avslutande gemensamma platsliggningen låg han snällt trots att båda hundarna brevid honom gick upp. Vissterligen var jag ju framme och belönade honom med jämna mellanrum men ändå, han låg kvar (bitivs med hakan i backen) trots snön och de andra hundarna, då var jag stolt! Överlag var Tim väldigt kontaktsökande och jag tycker han skötte sig bra med tanke på att vi inte tränat så mycket ihop med andra hundar och miljön var ny. Fick massa tankeväckande tips som att inte bara belöna precision utan även belöna Tims attityd och glädje i lydnaden och att inte gå för fort fram i nya miljöer (belöna oftare). Nu blir det till att fortsätta jobba med platsliggning och tandvisning lite extra som var vår läxa tills nästa kurstillfälle om 2 veckor.

På hemvägen var både jag och Tim helt slut så han och Snöboll fick gå lösa och strosa ihop, det gick bra och dom skötte sig fint även om dom fick ett riktigt busryck och lekte en stund men dom fick hållas så länge det inte gick över styr. Nu sover Tim som en stock här hemma och jag ska nog lägga mig i soffan ett tag. Blev helt slut av att koncentrera mig så mycket och av att våga lita på Tim även bland en massa hundar mm, något jag är dålig på eftersom jag är så lättstressad men idag tyckte jag faktiskt att jag behöll lugnet riktigt bra.


Träning och promenad...

...har det blivit idag. Ina fick träna lite mer "hopp" utomhus idag medan huse fotade. När hon väl koncentrerar sig är hon jätteduktig men hon är väldigt lättdistraherad, det finns ju så många roliga pinnar och annat att roa sig med när man är lös istället för att bry sig om matte. Blev många ärevarv för damen idag mellan de små korta passen av koncentration som hon bjöd på... När vi höll på och klickertränade kontakt kom det barn gåendes precis brevid med pulkor men detta brydde sig Ina inte om så det får ses som ett framsteg även om hon fortfarande mest sprallar runt när vi är ute.

Weeee det ligger pinnar överallt ju!!!


Vadå ville du nåt matte?...jobba, nu...mitt bland alla skojiga pinnar???...hihi snodde din boll...


Jaa ok då....en liten stund kan jag ha kontakt...


Hoppeliskutt!


Kan åt andra hållet med!


Lite konstigt att hoppa över pinnen när man helst vill leka med den


För Tims del blev det en promenad med mig och husse där han mest fick gå och strosa. Husse gömde även hans boll ett par gånger så att han fick leta upp den, lite lagom aktivering eftersom vi har kurs imorgon och jag vill att han ska vara träningssugen då. Tror det var skönt för hundarna att få lite egentid med oss idag samt bra för dom att få träna på att vara ensamma hemma ett tag medan den andre aktiveras, blir så lätt att man glömmer det och alltid låter båda vara med eller att en av oss är hemma med hunden och den andre ute.

Kolla jag hittade bollen, jippie!


Busa med husse är kul!!!


Jag hitta bollen igen...husse gömmer så lätt....


Sötnos!


Spanar ut över nejden....


Men kom då matte!....husse står ju redan på andra sidan stängsletPå kvällen fick vi besök av pappa och Zingo så hundarna har socialiserat lite ihop vilket gick bra som vanligt även om Tim gärna vill dra igång och busa fast att det är lekförbud inne. Skönt ändå att dom funkar såpass bra ihop alla tre. Nu borde jag nog sova snart om jag ska vara pigg på kursen imorgon...det blir alltid så sent innan man kommer i säng av nån anledning...

Gårdagens träningsfilmer

Tänkte jag skulle lägga upp en film från lydnadsträningen ihop med Ivana och snöboll igår, kanske inte är så kul för er andra att se eftersom filmerna blir så lika varandra men bra för mig eftersom jag använder bloggen lite som träningsdagbok och då kan gå tillbaka och kolla hur det gick. Jag vet att Tim bitivs tappar fokus, att vi har långt kvar till ett bra ställande och att han är väldigt osäker på platsliggning mm men med tanke på att vi både hade strörning av annan hund, barn i närheten som kom fram till mig vid platsliggningen och ljudet av en röjsåg så är jag nöjd med Tims insats. Är så bra att han får träna på att hålla fokus och lyssna trots stimuli runt ikring. Om någon känner för att kommentera så gör gärna det, all kritik är gul värd nu när vi ska börja lydnadskurs imorgon (jag är skitnervös som alltid för det...)

Lydnadsträning med Tim (och snöboll)


Lägger även in en film från gårdagens klickerpass med Ina, andra gången hon tränar "hopp", alltså att hon ska hoppa över en mitt ben, arm mm. Med tanke på att hon knappt erbjudit beteenden förut när vi klickat så är jag jätteglad över hur bra det gick.

Ina tränar början till freestylens "hopp"

Mer aktiva idag :)

Idag var jag först ute med hundarna en morgonpromenad så dom fick springa av sig lite, sen tog jag ut Ina och tränade lite enkla kontaktövningar samt att hon ska följa mig med ögonkontakt när jag går baklänges. Bitvis klarade hon av att hålla fokus trots sina hormoner och då var hon riktigt duktig.

Bustrollen på morgonpromis


Fick ett sms av Ivana med Snöboll som undrade om vi skulle träna lite ihop så vid lunchtid tog jag med mig Tim och så tränade vi lite lydnad ihop med dem. Tim fick vara lös nästan hela tiden och även om han gärna vill fram och spännde lite mot hennes hund så skötte han sig bra vilket känns skönt eftersom Tim behövar träna med mycket störningar och Ivana ska gå samma lydnadskurs som mig. Ivana filmade lite när jag tränade samt jag filmade Tim lite när dom låg plats, dock är inte filmen redigerad ännu så den komemr förhoppningsvis upp imorgon. Vi hade störningar i mängder iallafall både av varandra, barn som kom fram och ville prata (mitt under platsliggningen!!!...suck) och maskiner som lät precis brevid då dom röjde dungen brevid oss. Trits detta höll Tim skapligt fokus så det känns bra ändå.

Tim har svårt att ligga still med alla störningar, dock jättenyttigt för honom


Ivana introducerar apporten för Snöboll som snabbt fattade att han skulle gripa om den


Jag har börjat klicketräna freestylemomentet hopp idag lite smått med Ina, att hon ska hoppa över mitt ben/arm/pinne etc på kommando, nu har vi ju precis börjat men jag tycker hon är duktig. Bara så kul att se att hon börjar prova saker allt mer och testa vad som ger utdelning.

Nu blir det lite fredagsgodis framför en film eller nåt, skönt att slappa lite när hundarna är nöjda efter dagens träning.

Inte varit så aktiva

Jag kan inte skryta med att jag varit så jätteaktiv med hundarna igår och idag, har känt mig lite halvseg. Igår var Ina väldigt vaktig och så inne och testade lite gränser men då hon efter lite diskussion oss imellan märkte att hon inte fick vakta så gav hon upp och la sig och sov istället. Idag har hon varit lugn och fin och mest sovit och gosat med mig. Hennes tuttar har börjat svullna av (heter de så???) så nu ser de nästan ut som vanligt igen, skönt.  Även kissen verkar få vara lite mer i fred för stunden så det kanske finns hopp.

I morse blev det  en långpromenad där Tim fick gå lös nästan hela tiden och Ina fick vara lös där det passade (på fälten och så), eftersom hon har lite selektiv hörsel just nu så vill jag ju gärna ha lite koll och yta när jag har henne lös för allas skull.  Hundarna var iallafall duktiga, kom på inkallning och hade skaplig koll på mig så det blev en trevlig promenad.

Timse på promenaden med täcket på sniskan efter att ha busat med Ina


Efter promenaden fick hundarna vara hemma medan jag följde med Sazsa och henens vovve Thiara till Anita en sväng och filmade lite när dom tränade kontakt. Blev även trevlig fika och prat inne hos Anita en stund. Annars har det inte blivit så mycket mer, dom fick nyss varsit ben vilket uppskattades, Tim slukade sitt i en väldans fart..gotti gotti.

Ina mitt i bentuggandet


Ina är skendräktig....

Jaha, jag trodde att Ina skulle klara sig utan att bli skendräktig då hon nästintill varit som vanligt efter löpet men här om dagen såg jag att hon var lite svullen om tuttarna och nu går hon omkring här hemma och småpratar och piper utan att riktigt veta vad hon vill. Hon verkar även ha adopterat våran hankatt lite som "valp" då hon gärna vill pyssla och peta på honom...lite svårt eftersom jag inte kan "plocka bort" katten så som man kan med gosedjur och liknande. Det märks på Tim att han tycker Ina är lite konstig för han vill väldigt gärna nosa och puffa på Ina och undrar vad hon håller på med. Nu vet inte jag om Tims närvaro kan ha triggat Inas skendräktighet eller så, har ingen erfarenhet om hundar kan påverka varandra men jag kan ju inte låta bli att undra eftersom dom bor ihop.

Ute är Ina som vanligt i bemärkelsen att hon är pigg och glad om en lite lekfullare än vanligt, dock har hon väldigt selektiv hörsel och har ännu lättare att skälla på saker. Vi hade ju kurs idag men det gick inget vidare, Ina drog en hel del i kopplet och höll på att dra omkull mig ett par gånger så jag blev irriterad (fy på mig!) och orkade inte riktigt engagera mig i att jobba med henne konstant då jag inte tyckte jag fick något gensvar. Dock gjorde vi en inkallningsövning med en lös hund i taget där alla fick stå i en ring och kalla in hunden, det gick bra och Ina var duktig och sprang fint till alla människor (mycket bra för att stärka henne socialt) ända tills det var min tur och Ina hittade en pinne som hon promt skulle leka med...så rolig var matte..suck...kansfia! Vid fikat fick hon iallafall vara med, så himla nyttigt passivitetsträning för henne. Det märks att jag får sänka kraven på henne just nu, hon har fullt upp med sig själv och alla hormoner.

Ina med våran hankatt Anton som hon gärna vill ha nära sig just nu...


Han är min...bara min.....


På eftermiddagen när jag kom hem med Ina från kursen gick jag och pappa en promenad med Tim och Zingo och släppte dem så att dom fick busa och strosa runt lite. Är så bra eftersom dom leker så lugnt ihop och aldrig särskilt länge utan mest går och trosar ihop så då slipper jag bryta Tim utan han kan få gå omkring och ha det gott utan att han överanstränger höften/musklerna. Tim fick även träna lite positionsträning/stegförflyttningar inomhus förut och det gick faktiskt riktigt bra, han vill gärna gå lite för långt fram och hamnar då lätt snett men han fattar fort att det inte ger någon belöning och då håller han en mer nogrann position så det ska nog bli bra bara vi tränar på.

Tim försöker få igång Zingo och busa...


Vi kan tugga på samma pinne ihop....


Grabbarna pyssel är igång....

Filmtajm :)

Nu är filmerna vi tog idag färdigupladdade. Jag har valt att inte redigera något i filmerna då jag vill kunna se både vad som gick bra och mindre bra förutom att lägga till musik då Ina satt uppbunden och skällde under tiden så det slipper ni höra. Jag ska nämligen börja en lydnadskurs med Tim nästa helg för Anders Svensson så jag känner att vi behöver komma igång lite med lydnadsträningen igen,  framförallt har vi stora problem med platsliggning då Tim roar sig med annat samt ställande under gång där jag ger massa dubbelkommandon som vi behöver jobba bort. Jag har även fuskat och tränat fritt följ mycket mer än linförighet då jag störs av kopplet så det passade jag på att träna lite idag. Kritik och tips av alla slag mottages tacksamt!

Lydnad Tim


Blir även en liten lekfilm på Ina och Tim....

Underbara sol!

Åh vad det har varit härligt väder idag...massa sol och gnistrande snö. Vi gick ut med hundarna ihop jag och husse idag så dom fick leka lite och sen tränade jag lite lydnad med Tim (film kommer senare, tar ju sån tid att ladda upp). Ina var alldeles för busig för att träna idag så hon fick sitta uppbunden och träna passivitet för så fort jag försökte jobba henne så for hon omkring och sprallade i snön eller ville till Tim eller husse. Efter ett tag gick husse hem med Ina så att jag och Tim kunde träna lite till utan henne som störning. Tim var duktig bitvis men han har svårt att koncentrera sig när både husse och Ina är med som störning samt att han gärna vill busa i snön istället för att träna. När vi kommit hem valde vi att ta ut Ina igen och lämna Tim hemma som var trött efter träningen. Vi gick bort till fältet här hemma och lät Ina få springa av sig eftersom hon hade så mycket energi, tränade även inkallningar och att hon ska klara av att lyssna oavsett om det är jag eller husse som kallar vilket gick bra.

Passade på att fota Ina i det vackra vädret....

På eftermiddagen fick vi besök av pappa och Zingo då Zingo fyller 5 år idag så det var vi ju tvugna att fira med lite godis till de fyrbenta. Zingo fick även en leksak av oss, en gosedjurskanin samt en påse gottis. Nu ligger hundarna utslagna här hemma och sussar gott efter dagens aktiviteter.

Trevlig alla hjärtans dag.

Vill bara passa på att tacka för alla fina alla hjärtans dags hälsningar och önska alla våra bloggvänner en mysig och trevlig alla hjärtans dag!

Vi har haft en lugn dag här hemma då jag var på fest igår och det blev sent innan jag kom i säng men ack så trevligt så husse har haft hand om hundpromenaderna idag då han ej var med på festen. Jag har mest ägnat mig åt att slappa i soffan, lite synd eftersom vädret var kanon idag men man kan ju inte vara på topp jämt... Dagens bilder blir därför helt enkelt tema soffmys ;)

Jag och Ina smågluttar på film ihop (och kliar magen som är en viktig del i det hela...)


Tim låg i andra änden av soffan...


Låt oss vara matte, ta bort den där jäkla kamerna nu....


stör mig inte...jag vilar ju


Isgata och snö är ingen bra kombination

Jag ser nog rätt rolig ut när jag är ute och går just nu, ett stadigt tag i hundarnas koppel och sen en glidande hasgångstil frammåt...has...has..has..has.... usch, jäklar vad det är isigt under snön på sina ställen. Igår lyckades jag iallafall hasa mig bort med hundarna till skogen där det var lite bättre underlag så då fick dom turas om att springa lösa och busa i snön. Vågar inte låta dom leka just nu eftersom Tim verkar lite öm i sin bakdel och Ina är lite tuff och hårdhänt bitivis när hon ska leka med Tim. Vi mötte en livlig hund med husse på hemvägen och med take på min praktvurpa häromdagen så tog jag hundarna och gick ut på gräsmattan brevid och satte dom ner medan de passerade, allt avlöpte väl och båda mina satt tysta vid mig så det var skönt.

Nu när det är sånt trist underlag ute blir det en hel del klickerträning och så inomhus, igår tränade jag ligg med Ina och Tim fick träna början till platsliggning inomhus med "hakan i backen" då jag behöver börja om man platsliggning på honom då han bara hittar på annat (kryper/reser sig/ rullat mm). Lägger in ett par oredigerade filmer från gårdagens inomhusträning ifall någon vill se. Ignorera pipandena och att jag flera gånger klickar fel och så (oops...)..inte lätt att träna en hund medan den andra står bakom kompostgaller i hallen och vill vara med...

Tim tränar plats


Ina tränar ligg och stanna kvar

Kurs i rydspåret

Idag var det kurs med Ina igen, den här gången skulle vi gå i ryds motionsspår så det fanns en del störningar av andra hundar och motionärer. Ina har verkligen börjat komma överens med dom som vi går kursen ihop med, både förarna och hundarna. Visst skäller hon en hel del men hon har en helt annan attityd och glädje i det hon gör. Idag blev det mycket kontaktövningar samt balansera på olika saker vilket Ina älskar efterson hon är totalt orädd för att hoppa upp på olika saker. Lite inkallningsträning i lina och budföring till instruktören samt en jättebra socialiseringsövning där alla kursdeltagare stod i en ring och en hund i taget kallades mellan personerna medan de andra hundarna fick träna på att sitta uppbundna. Ina fick faktiskt gå med grimma på sig idag för det var rena isgatan där vi gick så jag höll på och slå på ända ett antal gånger. Det positiva var att Ina deltog i alla övningar och vid flertalet tillfällen lyckades jag bryta henne när hon var på väg att jaga upp sig när det kom ex joggare/andra hundar så det kändes riktigt bra. Det är ju en svår balansgång eftersom jag vill få hennes uppmärksamhet utan att göra någon "stor grej" av omgivningen. När vi kom hem somnade Ina ovaggad och hon har varit lugn hela kvällen, vaknat och kelat lite och sen somnat igen.

Tim har fått en lugn dag då han verkade lite trött efter gårdagens fysiska aktivitet, är ju en svår balansgång med hans höft. Vi ska iallafall prova att sätta in Tims glukosamin nu ikväll så får vi se om det fungerar eller om han blir lös i magen igen. Jag tog iallafall en promenad själv med Tim idag så han fick lite egen mattetid efter att vi kom hem från kursen jag och Ina. Tim var duktig först och vi såg både hund och katt men han noterade dem utan att göra någon större sak av det utan gick lugnt vidare.  Dock hade vi lite otur när vi skulle kliva in på vår "innegård" här hemma för precis då kom grannens vuxna son som var på besök ut med sin schäferhane och då var det kört. Både hans hund och Tim som anser att gården är hans reagerade direkt och börjate vråla och mäta sig med varandra och tjoff så låg jag på backen och kravlade....nåja, jag lyckades iallafall hålla kvar i Tim och tillslut bryta honom så ingen skada skedd men fasiken vad ont det gjorde att dråsa omkull handlöst  (isfläck under snön) och vad besviken jag blev på Tim....här har jag minsann flera dagar tänkt att "fan vilken bra hund jag har som lyder och är så lugn" och så händer en sån här grej. Skit också! Nåja, bakslag hör väl till hundägandet, nu vet jag iallafall att det blir till att hålla koll ifall vi möter på schäfern igen för tydligen så tål inte den och Tim varandra specieltl bra...suck, dessa hormoinstinna hanhundar....

Uppletande i solen

Va härligt det var idag när solen äntligen behagade titta fram ordentligt. Tog med mig hundarna och släppte dem så de fick hjälpa mig valla av en ruta.  Sen band jag upp dem medan jag vallade av kanterna på rutan och placerade ut fyra föremål till Ina. Tyvärr upptäckte jag att jag glömt tjänstetäcket vilket gjorde att Ina inte riktigt förstod att hon skulle jobba först då det är så nytt för henne och hon behövar alla hjälper hon kan få men efter lite virrande hittade hon första föremålet och sen gick hon som på räls. Det roligaste var att hon verkligen ville komma in med föremålen till mig idag, kanske har all vår byteshandelsträning gett resultat så smått.

Ina med första föremålet


Full fart in till mig med sakerna


Även Tim fick ett uppletande med fem föremål, han jobbade lite långsamt idag men det är ok, han pressas inte utan får ta det i sin takt. Dock var han metodisk i sitt letande och hittade alla föremål och kom fint in och lämnade av dem. Tidigare har jag ju haft problem med att han släpper föremålet ett par meter ifrån mig och drar ut efter nästa sak men idag gjorde han det enligt regelboken så det var kul.

Kolla vad jag hittade matte


Jag kommer med den....ska bara ta mig över dessa knöliga stenar....


På hemvägen gick jag över ett fält så hundarna fick springa lösa och ha det gott. Såg den svarta tiken som kom fram lös till oss vid två tillfällen i början när jag nyss tagit över Ina (den vars husse som Tim kissade på) och som båda mina hundar reagerat på vid ett par tillfällen efter det då dom sett den men det var så skönt för Ina brydde sig knappt om den och kom snällt på inkallning så jag kunde koppla upp henne och Tim fick gå lös bakom mig och det fungerade jättebra. Efter en bit kunde jag släppa dem igen och resten av promenaden mötte vi inga hundar.

Full fart på inkallningen...vem hinner först till matte (och godisbiten...)?


Ina fyndade en boll på fältet som hon mäkta stolt bar med sig...


Vilopaus i solen...

Livet på en pinne....

enligt Tim.....Även Ina tycker det är rätt mysigt ute i solen....Fått award :)

Vi har fått en award av http://frippe.bloggagratis.se/ samt , http://www.ilsanosfatboy.cybersajt.se/ tack tack snälla!

The Lemonade Award is given by a previos winner to 5 bloggers who have shown great attitudes and/or gratitude this week. It´s a great way to show these people that you appriciate them. All tou have to do is:

1. Put the logo on your blog or post.

2. Nominate at least 5 blogs and be sure to link your nominees within your post.

3.Let them know that they have received this award by commenting on their blog.

4. Share the Love and link to this post and the person from whom you received your award.

Som vanligt verkar de flesta av våra bloggvänner redan fått denna så vi gör som vanligt, den som känner sig manand av de bloggar jag brukar besöka får ta den om ni inte redan fått den.


Lite träning idag....

Idag ringde Ivana som går samma vardagslydnadskurs som mig och undrade om vi skulle åka till fritt följs samträning ihop så strax innan halv elva tog jag med mig Ina för att åka dit. Väl där så gick Ina upp en hel del i stress av alla hundar så vi nöjde oss mest med att titta på de andra samt träna lite kontakt och sitt/ligg. Har märkt att Ina verkar ha lättare att ligga medan hundar passerar än att sitta för efter ett tag låg hon snällt bredvid mig medan folk/hundar gick runt oss. Är så nyttig träning för henne att komma ut och få vara lugn, det svåraste är ju att hon har så lätt till skall och gärna triggar igång och gläfser men vi jobbar på och bitvis går det riktigt bra då hon är tyst och lugn.  Gäller bara att skynda långsamt och behålla tålamodet vilket ibland kan vara en prövning för mig men ack så nyttigt. Efter träningen blev det fika och Ina och Ivanas hund Snöboll låg så snällt och lugnt i bilen under tiden.


Ina, Ivana och Snöboll som knappt syns mellan mattes ben


Ina hade mycket att titta på idag....


Gits nytillskott, lilla blandisvalpen var ju bedårande, tyvärr hälsade jag aldrig på den eftersom jag hade Ina med mig


När jag kom hem tog jag ut Tim och körde igenom momenten i lydnadsettan förutom apporten och hoppet. Tim var riktigt duktig även om han fortfarande tvekar i ställandet och gärna vill flytta sig. Det största problemet är platsliggning i snön, Tim vill bara äta snö, rulla mm så det gick väl inte så lysande. Positivt var i alla fall att det kom en ung löptik med husse gåendes en bit bort och Tim låg kvar även om det ryckte i hela honom, dock valde jag att gå fram till Tim då eftersom marginalerna att han ligger är alldeles för osäkra ännu. Blev även lite slalomträning för freestylens räkning efteråt och bara Tim koncentrerar sig så fungerar det bra men börjar han flamsa så går det segt och han tappar kroppskontrollen vilket gör att jag håller på att snava....inte ätt när man tycker hunden är lite stor att ha kring benen ;)

Eftersom jag inte tog några bilder på Tim idag får ni titta på en gammal valpbild på honom som"dumbo" med jätteöronen ;)


Stallbesök

Har två hundar som ligger totalt utslagna här hemma just nu, vi träffade ju Linnea vid 11 idag och promenerade till stallet där jag skulle mocka åt Brittas häst och sen vidare genom slaka bort till stallet där Linnea har sin häst. Sammanlagt var vi ute ca 4 timmar med promenad och stallpyssel. Ina fick bitvis gå lös där det inte var en massa störningar, bitvis i långlina (nästan som att vara lös) och bitvis i koppel då vi gick i tätområden/vid trafikerade vägar. Ina var duktg förutom att hon drog en hel del i kopplet, vet inte riktigt varför...hon gick mest i sin egna lilla värld och sket i att jag höll i koppeländen... i långlina och lös skötte hon sig bättre och fungerade riktigt bra på inkallning även då vi såg en hund. Uppe vid stallen tyckte jag att hon var duktg, visst skällde hon lite på hästarna men hon fann sig ganska fort och hade fullt upp med att undersöka allt runtikring henne, det fanns ju bland annat massa gottigt hästbajs som hon gärna satte i sig så fort jag vände ryggen till.....skithund ;) Vad gäller Tim så var han en riktig pärla idag, han gick lös i princip nästan hela tiden och skötte sig utmärkt och tyckte det var jättemysigt att få komma till stallet. Han låg mest och njöt på stallplan och rullade i snön. Vi mötte en hund på en gångstig samt såg en hund i skogen och Tim var kanonduktig, kom snällt på inkallning och verkade inte bry sig speciellt mycket om hundarna (trots att Ina gjorde ett utfall mot en av dem) utan undrade nog mest varför jag envisades med att ta in honom och koppla upp honom för att sen släppa honom igen så fort vi passerat.

Det blir bara ett par dåliga mobilkort idag för jag hade ingen kamera att ta kort med.

Linneas häst Wille och Tim är "kompisar" och vana vid varandra medan Ina satt hos mig och tyckte han var lite läskig


Bustrollen sitter och väntar på att vi ska gå hem från stallet


Snö ute!

Ja idag när jag vaknade var det helt vitt ute, gissa om det var två hundar som blev glada. Bara att bylsa på sig och ge sig ut en bit bort så att dom kunde få springa lösa och mysa i snön ett tag. Jobbar fortfarande med att belöna spontaninkallningar/kontakt när dom är lösa ihop eftersom jag vill att dom ska hålla sig skapligt nära mig vilket resulterade i att Tim med jämna mellanrum sprang till mig på eget bevåg och duttade med nosen på godisfickan...tror ni matte kunde motstå hans charm? ...självklart inte så han fick nog mer godis än han förtjänade idag min "lille" plutt.

Försök ta kort på två hundar som bara vill mysa i snön...


Timsevimse snönos


Ina på fältet, även hon med lite snö på nosen...


Annars har det inte hänt så mycket mer idag, hundarna har fått nöja sig med att gå promenader ihop (inga enskilda med bara matte), jag behöver ju träna på hundmöten när jag har båda hundarna med mig eftersom Ina gärna skäller lite när vi möter hundar där det är trångt och Tim vill då gärna stötta henne. Idag mötte vi iallafall två hundar och jag gick åt sidan och satte dem ner båda gångerna och dom skötta sig bra, satt still och var tysta så det går åt rätt håll även om det fortfarande är lite för mycket fokus på mötande hund och inte på mig speciellt från Inas sida.  För övrigt så har Tim  varit dålig i magen till och från nu ett tag, jag misstänker att det är det nya glukosaminpreparatet han reagerar på (vet andra hundar som gjort det) men eftersom vi även bytte foder ganska nyligen på honom så vet vi ju inte. Ska låta honom vara utan glukosaminet ett par dagar och se om hans mage blir bättre, är ju bra och se om det är någon skillnad så det inte är fodret han reagerar på.

Kvällen har mest spenderats med mys i soffan, de gäller ju att turas om så båda hundarna får ligga nära och gosa ;)

Ina var först upp i soffmyset idag...liten och smidig är hon att ha nära.


Sen var det Timsetussens tur...han tar lite större plats min lilla lurvpelle.


Imorgon ska hundarna få följa med till stallet då jag lovat att mocka åt  Brittas häst, så jag har bestämmt att gå ihop med Linnea till stallet och sen vidare till hennes häst eftersom stallen ligger så nära varandra. Blir trevligt med sällskap och bra med en extra person med ifall man behöver en extra hand. Kan ju bli lite mycket att hantera både två hundar och en häst samtidigt även om Tim är van att vara med.

Buspromenad

Idag har hundarna fått nöja sig med promenad och bus då som fick springa lösa. Ina var rätt trött sen gårdagens aktivitet så hon mådde nog bra av att vila och Tim verkade rätt nöjd han med av att mest få gå lös och busa runt.

Lite bilder från promenaden som vanligt ;)

Tim försöker få sno Inas pinne...


Låt bli Tim det är min pinne ju!!!!


....jag lyckades...


mmmm...fin pinne.....


ge tillbaks min pinne!!!!


sådär ja....gnag gnag...min pinne....


Vänner igen och en gemensam vilopaus....


Nu ikväll tog jag ioch husse en gemensam promenad med hundarna, han tog Ina och jag hade Tim som fick gå lös. Vi såg hund på håll som skällde mot våra hundar men Tim skötte sig fint trots att han var lös och skällde inte ens till, det är så skönt varje gång man får bekräftelse på att han fungerar och lyder även när han är lös och har "sin tik" med.

Angående mitt förra inlägg vet jag inte varför det krånglar med att lämna kommentarer, får väl hoppas att det fungerar att lämna till det här om någon känner för det, det är ju alltid roligt att läsa vad ni skriver :)

Stadspromenad idag

Idag var det kurs igen för mig ooh Ina, det stod stadspromenad på schemat så det blev en riktigt utmaning för både Ina och mig. Ina tyckte det var riktigt jobbigt först med alla lukter, folk, ljud mm och hon gick upp rejält i stress och skällde, drog i kopplet och hässjade. Allt eftersom vi fortsatte lugnade hon sig dock och tillslut var hon jätteduktig, skapligt lugn, bitvis mycket kontaktsökande och verkade nästan tycka att det var lite spännande. Hon vill dock gärna hålla koll på gruppen och det märks att hon har mycket vallanlag i sig som kommer fram. Mot slutet fick hon klättra på lite olika saker som bänkar, stenar mm i stan vilket hon tyckte var kul, hon är en liten gummiboll min lilla tjej och hon är så söt när hon stolt lyckas med olika saker, då växer hela hon. När vi kom hem var både jag och Ina helt slut, jobbigt att gå på stan för Ina och mycket för mig att tänka på för att agera på rätt sätt och stötta henne utan att göra någon grej av olika saker. 

Ina har sovit sött i princip hela eftermiddagen och kvällen....jobbigt på kurs.


För Tims del blev det en promenad i spåret här hemma, han fick gå i långlina för att jag vill ha en säkerhet på honom där det är mycket hundar/folk smatidigt som  han då kan röra sig som om han vore lös och jag kan kolla av lite att han sköter sig utan att vara rädd att han sticker. Tim var såå duktig, vi mötte en hel del hundar på håll och Tim försöker inte dra dit även om han gärna vill titta lite på dem. Vid ett tillfälle hade vi en hund bakom oss en lång bit men Tim tittade inte ens efter den, skönt! Jag mötte en bekant som har en äldre hanhund som Tim inte riktigt gillar så vi slog följe en bra bit så Tim fick träna på att gå "lös" och sköta sig trots att dom gick brevid mig, jättenyttig träning att kunna gå ihop utan att hälsa/umgås.

Mitt bustroll och jag.....


Annars har det varit en lugn kväll här hemma, fick besök av pappa som bjöd på sockarkaka, smaskigt. Nu väntar nog snart sängen, har fått en sån envis huvudvärk.

Fått utmärkelse :)

Vi har fått en utmärkelse av http://latte.bloggagratis.se/ , tackar så mycket!Ska visst nämna 5 saker jag inte kan vara utan i mitt liv:

- Hundarna såklart!
- Familjen/ vänner
- Kissemissarna
- min säng
- gelehallon...min stora last.... ;)

Nu ska jag ju egentligen ge vidare den här men de flesta verkar ha fått den så den som inte har fått den och känner sig manad får gärna ta emot den, gillar alla bloggar jag brukar läsa ju :)


Freestylefilm :)

Tänkte bjuda på en film från igår när jag och Tim tränade lite freestyle vilket vi inte gjort på länge. Tycker Tim var duktig även om han är väldigt lättdistraherad och erbjuder en del beteenden som inte har i freestyle att göra men med tanke på att han har en matte som är allmänt flummig och saknar kroppskontroll så kan man inte vänta sig annat. Kul hade vi iallafall ;)

....Freestyler :)......Vill ni se filmen i bättre kvalite så klicka på bilden så ni kommer till Youtube och välj "se i hög kvalite" precis under filmen (får tyvärr inte in högkvaliten direkt i bloggen).

Utmanad av Camilla

Har blivit utmanad av Camilla (http://bentley.bloggagratis.se/) för ett tag sen och äntligen kommer svaren från mig :)


Vilken mat äter du ofta?

Älskar pasta i alla former så det blir det ofta


När du är på kalas, är du personen som sitter eller hjälper

du till att duka av?  Försöker oftast hjälpa till


Var sitter du helst när du bloggar?

Har bara en stationär dator som finns i datarummet så det blir till att sitta vid den (oftast med en katt på tangentbordet samtidigt..hmmm)


Köper du ofta Triss?

Köper i princip aldrig nåt sånt, får av sambons mormor ibland vid högtider och så


Vilken stad eller land har varit din bästa semester?

Har inte rest så mycket men trivdes väldigt när vi var i grekland (på lefkas)

Vilken TV-kanal tittar du mest på?
Oj...tittar inte så mkt på tv...trean eller femman tror jag....

Här är reglerna: Välj ut 4 stycken som du vill ska svara och utmana dem sedan på deras bloggar. Be dem läsa din, och låt personen som utmanat dig veta när du svarat på utmaningen!

Jag tror att de flesta redan fått utmaningen eftersom jag är lite sen så jag ger den till de som läser här och inte fått den ännu :)


RSS 2.0