Byta blogg?

Sitter just nu och pillar lite vid datorn trots att det är sent... man vänder liksom lite på dygnet när man är halvkass och sover bort dagarna.... funderar på att byta bloggställe då jag tycker min blogg krångat en hel del på sistone då jag har haft svårt att logga in, vissa har haft svårt att lämna kommentarer mm. Under en prövoperiod testar jag nu därför att även införskaffa mig en wordpressblogg... om jag sedan gillar den eller inte det återståpr att se, jag gillar ju enkla saker och det verkar rätt rörigt i den nya bloggen men det kanske ger sig med tiden...

Ni som vill är välkomna att besöka mig där! http://timsevimse.wordpress.com/


Sega dagar just nu...

Det händer inte så mycket här hemma just nu därför blir det lite si och så med bloggandet... Jag är fortfarande väldigt seg efter förkylningen som inte vill ge sig helt och även om jag jobbade måndag-onsdag så var det ungerfär det enda jag orkade med...  känns som jag kan sova hur mycket som helst just nu... suck! Är iallafall  ledig nu över nyårshelgen och hoppas att jag ska hitta lite energi så jag och hundarna kan hitta på lite roliga saker igen. Husse har även han blivit halvkrasslig så det går lite på halvfart just nu här hemma.  Förutom ett simpass för Tims del så har hundarna  fått nöja sig med halvtråkiga promenader, lite bus med varandra och lättare inomhusträning i form av nyponte sök, aktiveringsleksaker mm, alltså sådant som inte kräver så stor koncentration från oss tvåbenta. Jag och Ina har även tränat en hel del byteshandel, om det ger nåt resultat i slutänden återstår att se.

Får passa på att önska alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR och en fin start på 2011, hoppas det blir ett underbart hundår!

Nu är det jul igen.....

Först får jag tacka för alla julhälsningar och fina julkort jag fått på mailen, själv så har jag inte skickat ett endaste julkort... har haft fullt upp med att kurera mig så allt har gått lite på halvfart i år då förkylningen envist hänger kvar. Tur man har en snäll sambo som ställt upp med julhandling, städning och pyssel så det ändå blev lite julstämning här hemma.

Igår var det ju självaste julafton och vi for iväg en sväng utan hundarna på jullunch hos Jonas mamma, trevligt som alltid även om jag kände mig lite halvseg. Eftermiddagen och kvällen spenderades hemma i lugn och ro med besök av pappa och Zingo. Det blev lite julklappsutdelning både åt två och fyrbenta varelser och sen mys i soffan med diverse snacks medan hundarna smörjde kråset med varsin grisknorr modell gigantisk... jätteäckligt i mina ögon men väl uppskattat av vovvarna.

Lite bilder från gårdagens julfirande hemma på kvällen:

Julklappsutdelning av husse


Pappa i "paketöppnartagen"


Ina spanar in mattes paket...


Hundarna fick såklart varsin juklapp :)

Zingo öppnar paket


Ina med sin julklapp, en gosedjursinklädd petflaska


Tim fick en  "skunk", passar min lilla skithund ;)


Lite godsaker hör julen till... hundarna njöt av sina grisknorrar modell XL...

Tim


Zingo


Ina


Även kissarna tog julen med ro och låg med och höll koll på allt i soffan

Smulan


AntonÖnskar alla en god fortsättning! Själv blir det nog soffläge igen, kanske med en slurk het glögg med en varm gosig hund vid fötterna... livet kunde vara sämre ;)

Förkylningstider :(

Usch och fy och blä! Jag har gått och blivit förkyld.... vaknade med feber och frossa och ingen ork alls :( Efter att ha sjukanmält mig till jobbet har jag mer eller mindre sovit bort hela dagen... känner mig mindre fräsch och sängen lockar igen trots att jag bara varit uppe någon timme.... urk! Hundarna tycker det är rätt tråkigt just nu men dom är väldigt tålmodiga som håller sig lugna och finner sig i att matte inte är på topp, man behöver iallafall inte frysa med två stora värmedynor brevid sig. Jag hoppas att jag piggnar till fort, dels är det inget roligt att vara hemma från jobbet och dels känns det trist att bli sjuk lagom till jul med allt pyssel jag tänkt hinna med... får väl se det positiva i att jag är ledig över jul så jag förhoppningsvis hinner kurera mig ordentligt.

Förutom förkylning är det dock bra, vi hade besök i lördags då folk firade husse och förutom lite skall från Ina när dom kom och hon fick sitta bakom kompostgaller i datarummet tycker jag hon skötte sig fint, när hon väl får komma ut och hälsa så går hon bara ett varv och sen är det helt ok att folk är här. Roligast är det att se att hon gärna går runt och hälsar och umgås med dom även om det sker på hennes premisser. I söndags for vi upp till hundmässan utan hundar men med sällskap av Linnea och Kalle, passade på att kolla på lite olika raser, besöka vit herdehundsmontern och träffa folk man aldrig ser annars samt shoppa diverse julklappar till hundarna i form av leksaker och godis. Hundarna fick vara hos min pappa under tiden och först hade det varit lite oroligt men sen hade det gått fint när dom väl fann sig tillrätta, jättenyttigt för framförallt Ina att få träna på att vara utan matte lite.

Nu blir det nog ryggläge igen... suck...


Träningsuppehåll...

Jag har bestämt att lägga in ett träningsuppehåll för hundarna just nu vad gäller lydnaden för Inas del och Freestylen för Tims. Dels för jag tror att vi alla kan dra nytta av att få lite paus och landa och få mig att få lite mer inspiration till framtida träning och för att få lite mer tid till att njuta av jul och annat. .För Tims del är det mest för att Freestylen, iallafall vissa rörelser,  kräver en del av hans kropp balans/muskelmässigt och jag tror att det är bra att han får återhämta och vila sig lite från det. För Inas del är det mycket för att jag tycker att vi börjar få lite för mycket stresspåslag i träningen och en del frustration och att jag inte känner att vi går frammåt så vi kan nog behöva landa lite för att komma igen på nytt senare.

Självklart kommer inte hundarna bli helt utan någon form av aktivering... dock kommer vi satsa på lite andra saker som på sikt förhoppningsvis gynnar träningen. För Inas del blir det troligtvis mycket belöningsträning av olika slag samt träna att kunna leka i olika miljöer oavsett störning, detta för att jag vill få upp ett bättre belöningssystem men mest för att Ina ska inse att matte är en källa till massa skojigheter. Har börjat lägga in lekpass under vanliga promenaderna med henne och även här hemma med fokus på att jag startar och avslutar leken vilket fungerar bra hittils.

För Tims del är det inga speciella saker jag tänkt mig att lägga energi på under uppehållet mer än att hålla igång hans kropp bra med simning, massage och stretching. Funderar på att träna lite mer nosövningar och självständigt arbete med honom som kontrast till freestylens samarbete, skadar inte att stärka hans sjölvförtroende lite i "eget arbete". Kanske tar jag tag i vårt ämnessök igen av nypon te vilket legat på is ganska länge, vi får se.

Mycket med tanken med vår paus är att få landa lite, samla energi och hitta på saker allt efter som andan faller på utan att känna krav på att göra olika saker. Vill hitta mer glädje och mindre krav i det vi tar oss an då det under en period blivit lite mycket då dygnen mest bestått av att  jobba, äta, sova och kvalitén på träningen har blivit lidande då jag envist försökt träna trots att jag känt mig väldigt trött och småkrasslig imellanåt.  

Min tanke är att ta träningspaus över julen och sen komma igång igen men vi får se hur det blir... just nu ska jag försöka göra det som jag har så otroligt svårt för, ta en dag i taget och ta det som det kommer ;)

Träningspaus behöver inte betyda tråkiga dagar... mattes skitungar ;)Speedade hundar ;)

Blir en lite rörig blogg idag, orkar inte skriva så himla mycket... tankarna är desto fler ;)

Igår var min enda jobblediga dag för veckan och vad passar bättre än att ägna sig lite åt hundarna då. Träffade Jeanette ute vid HU på kvällen för lite hundträning, hade med båda vovvarna och det gick väl sisodär... Ina var övertaggad och vi fick en hel del strul och utan att gå in på för mycket detaljer inser jag att vi har en del att jobba på.

- Jag måste lära mig hantera hennes aksivitetsnivå! Även när hon är supertaggad, måste helt enkelt hitta strategier för att få till bra träning även då och hitta ett sätt att få henne att lägga energin på rätt saker.

- Jag måste ta tag i vår konkurrensproblematik igen, ett tag tyckte jag det var bättre men nu känns det som vi börjar hamna i fel träsk igen :( SUCK!

Jag måste på nåt sätt få till våra belöningar bättre för om vi ska komma frammåt tror jag att vi framöver kommer ha ett behov av bra externa belöningar samt att kunna belöna på avstånd med annat än godis (typ kasta boll när hon är  i rutan, på targeten mm) Ofta klarar vi oss med godis och kamp men just på långa avstånd är det svårt då jag inte hinner in och kampa med henne och godis är inte alltid tillräckligt motiverande för att få henne att "ge sitt yttersta" Kanske får det bli vinterns stora projekt? Synd bara att jag inte riktigt vet hur jag ska gå vidare... skulle behöva gå för nån instruktör tror jag vad gäller belöningsbiten då vi kör fast men det gäller att hitta någon som man tycker är bra (och som hjälper MIG... inte bara visar och riktar energin på Ina, då problemen ligger hos mig som hundförare!)

Skulle kunna skriva en hel roman om det här med belöningar och framförallt Inas och min konkurrensproblematik men jag orkar inte riktigt sätta ord på det... jag grubblar desto mer själv och hoppas att jag någon gång lär mig tillräckligt mycket hund för att hitta ett sätt som passar oss.... det låter så lätt när man läser olika böcker mm men för mig är det inte så lätt i praktiken.... försöker se lösningar men ibland känner jag mig väldigt inrutad...  Nåväl, det är bara att ta nya tag, annars blir det definitivt inte bättre ;)

Vad gäller Tim tycker jag dock att han jobbade på ganska bra igår, han var lite nosig och disträ bivis men annars tycker jag han känns glad och koncentrerad. I veckan började han spontanerbjuda "stå på 2 ben" när vi tränade inomhus och jag kunde inte låta bli att försöka ta hand om beteendent och döpa det. Igår blev det första passet i annan miljö än hemma av "Zebra". Tycker faktiskt Tim är duktig med tanke på sin storlek, inte lätt att finna balansen och lära sig hantera en sån stor, lång kropp.

En liten film blir det på Tim från igår, mattes stora bamsebjörn ;)Nu väntar snart sängen för min del så jag tar mig upp till jobbet imorgon medan hundarna roar sig med varsit gottit märgben. Önskar alla en fortsatt trevlig helg!


Flockkänsla...

Jag och hundarna har haft riktigt härliga promenader de senaste dagarna där det verkligen känns som att vi är ute och går tillsammans, det är en skön känsla när man känner att man verkligen ingår i en "flock" och att det viktiga är varandra och inte det runt omkring. För många kanske det låter som en självklarhet men för mig har det inte alltid varit så.... Visst är våra promenader ofta mysiga, det är inte det jag menar men ofta tycker jag att mycket energi går åt till att styra upp hundarna och få allt att flyta på. Jag har ju en del regler på mina promenader som jag av säkerhetsskäl vill ska fungera (ex inte jaga mm), följer hundarna dessa så ger det i sin tur större frihet för dom och mer utrymme att roa sig själva.

Med Tim flyter det ju oftast på, han vill gärna kolla av saker med mig vilket såklart är smidigt eftersom han då blir lätt att lotsa till att agera som man önskar. Ina däremot är ju mer självgående, klarar sig ganska bra utan mattes inblandning och roar sig gärna själv. När vi är ensamma fungerar det oftast ganska bra men med båda hundarna har jag fått jobba hårt för att faktiskt få till en gemenskap och "vi känsla" ute. Nog tjatat om det men det härliga de senaste dagarna har alltså vart känslan på promenaderna...

Hundarna har varit helt underbara, läst av mig innan jag ens hunnit säga något och vi har verkligen varit ute och promenerat tillsammans, med känslan av att det som händer inom "flocken" är intressant, det som händer utanför är inget att lägga energi på. Igår hade vi en människa med hund som gick paralellt med oss i skogen, bitvis väldigt nära men vare sig Tim eller Ina brydde sig nämnvärt, dom skvallrade på olika sätt om att den befann sig i närheten men annars gick dom nöjt lösa nära mig. Roligast är att se Inas föränding, hon har mer eller mindre vänt i luften när jag kallar på henne och istället för att bara komma inlufsandes så har hon rusat till mig med en blick som säger "åh vad kul matte vill nåt!", det är en underbar känsla att få till i vardagen då vi lätt hamnar i tjatträsket imellanåt.

Mina älskade skitungar :)Inte mycket att berätta...

Just nu går det lite segt med bloggandet, kanske för att det inte direkt händer så mycket här hemma, dagarna rullar mest på i vardagslunk... jag har känt mig lite halvkass och trött i helgen så hundarna har haft det lugnt och säkerligen enligt dom ganska tråkigt. Ina fick en långpromenad med husse i snön igår så hon fick göra av med lite energi och sen hade vi Linnea S på besök som var här och bakade lussekatter, mums!

I lördags var vi iväg och simmade Tim igen, han fick simma 2 pass á 10 minuter, varav ca 5 min med jetstream på varje pass. Han kändes pigg och fräsh samt simmade på med bra bakbensaktivitet. Annaras har det inte hänt så mycket mer, lite inomhusträning blir det ju, mest i form av trixträning/freeestylerörelser för båda hundarna. Dom blir trötta av att tänka och det kräver ganska liten insats från mig vilket är skönt ibland.

Nu väntar jobbet för min del, är 6 dagars vecka som gäller så det är bara att köra igång.

Timse, årets badpojke?
Uttråkad Ina....


...kan konsten att roa sig på egen hand.

Svinkallt...brrr....

Idag visade termometern på omkring -22 när jag klev upp.. brrr säger jag bara! Hade bestämt att träffa Jeanette och hennes damer för lite träning vid HU, det blev korta pass med stela fingrar, täcke på Ina och en väldigt stelfrusen matte... Ina däremot var pigg och glad... lite väl glad imellanåt och passade på att sno vantar och annat som fumliga jag tappade... Är dock imponerad över att alla hundar jobbar så fint trots kyla även om det gäller att köra korta pass med värme imellan. Fast nästa gång det är så här kallt vete katten om jag inte stannar hemma, även om Ina jobbar på så har jag svårt att belöna henne när fingrarna är så stela att man knappt kan kampa. 

Märker även att vare sig Ina eller Tim gillar att gå i djup snö när det är så här kallt, på plogade vägar är inga problem men där snön är djup blir det kallt om deras tassar och bitvis köldkramp...suck...  Det blir korta tråkpromenader just nu, speciellt för Tim som inte ska utsättas för stark kyla med de taskiga leder/muskler som han har. Jag hoppas verkligen att det blir lite mer behagligt snart, annars blir det nog mycket inomhusträning framöver vilket fungerar för en del saker men ändå är rätt begränsande. 

Igår var det desto behagligare ute, "bara" ca -10 och strålande sol. Jag och hundarna njöt av en långpromenad i snön och hade det riktigt mysigt i det vackra vinterlandskapet... Hoppas på mer sånt väder och inte så hysteriskt kallt som det var idag. Blir ett gäng bilder från gårdagen på mina busar i snön :)Vill även tacka för alla grattis jag fått efter söndagens tävling, massa gulliga människor som hört av sig på olika sätt, det värmer! Kram på er alla!

RSS 2.0