Sjukstuga och gårdagens träning....

Idag är det sjukstuga här hemma, dvs jag har åkt på en härlig förkylning... har känns mig lite halvkass några dagar men under gårdagens kvällspass på jobbet kännde jag mig bara allt tröttare och väl hemma var det bara att inse att jag hade feber och sen dess har det bara blivit värre :( Så nu är det mestadels säng eller soffläge som gäller, sitta vid datorn funkar också skapligt... värst är det när jag rör mig, blir anfådd för minsta lilla, kallsvettig och allmännt trött....bläää! Jag hoppas det ger med sig fort....har ju massor jag vill göra. Tur man har snälla vovvar som står ut med att vila en dag eller två endast med trista kissrundor halvt omkringsläpandes på en mör matte bak i kopplen.... Dom blir nog glada när husse kommer hem från jobbet så dom får en roligare människa att umgås med ;)

Timse agerar gärna värmedyna när matte fryser....


Igår förmiddag innan jobbet medan jag fortfarande var skapligt pigg hann jag iallafall med ett träningspass med Jeanette. Jätteroligt då det var ett tag sedan sist och det är verkligen insprerande att se Jeanette träna sina tjejer som går från klarhet till klarhet. För min del var det jättegivande då jag fick en del tips som jag tar med mig och Jeanette var även gullig och filmade en del vilket alltid är jättenyttigt!

Filmen nedan från vår träning är säkert inte så rolig för andra att se men nyttig för mig så därför lägger jag upp den relativt oredigerad, har bara plockat bort det för min del mest ointressanta och en del dötid som inte ger så mycket att kika på.  Jag fick en del saker bekräftade, ex att Ina lättast skallar och ljudar efter en halt så halter/igångsättningar är något vi får lägga krut på och träna separat. Även fokus att sitta stilla vid sidan behöver vi lägga krut på och mattes kroppskontroll (jag har mycket dumheter för mig som blir tydligt när man kan titta på det efteråt, som att ex pendla/fladdra med högerarmen). Har en hel del andra tankar kring fotgåendet och hur jag ska lägga upp det framöver, ex inte bryta Ina i onödan utan lägga fokus på att bekräfta henne när hon gör rätt så vi slipper frustrationsskall mm

Fick även en hel del bekräftat kring platsen där jag vet sedan tidigare att Ina har en viss sträcka där hon är trygg, kliver jag över den börjar hon tycka det är jobbigt men det gäller bara att träna på, succesivt öka avståndet och fortsätta få henne trygg i vad hon ska göra.

Film från gårdagens träning...


Det finns helt enkelt en hel del att jobba på som alltid men just nu känns det mest peppande och inte helt oöverstigligt ;) Jag har en hel del tankar och funderingar som jag tror kan bli bra... Har dock lite svårt att tänka redigt just nu när huvudet känns som om det vore fyllt av gele... Är iallafall jättenöjd över Inas insats, det känns som att hon gör så gott hon kan efter mattes instruktioner.... hon vill, vill, vill och det är inte fy skam... känns som att hon börjar tycka att träningen blir allt roligare ju bättre vi lär oss att interagera med varandra och tur är väl det :)

Nähe, nu väntar soffläge igen och en stor balja te.... pust...!

Dessa underbara individer....

Jag har mer och mer börjat uppskatta olikheten hos mina hundar, för olika det är dom.... Tim är ju egentligen mattes pojke ända ut i tassarna.... han jobbar gärna för att få en glimt uppmärksamhet av matte och trivs bra med att strosa nära mig och bara lufsa omkring när vi är ute på tu man hand. Visst kan han busa loss ibland, han och Ina kan i samförstånd leka ganska tufft med varandra men han är övarlag en kille som ofta hellre roar sig tillsammans med matte än själv.... han läser mig otroligt bra och vi har ofta en ordlös kommunikation när vi är själva. Nu ska jag väl inte sticka under stol med att jag jobbat hårt för den relation vi har i dagsläget men ändå, mattes pojke det har han nog alltid varit.

Mattes fina pojke :)


Ina är lite tvärtom, visst gillar hon att jobba och nu för tiden har jag nog ett allt större värde hos henne men samtidigt är hon så mycket mer självständig. Hon kan verkligen konsten att roa sig själv och tar sig fram i livet med mottot fullt ös medvetslös... samtidigt som detta ibland kan göra att jag har svårare att hantera henne i alla situationer så är det så otroligt lärorikt att ha så olika individer. Inas frammåtanda och otroliga livsglädje är verkligen smittsamt, att se hur hon tar sig fram med stor aptit på livet och njuter av allt som finns runt omkring henne är en fröjd även om det ibland leder till gråa hår hos matte ;)

Bara llite tankar så här på kvällskvisten som kom sig av dagens promenad med Ina då jag och hon var ute på tu man hand och hade det gott.... Hon var verkligen i sitt esse och hittade allehanda saker att roa sig med men samtidigt var hon så härligt glad, lyhörd och ändå kontaktsökande, kanske börjar vi så smått hitta en balans i att hon får frihet att njuta av livet men samtidigt under visst ansvar och överinseende av matte.

Ina i ett nötskal... fullt ös!!!!!


Med vinterns intågande kommer nya möjligheter till att roa sig med de svagt isbelagda vattenpölarna....
....plocka isbitar!
Mattes härligt stolliga tokfia!!!!Freestyle och lydnadsträning

Idag har det blivit mycket hundträning då jag tänkte att hundarna skulle få separata pass så jag kunde fokusera ordentligt. På förmiddagen tog jag därför med Tim och promenerade till OG plan och träffade Sara och Johanna för lite träning. För Tims del blev det lite blandade freeestylerörelser men mest fokus på vårt senaste projekt, att lära honom hämta en handduk och ge till mig. Jag har nämligen en tanke på att byta freestylelåt till Tim och mig och temat kan väl sägas vara bad och vatten. Träningen gick över förväntan med tanke på att det vara andra gången jag introducerade handduken och första gången utomhus... tur man har en klickerklok kille ;)

Efter träningen gick vi in en stund och satt och hade det lugnt och skönt, Tim la sig nöjt och vilade innan det var dags att promenera hem. Vi tog en omväg hem så Tim fick en rejäl runda förbi skjutbanorna och var nöjd och belåten när vi kom hem. Är väldigt glad att jag har en helt skottfast hund för när vi gick längst sjutbanorna hade polisen träning där och det smattrade som bara den men det bekom inte Tim det minsta... han vickar knappt på örat, sånt gillar jag!

För Inas del blev det kvällsträning då det var samträning på OG plan nu ikväll. Passade på att träna rutan, linförighet, inkallning samt "haka i backen". Ina var härligt positiv och höll fokus riktigt bra, speciellt rutanträningen tycker hon är jätterolig även om vi har mycket att jobba på. Linförigheten gick bitivs bra, härligast var Inas driv och kämparvilja att göra rätt och vi fick till några finfina vändningar efter lite klurande från min sida. Inkallningarna är roliga, speciellt ingångarna börjar bli riktigt bra nu och inga tjuvstarter, gött!  Det svåraste för Ina är helt klart passiva moment/lugna moment som platsliggning. Hon ligger oftast men att få henne och lägga ner hakan även när det är störkigt runt omkring är svårt men vi kämpar på eftersom jag inte tycker jag kan försvåra mer inomhus längre då hon ligger stabilt hemma oavsett störning utan nu är det miljön utomhus som måste fungera. Ina var dock duktig idag med tanke på alla störningar omkring henne, jag stod nära och klickade tätt när hon låg fint med hakan i backen... känns viktigt att hon får lyckas och blir stärkt.

Efter träningen gick vi in en stund, nyttigt för Ina att få träna på att varva ner och vara lugn inomhus bland andra folk och hundar. Hon skällde en del och svarade gärna om de andra hundarna drog igång men hon låg ner nästan hela tiden vid mina fötter och bitivs var hon riktigt lugn och fin.

Det är två trötta och nöjda hundar här hemma nu, härligt!

Lite bilder från i förmiddags blir det då det var strålande härligt väder om än lite kyligt när jag och Tim var iväg.... Dock inga bilder på Ina idag då det ju mörknar så fort på kvällen så det är helt hopplöst att försöka sig på att vare sig fota ellelr filma då.

Timse på mogonrundan med matte


Sprallig kille som nog fattat att vi är på väg till träningsplanen.....


Lite freestyleträning... här slalom...
Paus är pest om ni frågar Tim....


Sara och Ozzy
Johanna och Java
Timse... "projekt hämta handduk"....


Vassego matte.....här har du!....


Nöjda och på väg hem igen efter dagens träning, riktigt härligt med blå himmel och torr frisk luft :)

Fredagsmys :)

Idag var min enda jobblediga dag för veckan då jag jobbar helgen också så vad passar bättre än att satsa på lite fredagsmys med vovvarna? Vi tog en långrunda utåt Tinnerö eklandskap och förutom en skön promenad med massa bus och bitvis strålande väder hade vi även tre hundmöten, samtliga gick kalas. Två där mina var lösa men jag kallade in och  kopplade upp innan vi paserade och dom skötte sig kanon, känns skönt mred tanke på vårt möte med den lösspringande vovven nu senast.

På em blev det även varsit kort träningspass för vovvarna, gäller att passa på när solen är framme... annars har det mest blivit inomhusträning i veckan eftersom det är mörkt när jag kommer från jobbet och det finns inte så bra upplysta platser här hemma där det passar att träna hund. Det är väl nackdelen med vinterhalvåret, mörkt, kallt och inte allid inspirerande för utomhusaktiviteter kvällstid.

Får passa på att önska alla en härlig helg! Nedan följer ett gäng bilder från dagens sköna occh energigivande promenad, kan säga att hundarna njöt av de få snöflingor som fallit.... ibland är dom lättroade våra fyrbentingar ;)
Vill inte vara en grinkärring men ibland blir jag less!

Jag anser mig själv vara en ganska tolerant människa mot min omgivning men idag känner jag mig lite less. Idag tog jag en lång härlig runda med vovvarna och när vi närmar oss hemmet så kommer det en man cyklandes med sin hund lös... Samma ekipage som jag mötte flera gånger för två år sedan och även någon gång förra vintern.... varje gång har denna hund dragit fram till mina hundar och idag var inte något undantag.....

På håll ser jag hunden (en stor svart lite rottisliknande blandistik) börja ladda mot mina som jag har sittandes vid sidan på en gräsplätt då jag gått undan för att släppa förbi dom... Jag föser Tim bakom mig och även Ina så gått det går och ryter i åt hundan samtidigt som jag ropar att mina inte vill ha någgon hund inpå sig och ber ägaren ta undan sin jycke.... Ägaren ropar lamt på sin vovve som ger blanka fasiken i det men stannar någon meter ifrån oss och börjar åla sig fram mot oss. Jag får hunden att vända till ägaren genom att stampa till i backen men tro inte att gubben kopplat upp sin hund, nejdå... suck!!!!  Den vänder tillbaka till oss igen och vid det här laget har jag tröttnat. Jag kopplar loss Tim och ber honom gå undan och han lägger sig lugnt ner bakom mig och väntar på att matte ska lösa situationen.... Ina som ju inte är lika trygg visar med hela kroppspråket att den andra hunden ska hålla avstånd, hon morrar, reser ragg och gör samtidigt lugnande signaler... jag får henne iallafall att sätta sig bakom mig så jag hamnar mellan henne och den andra hunden som jag efter lite ryande får att vända igen. Även denna gång får inte ägaren tag i sin vovve då han forfarande sitter kvar på sin cykel som ett fån utan att försöka koppla upp sin hund. Jag får då spunk och skriker ett gäng mindre väl valda ord år gubben och talar om att han banne mig får ta undan sin hund.... Efter fyra vändor bort till oss få gubben äntligen tag i sin hund, kopplar upp den, cyklar iväg utan att säga ett ord, inte ens en ursäkt fick vi... grrrr...

Jag blir bara så jäkla less! Visst, hans hund är inte agressiv uten verkar mest vilja leka men samtidigt är den väldigt påflugen och ger sig inte av trots att vi visade att den inte var välkommen. Jag kan ta att ett misstag kan ske, ingen är perfekt och även den lydigaste vovve kan springa iväg och misstag kan ske, det gör det även för mig. Men när en människa upprepade gånger har sin hund lös när den inte lyssnar eller kommer på inkallning, när dom inte ens försöker få tag i sin vovve eller ens ber om ursäkt då blir jag rent ut sagt förbannad! Så mycket tid som jag lägger på att mina hundar ska skita i andra vovvar, att dom ska vara trygga och  lita på att matte fixar så dom slipper försvara sig... Då är det så förbaskat tröttsamt när sådant här inträffar... respektlöst!

Ledsen för ett smått rörigt och grinigt inlägg men jag behövde bara ventilera av mig lite, nu släpper vi det och tar nya tag!

Simträning och lite lydnad

Blir ett ganska kort inlägg, är rätt trött och har lite småsaker att fixa innan det är tillbaks till verkligheten och jobb igen.

Dagen har bjudit på simträning för Tims del, vi försöker att rehabsimma honom ca 1 gång i veckan nu när det börjar bli kallare ute... vill försöka mota olle i grind så länge det går så att han håller sig så fräsch det går efter hans förutsättningar. Tim har varit utan smärtlindring i ca ½ år nu och han fortsätter kännas bra, rörlig och jämnmusklad, jippie! Visst önskar jag att han skulle ha lite mer rygg och korsmuskulatur men han känns iallafall jämn och han tar ut steget som han ska så det känns bra. Vägde honom idag, han ligger på ca 39 och det är nog ganska lagom, målet var ju att hålla honom precis under 40 kg. Tim fick simma 10+9 minuter idag och vi har böjat lägga in korta stunder med jetstreamer, fungerar riktigt bra så det bådar gott inför vintern.

För Inas del har det blivit lydnadsträning i omgångar idag, känner mig riktigt pepp just nu efter att ha haft paus i träningen... var nog nyttigt för både henne och mig med lite vila. En sammanfattning av dagens träning finns på film nedan om någon vill se. Inga jättebedrifter kanske men just Inas attityd och förmåga att allt bättre behålla fokus på mig och det vi gör trots olika störningar runt omkring känns riktigt kul :)
Önskar alla en fin vecka!

En härlig dag med hundarna :)

Idag var det strålande höstväder så jag passade på att börja förmiddagen med att ta med mig Timse ut till "svampskogen", tyvärr såg jag att dom avverkat massa skog där så mitt kantarellställe och trattisställe var oigenkännligt... gick dock över på andra sidan skogen och där hittade jag ett område med blek taggsvamp. Tim var mest full i bus och jätteglad över att ha matte för sig själv men efter ett tag insåg han att jag mest fokuserade på svamparna så mot slutet började han koncentrera sig och efter ett tag markerade han även taggisar på egen hand... Sötast var när han märkte hur glad jag blev, då försökte han sig på att plocka upp svamparna och ge dom till mig, kan säga att det blev rätt mycket svampmos ;) Tim insåg att det inte var så gott att ha munnen full av taggsvamp så han övergick till liggmarkering... problemet är att han är så ivrig så han lägger sig tvärs över svampen=mera svampmos.... Men vad gör väl det, huvudsaken vi har trevlligt och Tim var mäkta stolt där han låg bland sina fynd :)

Timse redo för en skogstur...


Busunge!
Vilopaus


När matte sitter ner för att försöka fota kan man passa på......Pussattack!!!!


Letar svamp.....


Titta vad jag hitta matte!


Dagens skörd :)


Kunde inte låta bli att fota lite extra i det fina vädret...... Timse är ett tacksamt motiv, min vackra pojk :)
Medan jag var med Tim i skogen fick Ina umgås med husse, dom tog en promenad borta vid den tomma kohagen här hemma och sen på eftermiddagen tog jag med henne ut för ett lydnadspass. Ina blev själaglad när jag packade träningsväskan och hon var verkligen helt underbart rolig idag och vi fick till ett av våra bästa pass hittils rent attitydmässigt. Om det var för att vi haft träningspaus, för att jag varit bortrest eller om vi bara hade en bra dag de vete katten men Ina var jättetaggad men ändå samlad och fokuserad, hon hade bara ögon för mig och struntade helt i omgivningen trots att det passerade folk, hundar, barn mm en bit bort.

Fokus idag blev helt nya moment då jag tyckte vi behövde lite nya utmaningar. Först blev det träning av rutan där jag har en tanke i att hon själv ska lära sig hitta mitten utan hjälp av föremål i rutan (typ target, boll mm). Detta för att Ina lätt börjar leta om hon vet att det brukar ligga saker någonstans. Jag klickade helt enkelt när hon befann sig där jag ville och sen kom belöningen kastad från mig. Tog inte lång tid innan Ina fattade vad det gick ut på och sen hade hon full fart till rutans mitt. Hon fick även ett par rutskick med fokus på farten och när hon var nästan genom rutan kommenderade jag stanna och hon la in en tvärnit vänd mot mig och hamnade inom rutan i bakkant så det känns lovande.

Blev även ett pass med fjärr (sitt/ligg) vilket vi bara tränat litegrann inomhus tidigare och där jobbar jag fortfarande nära Ina (går max 1meter) och fokus ligger på att bakdelen ska var stilla.... Ina var jätteduktig för att ha tränat så lite (missade bara ett skifte samt studsade till med bakdelen en gång). Jag tror att det kan bli bra med tiden, vi skyndar långsamt och det bästa var att Ina inte ljudade vid något skifte idag, vilket hon lätt gör annars om hon är för taggad. Överlag ett riktigt givande träningspass, det är verkligen roligt att träna Ina när hon gör sitt yttersta, hon slår verkligen knut på sig själv för att göra rätt och att se henne så underbart glad som hon var idag värmer... man märker att kapaciteten finns hos henne, det gäller bara att förvalta den rätt.

Finaste tjejen!

Hemma igen och ordningen återställd :)

Nu är vi hemma igen efter en skön semester. Vi kom hem inatt och möttes av en studsande Timse som pappa lämnat hem en liten stund innan, Ina kom nu i morse då Jeanette lämnade hit henne och även det var ett kärt återseende. Efter lite studsande och gosande är nu ordningen återställd här hemma, hundarna ligger och snusar på sina vanliga platser och verkar ha tagit det hela över förväntan. Om ett tag blir det en runda i det kyliga men fina höstvädret så hundarna får busa av sig ordentligt efter att ha varit åtskiljda. Ännu en gång ett jättetack till våra hundvakter! Känns så skönt att hundarna har haft det bra, är ju inte helt lätt att lämna sina guldklimpar men dom kunde inte haft det bättre. Ett extra tack till Jeanette som aktiverat Ina med nosarbete så jag slapp en understimulerad hund, du är en klippa!

Jag vet att det här är en hundblogg men dagen till ära blir det lite bilder från vår semester istället, det har varit härligt att få komma iväg och få lite nya krafter, skönast har nästan varit att slippa laga mat ;) Ett stort tack till Jonas mamma för att vi blev medbjudna!

Lite smått och gott från Fuerteventura:

Nu väntar en ledig helg innan det är tillbaks till jobbet och vardagen igen, önskar alla en skön helg!

Semester....

Det blir bloggpaus ett tag nu då vi far på semester en vecka till varmare breddgrader tillsammans med en del av Jonas släkt. Min pappa ställer upp som lägenhets och kattvakt samt kommer att ha Tim hos sig och Jeanette kommer att ha hand om Ina. Jag kommer såklart att sakna mina älsklingar men samtidigt känns det riktigt lyxigt och nästan lite overkligt att få vara ledig och ha det gott ett tag.

Idag har vi pysslat med det sista, hundarna och jag tog en långpromenad samt gjorde lite uppletande och annat på vägen, dom var härligt glada och det var en fröjd att vara ute. Tim har redan installerat sig hos pappa och Ina blir hämtad imorgon efter att vi åkt vilket jag tror blir bra för då slipper hon processen av att "vi försvinner" eftersom hon är van att Jeanette kommer och rastar henne.

Önskar alla en härlig vecka och ett stort tack till våra hundvakter som ställer upp, känns skönt att veta att dom kommer att ha det bra hos snälla människor.


En skogsdag med spår och svampplockning

Idag var en sån där dag när förmiddagen försvann i ett nafs utan att man riktigt hänger med... var iväg och hjälpte min far lite så när jag kom hem var jag rätt sugen på att hitta på något med vovvarna. Hade först tänkt åka och träna agility med Ina men när jag kom till HU var det fullt med folk där så jag bad Jonas att köra ut mig till skogen istället. Väl i skogen tog jag med mig Tim för att kolla efter svamp medan Jonas la ett spår åt Ina innan han åkte hem.

Tim tyckte det var supermysigt att få strosa i skogen ensam med matte och var härligt glad, busig och allmännt stollig ;)

Busunge!


Jag gick bort med Tim till ett ställe där jag vet att det brukar växa rödgul trumpetsvamp, var där igår utan hund men hittade bara nån enstaka men eftersom jag vet att jag brukar vara halvblind så tänkte jag att Tim kanske kunde hjälpa mig. Klickade och belönade när han nosade på de få svampar jag såg och eftersom Tim är klickad på att nosa trattisar sen innan med halvbra resultat så hade jag inte så stora förväntningar men jag blev positivt överaskad...  Det tog inte lång tid innan han fattade vad denna skojjiga lek gick ut på och sen markerade han, och markerade, och markerade... kom hem med en hel korg full av svamp tack vare min vita fina pojk som tyckte det var lajbans att få köttbullar på detta enligt honom plättlätta sätt, härligt!

Tim liggmarkerar spontant :)


Bäst och vara tydlig så hon ser dom.... jäkla blindstyre till matte man har.....


Sluta fota och plocka nån gång då.... jag vill ha min köttbulle NU!


Dagens skörd tack vare Timse :)


När vi blev hämtade satte jag in Tim i bilen och tog ut Ina för att gå spåret husse lagt till oss, det var nog nästan 500 meter långt, ett riktigt kringelikrokspår (utan apporter) med en liggtid på omkring 2 timmar och utan vimplar så att jag verkligen inte kunde styra Ina det minsta av misstag. Ina var lite övertaggad när hon släpptes på så hon hade ett par tapp i spåret men löste det själv efter lite avstickare och förutom det gick hon som en klocka.... Är verkligen roligt att se henne i spåret, hon är så glad, har sånt driv och tycker det är så roligt! Jag kan inte annat än att bli imponerad över att hon ändå löste det idag för det här var verkligen ett "stökigt" spår som gick kors och tvärs genom skogen även om själva vinklarna var mjuka, just det som är roligt när andra lägger spår efterom man själv lätt fastnar i att göra likadant.Älskade skruttgumman!


Nu väntar sängen för min del, jobbdag imorgon och lite annat pyssel som ska fixas.

En riktigt skön höstpromenad!

Idag hade jag inte planerat något speciellt med hundarna eftersom jag var rätt trött efter veckans jobb men Jeanette ringde och hade tappat sin nyckel i spårskogen så jag var beredd att kasta mig iväg för att hjälpa till med letandet men hann inte iväg innan det lösta sig och nyckeln återfanns, skönt! Vi beslöt dock att ta en fika och sen en härlig gemensam promenad med vovvarna. Vädret var skönt, solen lös starkt imellanåt och vi turades om att ha hundarna lösa så dom fick busa av sig... Är skönt att mina kan busa med varandra när det är andra hundar med utan att försöka dra dit, känns gott att dom kan få var "fria under ansvar" och bara vara imellenåt utan en massa krav på annat. Var fyra ganska nöjda hundar som låg och vilade medan vi tog en fika efteråt innan vi skiljdes åt, gött :)

Helt enkelt en härlig höstpromenad i gott sällskap!

Jeanettes hundar väntar på att få busa loss....


Glada brudar på språng!
Sötnosar!


Mina huliganer i busartagen!
Önskar alla en fortsatt skön helg, vi njuter av en lugn kväll.

RSS 2.0