Det går åt rätt håll igen...

Vill tacka för alla kommentarer jag fått på mitt föregående inlägg och alla vänliga ord, ni är så himla snälla! Är fortfarande inte glad över att jag och Ina hamnande i den situation vi gjorde och mitt agerande men på något sätt känns det som att vi båda kommit på rätt fot med varandra igen. Låter hemskt att säga det men Ina har varit väldigt trevlig att ha och göra med efter det, hon har varit lugn och mycket mer lyhörd mot mig än hon brukar... samtidigt vill jag inte ha en hund som lyder för att den ev är rädd för mig men det verkar inte som att hon är så rädd, hon söker visserligen min kontakt mer än förut och kollar av läget men annars hon är pigg och glad och känns som "sig själv".  

Igår var jag som sagt och träffade Sara med hennes vovvar och hade Ina med mig. Hon var riktigt duktig, skällde knappt något och vid ett par tillfällen försökte Ozzy dra igång henne och ville nosa på henne men jag tycker hon sa ifrån på ett ok sätt och hon slutade så fort jag bad henne att ta kontakt med mig så jag är väldigt nöjd. Visserligen var Saras hundar otroligt lugna och tysta så det gjorde nog sitt till också att stämningen var så skön. På kvällen var vi och grillade hos min far och hundarna var med, dom skötte sig fint och låg mest och hade det gott i gräset och tuggade märgben.

Jonas ligger och myser bland hundarna på gräsmattan hos pappa


Ina fullt upptagen med sitt märgben


Timse likaså


Idag har det varit otroligt varmt så vare sig hundarna eller jag har gjort måga knop. Vi for iväg och lät hundarna bada lite. Tim har fått en flytväst nu som han fick prova att simma med, den satt bra och Tim låg rakt och fint i vattnet så det känns bra eftersom jag ser att han verkligen simmar ordentligt med bakbenen då.

Tyvärr bara en trist mobilbild från simmandet idag då kameran inte var med.... Tim ser radioaktiv ut i sin ljusreflekterande flytväst...


Nu väntar sängen för min del, får kika in till er andra imorgon när jag är piggare.... Zzzzz...


Jag skäms över mig själv som hundägare just nu.....

Igår gjorde jag något oförlåtligt som hundägare, jag la ner min hund...och nu har vår relation fått sig en ordentligt törn där Inas förtroendekapital för mig är kört i botten. Jag skäms över mitt agerande, jag gillar inte att ta tag hårt i hundar och jag tänker inte försöka att förklara mitt agerande...Visst skulle jag kunna skylla på att jag både blev arg, rädd och besviken i situationen men det är ändå inte acceptabelt och troligtvis lär sig inte hunden någon ting av att bli nedlagd.  


Det var nämligen så att vi var och firade Jonas far igår och hade hundarna med oss och det hela började jättebra, båda hundarna skötte sig riktigt bra trots att det var mycket folk, barn och fullt av liv. Tim sköter sig ju oftast bra och har ett stort tålamod med barn men jag var även riktigt nöjd över Ina som inte skällde speciellt mycket och var lugn och fin mot barnen. Hon låg under bordet medan vi åt men i ett obevakat ögonblick drog hon sedan in på granntomten där det finns en gammal rar springer spaniel tik... helt oprovocerat jagar Ina vrålandes efter den och tiken flyr pipande bort från Ina som inte ger sig. Vi är ett gäng som sätter efter Ina och jag får tag i henne och bogserar in henne på tomten igen, då vänder hon upp blicken, visar tänder och börjar morra i mot mig vilket då resulterar i att jag gör det man absolut inte ska....jag lägger ner henne. Ina blir efter ett tag passiv och vi väljer att sätta henne i bilen så hon får vara i fred. När jag senare ska gå ut och ge henne vatten tittar hon inte ens på mig och det skär i mig... gissa om jag känner mig som en skurk...


Funderade länge på om jag över huvud taget skulle blogga om vår händelse igår då det ofta kan låta så troligt illa när man läser saker och jag vet att bla Inas förra ägare är inne och läser här. Nu hoppas jag att de inte blivit förskräckta och jag ursäktar inte mitt beteende igår men hänt är ändå hänt, nu får jag se till att situationen aldrig upprepas och jobba på att få en bra och trygg relation ihop med Ina igen.


 Ina sov i alla fall i sängen bredvid mig inatt och hon var framme och gosade med mig i morse men hon gör fortfarande många lugnande signaler. Idag har jag inplanerat en promenad med Ina ihop med Sara och henens vovve/vovvar, får se hur det går...ska ta med mig en stor påse korv och klickern så får vi börja om från början.


Försök till träning med pigga hundar

Idag träffade jag Sara med hennes godingar i valla för lite träning och umgänge. Eftersom mina vovvar vilat från träning ett par dagar och mest fått strosa omkring på promenader valde jag att ta med mig båda två...kanske inte ett helt klokt val då dom båda var superpigga med samtidigt nyttigt för dom att vara med båda två. Turades om att försöka mig på lite träning med dom, Ina var mest grinig och skällig mot Saras hundar och gillade inte att sitta uppbunden men ett kort pass med lite linförighet och läggande/platsliggning fungerade ändå över förväntan. Hon är rätt knepig just nu, tror att hon har en del hormoner som spritter i kroppen på henne för hon är grinigare än vanligt mot andra hundar...kanske är hon på väg in i nån skendräktighetsperiod eller så?
 
Mina huliganer ( Ina visar sin "fina" sida där hon står och skäller mot dom andra hundarna...)


Allihopa skymtar i bild...


Sara och Ozzy tränar ingångar


För Tims del blev det lite haka i backen träning, där jag fått börja om lite från början då han blir väldigt låg och osäker när det är mycket liv och rörelse runt honom. Avslutade med lite snurr pch bus med Tim bara för att få upp honom lite då han blev ganska "mattig" och lite låg av dom andra hundarna, tyvärr lyckades jag nog lite för bra för på hemvägen var Tim helt tossig och skulle bara springa och busa så det slutade med koppel på för hans del. Var ändå skönt att se att trots att Tim var supertaggad och Ina var med så fungerade han skapligt, visst får jag ha lite extra koll på honom när han är lös men med tanke på dagens förutsättningar så är jag nöjd över hans uppförande.

Fick några bilder på mig och Timse av Sara

Matte jag vill inte vänta här längre.....


Tim snurrar i flygande fläng... inget fel på arbetsviljan då inte ;)
Kom igen matte!


Om jag sitter vackert får jag bollen då?


På hemvägen öppnade sig himlen och det blev riktigt kallt, det var två dyngsura hundar och en frusen matte som kom hem och kurade ner sig under att lager filar i soffan.... mysigt....

Bara lugna promenader just nu

Har inget speciellt att berätta för tillfället då hundarna har fått vila från träning både idag och igår och mest fått strosa runt och ha det gott på lugna promenader. Tror det var välbehövligt för dom med vila för dom har mest legat och slumrat på balkongen i skuggan hela dagarna. Husse är bortrest med jobbet till imorgon så hundarna är rätt nöjda över att ha en hel sänghalva för sig själva just nu....bortskämda små huliganer är dom. Nu väntar nog sängen för min del, har ett möte och lite annat jag måste hinna med imorgon så det blir en vända in till stan då.


Dagarna rusar iväg

Jisses vad dagarna går känns det som just nu, idag har hundarna fått en vilodag....känns behövligt för både dom och mig. Funderar på om jag skulle ta ett par dagars träningsledigt, känns som hundarna skulle må bra av en mental vilovecka eller liknande då det varit ganska intensivt  med träning av olika slag ett tag för dom men jag har inte riktigt bestämmt mig hur det blir ännu. Nu på kvällen var vi och grillade hos min far och hundarna skötte sig riktigt fint, härligt att se att dom kan ligga tre stycken på hans lilla tomt och tugga grisöron utan att gruffa med varandra.

Igår hade iallafall husse lagt ett spår åt mig och Tim, tyvärr hade vinden vänt när vi skulle gå det så vi fick rak motvind så Tim började vindvittra istället och tappade spåret flera gånger och missade då en apport. Efter en del snurrande hittades iallafall slutet men då var Tim bra trött.Efter spåret var vi alla varma så vi åkte till blåa och lät Tim bada lite, årets första simtur i en sjö för hans del och han blev så otroligt glad när vi kom dit. Egentligen ska ju han simma med flytväst har jag tänkt för att få ut maximal rörelse men han fick bara simma litegrann och det var så varmt så jag tyckte inte att det gjorde något, lite kul måste han ju få ha också. Han kändes fin och mjuk efteråt så hans muskler verkade elastiska och fina.

Tjoho jag fick bada!


Det här är livet....


Var några som undrade hur det var med hans höft, han äter fortfarande Rimadyl men en mindre dos (1 tabl 50 mg morgon + kväll) och nu går han i princip som vanligt. Vi undviker långpromenader och upprepade hopp/tuff fysisk träning framförallt på hårt underlag och försöker hålla en jämn motion på honom (han är som bäst när han går ca 40 min-1h per promenad bortsett från rena kissrundor) och hittils verkar han må bra. Han fortsätter hålla hull och äter bra och har så smått fått lite mer ryggmuskler även om vi jobbar på för att han ska muskla sig ännu mer över bakpartiet då han fortfarande är tunn.  

Timse njuter av livet i full fart!


Igår var det dags för sök igen med förvirrad hund...

Igår morse var det dags för sökkurs igen, jag var ute lite innan de andra så Ina fick rasta av sig lite först. Ina var först ut idag på söket och vi började som vanligt med att följa med och plantera ut figgar men någon stans på vägen tappade Ina sin målbild och glömde helt bort vad hon skulle göra. Hon tog spår, vimsade, kom tillbaka mm så jag fick kalla in henne flera gånger och skicka om. Vid andra figgen fungerade det inte alls utan vi fick gå ut och hämta in den. Vi avslutade då med motivationfiggar och det fungerade klockrent, full fart ut på Ina så det var bra. Vid sista motivationsfiggen fick Ina kampa med figgen (Ronja) som fick upp henne bra i lek/kamp så det slutade iallafall bra. Inte lätt att förstå när det bara är andra gången. Det positiva var ändå att jag tyckte hon var ännu tryggare bland människorna idag och hon hälsade lugnt och fint på dem.

Ina hälsar på figgarna


Planterat ut första figgen


Efter mycket krångel och snurrande av Ina så hittades figgen (Tessan)


Till motivationsfiggarna gick det iallafall fort....


Ina har hittat motivationsfiggen (Ronja)


Fick tyvärr inga bilder på dom andra då jag figgade men nån på raketen Primo blev det, en riktig liten arbetsmyra är han...superduktig!


Efter söket fick Ina komma ut och hälsa på Tessans krulltottar, jag var lite skeptiskt till om hon skulle vara lite vass mot dem då hon ibland blir lite osäker och skällig men det gick riktigt bra och Ina var tydlig i sitt kroppspråk med när hon tryckte dom var för närgångna så det kändes bra. (Tack Tessan för att du är så lugn och cool!) Jag följde med Tessan och plockade ner vimplarna i rutan så hundarna fick lufsa omkring i skogen och då roade dom sig mest på eget håll.

Hej vem är du... Ina kollar in Primo md svansen i vädret...


Acke, Primo och Ina
Tripp, trapp, trull på led...

Träning med tjejerna i valla bland enormt mycket störningar....

Har inte bloggat på ett par dagar, i onsdags var vi och grillade hos ett par bekanta och hade hundarna med oss. Dom skötte sig verkligen över förväntan, speciellt Ina med tanke på att det var en del för henne okänt folk, en bebis och en fyraårig kille samt ganska mycket stoj. Visst skällde Ina litegrann först men tysytnade fort  bara hon fick hälsa på folket. Hundarna gick ju omkring lite först och kollade läget, speciellt Ina men rätt fort la dom sig och slappnade av och tuggade ben istället samt bjöds på lite rester så det kändes skönt att dom kunde slappna av båda två i en såpass ny och småstökig miljö. 
 
Igår tog jag med mig Tim till valla där jag skulle träffa Linnea och Sara för lite träning och umgänge. På vägen dit mötte jag en hel hoper ryttare, barn och hundar och det verkade som alla samlats i valla för det var hästtransporter, folk, getter, hundar mm lite överallt så störningar och synintryck saknade vi inte idag. Trots det skötte sig alla hundar riktigt bra, var lugna och fina och Saras killar som lätt skäller var så tysta och fina så jag blev riktigt imponerad över deras framsteg i denna stökiga miljö. Min älskade Timse skötte sig verkligen utmärkt, jag blir faktiskt riktigt stolt över honom när han funkar så här bra. Han var lös nästan hela tiden och var lugn och fin nära de andra hundarna och brydde sig knappt om omgivningen. Det ända var väl att han inte ville ligga plats idag utan reste sig och ville vara nära mig så jag fick vackert inse att det var för mycket störningar för honom så vi får backa och  träna i lite lättare miljö igen. Annars blev det mest lite frittfölj med vändningar på stället där Tims attityd var riktigt bra och som avslutning lite enkla freestylerörelser och början till att få honom att gå runt mig i en cirkel vilket han börjar förstå så smått nu. Efter träningen satt vi ett bra tag och njöt i solen, underbart att bara vara ibland.

Vad ska vi göra matte?


Vi tränar  att Tim ska gå "runt om" mig...


Shake it shak it, shake it.....inte lätt med freestylepositioner med stor vovve och liten matte


Jag måste vara duktig för jag fick en boll!


Vilpoaus


Linnea och Zumi, helt klart bedårande!


Slappar i solen....
Medan jag och Tim var och tränade så for husse och min far med Ina och Zingo till blåa för att låta dom bada lite vilket var uppskattat. Skönt att komma hem och båda hundarna har fått göra något så man kan sätta sig och slappa med gott samvete.

Zingo och Ina badar


Idag blir det nog en lugn dag för hundarnas del, dom är rätt trötta så dom mår nog ganska bra av en vilodag med bara lugna promenader och mys.

Samträning och myspromenad

Idag var det tisdagsträning med tjejerna igen och ska jag vara ärlig så var jag inte på topp idag. Hade rätt ont i huvudet och dåligt med tålamod vilket inte blev bättre av att jag insåg att hela rydskogen kryllade av barn. Insåg rätt fort att det inte skulle bli mycket till seriös träning för min och Inas del utan vi fokuserade på att träna passviitet vilket är minst lika viktigt samt någon inkallning, ingång och vårt eviga dilemma...belöningen... Har väldigt svårt att hitta en lagom nivå att belöna Ina på, med godis går det ibland men ofta vill man ju ha en jackpott att ta till när hunden gör rätt och kamp triggar hon lite väl mycket på ibland. Boll tycker hon är jätteroligt men det är ett evighetsjobb att få henne intill sig efteråt då hon tycker att hon lika gärna kan leka med bollen själv utan mattes inblandning. Nåja, det är bara och fortsätta att pröva sig fram tills vi hittar rätt belöning till rätt moment för att få upp lagom tempo/aktivitet. Det var väldigt trevlligt att träffa dom andra iallafall även om jag är lite trött på att Ina gärna vill agera polis om man inte passar henne och styra upp unghundarna, speciellt Ronja.

Jag och Linnea väntar på Sara och Frida


dagens träningsgäng....Sara med Ozzy, Frida med Ronja  och Linnea med Zumi


Linnea, jag och Frida (Sara fotar)


Svårt med belöning, här har vi just kampat med trasan och Ina vll inte riktigt släppa


På eftermiddagen hade huvudvärken tilltagit men jag släpade mig ut på en längre promenad med Tim och när vi gått en bit passade jag på att sätta mig ner i gräset och bara vara medan han fick strosa runt. Det tog inte lång tid förren jag blev på gott humör, Tim var så go och mysig, bara att se hans livsglädje gör en varm i kroppen. Han var så oerhört lyhörd, kom vid minsta vissling från mig och ville bara vara nära, Två gånger for det upp harar någon meter framför honom men han gjorde inte ens en ansatts att dra efter dom utan tog självmant kontakt med mig... så härligt det är när allt bara flyter och man märker att hunden vill vara hos en och inte bara lyder för att den måste utan med glädje oavsett vad man ber den om. Tim pasade på att plaska i bäcken och gölen vid universitetet och fick leka med sin tennisboll en stund innan vi gick vidare. Han var så söt och busig så jag fick mig många skratt...rena huvudvärksmedicinen :) På hemvägen fick han klättra lite i en stor sandhög och efter det blev det stretching och gos innan vi traskade sista biten hem.

Lite bilder från promenaden...som vanligt alldels för många men jag var verkligen sugen på att fota i det fina vädret så det blev en hel del bilder för jag kan inte bestämma mig för nån enstaka efter att jag valt ut mina favoriter (tyvärr lite överexponerade) ..... ;)Sökkurs med Ina

Idag steg vi upp tidigt då vi skulle vara på plats i skogen vid åtta på morgonen för att börja en sökkurs med Ina. Jag har ju gått sök med Tim tidigare men det är för påfrestande för hans höft och muskler så vi blev tvungna att sluta men jag har saknat det så nu tänkte jag att Ina skulle få jobbas i sök istället. Ina är ju lite reserverad mot främmande människor, framförallt män så jag var lite rädd för att hon inte riktigt skulle vilja umgås med figgarna men det gick över förväntan. När det var våran tur så släppte jag Ina så hon självmant fick springa runt och hälsa på alla människor. Hon reste lite ragg först men alla var så lugna och bjöd henne på godis så hon slappnade av riktig fort. Ina fick tre utplanteringar och en avslutande motivationsfigge som kampade med henne som slutbelöning. Redan efter att vi följt med och planterat ut första figgen var det som om Ina hade full koll på vad hon skulle göra, hon stannade till på stigen och markerade självmant när hon kände vittringen så det var bara och släppa henne och hon for som ett skott ut till figgen och hade inga problem att stanna kvar tills jag hann fram. Gissa om jag var förvånad! Var så kul att se att hon tog sig ut till alla figgar i full fart och var jättepositiv och visade inga sociala rädslor ute hos figgarna :) Jag var helt slut efteråt, himmel vilken fart hon har Ina.. inte helt lätt att försöka hänga med utan att störa henne så här i början.

Ina fick hälsa på alla först innan vi började och bjöds på godis.....


På väg ut för att plantera ut Inas första figge


Ina tvekade inte det minsta utan full fart ut till första figgen


Kom nu matte jag ska ju leta efter figge nu..... Ina hade brått ut till stigen efter att andra figgen gömt sig...


På väg in med en upphittad figge


Ina på väg mot avslutande motivationsfiggen så fort benen bär


Jippie sista figgen hade ju min trasa ju!!!!!


Vid fikat fick Ina sitta en stund i Kickis bilbur medan alla hundar var ute vilket inte var helt uppskattat så efter ett tag lät vi henne komma ut och umgås lite med dom två hanhundarna som var med på kursen idag eftersom jag inte riktigt vet hur Ina är mot andra tikar, speciellt osäkra hundar bör hon inte gå ihop med. Det gick iallafall bra att ha henne ihop med grabbarna och jag tyckte att hon skötte sig riktigt bra, hon sa ifrån när dom blev för närgångna med utan att trigga igång så jag är väldigt nöjd. Är ju så himla bra för Ina att få träna på att umgås både med folk och hundar på ett bra sätt under rätt förutsättningar.

Ina, Zorro och Pyro


Fika är en viktig del såklart :)


För Tims del har det varit en lugn dag idag, han fick vara hos pappa medan vi var iväg på kursen så han slapp sitta i bilen. Jag var ute en längre sväng med honom på eftermiddagen då han fick gå lös och strosa en hel del och han skötte sig fint. Passade på att låta honom kliva lite i slänter och backar så jag stretchade igenom honom ordentlgt efteråt när han var varm i muskulaturen och han kändes riktigt fin tycker jag.

Tim....min vackra älskade trollunge.....

Hjälpt till på utställning och lite hundträning

Idag hade Fritt följ drive in utställning så dagen spenderades där då jag satt som ringsekreterare och inropare i ring 1 för domare Sickan Beckman. Vädret var riktigt trevlig fast lite blåsigt men det fanns många fina hundar att titta på. Jag blev även ombedd att dömma barn med hund, inte helt lätt eftersom jag inte var beredd på det men jag gjorde mitt bästa och det var riktigt roligt att se hur fint barnen kämpade för att visa hundarna på ett fint sätt med glatt humör.

Bedömningarna i full gång...


Jag ser smått förvirrad ut där jag sitter och skriver...det var inte så illa som det ser ut ;)


Frida med sin pinscher Ronja som kollas av domaren


Sara med Ikaros i ringen


Jag dömmer  barn med hund


Gäller att titta ordentligt på alla duktiga ekipage


Här apploderas vinnaren i barn med hund fram


När jag kom hem på eftermiddagen hade jag två pigga hundar hemma så jag tog ut dom en i taget för lite kort lydnadsträning medan husse fotade. Jag träffade Inas förra ägares syster och i samma veva kom grannhunden hos min far utfarande till oss på gräsplan brevid där vi stod  så det slutade med att Ina gick i försvar mot hunden då jag tror hon både vaktade mig, förra ägarens syster samt  bollen jag använt och belöna henne med. Jag fick dock fatt i Ina ganska fort och grannhunden sprang in till sig igen men det känns trist då det är tredje gången den hunden kommer fram lös till Ina och nu blev det ju bråk, tidigare har jag hunnit jaga bort hunden eller så har Ina inte gjort nåt. Jag vill ju att Ina ska bli allt tryggare och inte bry sig om andra hundar så jag hoppas att detta inte förstörde nåt :( Resten av träningspasset med henne gick bra iallafall, det blev lite ställandeträning, nån inkallning och ingångar samt en kort platsliggning.Undrar vad det här är för moment ;) ....Ina testar allt på en gång i rena ivern....


Bättre :)


Ställande  (och jag tjuvkikar som vanligt...suck...)


Med Tim gjorde jag ett läggande som fungerade fint samt nån inkallning, ett ställande och lite kort fritt följ. Han var riktigt taggad så han ljudade lite och trängde men annars hade han en härlig attityd och rikttig arbetsglädje. Inför ett läggande....


Det funka :)


Jippie jag fick min boll!


Nu väntar sängen, ska upp tidigt på sökkurs imorgon bitti med Ina så jag får kika in till er andra efter det.

Avslutning på lydnadskursen

Idag var det avslutning på lydnadskursen med "tävling" där vi delades in i två lag. Först var det platsliggning för alla, Tim reste sig rätt snabbt tyvärr så jag fick lägga om honom och även om han låg resterande stund så var han väldigt ofokuserad så där måste vi jobba en hel del mer och ta nya tag med "haka i backen". Tandvisningen gick ok. På linförigheten vete katten vad som hände, brukar vara ett av Tims bättre moment men jag fick formligen släpa runt honom på plan och redan efter de första stegen insåg jag att det var kört :(....något jag inte ens varit med om vid träning, brukar det bli fel så brukar han snarare gå för långt fram. Läggandet fungerade dock, gissa om jag blev förvånad...kanske börjar all träning så smått ge resultat...hoppas :) Hoppet funkade ok och även inkallningen förutom att Tim sätter sig snett men jag kräver inte att han ska sitta perfekt eftersom hans dagsform får avgöra lite pga hans höft. Eftersom vi var i lag så slapp jag apporteringen och ställandet och efter det blev det lite ingångar/vändningar åt vänster på stället och trix som avsutning där Tim fick snurra. Avslutade med teorifrågor vilket gjorde att mitt lag "vann" med knapp seger. En väldigt trevlig och glad avslutning och för hoppningsvis kommer några av oss nu att fortsätta att träffas och träna ihop vilket skulle vara kanon. Är så nyttigt att diskuttera träningen och få nya infallsvinlar i hur man kan lära in/förbättra moment så denna kursen har verkligen gett mig många nyttiga tankar och tips kring framtida träning, kul! Tim var nog rätt nöjd han med då det bjöds på ett stort kex och Tim smaskade i sig sitt så fort han bara kunde och låg sen länge och suktade efter mer så hans lycka var gjord när han bjöds på ytterligare ett giganstiskt kex. Tim fick även en tennisboll så då var lyckan total, bra med en ny boll eftersom dom lätt blir lite slitna. Nu sover Tim sött, nöjd efter kursen och promenaden dit och hem.

Tisdagens socialträning i Ryd

Igår bar det som vanligt av till Ryd med Ina, vi promenerade dit som vanligt genom universitetet och allt folk. Ina börjar bli riktigt duktig nu, hon skäller nästan aldrig på folk vi möter längre när det är trångt och hon går oftats lugnt vid min sida. Tyvärr sprang en stundent in i oss bakifrån igår och slog i Inas baklår så då vände hon sig om och gjorde ett utfall :( Fast jag kan förstå henne, vi blev båda överraskade och ärligt talat så blir jag lite irriterad på folk som måste springa så nära hunden att dom slår i....vi syndes ju väl där vi gick och det fanns gott om plats att gå runt oss. Nåja, annars gick resten av promenaden bra och väl i Ryd träffade vi Linnea och Frida och gick en liten promenad ihop. Sen tränade dom inför utställningen medan jag och Ina kikade på. Tränade på skoj att ställa upp Ina, kan ju vara kul om man ex vill fota henne men insåg att det funkar bättre när hon är lös än i  koppel så jag gav upp. Linnea hade med sig koner så vi körde lite slalom och sen tränade jag början i ställandet med Ina och det fungerar rätt bra om hon bara är helt fokuserad annars sätter hon sig gärna. Jobbade Ina lite lös idag och det fungerar bättre och bättre, hon var inte framme hos någon hund och jag kunde även belöna henne med bollen utan att hon drog till skogs så det känns bra, däremot har hon fortfarande svårt att släppa bollen men vi jobbar på det genom mkt byteshandel.

Inte lätt att springa runt fint....


Ronja visar att hon kan stå fint


Zumi kan också stå fint...


Ina undrar nyfiket vad dom andra håller på med


(Bilderna nedan är fotade av Linnea.)

Ina fattar inte riktigt varför man ska stå fint....


Slalomträning med lös hund.....


Gick ganska bra förutom att vi välte några koner i rena ivern....


När jag kom hem blev det en promenad med Tim och sen försökte jag mig på lite ställandeträning utomhus vilket gick åt pipsvängen... Tim var väldigt seg och jag hade svårt att få honom att tända till och vilja jobba så jag bröt efter ett tag. Provade sen på kvällen inomhus och då fungerade det fint... Usch, är så trött på att ställande och läggande inte ska fungera eftersom Tin kunnat det jättebra förr...det fungerar inomhus men inte utomhus....det har liksom gått troll i momenten, blääää. Nåja, vi har avslutning på lydnadskursen ikväll så jag får väl komma dit med en hund som fortfarande inte kan momenten, känns lite trist!

Vi hade iallafall en mysig promenad Timse och jag, här poserar han på en sten för att tigga till sig en godisbit.

Känns som helgen försvann i ett nafs....

Usch, jag har fortfarade huvdvärk och är seg även om febern har släppt så den här helgen blev riktigt tråkig ur hundarnas synvinkel. Igår tog vi iallafall en promenad jag, husse och Tim ihop med pappa och Zingo. Vi promenerade ute på Tinnerö och det var väldigt rogivande och vackert i all grönska. Såg att dom släpppt ut kossorna där nu så man får passa sig vart man går så man inte passerar igenom någon kohage. Dom inte verkar gilla hundar, iallafall inte våra vita och efter att vi blev jagade av kossor förra året så håller jag mig på staketavstånd från dem när hundarna är med. Tim och Zingo hade det iallafall mysigt där dom tuffade omkring och luktade, åt gräs och busade lite. Tror Tim uppskattade att få lite egen tid med Zingo, dom två är verkligen som ler och långhalm ihop eftersom dom funnits i varandras liv sen Tim var liten valpis då Zingo bodde hos uppfödaren när Tim föddes så dom läser varandra utan och innan.

Två skogtroll...


Tjoho!


En kort stunds paus...


Timsetuss
Kor på grönbete?...nääää...bara två vitingar som fått vårfnatt....
Jag hade tänkt att ta en längre sväng med Ina när vi kom hem igår men jag var så trött efter promenaden så husse fick gå ut med henne, märks att man inte orkar så mycket när man varit sjuk...suck... På kvällen klickertränade jag lite med hundarna, för bådas del blev det ställande med fokus på frivilliga ställanden medan jag rörde mig bakåt. Testade sedan både ett ställande och ett läggande med Tim inomhus och det fungerade klockrent, det knepiga är alltså att han gör det jättefint och bra inomhus utan att jag ger dk men så fort vi kommer utomhus så funkar det inte. Skulle tro att det är jag som gör något annorlunda inomhus, måste bara klura ut vad.... Positivt är att jag tror att Ina hittils verkar ha lättare att skilja på läggande och stå än vad Tim har så forhoppningsvis kanske jag kan lyckas börja lära henne det på ett bättre och mer tydligt sätt än jag gjort med Tim så jag slipper en massa dk och andra dumheter från min sida som bara trasslar till det.

Lååångt blogginlägg idag.....

Vårat internet har varit nere sen igår men funkar nu äntligen igen så därför blir det ett långt blogginlägg nu då jag inte kunde blogga igår.  Igår tog jag med mig Tim och träffade Linnea med Zumi för lite träning. Regnet strilade ner till och från så det var inte helt inspirerande väder så efter en studs platsliggningsträning  och ställande träning med Tim gav jag upp då Tim var lite ofokuserad och även om han gjorde det han skulle så gick han lite i sin egen lilla värld. Vi gick en sväng med hundarna och sen släppte vi dom att leka en stund i en tom fårhage. Tim passade såklart på att studsa ner i bäcken och doppa sig medan Zumi förundrat tittade på. Annars hade dom himla skoj och jag tyckte Tim lekte skapligt mjukt med Zumi eftersom hon är så liten. Det positiva var att Tim kändes fin i muskulaturen när vi kom hem, det är ju alltid en avvägning vad han klarar av och hur mycket han ska få röra sig men samtidigt måste jag låta honom vara hund och det gäller ju att testa sig fram lite för att se vad han faktiskt klarar av och därefter anpassa hans aktivering.

Tim och Zumi


Skönt att svalka sig lite efter bus och lek....


I går eftermiddag for vi med Ina och pappas hund Zingo till blåa så dom fick bada lite samt busa runt. Dom skötte sig så himla fint, inte det minsta konkurrens om badleksakerna utan dom simmade lugnt och bra utan att stressa upp varandra även om det blev lite bus och lek efteråt mellan dom.

Badpojken Zingo har munnen full


Ina simmade fint


två blötdjur


Tjoho matte här kommer jag!


Nu till dagen då, idag har Tim fått en lugn dag med bara promenader och mys eftersom han sprang en hel del igår och även om han känns fin tror jag att det kan vara bra med en återhämtningsdag för hans muskler. För Inas del blev det en promenad till valla där vi träffade sara med Ikaros för en gemensam promenad i vallaksogen. Ina var lugn för att vara henne idag och efter ett tag fick hon gå i långlina för att träna på att lyssna och klara av att promenera "lös" ihop med en annna hund. Visst ville hon gärna fram till Ikaros och var lite osäker men eftersom han har ett sånt bra hundspråk och gör såna tydliga lugnande signaler så lyssnade hon faktiskt på dem idag och skötte sig över förväntan tycker jag. Vi såg även en hund på håll i skogen där jag lyckades få henne att komma glatt på inkallning utan att hala in henne med linan.

Fina Ikaros


Allihopa


Duktig Ina kan passera utan att försöka hälsa på Ikaros även om hon gärna ville...


Ina hoppade upp på en sten och tiggde gotter....


På hemvägen fick Ina vara lös lite och hon skötte sig riktigt bra. Hon passade på att blöta tassarna i lite vatten medan jag satt och tog en paus. När jag skulle fortsätta hemmåt och kallar in Ina för att koppla henne ser jag en människa ca 3 meter ifrån oss men Ina kommer så snällt på inkallningen så jag klappar om och kopplar upp. Ser då att människan har två mopsar med sig och precis då passerar även en cyklist med en stor labbe springades brevid bakom oss, trots det håller sig Ina helt lugn och tyst och har fullt fokus på mig, då blir man glad med tanke på hur låst hon kan bli av andra hundar/folk.

Mysigt med vatten


Sen måste man ju gräva lite i sanden också....bustroll!
Nä, nu väntar sängen...har en enorm huvudvärk och frossa till och från, får kika in till er andra imorgon och kika ikapp det jag missat medan nätet var dött.


Samträning med Ina

Idag var det samträning i Ryd igen så jag tog med mig Ina dit. Ina var lite skällig men överlag tycker jag hon skötte sig bra även om hon var ganska seg och lite i sin egen värld vilket hon var även efter sitt förra löp. Tränade lite kontakt,  ligg och läggande under gång med Ina lös och det gick skapligt förutom vid ett tillfälle då hon sprang bort till en pinscherhane som var med som hon inte sett förut. Dock fick jag fatt i henne ganska direkt så det vart inte så mycket av det. Annars gick hon och Ozzy och småsneglade på varandra idag och vid nåt tillfälle när Ozzy sprang fram till mig så hade Ina svårt att inte hälsa på honom. Kan inte påstå att det blev så jätteseriös träning för min del utan mest nyttigt för Ina att vistas bland andra hundar/folk och hålla sig lugn. På hemvägen gick vi över gamla Linköping och genom skogen så då fick Ina vara lös lite men hon var såpass trött då så hon travade mest på frammåt utan att busa runt. Sammanlagt var vi nog ute omkring 3,5 timme så Ina sov sött när vi kom hem.

Dom vi samtränade med idag var Sara och Ozzy


Frida med Ronja


samt en tjej med en pinscher som jag tyvärr inte fick nåt bra kort på (den som Ina sprang bort till en gång) dock syns dom lite lite här bakom Ina där hon ligger platsad


Fick några bilder av Sara från idag, gillade verkligen ljuset i detta fotot


Vad vill du matte?


Ge mig bollen då nån gång!!!


Tim har mest fått strosa omkring idag när vi varit ute och gått, stannade dock till på en promenad och gjorde två lägganden under gång som var klockrena! Ibland fukar det minsann, annars har vi inte tränat något idag utan han har haft en vilodag då han verkade lite småtrött. Vi har sänkt hans Rimadyldos till 1 tablett morgon och kväll nu så hoppas jag att det ska fortsätta fungera bra. Ska ta och massera igenom honom lite nu innan jag lägger mig och känna så jag inte hittar några stela partier.

Tim på språng... tjoho här kommer jag!

Lugn och ro hemma igen

Nu har lugnet lagt sig helt här hemma mellan hundarna efter allt löpande och hormoner, skönt! Idag har jag mest roat mig med städ, tvätt och sånt så hundarna har haft en lugn dag. Tog en längre promenad med båda iallafall där dom fick gå lösa och busa lite vilket dom uppskattade. Tim har faktiskt blivit riktigt duktig på att ta det lugnt när han är lös även ihop med Ina. Jag bryter honom om jag tycker han springer för mycket så att han inte tar ut sin muskulatur och överanstränger sig men han håller sig oftast skapligt nära mig och det går rätt bra att bryta dom om jag tycker att leken börjar bli för tuff.

Ivriga hundar på morgonpromenad....


Det är otroligt grönt och frodigt ute nu....


Hundarna beter sig som betande kossor... det gröna långa gräset är smaskens....


Tim ägnade sig åt en hel del grärullning och pinnbrottning


Vilopaus


På kvällen tog jag och husse en långpromenad på Tinnerö med bara Ina eftersom Tim inte får gå allt för långt. Ina fick gå lös en del och skötte sig bra även om hon ibland springer lite väl långt före oss så på trånga ställen eller bland folk/djur så blir det koppel på för säkerhets skull. Dom sköt en del på skjutbanorna men Ina brydde sig inte det minsta så det var riktigt skönt att se. Vi passerade även en hage full med nyfikna får vilket Ina tyckte var lite spännande men konstigt, hon stod länge och kollade på dom konstiga djuren. Ina var rätt trött när vi kom hem och har sovit sött sen dess och även Tim är ganska trött nu när han äntligen slappnar av helt här hemma.

Gårdagens soliga dag

Igår for ju som sagt husse iväg och fiskade och tog Ina med sig medan jag var hemma med Tim och pappas vovve. Ina hade passat på att ta årets första riktiga sinmtur och var som en liten utter i vattnet berättade husse. Det var en trött tjej som kom hem efter att ha varit ute hela dagen.

Pappa fotade Ina under deras fiskedag
Jag och grabbarna grus tillbringade en stor del av dagen i solen där vi mest satt och slappade och intog viloläge....skönt!
Tog en längre promenad bort mot universitetet med dom på eftermiddagen, Tim fick gå lös nästan hela tiden men Zingo valde jag att ha kopplad där det rörde sig mycket folk eftersom jag inte har samma inkallning på honom.


Släppte dom båda i en tom fårhage så dom fick strosa runt lite. Dom passade självklart på att plaska lite i vattnet men eftesom det var så varmt och grunt vatten så lät jag även Tim få plaska en stund. Det viktigaste är ju att han inte blir kall om ryggen för länge men är bara vädret tillräckligt varmt så går det ju bra.

Zingo ville inte kliva ur vattnet först, han hade nog gärna stannat där hela dagen

Myser i gräset...


Försökte få en fin bild på dem där dom låg men Tim roade sig mest med att rulla i gräset så det gick inget vidare...


Tim har börjat lugna ner sig allt mer nu, han vill fortfarande gärna nosa Ina i baken men hon säger ifrån lite mer nu och Tim har varit tyst hela natten och sovit. Han ville dock inte ha sin frukost i morse men annars äter dom båda som dom ska.

Båda hundarna hemma igen

Bloggade ju aldrig igår så det får bli lite från gårdagen först. Jag tog med Tim till stan och träffade Sara med Ikaros för lite fika och promenad. Det var ganska lugnt på stan men en hel del hundar träffade vi på. Tim brydde sig knappt om de andra hundarna men Ikaros var han väldigt intresserad av idag, något han inte brukar. Han försökte smyga bort och nosa på Ikaros vid flera tillfällen när han trodde att matte inte såg, busunge! Vi träffade på husse på stan med då han varit och handlat så Tim som annars är rätt lugn blev lite taggad och ville ha koll på flocken så inte husse skulle försvinna utom synhåll igen. Annars tycker jag ändå att han skötte sig fint så det var trevligt. Härligt att äta glass i solen så det gör jag gärna om.

Ikaros vill ha glass


Vi träffade på husse på stan så då var Tim nöjd...hela flocken samlad


Tim balanserar på ett stenlejon...


Grabbarna grus...


Svalka tassarna är skönt tycker Tim  (fast helst hade han nog velat plaska omkring och busa...)


Efter stadsbesöket åkte vi ut till Inas förra ägare för att hämta hem Ina igen efter höglöpet. Hundarna blev väldigt glada över att se varandra igen men Tim fick ett överslag efter en stund och tyckte Ina luktade för gott så han visade inte sin vackraste sida direkt utan pep och ylade och for omkring. Det bjöds på fika och jag lyckades välta ut en kaffekopp med Tims hjälp över hela bordet och så där...lagom kul... Ina däremot var helt lugn hela tiden och låg mest och hade det gott. I bilen på hemvägen så sov Ina sött hela resan och väl hemma tog jag en promenad med henne runt kvarteret och hon gick snällt och strosade. Efter att hon hälsat på våran hankatt med lite puffande så la hon sig tillrätta mellan oss i soffan, helt otroligt vad bra hon har tagit det att frara fram och tillbaka. Tim däremot var rätt pipig när vi kom hem men han gav upp efter ett tag och inatt särade vi på dem med kompostgaller eftersom Ina är lite dålig på att säga ifrån mot Tim trots att hon inte är tillgänglig längre. 

Två vovvar som blev glada att se varandra igen...
Ina sussade sött på väg hem i bilen


Idag får Ina följa med husse och min pappa ut på fisketur och ligga vid bryggan och mysa medan jag har hand om Tim och pappas hund här hemma.

RSS 2.0