Att glädjas åt det positiva istället för att halka ner i det negativa....

Idag tog jag med mig hundarna till samträning borta på OG plan, var riktigt pepp efter att inte ha tränat något seriöst senaste veckan, speciellt med Tim som fått vila sen vår freestyledebut. Om jag ska vara ärlig så gick träningen faktiskt ganska bra, Tim kändes glad vilket var det viktigaste för mig och Ina bjöd på ett par fina apporteringar utifrån våra förutsättningar men samtidigt kan jag inte riktigt känna mig nöjd.... Det känns lite som att jag står och stampar och hela tiden ramlar tillbaka i att jämföra mig med vad andra kan, hur långt dom kommit och jag kan inte riktigt skaka av mig tanken av att jag inte klarar av att ta tillvara mina hundars potential.

Till råga på allt så drog Tim iväg till en hund idag under träningen, en rottis som spände lite.... jag var helt oförberedd och rusade dit och fick undan Tim. Jag tror aldrig dom vidrörde varandra utan stod och gruffade/mätte men ändå.... jag blev så besviken på mig, på min brist av kontroll och tyvärr fick även mitt förtroende för Tim sig en törn... Jag kände mig bara så ledsen och hivade in Tim i bilen innan jag gick och talade med människan och bad om ursäkt. Nu verkar det inte vara någon större skada skedd men jag som har lätt att överanalysera situationer och lätt ältar misslyckanden känner mig ju ännu mindre lyckad.... Jag vill ju vara en bra och stabil grund för mina hundar, tyvärr är det inte alltid så lätt och dagens incident visade ju att jag misslyckades totalt för stunden :(

Jag hade egentligen bara tänkt blogga om det positiva i träningen idag och inte all runt omkring men det är som vanligt så att jag fastnar i allt tänk runt omkring.... Att det ska vara så jäkla svårt att faktiskt kunna se saker lite mer sakligt och inte älta ihjäl allt som händer.... Jag önskar att jag kunde ta med mig det som hundarna faktiskt gjorde bra och inte gotta ner mig i det dåliga... lära mig leva i nuet lite mer och faktiskt se dom framsteg som sker. Problemet är att det är så lätt att jämföra ens framsteg med andras vilket gör att det som kanske är stort för oss blir en liten skitsak om man kolla på alla duktiga ekipage runt omkring.

En film blir det dock från dagen där jag ska försöka få med mig det positiva i att Ina faktiskt höll finfin fart med apporten mot slutet och att hon känns pigg och positiv. För Tims del är jag glad att han kändes positiv, inte låg och att han försökte sig på olika beteenden trots att jag bad honom tänka till lite idag..... ser säkert rörigt ut för en annan men viktigast för mig är att behålla känslan av att han vill och är positiv även när han inte riktigt förstår vad matte vill.


Hemma igen

Nu är jag hemma igen, kom hem igår em men var ganska trött och har lite ont i rygg/nacke så det har mest varit lugn och ro och vila som gällt. Det var två glada hundar som tog emot mig och det var skönt att få träffa dom igen, man saknar fort deras härliga sällskap. Ett jättetack till Jeanette för all rastningshjälp hittils, hundarna är så lugna och fina när man kommer hem så det kunde inte vara bättre :)

Tim har passat på att ta igen lite förlorat gos, han är en riktig mattegris imellanåt och det är verkligen rogivande att somna brevid en vit pälsboll lyssnandes till hans lugna andetag.


Vill även passa på att gratulera Ina som fyllde 5 år igår! Kan inte riktigt fatta var tiden tar vägen... Vi har snart haft Ina i två år, känns nästan overkligt men oj vad hon har lärt mig mycket hittils detta härliga energiknippe! Kanske just för att vår relation inte var helt självklar från början och vi har haft våra fallgropar på vägen men nu känns det som att vi funnit varandra och bara blir allt tightare och mer samspelta med tiden... Hon är verkligen en i flocken nu!

Vad kan vara bättre att fira sin födelsedag med än ett gigantiskt smaskigt ben....


Idag har vi tagit en skön långpromenad och bara njutit av att vara ute trots regn och rusk, tur det finns ordentliga kläder!.... Hundarna verkade nöjda över att få komma ut på tur med matte igen och dom skötte sig fint trots tighta hundmöten, mycket folk och en småtröttt matte... Lite bilder blir det från dagens blöta promenad.

Skönt att få busa av sig lite :)


Paus och vila under tak är inte helt fel....


Får vi gå nu matte?


Ina


Tim


Tröttisar :)


Önskar alla en fortsatt fin vecka och tack alla som hört av sig och peppat mig efter vår misslyckade freestyledebut, ni är jättegoa och vi lovar att försöka komma igen med buller och bång ;) Ska försöka kolla in hos er andra under morgondagen, just nu har jag för ont i huvudet så nu blir det vila och sängläge.


Glädjefylld tillvaro, vår största prioritering oavsett!

Efter gårdagens misslyckade freestyledebut har tankarna snurrat mycket kring just att jag vill att mitt umgänge med mina hundar ska genomsyras av glädje och tillit, både i vardag, träning och eventuell tävling. Det gjorde mig ont att se Tim så likgiltig och låg när jag verkligen vill att det vi tar oss för ska skapa glädje och genomsyras av samarbete. Istället för att bara nedslås så känner jag en allt större motivation till att hitta ännu mer strategier och sätt för att hitta just det som ger det där "lilla extra".

Tim har haft en mental vilodag idag efter gårdagens intryck så idag på förmiddagen tog jag istället med Ina ut till HU för lite träning. Det blev en runda på agilityplan där vi körde en hoppkombination, kort tunnel, tränade på däcket och avslutade med balansbommen med fokus på att ta det lugnt och kunna stanna om jag ber henne. Ina kändes glad, fokuserad och lyhörd, kul! Det blev även ett pass med träapporten och stärkt av mina tankar kring att skapa glädje laddade jag med superbelöningar och fick till vårt helt klart bästa pass hittils. Hon har ju inte velat galoppera in tidigare men idag hittade jag tydligen rätt i belöningsdjungeln för efter en kort stund var det som att poletten trillade ner och hon hade full fart ut, grep nästintill i luften och bra fart in, visserligen med ngt snett sättande men utan tugg och en sju helsiken attityd, i like!

På agilityplan:


Dagens träning med apporten:


Vi promenerade sedan hem och njöt av att vara, busade loss ihop på ett fält samt stannade så hon fick plaska lite vid vattnet. Det var verkligen precis vad jag behövde, en glädjekick och härlig samvaro ihop med an ev mina fyrbenta kamrater!

En ohygglig mängd bilder blir det även från promenaden idag då dom gör mig glad eftersom jag förknippar dom med den härliga känsla vi hade ihop idag :)


Ina är inte höjdrädd..... ;)


Finfin utkiksplats!

Nu blir det bloggpaus några dagar för min del, åker iväg med jobbet och blir borta till onsdag em så jag är nog smått mör när jag kommer hem. Kommer säkert sakna vovvarna även denna korta tid jag är iväg men nyttigt ibland att vara ifrån varandra, kanske kan det ge ännu lite mer perspektiv eller nya tankar.


Tävlingsdebut i Freestyle.... ingen vacker syn :(

Igår gjorde jag och Tim vår officiella tävlingsdebut i freestyle klass 1. Vi startade som första ekipage och det gick i ärlighetens namn käpprätt åt skogen... Jag märkte redan under uppvärmningen att Tim var väldigt trött då vi varit på plats ganska länge och han hade mer eller mindre ”stängt av”. Inne på plan var han ofokuserad och tyvärr jättelåg/osäker och det var ingen vacker syn att se oss släpa oss igenom vårt program... Vi lyckades skrapa ihop oförtjänta 52,25 poäng och hamnade på 10:e plats, dvs nästan sist.

Det märks så väl att både jag och Tim saknar tävlingsrutiner, erfarenhet och att han inte är van att behöva prestera i den här typen av miljö. Det allra tråkigaste tyckte jag var att det var så svårt att även belöna Tim ordentligt efteråt, han var inte riktigt mottaglig utan mest bara trött och ”off”. För mig var ju det viktigaste med dagens att han skulle få någon form av positiv upplevelse av tävlingssituationen men tyvärr känns det inte som att jag lyckades riktigt, han var mest likgiltig och inte ens favorit pipbollen fick igång honom ordentligt :( Nåväl, det är bara att bryta ihop och komma igen och träna vidare på hur jag ska bli en bättre förare för att kunna stötta Tim hela vägen, jag vet ju hur bra han kan gå när han väl vill och målet måste ändå vara att vi ska ha roligt ihop. Min far gick iallafall och köpte en hel varmkorv med bröd till Tim efteråt, det tyckte jag var gulligt gjort!

Förutom vår kassa prestation så var det en trevlig dag (bortsett från regnskurarna!), Tim skötte sig utmärkt utanför plan trots mycket hundar nära inpå och liv och rörelse. Det var väldigt inspirerande och se många andra väldigt duktiga ekipage i de olika klasserna och deras påhittiga program.
Lite bilder från dagen samt från vårt program kan jag bjuda på men filmlänken tänker jag faktiskt inte lägga in, det finns gränser för hur mycket självplågeri man vill utsätta sig för... Den ligger dock under vårt konto på youtube om någon prompt vill se....

Nyanlända pch smått förvirrade...


I väntans tider.... Tim ser måttligt road ut....


Bilder från vårt program:


Tim sackar efter....


Vadå snurra?


Slalom....


Hur menar du nu matte????
Tim har "lagt av"....


Nåväl...  jag älskar min vita gummiboll oavsett vad han presterar och det viktigaste är att jag får njuta av att ha honom i mitt liv!


Även ett grattis till Linnea och Zumi som jag tycker gjorde en alldeles lysande debut där hunden fick en riktigt positiv upplevelse, precis som det ska vara :)


Träningen går som en bergodalbana, väldigt ojämt upp och ner....

Ojämt, hackigt och bitvis jättebra, bitvis uselt är väl bästa beskrivningen på den senaste tidens träning. Med Tim är det ju mest freestyleträning som gäller och jag inser allt mer att han har svårt att orka jobba ett helt program om han inte vet att jag sitter på bästa belöningen som för stunden är boll, boll och åter boll... Igår träffade jag Linnea på dagen för inhandling av freestylekläder alla Pippi outfit... blev många skratt på vägen och diverse rotande i allehanda affärer.

På kvällen var det sen samträning på OG plan och dagen till ära testade jag hela outfiten med allt dvs kläder, flätor och Tims nyinköpta orangefärgade rosett. Det gick ärligt talat skitdåligt först, Tim var väldigt osäker och kändes tryckt och låg... Han blev ju påsprungen i fredags mitt under träningen av en lös rottis, tack och lov utan skador där jag fick Tim att gå undan och sen drog ifatt  hunden och släpade iväg den till dess husse. Om det var det som påverkade honom igår då det var mycket hundar bla en rottis på plan (det var kurs samtidigt) eller om han var påvrekad av den kvava värmen, Ronja som löpte eller om det bara var mitt agerande som gjorde honom låg det vet jag inte riktigt.... dock fungerade inte programmet med belöning kvar i väskan... så va gör man... Jag tog helt sonika hans piipboll och stoppade den under linnet så att Tim visste att jag hade den och sen körde vi... Tyvärr hjälper det ju inte mig helt eftersom jag inte kan ha det så på tävling men jag hoppas att han blev stärkt av att få lyckas iallafall....

En filmsnutt från vårt pass där jag likt en trebystat utklädd tokkärring tar mig fram kommer här...Provade även att visa Tim bollen, låtsas stoppa den på mig på väg in mot plan men istället ge den till Linnea vilket jag tror kan vara en bra lösning... han fick således utföra ett eller ett par rörelser sen gav jag tecken så kastade Linnea in bollen på plan som belöning.... effektivt och Tim känndes mer taggad då.

Lägger in några bilder från igår som togs av Karl Mikaelsson.Är även imponerad över hur otroligt bra flyt Linnea och Zumi fått i sina rörelser, jag och Tim ser ut som dunderklumpar i jämförelse...var riktigt läckert att se dom igår! Fotona på dom är även de tagna av Karl Mikaelsson.

I söndags träffade jag Jeanette med hennes tjejer för lite träning på Hu. Inspirerande att se dom som håller på lite högre upp och filar på delmoment jag inte ens börjat tänka på än. För Inas del hade jag först tänkt köra igenom en etta men fick inse rätt snabbt att vare sig hon eller jag var helt upplagda för det så efter lite igångpeppning tränade vi lite med apporten och sen blev det lite inkallningar samt avslutningsvis lite platsliggningsträning (ensam). Är jättenöjd över Ina som låg tyst, stilla och lugnt trots att jag stod ganska långt ifrån henne.

En liten film från apporteringen kommer här nedan... med tanke på hur mkt jag fått jobba för att Ina dels ska vilja komma in till mig med saker, dels att hon ska vilja gripa och ha driv ut mot apporten är jag jättenöjd... visst behöver vi jobba på och även få upp farten in men allt har sin tid och just apporten känns som vi får skynda långsamt för att inta sjabbla till det och skapa konkurrens igen.Idag har hundarna däremot fått en mental vilodag, jag jobbade kväll så vi tog en långpromenad på fm och har mest njutit, busat och bara varit.... var nog bra för oss alla att bara få umgås lite utan fokus på några prestationer.

Freestyleträning med fokus på helhet....

Det var rätt segt att börja jobba efter att ha varit ledig, känns som att man just hann gå ner i varv tills det var dags att börja komma igång igen... speciellt när man startar med en 6 dagars arbetsvecka (är bara ledig på fredag). Nåväl, jag kommer nog in i jobblunken vad det lider... Hundarna har haft det lugnt men i tisdags började jag jobba på em så då kom Linnea hit för diskussion kring våra respektive freestyleprogram och små justeringar kring dessa. Har nu äntligen spikat hur jag vill ha det och med övergångar jag hoppas ska flyta på skapligt... Nu tänker jag inte ändra och dona mer utan bara fokusera på att få något som förhoppningsis kan likna lite flyt och försöka få upp Tims uthållighet.

Efter Linneas besök lånade jag pappa och hans hund Zingo som störning och körde efter uppvärmning igenom vårt freestyleprogram här hemma på en gräsplan. Vi hade även störningar av barn och fotbolsspel en bit bort men på det stora hela tycker jag Tim höll ihop bra, visst gör vi fortfarande missar och bitvis blir det lite hackigt men han höll sig hos mig och fokuserade bra trots att han endast fick belöning efter genomfört program... märks att uthålligheten behöver jobbas upp men samtidigt tror jag att jag bitvis blir förbannat petig med tanke på att Tim faktiskt inte tränat freestyle så jättemycket hittils utan mest sporadiskt tidigare och det är först nu på sistone vi satt ihop ett helt program.

Pappa fotade en del, ni kan ju ignorera mig som ser allmännt sunkig ut men jag gillar Tims utstrålning så det blir en drös bilder ändå:

Annars har det inte hänt så mycket mer hittils i veckan, Ina har fått ett kort pass linförighet, ett ställande och ett läggande bland mkt störning här hemma på gräsplan (skrikande barn/bollar). Tycker hon blir allt bättre och fokusera när vi väl jobbar. Även en del inomhusträning har det blivit för hennes del, bla pallen och apportering (ingångar/fasthållanden) och bitvis går det riktigt bra om än lite trögt imellanåt. Nästa projekt blir att ta tag i platsliggningsträningen mer igen, framförallt utomhus men det känns inte helt lockande att börja träna när det är dyngsurt och regningt eftersom hon är lite osäker så hittils jobbar vi på inomhus med stadgan.


Dagsvandring i Malexander

Semestern lider mot sitt slut, på måndag är det tillbaka till verkligheten igen... mina två semesterveckor har verkligen gått alldeles för fort men samtidigt har det varit riktigt skönt. Dagarna har mest rullat på med små turer till svampskogen, promenader mm. Tim har fått freestyleträning med varierande resultat i tisdags och torsdags ihop med Linnea, dock nyttigt då jag fått tänka till en hel del i hur jag ska lägga upp vår fortsatta träning. I tisdags var jag även med Ina på samträning i tornhagen bland nya hundar och människor, jättenyttigt och jag tycker hon blir allt bättre på att fokusera när vi väl jobbar. Segern för min del var att hon låg kvar under en platsliggning då två hundar for upp och omkring, visserligen stod jag nära och belönade relativt tätt men alla framsteg är bra för att få henne tryggare. 

Idag tyckte jag dock att både jag och hundarna behövde vila från ren träning och jag kände för att göra något ihop med hela familjen (dvs även husse) så efter lite klurande beslöt vi att åka till Malexander för en härlig dag i deras fina natur.Vi började med fika och bad för hundarnas del vid sjön Svarten där dom har ett fint vindskydd och fikaplats. Därefter tog vi och vandrade en bit på östgötaleden och runt tillbaka till utgångsläget, en tur som tog omkring 3 timmar. Därefter blev det vila och korvgrillning vid sjön innan vi for hem med två väldigt nöjda men trötta hundar.

En drös bilder från dagens naturupplevelse kommer här:

Nyss ankomna och hundarna får rasta sig lite efter bilresan...


Tim vilar vid vindskyddet medan vi fikar lite


Ina passade på att simma lite under tiden


Ina och husse klara för vandring


Alla samlade


På väg längst den slingrande leden...


Första vilopausen


På väg igen....


Vatten och återhämtningspaus....


Ina och husse


Mina fina pojk!
Ina


Husse fixar och donar inför korvgrillning


Eld i väntan på glöd


Ina njuter av sin grisknorr.... gotti!


Trötta och nöjda samlade vid brasan.... Tim syns knappt där han kurat ihop sig...
Träning på HU

Idag blev jag och Ina upphämtade av Sara för lite gemensam lydnadsträning tillsammans med henne och Johanna med vovvar. Vi var inne på HU då vädret var lite osäkert och Ina fick tre pass med pauser emellan. Sista passet ville jag kolla av lite hur mycket ork och koncentrationsförmåga hon hade så jag körde igenom ett ff, läggande, inkallning, ställande, hoppet samt avslutade med apporten. Trots störningar av de andra hundarna som satt nere i ena änden av lokalen så tycker jag hon bjöd på ett fint fokus, knappt något skall och bra attityd. Att vi sen har mycket att jobba på rent tekniskt det är en annan femma...

Snälla Sara filmade vårt sista pass från där dom satt så här kommer en del av det, dock är den lite felklippt så det ser lite konstigt ut emellanåt med hakningar mm men så kan det gå när man är trött när man försöker redigera ;)När vi var färdiga gjorde jag misstaget att inte koppla Ina direkt och då drog hon bort till dom andra där vår väska stod... mitt fel eftersom jag just belönat henne och hon ju är van att ibland få sin slutbelöning en bit bort.... Det märks så tydligt på henne att när vi jobbar då kan hon ofta tolerera hundar riktigt nära men så fort det ”roliga” är slut så har hon svårt att släppa omgivningen och det är då den största risken finns att hon drar bort mot andra hundar, speciellt om vi rör oss mot dom.

Jag var kanske lite tråkig att träna med idag då jag försökte att helt fokusera på mitt för jag måste bli tydligare i att inte notera omgivningen just för att Ina är så lättstörd fortfarande. Efter träningen tog jag och Sara en promenad med Ina och hennes grabbar, Ina var lite spänd först och det märks att hon lätt blir stressad av att vara kopplad när det är trångt. Efter ett tag fick Ina gå lös och jag bad henne gå före mig vilket fungerade bra då hon kunde gå där och ha tillräckligt avstånd till Ikaros som strosade lös bakom mig så hon slapp känna sig trängd. Vi mötte även hundar men Ina vände på en femöring när jag kallade in henne så det kändes gott... även joggare och folk mötte vi utan att Ina reagerade, härligt! Korta stunder flyter det faktiskt på riktigt bra och det kanske är just dom ögonblicken man ska ta vara på.


För Tims del har det blivit en vilodag idag och istället tog han och husse en härlig långpromenad nu ikväll. Tim hade skött sig fint och gått lös, skvallrat på två harar och varit riktigt go så dom var glada och nöjda när dom kom hem.


RSS 2.0