En bra start på dagen....

Igår och idag jobbar jag sent, det vill säga att jag har morgonen till förfogande innan långa arbetspass och vad passar bättre än att starta dagen med en kopp kaffe och sen en härlig längre runda med vovvarna. Just dessa morgonpromenader när jag har lite mer tid till förfogande ger mig oftast så otroligt mycket med ny energi.  Jag brukar ta med båda hundarna och vi brukar gå och strosa genom tomma hagar, fält och grusvägar och de får då turas om att leka, träna på att gå fint nära mig lösa och allmännt bus med matte. Att bara studera hundarna, deras språk, vår kommunikation och bara njuta av dagen som gryr och naturen är verkligen energigivande, speciellt när man vet att man ska jobba kanske 10 timmar sen. Det är en skön känsla att komma hem med nöjda hundar som nog njuter lika mycket som mig av dessa relativt kravlösa men stärkande promenader som ger energi och sammanhållning i vår "flock".


Passar på att önska alla en trevlig valborg och första maj! Själv jobbar jag sent idag men sen väntar en jobbledig helg, härligt :)

Trött i mössan...

...är jag just nu... Kom just in efter ett för mig omvälvande kvällsträningspass med Ina. Blev upphämtad hemma av Jeanette efter jobbet och vi trotsade skitvädret och gav oss ut för lite lydnadsträning. Började med promenad och uppvärmning och Ina kändes pigg och alert, därefter fick hon sitta i bilen medan Jeanette körde sina tjejer. När det väl var våran tur fick vi först till ett skapligt pass men jag sabbade det hela genom att lämna Ina med hennes slutbelöning och börja gå till bilen med tanken att hon ju brukar hänga på efter ett tag (iallafall gör hon det om vi är ensamma bara hon och jag). Nu funkade dock inte utan Ina stod kvar och då kom en man gåendes bakom henne vilket resulterade i att hon drog dit skällandes och jag då tappade humöret och drog efter för att försöka få fatt i henne. Vet att jag inte agerade bra och tack och lov blev inte personen Ina skällt ut arg men tyvärr agerar man utan att tänka ibland... jag blev bara så less för just folk och skällande mot folk är ju något jag lagt en enorm massa tid på med Ina och idag gjorde jag definitivt inte situationen bättre genom mitt känslosamma agerande gentemot Ina.

Efter det tappade jag lusten totalt då jag mest av allt var väldigt besviken på mig själv och mitt "panikartade" agerande och jag tog Ina och gick en liten sväng och sen satte vi oss på en sten i regnet och bara var en stund. Efter att ha lugnat mig lite till och gjort ett halvhjärtat försök till att försöka hjälpa Jeanette när hon tränade Sly (skäms över min loja attityd då) så tog jag efter övertalning ut Ina igen för ett litet avslutande pass. Det blev först lite "pallen" och sen frittfölj/vändningar med bollbelöning under armen och Ina var så duktig! Vilken pärla hon är ändå som trots mitt agerande tidigare under passet bara släpper allt som varit och kämpar på så fint. Kändes riktigt bra med belöningen också även om jag måste lära mig hantera alla grejjer och bli bättre på att berömma både med sak/kroppspråk och röst, tror mycket på variation när det gäller Ina för att i framtiden få till en bra belöningsbank.  Även ett stort tack till Jeanette som orkar peppa mig och samtidigt pusha och hjälpte oss att få till en bra avslutning, det kändes riktigt härligt att se Ina glatt hänga på även när passet var slut med en glad attityd.

Summan av alltihopa blir då att trots att jag klantade till det ordentligt idag och bitivs kände mig riktigt ledsen och frustrerad över mig själv så lärde jag mig något otroligt mycket på det här passet, om inte annat så bara det att försöka ta lärdom av saker som inträffar och gå vidare/vända det negativa istället för att fastna och "ge upp".

Älskade Ina knasfia :)


Nu till något helt annat, igår var vi och simmade Tim igen samt vägde honom. Han hade tyvärr rasat ytterligare 1 kg till 38,5 så nu ligger han under sin idealvikt (vill ha honom runt ca 39,5-40kg). Vi köpte dock med oss ett nytt foder till honom nu från specifik för "ledhundar" så nu slipper han bantningsfodret så förhoppningsvis kommer han fungera på detta och kunna bygga lite mer muskler och komma upp i lagom vikt framöver. Annars simmade han mycket fint (5+6+5 minuter) och kändes bra efteråt. Pratade med rehabpersonalen och vi beslutade att prova och halvera Tims kvarvarande rimadyldos nu eftersom han är så fräsh så från och med idag får han bara morgondosen som är ½ stor tablett.  Håller nu tummarna för att det ska fortsätta fungera så han slipper för mycket medicin eller muskel/ledproblem. Vi har simning igen nu på lördag så då blir det vägning och koll igen, känns skönt att det flyter på just nu :)

Timsegubben jobbar fint under vattnet:)


Mattes badbuse!

Skogsaktivering och skön promenad

Idag har Jeanette fått stå ut med mig nästan hela dagen... det började med att jag tog med Ina och följde med Jeanette och hennes damer för lite uppletande och spår. Tyvärr gick det inte riktigt som jag tänkt mig idag, Ina var aldeles för ouppvärmd (läs orastad) inför upletandet så hon stissade mest omkring och efter det eskalerade både min och Inas stressnivå då jag kände mig otillräcklig som hundförare eftersom jag inte kan hantera Inas stress och bryta henne så som jag skulle vilja. Till råga på det hade jag lagt spåren i rätt taskig terräng så dom blev korta och knepiga så spårupptagen gick inte alls bra, dock spårar Ina bra när hon väl får fäste men idag gav jag henne helt enkelt inte rätt förutsättningar. Det gick bättre för Jeanettes hundar, speciellt Sly imponerade på mig då hon som relativt orutinerad gjorde en kalasfin insats i spåren, härligt och se!

Ina har hittat spårslutet och får gottis...


Enya har hitatt sitt spårslut


Sly spårar


Efter spårandet blev det fika och jag visade tyvärr inte min bästa sida då jag var väldigt låg och riktigt tjurig då jag bitivs känner mig så otroligt otillräcklig som hundägare... jag vill ge mina hundar så otroligt mycket men ibland hinner jag inte med det jag vill och jag känner att jag kör fast och då kommer det dåliga samvetet smygande... Jag önskar ibland att jag inte var så mycket känslomänniska utan kunde släppa saker lättare men ofta rinner det över hos mig då mina hundar verkligen är det käraste jag har trots att jag ofta klagar över både det ena och det andra... i grund och botten är det ju mina egna brister jag har svårt att hantera, inte hundarnas....

Nåja, efter att ha spytt ur mig en hel del så kom Jeanette med den brilljanta iden att åka hem till mig för att sen ta en gemensam promenad så att även Tim kunde få följa med och få lite aktivering. Ett mycket bra förslag och vi tog en långpromenad utåt tinnerö med alla hundar. Ina fick gå kopplad och Tim gick mestadels lös och likaså Jeanettes tjejer. Tycker alla hundar skötte sig mycket bra och trots att Enya nu löpte så var Tim lugn och skötsam och gick fint nära mig, han är verkligen en klippa för det mesta :) Även Ina gick lugnt och behagligt i koppel nästan hela promenaden förutom när Sly och Enya lekte då Ina blev lite frustrerad över att inte få springa men det kan jag förstå. Dock väldigt nyttigt för henne att ta det lugnt trots störningar runt henne.

Timsegubben oftast go och glad :)
Kvällen här hemma har varit lugn, skönt när båda hundarna är aktiverade och nöjda så man kan göra annat och ta det lite lugnt med gott samvete.

Effektivitet :)

Jag är en person som gillar att uttnyttja mina jobblediga dagar i den mån jag orkar och idag känns det som en lyckad dag ur den synpunkten. På förmiddagen träffade jag Jeanette för lite träning med våra tjejer. Idag fick Ina sitta ensam i bilen med bagageluckan stängd och istället fönstren öppna vilket fungerade bra, har ju haft problem med att hon stressar upp sig väldigt mycket i bilen men det nu blev det mycket bättre, lite förväntansgnäll när hon hörde Jeanettes hundar men annars lugn och mestadels låg hon ner och vilade, riktigt skönt! Känns bra om hon kan lära sig varva ner och bli tryggare eftersom vi då får bättre förutsättningar om hon är i balans när det är dags att träna.

Vårat största fokus idag var belöning eftersom det är en väldigt stor grej för mig då det inte fungererar och leder till onödiga konflikter mellan mig och Ina. Framförallt externbelöning och vår konkurrens (Ina vill äga sakerna och inte lämna dom till mig) är det som tagit otroligt med energi från vår träning. Fick idag värdefull hjälp och bra tips från Jeanette så nu känner jag att jag minsann ska kämpa för att få till det. Tror en stor del i våra belöningsproblem är att jag är rädd för att göra fel eftersom ju Ina har med sig en del i bagaget som den omplaceringshund hon är och just konkurrens om föremål har varit en stor del. Vågar bara jag släppa till, vara tydlig och inte så rädd att göra fel så tror jag nog att det kommer bli bra för är inte jag säker på hur jag vill ha det och vad som gäller så kommer inte Ina bli det. Ina hade iallafall otroligt roligt idag när hon fick leka för glatta livet både med Jeanette och mig men det märktes att det tog på henne att behöva tänka om när reaktionen inte blev vad hon väntade :)Förutom lek blev det en platsliggning för Inas del ihop med Sly, dom fick ligga 3 minuter och det positiva var att Ina låg hela tiden utan att ändra kroppsposition, dock pep hon lite och vred på huvudet. Tror det handlar om att forstätta träna och stärka henne i platsen då hon är osäker. Jag ska nog även prova med att använda mig av externbelöning i form av godisburk för att få upp fokus på Ina, vill att platsen ändå ska vara ett aktivt moment för hunden så hon inte hittar på annat men samtidigt ha en "lagom" förväntan. Vi hann även med lite tasstarget med varierande resultat, roligt iallafall att Ina vågar testa sig fram men jag ska nog börja om med träningen inomhus för hon blir lätt splittrad ute.

På eftermisddagen hade jag tvättstugan men eftersom det innebär en massa väntan på att maskinerna ska bli klara så passade jag på att utnyttja tiden och gå ut och lägga varsit spår åt hundarna. Ina fick ett kort nybörjarspår med två mjuka svängar med belöning i slutet och Tim som ofta får för lätta spår fick ett långt spår i ganska knivig terräng med en del höjdskillnader och varierat skog/gräs. Tim fick sammanlagt 5 spårapporter +slutapport i sitt spår. Medan tvätten sen hängde på tork passade jag på att gå Inas spår först då det legat ca 1 timme. Hon tog upp det fint men tappade bort sig och luktade på annat innna hon hittade tillbaka och kom till slutet, att det sen började hällregna mitt när hon spårade kan ju ha gjort sitt då hon var ganska osäker men det är ju nytt för henne som inte har någon spårvana.

Tim fick gå sitt spår när det legat omkring 2½timme och idag tror jag äntligen jag lyckades klura till det såpass att Tim fick kämpa lite. Han blir ju lätt lite noncharlant om spåret är för lätt eftersom han har en hel del spårvana men idag gick han riktigt bra, höll en jämn fart, var nogrann och markerade alla apporterna fint. Dock fick han ringa/slå lite när han kom ut på gräset där det blåste en del men han löste uppgiften mycket bra och hade ett härligt driv utan att försöka be mig om "hjälp", precis så som jag vill ha det :) Att det sen halglade och regnade nästintill hela tiden medan Tim spårade bekom honom inte det minsta... jobbar man så jobbar man ;)..., att sen matte huttrade och frös det är ju en annan sak..Nu ligger båda hundarna helt utslagna och jag har njutit av ett värmade bad eftersom jag var helt dyngsur när jag kom hem från Tims spår. Känns dock väldigt skönt att ha två nöjda hundar hemma, nu kan jag slappa resten av kvällen med gott samvete... härligt när man känner sig effektiv ;) 

Önskar alla en riktigt härlig helg, för min del väntar en jobbhelg så nu ska jag njuta en stund till av kvällen innan sängen lockar.

Rehaben går frammåt :)

Tims rehab går riktigt bra just nu, eller kanske ska jag kalla det underhåll av hund? Han mår ju faktiskt bra nu, visserligen äter han ju lite Rimadyl och kommer väl få fortsätta göra det men han känns fin, är rörlig,  pigg och glad och visar inga tecken på att i dagsläget påverkas av sina taskiga leder/muskler. Igår var vi och simmade igen, Tim fick simma 6+5+5 minuter och hade ett riktigt bra bakbensdriv i bassängen. Passade även på att väga honom och han ligger nu på 39,5kg, han har alltså gått ner 5,3 kg allt som allt...jisses... Jag tycker han känns lite tanig men får han bara bygga muskler kommer han kännas riktigt fin. Rehabpersonel Sussi som hjälper oss med Tims foder/vikt kände igenom honom och tyckte att Tim nu nått sitt ideal och var fin i kroppen och från och med nästa vecka ska vi köpa med oss ett nytt foder anpassat för "ledhundar", innan dess kommer vi öka det nuvarande fodret lite så att Tim inte rasar mer i vikt. Nu hoppas jag att det ska flyta på, vi ska fortsätta simma Tim eftersom han mår så bra av det och jag hoppas att han fortsätter må som han gör just nu för det är härligt att se honom så full av levnadsglädje, styrka och rörlighet :)

Mattes fina trollunge...

Lydnadskurs och promenad...

Idag har det varit en riktig hunddag, på förmiddagen var det dags för Inas lydnadskurs igen för Anders och Heléne, var andra gången och på schemat stod ställande/läggande. Det blir ju en del passivitet och väntan på kurs och Ina var som vanligt på väg att krypa ur skinnet och skällde en del men alla var så trevliga på kursen så det känndes rätt ok ändå och mot slutet sista "pausen" låg Ina tyst och lugn nästan hela tiden. Iallafall, trots att hon legat och laddat så gjorde hon ett fint läggande under kommendering. Även ställandet fick vi kommenderat och hon ställde sig fint men kom sen av sig och strulade runt lite så vi fick göra om. Känns ändå som att hon stannar bra och förstår kommandot, gäller bara att träna stagda och att klara det i stökiga/nya miljöer. Vår största problem både i ställandet och läggandet är transporterna, där måste vi lägga en del krut då Ina lätt tränger och ligger på så hon hamnar aldeles för långt fram, dock tyckte jag hon gick extra dåligt i transporten idag men det tror jag mest beror på all energi hon hunnit ladda på sig, lilla krutgumman ;)

Dagen höjdpunkt för mig var även denna gång platsen, gick visserligen bara 2-3 meter bort men idag kopplade jag loss helt och Ina la sig fint på första kommandot och  låg hela tiden trots att hunden två platser bort reste sig och sprang till sin matte i full fart. Vid återgången fick hon ligga lite extra innan jag satte upp henne och hon låg fint och tyst och satte sig upp först på mitt kommando trots att dom andra förarna redan satt upp sina hundar, jippie :) Även lite början på tandvisningsträning blev det, eftersom Ina lätt skäller fick hon sitta vid min sida medan Anders spankulerade runt oss och sen ställde sig vid hennes vänstra sida. Otroligt bra för henne att bara få träna på att sitta med fokus på matte och vara tyst. Tandvisningen känns som ett moment som vi kommer få nöta mycket, bara för att hon inte ska börja skälla... egentligen bryr ju inte Ina sig speciellt mycket om att folk pillar henne i munnen utan det är just att acceptera främmade inom hennes personliga sfär. Nåja, nog tjatat o kursen, är kalasnöjd över Ina som jag tycker presterade mycket bra med tanke på miljön och förutsättningarna då vi i onsdags hade ett riktigt kass träningspass.

Ina knasfia!


Efter kursen blev jag upphämtad av snälla Jeanette och hemskjutsad för hundbyte, då jag tog med Tim för en gemensam längre promenad utåt tinnerö/skjutbanorna. Vi turades om att ha hundarna lösa, dels eftersom vi vill kunna promenera utan att dom ska busa runt men framförallt eftersom Sly fortfarande löper. Tycker det fungerade riktigt bra, Tim skötte sig fint och gick mestadels och strosade ganska nära mig även när jag hade honom på frikommando och Jeanettes hundar brydde sig inte heller nämnvärt om Tim där han lufsade omkring. Skönt att bara vara ute och gå ibland och mycket nyttig vardagsträning för hundarna att vara "fria under ansvar"
Efteråt käkade vi lite hemma hos mig, delade av med lite kompostgaller som vanligt och alla hundarna var härligt trötta, avslappnade och nöjda och låg mestadels och småslumrade, härligt!

Lite bilder från vår promenad :)Nu väntar nog sängen snart, hundarna nattasover redan forfarande nöjda efter dagens aktivitet som nog tog på dom båda om än på olika sätt.

Mental uppladdning...

Idag har hundarna och jag haft vad jag skulle kalla en mental uppladdning, det vill säga en träningsfri dag där vi istället tog en rejäl kravlös långrunda bortåt tinnerö . Visst kräver jag fortfarande viss vardagslydnad och Ina fick koppel på imellanåt där det var mycket folk/hundar men annars har dom mest fått gå och strosa som dom vill. Tim gick lös nästintill hela tiden, kopplade bara upp vid ett trångt hundmöte av hänsyn då den ägaren såg lite orolig ut även om Tim håller sig snällt hos oss. Hundarna roade sig med att ömsom busa, nosa, rulla, strosa... dvs bara vara och ha det gott :) Dom var härligt trötta och nöjda när vi kom hem och även jag kände mig nöjd, uppfylld av frisk luft och solvärme, härligt!


Att kunna se det positiva...

... är något jag verkligen behöver bli bättre på... Jag har så lätt att fastna i träningen och se allting som behöver förbättras och inte se dom framsteg som faktiskt sker. För visst sker det framsteg med båda hundarna om än i helt olika situationer.... Två dagar i rad har jag och Ina tränat lydnad ihop med Jeanette och hennes tjejer och visst finns det massor jag behöver jobba vidare med... Skulle kunna skriva en hel roman om min egen brist på planering och tålamod,  Inas brist på passivitetsträning och avknapp, hennas trängande och flamsande i linförigheten samt våra apporteringstokigheter och belöningstokerier men istället tänker jag fokusera på det som faktiskt varit bra dom här dagarna. Det som är bra är således att:

-Ina börjar få en bättre utgångsposition och start vid fotgåendet, mycket kvar att jobba på men jag märker trots allt en stor förbättring.

- Ina låg idag ca 3 minuters platsliggning utan att skälla/åla/resa sig ihop med Jenettes tik Enya, visserligen stod jag bara ca 1-2 meter ifrån och i början hade hon inte hakan i backen men hon låg och mot slutet med mkt bra fokus och en "lagom attityd"

-Ina börjar bli utthålligare i koncentrationen (när hon väl samlar sig och har en lagom aktivitetsnivå), när hon väl är inne i "jobbfokus" har hon blivit mer tolerant mot omgivningen (ex andra hundar/folk)

- Ina tycker verkligen att träningen är KUL!, sen att det ibland går över styr det är en annan sak ;)

Vi har som sagt massor att jobba med men skam den som ger sig, känns trots allt som att även om mycket inte går som planerat så finns det alltid någonting positivt (och negativt) att plocka med sig från varje pass. För varje tillfälle tror jag ändå att man utvecklas i att hitta ett sätt och träna som passar en själv och hunden samtidigt som jag inser att jag nog måste vara ännu mer öppen för andras ideer för att utvecklas och inte stagnera.

Nog tjatat om det, efter träningen idag blev det gemensam lunch hemma hos mig och nu kommer då nästa för min del positiva upplevelse, nämligen att Tim skötte sig som en pärla trots att Jeanettes tik Sly mer eller mindre är i höglöp. Visst hade vi galler mellan hundarna som vanligt men Tim vädrade enbart lite i luften och det räckte med att jag kollade på honom så gjorde han en lugnande signal och gick och la sig i hallen, helt tyst och lugn. Är otroligt skönt att få bekräftelse på hur cool han faktiskt är, vet ju att han brukar sköta sig men alltid bra att få det bevisat.

På eftermiddagen/kvällen var vi och simmade Tim igen. Han simmade fint 5+5+4 minuter med bra driv bak, dock lite väl taggad när det var paus då han sjöng lite fint för personalern inne på rehab... Han kändes iallafall fin så det känns som att han börjar stärka sig mer fysiskt nu. Passade på att väga honom, 40,5 kg så det var samma vikt som sist vi var där. Nästa vecka är det ny simtid och då ska hans vikt kollas igen, då även av rehabpersonalen så får vi se om dom tycker han är lagom i hull nu eller inte.


Dagarna går...

Känns som dagarna rusar på just nu... är mitt inne i en jobbhelg så för hundarna blir det rätt lungt just nu då jag inte orkar med så mycket mer än jobba, äta och sova... tur dom har husse hemma som går ut med dom och ger dom stora portioner gos..  

I tordags tog jag med mig Ina till Anitas öppna drop in kurs då jag tyckte vi behövde träna lite vanlig vardagslydnad och komma ut bland lite folk och hundar, speciellt efter hennes stressbakslag i onsdags. Ina var ganska duktig när vi väl gjorde saker (kontaktövningar /slalom mm) men att bara stå still samt när det blir för trångt mellan andra hundar tycker hon fortfarande är jobbigt. Blir till att träna lite extra på Inas avknapp nu i vår/sommar när vädret blir lite bättre och man inte fryser fingrarna av sig.

Igår träffade jag Anna F, Linnea och Frida i valla för lite träning. Hade med mig båda hundarna och Ina fick träna lite fritt följ/vändningar, ett kort platsläggande på mycket nära avstånd samt lite apportering. Apporteringsbiten var en katastrof mycket pga min egen osäkerhet så där ska jag börja om, har klurat lite på det och ska ta nytag nu nästa vecka. Platsen gick skapligt med tanke på störningarna och fria följet kändes bitvis riktigt bra :) Ina bjöd på riktigt fina utgångspositioner och starter och även om vi måste jobba mycket på vändningar och jag behöver torrgå mer så känns det som att vi är på väg åt rätt håll. Bäst av allt var att Ina mestadels höll riktigt bra fokus (även mellan momenten) utan att bry sig om de andra och jag tyckte hon var skapligt samlad trots att det kom helt främmande hundar och folk och passerade en bit ifrån. Var egentligen bara vid apporteringsfjaskot mot slutet som Inas fokus försvann helt och där tar jag på mig en stor del av att det gick så dåligt.

För Tims del blev det nåt rutskick med bollbelöning i mitten samt lite gripande/apportering av både trä och metallen.... han håller fint men ack så löst.... vi fick dock lite konkurrenshjälp av Annas tollartjej vilket var ganska bra eftersom Tim gärna får tagga lite extra på apporten då han ju är ganska försiktig av sig.

Dom fina bilderna nedan från träningen är tagna av Linnea Björk Timm:

Tim sitter och väntar på sin tur....


Anna och Pyssla


Frida och Ronja


Ina och jag tränar fritt följ


Plats...


Tyvärr ingen bild på Linnea som höll sig bakom kameran.

Nu väntar sängen för min del så jag är någorlunda pigg på jobbet imorgon. Önskar alla en fortsatt trevlig helg!


Glad Timse och stressad Ina

Idag har det varit en jobbledig dag så förmiddagen spenderades med Tim som hade en simtid på Norsholms hundrehab. Vi började med att väga Tim, han har gått ner ytterligare och ligger nu på 40,5kg så nu ska han nog snart inte gå ner så mycket mer.... vill ju ändå att han får behålla muskler och inte bli för tunn och tanig, trots allt är det ju en stor kille. Tim var i alla fall glad och nöjd att få simma och verkar inte ha några problem med vatten även om han var lite plaskig och simmade dåligt första minuten innan han kom in i vanliga simtakten igen. Han fick simma 4+4+3 minuter och kändes fin efteråt.

En liten film på dagens simmande...


Väl hemma från simmet så slängde jag i mig lite lunch innan jag tog med Ina till valla och mötte upp Sara och Linnea för lite umgänge och träning.

Dagens träningsällskap, Sara och Ozzy


Linnea och Zumi


Ina var ganska lugn först men taggade igång väldigt och ville bara busa runt så det blev inte speciellt seriös träning för vår del, något frittfölj och halvtaskiga ställanden innan jag gav upp.... Nyttigt och inte helt lätt att bara sitta ner ett tag och bara vara.


(foto Linnea)

Efter ett tag var planen att köra uppletande en i taget och Ina fick sitta uppbunden medan de andra körde vilket inte var det optimala för min skällmaja som lätt triggar :( Själva uppletandet tyckte jag ändå gick skapligt med tanke på förutsättningarna då vi inte gjort uppletande sen i höstas. Tre föremål i rutan och Ina letade med bra fokus även om hon var lite väl taggad och förutom lite dåliga avlämningar och något omskick när hon latjade runt för mycket så tycker jag hon skötte det bra.

Mycket att hålla reda på innan man kan börja.... (foto Linnea)


Ina väntar på att få köra igång (foto Linnea)


Fullt ös medvetslös... Glad Ina har hittat sin leksak som var första föremålet (foto Sara)


Duktig tjej avlämnar föremål nr 2, en strumpa, i utbyte mot lite kamp... (Foto Linnea)


På väg in med sista föremålet, då vi lånade Ozzys leksak (Foto Sara)


Tyvärr blev Ina väldigt stressad mot slutet och på hemvägen var hon nästan lika stressad som jag minns henne när jag just tagit över henne, hon hässjade och var så uppe i varv så jag tyckte synd om henne. Provade att släppa henne på ett fält för att hon skulle få rasa av sig utan krav då det inte fanns något intressant där (vi var helt ensamma utan några intressanta saker i omgivningen) men Ina började valla och spåra runt mig nästan maniskt så jag fick gå in och bryta henne ganska omgående och koppla upp henne. Resten av hemvägen gick inte alls bra, Ina bar på väldigt mycket inåtvänd stress och gjorde även ett utfall mot en joggare, trist! Satte mig och höll om henne ett tag och då lugnade hon sig lite, vet inte riktigt varför hon var så stressad idag, lilla gumman! Visst kanske jag kan ha påverkat henne lite då jag blev ganska uppgiven när jag inte nådde fram till henne men samtidigt kändes hon blockerad på ett sätt som hon inte gjort på väldigt länge.

Väl hemma däckade Ina och nu känns hon bättre, mer med och nästan som vanligt. Har kollat igenom henne men hon verkar inte ha ont, jag hoppas på att hon bara hade en dålig dag. Kanske blev hon skrämd när hon var ensam hemma medan vi simmade Tim och det satt i, eller så var det något annat.... svårt att veta men skönt att det verkar ha släppt nu. Just stress är ett himla gissel, Ina har ju en låg stresströskel och det är något jag jobbar på ideligen, ibland med bra resultat och ibland med sämre.... Vissa dagar är man ju tyvärr själv inte lika alert och tydlig i sitt hanterande även om man önskar att man vore.


Träning i riktigt "aprilväder"

Påsken har ju bjudit på underbart väder med solsken och ganska fina gräsplaner att träna på... idag slog dock aprilvädret till ordentligt med snöslask och geggiga planer... Jag hade bestämt träning ihop med Jeanette där jag tänkt fokusera på lydnadsläxan, dvs platsliggningen och fotgåendet. Hade planerat att träna plats, vändningar och utgångsposition men med tanke på att Ina var superpigg och underlaget var som det var så blev det några inkallningar samt fotgående med mestadels fokus på Inas attityd.

Vi varvade hundarna och tränade en i taget och när jag och Ina börjat träna kom det en tjej med fyra hundar gående på cykelvägen brevid och då släppte jag helt kraven på position och fokuserade enbart på att Ina skulle behålla kontakt och viljan att jobba ihop med mig. Ansträngde mig för att inte låsa mig själv utan bara fokusera på mig och Ina och inte fega ur och kika på omgivningen. Jeanette filmade oss och vad jag kan se så kikar inte Ina på omgivningen och låser sig det minsta, jippie :) Sen att hon bitvis studsar och tränger samt korrigerar sig själv det är jag fullt medveten om men med tanke på att hon mest ville busa, käka hästbajs och var helt överladdad så är jag jättenöjd över det fokus och den attityd hon bjöd på. Trots allt märks det att hon gillar att träna och har kul, min lilla skrotfia ;)

Dagens film på vårt fotgående... mycket att jobba på men bra att se vart vi står i dagsläget så vi kan jobba mot nya mål och förbättringar:
 

Efter träningen blev det gemensam lunch och filmredigering hemma hos mig med galler mellan hundarna. Trots att Sly löpte brydde sig inte Tim det minsta utan la sig och sussade i hallen, han är verkligen skön på det sättet. Inte ens när Jeanette och vovvarna åkt och Tim fick komma ut i köket där dom varit reagerade han på doften utan var precis som vanligt så på det sättet är han en väldigt okoplicerad hanhund.

Imorgon börjar vardagen på riktigt igen med jobb och vardagslunk, känns verkligen skönt att ha varit ledig och inhämta ny energi.

Börjar komma igång igen ;)

Vi börjar vara på gång här hemma ordentligt igen. Har varit jätteskönt att vara ledig och få lite extratid med vovvarna och nu känner jag mig peppad att komma igång igen och lämna veckans händelse bakom oss. En liten sammanfattning av de senaste dagarna kommer nedan:

I fredags blev det träning för Ina ihop med Jeanette på hundungdom där hon var skapligt lugn om man ser till hennes förutsättningar. Igår tränade vi här hemma själva med fokus på apporten, fick till några fina gripanden och även ett par tveksamma ingångar med apporten men annars kan jag inte skryta med några stora framsteg då Ina var väldigt i gasen.

Idag var det då dags för lydnadskurs för Inas del. Jag var lite smått nervös eftersom jag vet att Ina har svårt för passivitet och väntan och visst skällde hon en hel del och hade myror i baken men trots det är jag nöjd då hon verkligen ansträngde sig när det var vår tur att jobba. Hon bjöd på en fin attityd och dagens seger för min del var att Ina låg utan att ljuda eller åla hela platsliggningen, bitvis med hakan i backen. Nu gick jag visserligen bara någon meter ifrån henne men med tanke på att det var Inas första ”riktiga”platsliggning med andra hundar så är jag kalasnöjd... vi skyndar långsamt och hoppas på ett bra slutresultat. Skam den som ger sig ;)

För Tims del blev det ett lite aktivering idag i form av ett motivationsspår där husse satt i slutet. En hel del vindvittring blev det men eftersom han endast spårar som aktivering så är det inte hela världen. Igår blev det en promenad för Tim ihop med pappa och hans vovve. Härligt för grabbarna grus att få strosa runt och umgås utan en massa krav. Det är verkligen balsam för själen att promenera ute nu i det fina vårvädret. Kommer fortfarande på mig själv med att bara stanna upp emellanåt och njuta av att Tim finns hos mig välhållen och full av livsglädje... älskade pälsboll!

Timse njuter av livet ;)
 

 


Tack för allt stöd...

Jag vill bara tacka för alla kommentarer, sms, telefonsamtal och besök som jag fått efter vår obehagliga upplevelse i tisdags. Har varit jätteskönt att ha folk omkring sig som orkat lyssna, speciellt i tisdags då jag ältade scenariot om och om igen pga chocken.... Nu när det gått ett par dagar känns nästan hela händelsen overklig... tack och lov lever ju hundar i nuet så efter att Tim fick vila ut något dygn har han släppt det hela väldigt bra och känns nästintill som vanligt. Det enda som märks är att båda hundarna är lite extra mattiga och Tim vill ligga nära mig nästintill hela tiden, troligtvis för att han känner att jag behövt lite längre tid på mig att släppa det hela. Det tog ca ett dygn för mig att helt varva ner rent fysiologiskt efter den både fysiska och psykiska stress jag upplevde, trots det gick jag till jobbet på onsdagen mest för att det kändes bra att hålla fast vid vardagsrutiner och inte grubbla en massa på hur det kunde ha gått.

Inatt fick jag dock sova ordentligt och nu känns det bättre, både jag och Tim är lite ömma i musklerna men annars verkar vi ha klarat oss helt oskadda trots kylan och att vi svalde en hel del äckelvatten.  Är långledig nu över helgdagarna så det känns skönt att få lite extra tid att kramas med vovvarna och landa helt. Vill bara önska alla en riktigt skön påsk och sända lite kramar till alla som hört av sig på ett eller annat sätt så ska jag kika in till er alla bara jag får vila lite till.


RSS 2.0