Promenerat i solen

Igår var min lediga dag för veckan och dagen till ära tittade solen fram ett tag, kan det bli bättre? Jag tog med mig hundarna och mötte upp pappa och Zingo för en gemensam promenad. Vi gick till en tom kohage där hundarna fick vara lösa och busa loss och ha det gott. Tyvärr dök de upp en hare som satte av i full fart och Ina och Zingo satte efter… nu är det ju inte accepterbart att de jagar harar men gjort är gjort och jag vill ändå skriva om det då jag fick ytterligare ett bevis på att Tims skvallerträning sitter. Medan de andra hundarna drog så tog Tim bara ett språng fram innan han insåg att det var en hare, vänder sig om och kollar på mig och söker kontakt… jag tittar bort på de andra hundarna och inser inte först att Tim står ett par meter bort och skvallrar för allt vad han är värld så när jag samlat mig berömmer jag Tim och han kommer glatt inrusandes till mig trots att de andra hundarna dragit utom synhåll. Så roligt att se att han skvallrade helt självmant i en inte helt lätt situation där dragningen efter haren var riktigt stark pga de andra hundarna. Mattes guldklimp!

Annars flöt promenaden på utan fler incidenter, Zingo och Ina kom tillbaka fort och sedan skötte sig hundarna bra. Hundarna njöt av att plaska i vattenfyllda gropar, busa runt och mest bara vara. Dock märks det att Ina är ganska off nu när hon skendräktar så jag har fått sänka kraven på henne i många situationer och i princip all träning ligger villade just nu då hon blir så upptagen med att bara vara och finnas till. Tim är lite rolig när han är lös, han busar runt ett tag men sen håller han sig gärna hos mig och strosar omkring och kollar vad jag hittar på, det är ofta han väljer mig istället för hundarna vilket känns som ren lyx att ha ett sånt värde... dock har jag ju jobbat för det sen han var liten ;)

Alla foton är tagna av min pappa (vi har som sagt inte hämtat vår kamera ännu).

Tjoho här kommer vi!


Grabbarna grus (Tim närmast i bild utan halsband)


Bustjejen Ina


Timse... självutnämd vattenpölsprovare


Ahhhh... mysigt!... japp matte den pölen fick godkänt...

På hemvägen gjorde jag ett försök att gå med alla hundarna då pappa har problem med sitt ena knä och har svårt att röra sig längre sträckor. Först var det såklart lite rörigt med alla koppel och Tim lyckades backa ur sitt men han går ju ingen stans utan jag garvade mest åt att jag inte märkte det först och sen fick han gå lös en bit. När vi närmade oss det tättbebyggda kopplade jag dock upp honom med av hänsyn till omgivningen och efter en liten bit gick alla tre hundarna snällt på min vänstersida utan större krångel och skötte sig fint hela vägen hem. Var lite roligt att studera dem för Ina och Zingo går mest där dom går i sin egen värld tack vare att dom är kopplade medan Tim trippar på med en helt annan förväntan och aktivt jobbar för att söka min kontakt.

Så här rörigt kan det vara att ha koll på tre juveler när man är van vid max två ;)

Börjar med att koppla upp allihopa....so far so goood....hmmm satt det inte fast en hund i det här blåa kopplet nyss???... hoho Timse?


det är lugnt matte... jag går ju här på andra sidan, jag har stenkoll på dig...jäkla vimsmaja...


sådär ja, ordning för stunden med Tim lös bakom och de andra i koppel vid sidan....


slutet gott, allting gott... nästan hemma och alla hundarna i koppel i skapligt samlad trupp.


Idag har jag inte gjort så mycket mer än jobbat och nu blir det nog till att ta det lugnt¨, är ju jobbdag imorgon också.  Hundarna har fått roa sig med att umgås med husse idag som promenerade i solen med dom och bjöd på märgben.

Ha en fortsatt trevlig helg allesammans!


Vart tar tiden vägen???

Ja himmel, just nu känns det som om dagarna bara rusar iväg utan att jag hinner med... det är någon slags gröt av jobb, hundpromenader och för lite sömn känns det som... Måste erkänna att jag tappar en del träningsmotivation när det är så nedrans mörkt när man kommer hem... och blött.. och grått... URK!

Igår tog jag mig iallafall i kragen och förutom en långpromenad med hundarna  i skogen där som fick strosa lösa så blev det även lite fri lek för dom på ett fält och sen lite träning. Ina fick träna på att bära apporten, hon vill ju oftast bara dra iväg med apporten på egna äventyr så jag började om och la apporten på backen och belönade bara att hon grep den samtidigt som jag rörde mig bakåt... jag använde klicker och belönade med boll vilket fungerde riktigt bra. Visst drog Ina iväg först och latjade med bollen på egen hand men då plockade jag bara fram en annna boll och ignorerade henne.. efter ett tag insåg hon att för att få tillgång till nästa boll så måste hon först fokusera och gripa apporten så tillslut kunde jag belöna gripandet av apporten med boll och hon kom tillbaka direkt till mig och grep apporten på nytt utan någon konkurrens om bollen... så det blev nästan dubbelträning, både med apporten men även i att kunna belöna med boll som kastas. Var roligt att se att Ina klarade av bollbelöning utan att bli hysterisk och gå upp i stress, tror det handlar om att jag måste ha is i magen och våga träna på att belöna och släppa till lite mer när jag belönar och hitta en lagom rimlig kriterienivå inför vad som ska belönas. Nu babblar jag visst på som vanligt... inte lätt att försöka klä sina tankar i ord när hjärnan går på halvfart efter att ha jobbat... Nåja, för Tims del blev det lite freestyleträning där jag satte ihop snurr/slalom/mellan/backa och i slutet runt om i en kedja vilket gick jättebra, dock får jag passa mig för att inte fasta utan se till att han verkligen gör det jag ber honom om, han fastnar lätt i vanor den hunden... roligt var det att se vilken fin kroppskontroll han hade för att vara honom, mjuk och fin och utan att braka in i matte och utan fusk i slalomet då han lätt tränger eller puttar på mig.

Tyvärr har jag inte tagit några bilder då jag glömde vår kamera i lördags i Fridas bil så just nu bor den så fint hemma hos Sara :)

Annars har det inte hänt så mycket sen sist, vi var och simmade med Tim i måndags igen och nu fick han simma lite med jetsteamer för första gången sen vi satte igång med simmandet igen, han simmade sammanlagt ca 6 min met jetsteamer och 10 minuter utan, uppdelat på tre omgångar med paus imellan. Han var riktigt duktig och låg på bra i vattnet men blav ganska trött. Vi vägde honom även och han är nere på 44 kg nu så det känns bra att han gått ner lite men endå har behållit sina muskler och ökat sin kondition och smidighet :)

Bjuder på några simbilder från förra veckan då min far var med och fotade...

Badmonstret Tim!


munnen full...


simma simma...


Tim tycker pauserna mellan simmningspassen är tråååkiga... (ni skulle höra hur han låter...hmmmm)


fast värst av allt är duschningen om ni frågar Tim...


Nä nu väntar snart sängen så jag kommer upp till jobbet imorgon... om jag får plats vill säga....nattinatt!

Nu är vi igång igen...

Nu har jag piggnat på mig igen efter förkylningen, jobbade i torsdags och fredags och är ledig nu i helgen... skönt! Kan inte påstå att jag är helt pigg ännu, det tar på krafterna att vara sjuk så hundarna har mest fått promenader med husse i veckan så häromdagen tog jag med dom och släppte dom så att dom fick rasa av sig lite energi. Var två blöta hundar jag fick med mig hem trots att dom fick ha täcke, jäkla trist med detta gråa blötväder!Idag har husse och Ina varit på sökkurs vilket gick bra efter vad jag hört. Jag och Tim var upp en sväng till frittfölj där det var samträning. Linnea hade fixat en rolig "miljöbana" med allt ifrån vippbrädor, kompostgaller att kliva på/under, presseningar/kartonger, mattor mm  Jättenyttigt även om Tim mest var intresserad av alla goda dofter och inte insåg vitsen med att jag skulle ha honom under presseningar och annat... han skiter ju oftast fullständigt i att han kliver på kompostgaller/under saker eller så, det enda han reagerade lite på var en smal lite ranglig "metallplanka" som han tyckte var lite knivig att kliva på uppför...han är ju rätt stor och klumpig min "lilleman".

Annars har kvällen varit lugn, pappa och Zingo var över på lite middag och hundarna har mest roat sig med att käka ben. Ina är på väg att nå sin kulmen i skendräktighetsperioden snart och är lite off just nu, inte lätt med alla hormoner som spritter i kroppen på henne.

1års jubileum igår för vår nuvarande flock

Tänkte  bara berätta att igår den 9/11 var det precis ett år sedan Ina kom till oss. Helt otroligt att tiden gått så fort! Hon har verkligen vuxit in i vår familj och jag är tacksam över att jag fått möjlighet att lära känna henne och börja dela livet med henne och hoppas på att vi får många häriga år framöver ihop. Visst har resan under året som gått varit tuff imellanåt med både framsteg och bakslag men jag tycker ändå det har hänt otroligt mycket med Inas utveckling sen hon kom, både fysiskt och psykiskt och jag skulle nog med handen på hjärtat säga att vi i dagsläget utvecklat en riktigt fin relation hon och jag.

Grattis mitt hjärtegull på "1 års dagen hos oss"!


Annars kan jag inte påstå att det händer så mycket just nu här hemma, jag har lyckats med bedriften att bli sjuk och växlar mest mellan soffläge, sängläge och korta stunder vid datorn med en stor balja te... suck...


Let´s play!!!

Tack för alla kommentarer, intressant att läsa hur ni tänker och tack för allt peppande! Nu hoppas jag inte att folk tror att jag bloggar bara för att få medömkan för det är inte min tanke utan bloggen för mig är ett sätt att strukturera upp mina egna tankar och kunna gå tillbaka och kolla vad jag gjort mm.

I tisdags var det träning med Anita och Anna igen, tyvärr var Anita bara med en kort stund men roligt att se henne iallafall. Jag valde att jobba hundarna en och en med ett enda fokus, LEK! Med Tim har jag börjat om med att bara klicka för minsta föremålsintresse samt försökt att belöna honom utan en massa "hysteriskt tjoande" utan mer bjudit in till lek genom mitt fysiska agerande, hur jag för mig och vilka signaler jag sänder ut. Tim har ju förr uppskattat att belönas både med kamp och ex boll (mer än godis) men han är ju väldigt signalkänslig och läser ju mig något enormt så ibland blir det bara fel... dock är han otoligt rolig eftersom han är så tydlig i sitt språk så man får sig många tankeställare hela tiden.

Ina är ju egentligen inte svår att dra igång i lek eftersom hon har ett stort föremålsintresse men vi hamnar lätt i ett konkurrerande hon och jag där hon vill äga leksaken. Med henne körde jag dubbla leksaker och belönde bara att hon var nära mig/tog kontakt... när hon drog iväg på egna äventyr med leksaken så gick jag åt motsatt håll bärandes på en ny leksak. Just det att våga låta Ina hålla på tills hon ger sig har jag haft otroligt svårt för eftersom jag är rädd att hon ska dra iväg och hitta på annat men hon struntade fulltständigt i de andra hundarna/människorna. Försökte verkligen att fokusera på Ina och inte på leksaken, kom hon till mig gosade vi eller så blev det kli på rumpan utan att jag ens tittade på leksaken hon bar med sig. Visst har vi långt kvar men bara det att våga släppa på rädslan att allt ska gå fel och våga lämna Ina när hon rejsar runt är ett stort steg för mig.

Om jag agerar rätt eller fel i lekandet det kan jag faktiskt inte svara på men någon stans måste man ju börja, annars kommer man definitivt inte frammåt. Det var iallafall två vovvar som hade stenkoll på matte när vi gick hem, roligast var att se hur Tim spontant bjöd in till lek gång på gång och då inte riktat mot Ina utan riktat mot mig :)

Helgkurs i specialsök

Helgen som varit har spenderats ihop med Tim då vi gått en kurs via Anitas hundsport i specialsök som aktivering med Johan Gullberg och Ann-Len Olofsson från Gävleborgs hundtjänst. Måste nog erkänna att jag aldrig gått en så bra kurs!, inte bara för att specialsök är något helt nytt för mig och Tim utan även för alla tankar runt omkring. Det blev otroligt många aha upplevelser, en hel del bekräftande av mina egna tankar kring inlärning/belöningar och en jäkla massa nya tankar och frågetäcken… otroligt uppfriskande med en instruktör som verkligen säger vad han tycker och vågar få en att verkligen tänka och vrida och vända på saker och ting. Vi använde oss av nyponte som ämne och det var riktigt roligt att se hur olika hundarna jobbade och vilka problem som kan uppkomma redan i början av inlärningen för att ens få hunden intresserad av ämnet.

här sniffar Tim på pads, två "rena" och en nypontesdoftande


sniff, sniff....


Filmer nedan på Tim specialsök, dom ger kanske inte så mycket att kika på för de som inte var där då det är ett sånt litet axplock och inte allt runt omkring.

Lördagen, två rena pads och en smutsig (nyponthesdoftande) ligger under plankorna.

Förvirrad filmstjärna ;)


förvirrad matte med dålig tajming men riktigt duktig hund bitvis...
 

Söndagens övning med pads under krukorna både rena + smutisga (nypontedoftande) samt bara rena.... här syns att Tim inte reagerar så mkt på mitt beröm...
 
 

Jag är otroligt tacksam att jag fick möjlighet att gå kursen…Dock gjorde jag som vanligt bort mig då jag mer eller mindre bröt ihop av frustration på söndagen mot slutet av kursen och satt med tårar i ögonen inför allihopa samtidigt som jag inte kunde sluta fråga och försöka förstå… inte pga Tim eller kursen i sig utan pga att jag var besviken på mig själv då jag fick en sån tydlig bekräftelse på min och Tims belöningsproblematik. Jag har ju under senaste tiden märkt att Tim allt mer tappat det lilla föremålsintresse han har, från att ha rusat ut vid ex uppletande till att inte vilja gå ut alls. Jag har även märkt att jag successivt den senaste tiden börjat få allt svårare att belöna Tim på ett bra sätt utan att jag vet vad som hänt riktigt då jag tycker att jag agerar på samma sätt som förut… men från att få honom att tända till ordentligt vid belöning till att se hur han på kursen i söndags gjorde en lugnande signal och mest såg rädd ut när jag försökte belöna gjorde liksom att bägaren rann över… Jag blev så frustrerad för Tim var så otroligt duktig och jobbade så fint trots att allt var nytt (och det var en höglöpande tik med på kursen) så jag ville verkligen ge honom extra beröm men utan att nå fram. Känns liksom jäkligt jobbigt att inse att man efter 4 år ihop med sin hund inte ens når fram med det man tror ska uppfattas som belöning/positivt för hunden.

En typisk bild från kursen där det tydligt syns att Tim inte uppskattar mitt beröm eller att kampa med den nypondoftande handsken..... matte du är konstig och läskig...


Problemet är att jag alltid sett det som att jag kunnat peppa Tim och att vi haft en bra belöning med ett skapligt föremålsintresse hos Tim och det har vi nog kanske haft en gång i tiden men genom mitt klaniga agerande och min okunskap att läsa hund har jag lyckats förstöra det. Detta gör ju tyvärr att jag är rädd att även förstöra Inas föremålsintresse och därför tvekar jag i hur jag ska agera. För tillfället känns det som att jag inte kan vare sig leka, dra igång eller belöna någon av mina hundar…Men samtidigt som jag precis efter kursen kände mig mentalt som en urvriden disktrasa så känner jag att nu när jag fått börja sortera i skallen lite så känner jag det där jäklar anammat komma… jag SKA lära mig att leka med mina hundar, jag SKA få till ett sätt att belöna som verkligen fyller sitt syfte… på nåt jäkla sätt ska det gå! Så TACK för en kurs som inte bara gav en inblick i specialsök utan även en rejäl tankeställare och till viss del nya infallsvinkla på sådant jag grubblat på ett bra tag!

 

 


RSS 2.0